Kom godt tilbage på job
SPONSORERET indhold

Fra barsel til job: Få ammehjernen op i gear

At skulle tilbage på job efter en lang, bobleagtig barsel er en brat omstilling for både din hjerne og dit hjerte.

Af: Skrvet af Rikke Dinnetz
02. aug. 2011 | Børn | Vores Børn

Jeg husker tydeligt, da jeg efter godt et år på barsel med min lille Elias skulle tilbage på arbejde. På den ene side glædede jeg mig vanvittigt til igen at sidde på et kontor og drikke kaffe – helt uden at blive forstyrret. På den anden side kunne jeg ikke bære tanken om at overlade mit pus til andre (fremmede!) i otte stive timer hver dag.

På vej op ad trapperne til kontoret første dag tænkte jeg ‘hvad laver jeg her?!’. Mine kolleger havde købt kanelsnegle og arrangeret velkomstmorgenmad, og mens jeg guffede i mig og fortalte om livet på barsel, tænkte jeg, at det måske alligevel nok skulle gå alt sammen.

Dog var jeg i de første uger hunderæd for at komme til at kalde min chef for ‘skat’ eller underskrive en mail med ‘kys Rikke’. Og når jeg fór ud af døren klokken 15.55 sharp for at hente Elias, kom jeg tit til at sige ‘hej, hej’ på en lidt undskyldende måde, fordi mine kollegaer ikke havde børn, der skulle hentes.

LÆS OGSÅ: Guide: Hvornår er mini klar til pasning?

Det var en smule anstrengende at undskylde og undskylde og være nervøs for min ammehjerne (der i øvrigt aldrig helt er forsvundet). Så jeg besluttede mig ret hurtigt for, at jeg ikke gad stresse over, hvad kollegerne tænkte om, at jeg gik tidligt, når jeg tit var på kontoret som den første klokken 7.30. Og so what, hvis jeg skulle komme til at underskrive en mail med et kys?

Vågn op, ammehjerne!

Det er ikke underligt, at det kan være svært at komme tilbage på jobbet, efter at du har gået så længe i et helt andet univers sammen med dit barn. Faktisk kræver det en kæmpe omstilling i din hjerne. Det fortæller hjerneforsker Charlotte Ringsmose.– Den omvæltning, der sker i din hjerne, når du skal tilbage efter barsel, svarer til at køre på en motorvej med 110 kilometer i timen og så med ét skulle ind ad en afkørsel i sidste øjeblik, siger hun.Den store omstilling skyldes, at vi bruger vidt forskellige dele af hjernen, når vi er på barsel, og når vi er på job.– Når vi kvinder er på barsel, er vi i høj grad som pattedyrene: Vi bruger meget den emotionelle del af hjernen, for hjernen er sporet fuldstændig ind på vores lille barn, forklarer hun.Omvendt, når vi er på job og eksempelvis sidder med logiske opgaver, bruger vi den øverste del af hjernen. På samme måde var det sikkert en kæmpe omstilling for din hjerne, da du fik en baby og gik på barsel.LÆS OGSÅ:
Test dig selv: Har du ammehjerne?– Da du fik dit barn, fik din hjerne en ny ‘tilbygning’, lad os sige en karnap. I starten skulle du udbygge karnappen og tilpasse dig den, men i løbet af din barsel har du fuldstændig vænnet dig til den, forklarer hun og fortsætter:– Men når du så skal tilbage til jobbet, er det svært at komme ud af karnappen, for den er blevet det vigtigste sted i dit hjem, og du vil helst ikke ud. Det er hormonelt betinget, for din hjerne bliver styret af hormoner.

Ud af barsels-hulen

Ifølge hjerneforskeren er du i løbet af din barsel blevet et andet menneske, der er dybt emotionelt forbundet med dit barn. Det er derfor et chok for din barselshjerne, at du skal genaktivere nogle områder, der handler om logik, fordi det mest har handlet om følelser i barselsperioden.Du skal simpelthen have skabt forbindelse mellem karnappen og resten af dit hus. Og det er helt normalt at føle stress, når din hjerne skal omstille sig fra barsel til job.– Hvis du føler dig splittet mellem din karriere og det at være en god mor, så går dit aktiveringssystem i gang. Din hjerne sender besked ud i din krop om, at der er fare på færde, og så danner du stresshormonet kortisol, forklarer Charlotte Ringsmose.Det er individuelt, hvor lang tid din hjerne er om at vænne sig til omstillingen, men det bliver nemmere dag for dag, og efter en måneds tid føler du dig sikkert nogenlunde på hjemmebane med at arbejde.LÆS OGSÅ: Familieliv: Vi drømmer om at gå hjemmeDu kan også hjælpe din hjerne på vej, så den lettere vænner sig til den nye situation. Det er godt at lave en fast struktur for, hvordan din hverdag ser ud, så du ved, i hvilket tidsrum du er på job, og hvem der henter hvornår.Så bruger din hjerne mindre krudt på at bekymre sig om, hvordan hverdagen ser ud, og risikoen for at få stress bliver mindre.

