Få tips til, hvordan du gør din opvaskemaskine ren.
Foto: Alamy Få tips til, hvordan du gør din opvaskemaskine ren.

Rengøring af opvaskemaskine

Sådan rengør du din opvaskemaskine

En undersøgelse fra Journal of Fungi Biologi viser tydeligt, at der bor og lever mere end vi umiddelbart forventer i vores opvaskemaskine. Trænger din maskine til et kritisk eftersyn eller en forårsrengøring? Så kig med her.

Det er nu, vi begynder at lede efter lette løsninger til forårsrengøringen, og der er masser af tips til, hvordan man gør badeværelset rent, og hvor ofte man skal skifte sengetøj. Men har du tænkt på, at din opvaskemaskine også kan trænge til en hovedrengøring?

I en videnskabelig undersøgelse om opvaskemaskiner fra tidskriftet "Journal of Fungi Biologi", fandt en række forskere en lang række patogene skimmelsvampe i en stikprøvekontrol af opvaskemaskiner fra 189 private hjem i 101 byer verden over. Konklusionen er klar - din opvaskemaskine er en god destination for patogene skimmelsvampe at slå sig ned og finde føde også på trods af den høje vasketemperatur, de basiske effektive rengøringsmidler og et højt saltindhold. Forskerne viste, at der i hele 62 % af tilfældene er målt sygdomsfremkaldende skimmelsvampe på gummilisterne på opvaskemaskinerne. For at undgå en risici for kontamination af uønskede patogene mikroorganismer er det en god idé at være særlig opmærksom på at renholde din opvaskemaskine også selvom vaskemaskinens hovedfunktion er at vaske rent.

Forårsrengøring af din opvaskemaskine:
1. Vask hele opvaskemaskinen inkl. sæbeskuffer, gummilister, mm. Giv din vaskemaskine en forårsrengøring og vask maskinen med et klorholdigt vaskemiddel som rodalon. En afvaskning af din opvaskemaskine med rodalon indeholdende klor hæmmer vækst af skimmel- og gærsvampe. Vær opmærksom på aldrig at blande klorholdige rengøringsmidler med syre, da der i værste tilfælde kan dannes giftige klorgasser.

2.
Udskift ødelagte og slidte dele på din opvaskemaskine. Hvis din gummiliste på opvaskemaskinen er hullet og ødelagt eller hvis gummilisten har mørke pletter af skimmelsvamp, som ikke kan vaskes væk med rodalon, så trænger din gummiliste på opvaskemaskinen til en udskiftning. Kontakt din lokale forhandler og forhør dig nærmere om udskiftning af gummilister til din opvaskemaskine.

3.
Foretag en vask ved den højeste temperatur gerne 90 grader Celcius med et klorholdigt vaskemiddel som rodalon. Denne behandling opløser den fedtede belægning og syrlige duft i maskinen, som kan forekomme fra kalkbindende kemikalier som Zeolitter, som forefindes i enkelte vaskemidler til maskinopvask.

4.
Efter anvendelse af et klorholdigt vaskemiddel som rodalon, skal opvaskemaskinen kører et skylleprogram igennem, så du får renset de klorholdige komponenter ud af maskinen inden du atter vasker din service.

Se flere gode råd om vedligeholdelse og vask af din opvaskemaskine og få flere gode råd om rengøring på Pletvæk.dk.


LÆS OGSÅ: Ekspert: Så ofte skal du gøre rent

LÆS OGSÅ: Kakao hjælper din hygiejne på rette vej

LÆS OGSÅ: Ved du, hvor ofte sengetøjet skal skiftes?

Michael René


Forfatter til Pletvæk.dk – Fjern pletter og gør rent på pletvæk.dk.
Vært i programmet "Rengøringskøkkenet".
Lektor på Professionshøjskolen Metropol.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rengøring