skyld og skam
SPONSORERET indhold

8 veje til at slutte fred med dine upsere

Du har gjort det, du bare IKKE skulle. Skammen pisker gennem din krop, og du har lyst til at emigrere. For evigt! Kender du følelsen? Velkommen i klubben. Men husk, at nok er det fucked up at fejle, men det er dobbelt op, hvis du bliver hængende i fejlen. Her er Daisy Løvendahls 8 veje til at slutte fred med dine upsere.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty
20. jun. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

1. Tag ansvar for dine handlinger

At tage ansvar er at eje det, du har gjort. Punktum. Det er den ubehagelige proces, hvor du erkender, at du har opført dig ad h… til, og at du ikke kan retfærdiggøre dine handlinger. Jeg beklager, honey. Det er dig. Det er ikke de andres skyld. Du er ikke et offer for dine omstændigheder. Du kunne have gjort noget andet. Du må eje den her. Når du kommer dertil, hvor du kan se dig selv og andre i øjnene og sige: Jeg fuckede op, så er du nået langt. Personligt synes jeg, det er ultrasejt at stå ved sine handlinger, og jeg har den største respekt for, at du tager ansvar.

2. Sig undskyld

En af fordelene ved, at du tager ansvar, er også, at du helhjertet kan give en undskyldning. Der er ikke noget mere irriterende end undskyldninger, der lyder som en bebrejdelse i forklædning. Sig kun undskyld, hvis du faktisk mener det, og du kan være præcis med, hvad du undskylder for. Gaven til dig i at undskylde er, at det kan sætte dig fri. Ikke fra at den, du har gjort ked af det eller vred, måske stadig har det stramt med dig, men fra at du slår dig selv i hovedet. En helhjertet undskyldning kan nemlig være vendepunktet, hvor du går fra at fokusere på dit fuck-up til noget andet.

3. Tilgiv dig selv

Der er ingen mennesker, som går gennem livet uden at fucke op. Nu gjorde du det. Som ordsproget siger: Det er menneskeligt at fejle, men det er guddommeligt at tilgive. Og hvis du vil tillade, at jeg broderer lidt videre på de ældgamle ord, vil jeg tilføje: sig selv. Det er også guddommeligt at tilgive sig selv. Du kan ikke styre, om andre tilgiver dig, men du kan slippe din egen dom over dig og gå i gang med at hele din smerte og bruge din energi på noget mere konstruktivt end selvhad. Tro mig. Verden har ikke brug for endnu en kvinde, der bruger al sin energi på at hade sig selv for sine fejl.

LÆS OGSÅ: Lær at sige nej med god samvittighed

4. Brug din erfaring

Erfaringer er ikke altid høstet gennem gode oplevelser. De fås også ved at gøre ting, som man helst ikke ville have gjort, og som man 5 minutter efter ville ønske, man kunne slette igen. Desværre kan man ikke slette ord og handlinger. Men man kan lære af dem. Du kan bruge en time på at se dit fuckup efter i sømmene og blive klar over, hvad der drev dig, hvilke følelser du havde i spil, hvordan du traf dine valg, og hvad du kunne have gjort i stedet for. Det er guld værd. Når du høster denne erfaring ordentligt, behøver du ikke begå den samme fejl igen.

5. Skil dit fuck-up fra den, du også er

Ja, du var en bitch. Ja, du gjorde noget dumt. Men det betyder ikke, at du er en dum kælling. Der er faktisk forskel på den, du er, og den måde, du handler på. Det er et ideal at få de to dimensioner af din væren til at gå op i en højere enhed, men mens vi arbejder på det, må du gerne skille dit fejltrin fra den, du også er.

6. Ræk ud efter dem, der holder af dig

Noget af det vigtigste i verden er at tillade kærligheden, når du har allermest brug for den. De fleste af os vil helst ses, åbne op og være sammen med andre, når vi kan give, men der er også så meget kærlighed i at tillade andre at komme tæt på, når du er sårbar og ude af dig selv. Så del dit fuckup med den, der holder af dig på trods af din idioti. Som kan se gennem dine fejl, og som stadig synes, du er dejlig.

7. Praktiser venlighed frem for skyld

Der er grænser for, hvor meget skyld vi kan bære uden at bryde sammen. Personligt har jeg det stramt med skyld. Det gør ikke noget bedre. Det er bare en tung byrde, som man kan slæbe rundt på, uden at det gør noget godt for nogen. Så læg skylden fra dig og gør i stedet noget godt for nogen. Find et menneske i verden, du kan gøre en forskel for. Du vælger selv hvem. Det er langt sejere, at du gør noget godt, end at du sidder i en krog og er skyldig. Verden har brug for hænder. Tag fat.

8. Fortiden er vejen til fremtiden

Du kan kun komme til i morgen ved at komme igennem i dag. Så træk vejret. Tag en grædetur. Rejs dig op og gør det bedre. Du har lavet en fejl. Du er lidt ulden i kanterne. Du har såret nogen. I morgen er der en ny dag. Vil du bruge den på at slå dig selv, eller vil du slutte fred med dig selv?

Anbefalet til dig