Kend dine grænser

Også mentalt kan overgangen fra barsel til job være en hård nyser. Men det hjælper gevaldigt, hvis du kender dine grænser og på venlig vis tør være klar i spyttet over for din chef og kollegerne. Det siger psykolog Charlotte Clemmensen.– Hvis du har været på barsel med dit første barn, kender du endnu ikke dig selv i rollen som karrierekvinde og mor. At komme tilbage på job er spritnyt terræn. Du skal sætte helt nye grænser, forklarer hun.Det gælder om at stå ved, at du er blevet mor, og at livet er forandret.– Tal med din chef om, hvilke muligheder der er for fleksible arbejdstider. Og kryb ikke langs væggen, men sig højt ‘hej, hej, jeg går nu, for jeg skal hente Sofie!’, anbefaler hun.Uanset om du glæder dig til at komme tilbage på job eller dårligt kan holde tanken ud, er det helt okay.– Vi reagerer alle forskelligt på de skift, vi har, og du er en lige så god mor, selv om du glæder dig til at arbejde igen, fastslår Charlotte Clemmensen.– Men for de fleste kvinder føles det svært at være væk fra sit barn i så mange timer hver dag.LÆS OGSÅ: Skab et familieliv, du elskerDet er desuden hårdt, hvis dit barn græder, når du afleverer det – også selv om du måske i øvrigt synes, det er rart at være tilbage på arbejde. Ofte tager det omkring en måneds tid, inden dit barn er kørt rigtig ind, men det er individuelt fra barn til barn.– Det bliver lettere efter noget tid, og du vil erfare, at det jo går meget godt. Pludselig vil dit barn måske ikke hjem om eftermiddagen, og så har du et helt andet problem!

Forbered dine følelser på jobstart

Tal med din partner og mødregruppen
Tal sammen om, hvordan du har det med at skulle tilbage på arbejde. Arrangér et møde med din mødregruppe eller andre veninder med små børn, hvor I snakker om, hvordan I hver især har tænkt jer at få det til at fungere. Det inspirerer og letter at tale med andre i samme situation.

Vil du arbejde?
Det kan give dig ro at tænke igennem, om du rent faktisk ønsker at arbejde, eller om du hellere ville gå hjemme. Vil du gerne arbejde, så mind dig selv om, at der er fordele, for eksempel at dit barn får en glad mor, og at han eller hun har brug for at være ude med andre børn.

Besøg institutionen
Besøg vuggestuen flere gange, inden dit barn starter. Og kør om muligt barnet ind, mens du stadig går hjemme. Jo blidere indkøring, desto lettere plejer det at gå. Aftal, at personalet ringer, hvis der er det mindste, og at du kan ringe hver dag i en periode. Og fortæl dem, hvis der er et særligt trick, der kan trøste dit barn. Det giver dig ro.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget

Forbered din hjerne på jobstart

Lav en plan for hverdagen
Sæt dig ned med din partner, pen og papir, og lav en struktureret plan for, hvordan jeres hverdag skal se ud. Hvem afleverer og henter hvornår hvilke dage? Hvilken mulighed har I for at få hjælp fra bedsteforældre? Din hjerne omstiller sig lettere og udskiller knap så mange stresshormoner, hvis du når at vænne dig til tanken om, hvordan det bliver at gå på job.

På med dit arbejds-outfit
Hvis du orker, så smid joggingerne, og tag arbejdstøj og mascara på i nogle dage, inden du skal starte igen. Så når du at komme lidt i kontakt med ‘dit oficielle jeg’ og forbereder din hjerne på, at der skal ske noget nyt.

Gå i banken
Træn den øverste del af din hjerne ved at klare nogle praktiske ærinder. Gå i banken, kør bilen til syn, tag ned til Borgerservice og få fornyet pas. Så aktiverer du den del af hjernen, som du bruger, når du er på arbejde.

LÆS OGSÅ: Vuggestue: Sådan ruster du dit barn