Undgå uren hud
Foto: Getty Images Vand er en vigtig ingrediens, hvis du vil undgå uren hud.

Undgå uren hud

Sådan undgår du uren hud

Vil du undgå uren hud, så er en god daglig rutine et godt supplement til den traditionelle behandling af akne. Vand er en vigtig ingrediens, både ud- og indvendig.

Det er ikke kun teenagere, der generes af akne. Også voksne kan kæmpe mod fænomenet, og det kan være så udtalt, at det kan føre til social isolation. I Danmark plages 80 procent af unge og yngre voksne i alderen 11-30 år af akne. I moderne lægevidenskab behandler vi akne med gel, creme eller salve, der enten kan være udtørrende eller indeholde A-vitamin eller antibiotika, og i alvorlige tilfælde behandler vi med medicin i form af tabletter enten med A-vitamin i høje doser eller med antibiotika. Man kan behandle ar efter akne med hudslibning eller laserbehandling.

LÆS OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed

Laserbehandling og PDT (fotodynamisk terapi) bruges i øjeblikket på forsøgsstadiet. Du kan supplere med følgende naturlige metoder:

  • VASK evt. make-up af om aftenen, og vask huden med vand og sæbe en gang om dagen.
  • SOL. Naturligt sollys i kort tid (10-15 minutter om dagen) kan dæmpe akne, men det kan give tendens til forværring på længere sigt, specielt hvis huden får sollys i for lang tid ad gangen.
  • UNDGÅ FEDE CREMER, de kan medføre tilstopning af talgkirtlernes udførselsgange.
  • DRIK RENT VAND, to liter vand dagligt. Start med en halv liter om morgenen, når du vågner, og derpå halvanden liter i løbet af formiddagen.
  • KOST. Der er ikke dokumenteret effekt af specielle diæter.
  • UNDGÅ USUNDT FEDT som transfedtsyrer, margarine og andre blandingsprodukter.
  • SPIS ANTIOXIDANTER i form af salater med frisk grønt og frugt.
  • FÅ FLERE MINERALER, spis kerner og frø, der bl.a. indeholder selen og jern.

Om eksperten

Charlotte Bech er læge og helseekspert. Hun integrerer moderne medicin med den tusind år gamle indiske lægekundskab ayurveda, men anbefaler altid, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hud og Hudpleje