Sådan stoppede jeg med at overspise
Foto: Sanne Åberg Sådan stoppede jeg med at overspise

Sådan stoppede jeg med at overspise

Ninas overspisning startede, da hun var teenager. Se, hvordan hun kom over sin madafhængighed.

Før – Jeg har siden teenageårene tillagt mig nogle gale spisevaner, der har betydet, at jeg gennem de sidste 30 år har øget min vægt gradvist. Jeg er typen, der tager andres problemer til mig, og for at kunne kapere det, så fandt jeg ud af, at jeg kunne lægge en dæmper på følelserne med mad. Jeg kunne dope hjernen og flytte fokus fra en kontrovers med en kollega ned i maven ved at fylde den med cola og kanelsnegle. Ja, faktisk oplevede jeg, at tristhed kunne blive til en sand "foodbliss", en lykkefølelse, med den rigtige blanding sukker og fedt. Min overspisning af usunde sager skyldtes også, at afhængigheden var selvforstærkende. Åhh, det er så synd for mig, fordi jeg er tyk, og så røg der Superflyers og kanelsnegle ned i indkøbskurven. Det meste af det kunne jeg så nå at spise i bilen, inden jeg overhovedet var kommet hjem. Og sikkert var det, at jeg fik drukket en halv liter cola om dagen.

Det gjorde hun
Fulgte bogen "Kvindekuren" af Charlotte Hartvig og dyrkede masser af motion.

– Jeg begyndte at tænke mere og mere på, at jeg kunne dø af min overvægt. Og en morgen vågnede jeg og spurgte mig selv: Vil du give op eller vende dit liv nu? Spørgsmål, der blev kickstartet af, at min bror, der også har kæmpet med sin vægt, havde lagt sin livsstil om og tabt sig. Ligesom en god venindes vægttab havde gjort indtryk. Samme dag fik jeg fat i diætist Charlotte Hartvigs bog "Kvindekuren", som jeg læste på en aften. Den ramte virkelig. Jeg kunne identificere mig med de overvægtige cases i bogen, og det var dybt inspirerende at se, hvordan kvinderne havde fået et nyt liv takket være en sund kost og aktiv livsstil. Fra da af, spurgte jeg mig selv, hver gang jeg skulle til at putte noget i munden: Er det her godt for dig? De første tre måneder ændrede jeg kun kosten, for jeg var så tung, at det gjorde ondt i mine knæ, hvis jeg løb. Da jeg havde tabt 10 kilo begyndte jeg også at træne.

Sådan gik det
– Det er 11 måneder siden, jeg begyndte på min livsstilsændring, og jeg har tabt 25 kilo. Jeg træner fem ud af ugens syv dage. Yoga, løb og crossfit. Og så bliver jeg helt høj af alle de positive kommentarer, jeg får. Jeg ser ti år yngre ud og væk er den følelse af, at andre ser på mig som en person uden selvkontrol. I dag mærker jeg respekt og fascination, og det er jo en motivation i sig selv til at blive ved. På et tidspunkt kørte jeg rundt i flere uger med en bunke sorte plastsække fuld af tøj, som var blevet alt for stort, og som var i en stil, der hørte min fortid til. Gamacher og tunikaer, der skjulte min krop. Da jeg endelig var klart til at smide sækkene og min fortid som tyk ud, føltes det så rart.

I dag dulmer jeg ikke eventuelle konfrontationer med med mad, men reagerer meget mere med gråd. Og det er helt okay. Det er bedre med tårer end at kvæle følelserne i cola og kanelsnegle.

Mine 3 tips
– Erkend, at du kan ændre din adfærd og din krop ved at tænke positivt. Når jeg tror på, at min krop kan klare at bære mig rundt til løb og træning, så kan den det. Når jeg tror på, at den bliver helt sund igen efter årevis af mishandling, så bliver den det.

– Den lykkefølelse du får af at dyrke motion er langt federe og varer i længere tid, end den lykkefølelse, som du kan få ved at spise eller drikke sukker.

– Spørg dig selv før hver en bid: Er det her godt for mig? Svaret giver som regel sig selv.

LÆS OGSÅ: ALT tester - Sådan faster du dig til en flad mave

Fakta

Nina Erichsen, 44 år, Ph.d.-studerende og underviser på Designskolen i Neksø.