venskaber
SPONSORERET indhold

Træn sammen, hold flere privatfester + andre tips til at puste liv i dine venskaber

Venskaberne ender ofte nederst i bunken i en travl hverdag, men det er synd. For tid med en god ven giver faktisk rigtig meget. Få personlig rådgiver Daisy Løvendahls tips til nye måder at pleje dine venskaber på.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty
09. maj. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

1. Kombiner motion og venindetid

Da du var lille, gik du måske til svømning med en veninde. I havde en helt fast rutine, og mandage og onsdage var afsat til at følges hjem fra skole og tage til sport. Selvom du ikke har et liv, hvor du kan afsætte en eller flere aftener om ugen til dig selv, er der stadig noget, der fungerer i ideen om at kombinere motion og veninder. Så drop cafeen, og tag en rask gåtur med kaffen ”to go”, eller find et hold, du gerne vil træne på sammen med en, du holder af. Det giver energi til venskabet og bygger noget fælles op, og så giver det også din krop et frirum. Hvis du er typen, der synes, det er svært at komme af sted, når sofaen kalder, kan det hjælpe dig med at holde fast i din træning at have en aftale med en veninde samtidig. Følelsen af, at der er en, der venter på dig, giver et effektivt spark ud ad døren.

2. To er selskab, tre er en fest

Mange voksne lider under ikke at have tid til det hele. Derfor ender venskaberne næsten med at være en plage, for hvordan skal man nå at se både den ene og den anden? Her er en ide: Gør det, du sikkert gjorde, da du var 21 år og boede på kollegie. Inviter alle dine venner samtidigt. Hvis din veninde har en anden aftale, så foreslå hende at tage den anden veninde, mand eller kollega med. Der er alt for få privatfester i voksenlivet og for meget planlægning, når det endelig sker. Gør oprør mod økologiske cocktails og gennemførte selskaber, og dans lidt mere med lidt flere mennesker.

3. Gør praktiske ting sammen

Mange ting bliver meget sjovere, når man gør dem sammen. At tage i Ikea, lave 10 liter suppe og fylde fryseren til en travl periode eller få styr på alle de enkeltsokker, som ingen ved, hvordan bliver enlige, bare fordi man vasker sit tøj. Så når du ikke har tid til at ses med en god veninde, fordi du skal rydde op i klædeskabet, ordne momsregnskab eller køre i Bilka, så inviter hende med. Der er en god chance for, at hun også godt kunne bruge at få fyldt fryseren med kødsauce eller få rodet sokkeskuffen igennem, så hvorfor ikke gøre det sammen? Tænk over, hvad du gerne vil have ordnet, og hvem der eventuelt kunne have samme behov. Inviter derpå til praktisk venindetid og se, hvad der sker, når samværet folder sig ud over et fælles projekt.

4. Lav en klub

Jeg vil vædde en flaske vin på, at der sikkert er noget, som du gerne vil, men ikke får prioriteret. Hvorfor ikke gøre det til en del af dine venskaber? Skab en klub sammen med dine venner, hvor I læser, diskuterer, ser kunst, løber kvindeløb eller ser komedier sammen. Begynd med at gøre dig klart, hvad du gerne vil være fælles om. Sæt derefter en ramme, som for eksempel månedligt eller hvert kvartal, og inviter så til det første møde i ”Strik og drik-klubben”, eller hvad din klub nu skal handle om.

5. Inviter din veninde til noget, DU gerne vil

Mange relationer dør den langsomme hvad- har-du-lyst-til-død. Eller også ender alle aftaler med: Vi tager på café. Hvilket også kan føre til en langsom død i en vennerelation, der ikke trives over litervis af kaffe og intens stirren på hinanden. Og det er sagt i al kærlighed til både kaffe og samtale, som er to ting, jeg faktisk holder utroligt meget af. Min pointe er ganske enkelt: Mange gode venskaber er bygget på, at man engang oplevede noget sammen. At man studerede sammen, arbejdede sammen eller var i samme fritidsklub. Så skab nye fælles oplevelser. Og i stedet for at spørge din veninde, hvad hun har lyst til, så tag initiativ og inviter hende til noget, du gerne vil. Brug det som en kærkommen lejlighed til at se den udstilling, du har lyst til, til at tage en tur i sauna eller til at prøve at sejle i robåd. Der sker noget helt andet, når du viser hende, hvem du også er, og I oplever noget sammen. Næste gang I skal ses, kan I bytte, så er det hende, der arrangerer, og dig, der villigt følger med.

Hvordan gør venner dig lykkelig?

Filosoffer og videnskabsmænd er enige om, at venskab er en essentiel del af lykken, men hvorfor er det sådan? Den græske filosof Aristoteles talte om tre slags kærlighed: Agape, eros og philia. Agape er næstekærligheden, og eros er den erotiske kærlighed. Philia er venskabets kærlighed, der handler om at nyde og have det sjovt sammen, om at kunne hjælpe hinanden og om at ville hinandens bedste. Derfor er venskaber også noget særligt. Det er de mennesker, du lever et parallelt liv med. Som forelsker sig, tager uddannelser, får børn og gør karriere i nogenlunde samme takt som dig. Eller som ganske enkelt værdsætter noget af det samme som dig og tilbyder dig en at dele en speciel glæde med. Så venskaber er ikke bare tidsfordriv, når alt andet er klaret. Det er potentielt nogle af dit livs stærkeste forbindelser, som vil forsøde dit liv, give det mere mening og støtte dig i at nå dine drømme.

Anbefalet til dig