SPONSORERET indhold

Lektion 3: Sådan gør du, hvis du er vidne til seksuel chikane på din arbejdsplads

Skal man gribe ind, hvis man er vidne til seksuel chikane på sin arbejdsplads? Og hvordan gør man det på en måde, så man er sikker på at respektere sin kollegas grænser? Bliv klogere her.

Af: HK Privat
23. sep. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Denne tekst er leveret af HK Privat i samarbejde med ALT.dk. Se resten af lektionerne fra #MeToo-skolen her.

Selvom du aldrig selv kunne drømme om at udsætte en kollega for seksuel chikane, så kan man godt være en del af et chikanerende miljø.

Her udspringer chikanen ofte i den grundlæggende tone på arbejdspladsen eller fra en kollega eller en konkret gruppe af dine kolleger. Chefer kan desværre også være involveret.

Et chikanerende miljø kan fx bestå af upassende plakater, billeder, mails, SMS’er, seksuelle vittigheder, berøringer, hentydninger til folks kroppe og rygtedannelser om privatlivet.

Og her kan vi som kollegaer blive endnu bedre til at sige fra – også på hinandens vegne, mener næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen:

”Seksuelle krænkelser skader stemningen på arbejdspladsen. De fremmer den ikke. Man har ikke en god stemning, når alle går og putter sig lidt med at finde sig i en uønsket seksuel tone, som ofte skabes af et ledende net af medarbejdere. Derfor er det vigtigt at få sagt fra. Og hvis du er den, der har styrken til det på arbejdspladsen, så skal du bruge den styrke.”

Du føler dig måske ikke selv udsat, men hvis du kan se, at der er flere, som krymper sig, eller på anden vis ikke føler sig tilpas med den tone eller sprog, der er bliver brugt, så har Anja C. Jensen 5 råd til, hvad du kan gøre:

Lekion-3-TOP vv.jpg(Modelfoto: Getty Images)

5 råd til, hvad du gør som kollega, hvis du hører om eller er vidne til seksuel chikane på din arbejdsplads:

  1. Støt op om din kollega og lyt til hans/hendes historie, hvis de kommer til dig. Hvis en kollega fortæller om krænkende oplevelser eller ubehag ved tonen på arbejdspladsen, så lyt opmærksomt og stil uddybende spørgsmål, hvis han eller hun går i stå.
  2. Vær opmærksom på, hvilken løsning, som den, der føler sig udsat, selv ønsker. Hjælp dem fx med at få sagt aktivt fra eller få sat gang i, at de taler med en arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant eller deres fagforening. Du kan også tilbyde at gå med dem ind til chefen (hvis denne ikke er den chikanerende part).
  3. Hvis I har en politik eller regelsæt for mobning og/eller krænkende handlinger, så kan du gøre opmærksom på den, så den forulempede har noget at holde sig til. 
  4. Hvis du er direkte vidne til, at en kollega bliver udsat for noget, som de ikke føler sig tilpasse i, så sig fra på deres vegne. Det kan ofte være svært, fordi vi er bange for at blande os i andres sager, men brug fx sætninger, hvor du siger til den, der går over stregen, at DU ville opleve vedkommende som grænseoverskridende/krænkende/chikanerende, hvis det var dig, det handlede om.
  5. Gå selv til ledelsen, en arbejdsmiljørepræsentant eller en tillidsrepræsentant etc. og sig fra overfor den uholdbare situation. Selvom det ikke er dig, som det går ud over, så spreder et dårligt arbejdsmiljø sig som gift på en arbejdsplads.

Videojournalist: Nina Buth Olsen

Anbefalet til dig