ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Foto: Arkiv 90'erne var supermodellernes æra. Her er kunne du blandt andet finde Cindy Crawford på forsiden af ALT for damerne.

12 ting fra 1990'erne, der siger en masse om datidens kvindeliv

Det sjove årti. Sådan beskrives 90'erne ofte. Det var et årti uden de store bekymringer, hvor vi tilbad supermodeller og græd sammen med Oprah Winfreys gæster i hendes succesfulde talkshow. Tag med os på en tur tilbage til et særdeles mindeværdigt årti.

Der er noget på én gang uskyldigt og lidt frækt over 90'erne, når vi ser tilbage på årtiet, hvor vi tilbeder fransk landidyl med solsikker og afskallede træmøbler, koger oceaner af gryder med pasta (som vi har elsket siden 80'erne) og dyrker singlelivet med alle dets facetter.

Det med at være alene er ikke længere et skamfuldt og ensomt lod – vi singler er klar på at nyde det, mens vi alligevel drømmer lidt om at samle familien om et (fransk) langbord.

I ALT for damerne griber vi tendensen og byder Nicoline Werdelins Laura og Nugga velkommen på en ugentlig helside. Her lærer vi singlemoren Laura og datteren Nugga at kende i den sjove tegneserie, der siden er blevet en klassiker.

Tonen er lun og optimistisk, for vi ser lyst på tilværelsen, nu hvor muren er faldet, arbejdsløsheden er lav, og kulturlivet blomstrer med nye danske teater-, tv- og især filmproduktioner, der trækker os i biografen og får opmærksomhed fra udlandet. Væk er 80'ernes fald-på-halen-komedier a la Walter og Carlo, og i stedet giver Bille August os smukke, sensuelle dramaer som Åndernes hus, mens Lars von Triers Riget bliver en nyskabende kultklassiker kort efter.

LÆS OGSÅ: 11 ting fra 1980'erne, der siger alt om datidens kvindeliv

Udlandet inspirerer

Vi er ret stolte over, hvad vi opnår i vores lille land, men vi har jo også lige vundet EM i fodbold, som har holdt os klistret til skærmene en hel sommer. Vi ser en del tv, men der er også rigeligt at plukke af, for i de her år mere end fordobles programudvalget på DR og TV 2, der dyster om vores opmærksomhed, mens TV3 henimod årtiets slutning får os til at binge amerikanske talkshows som The Oprah Winfrey Show og Ricki Lake.

I ALT for damerne er vi optaget af at guide til alle de nye tendenser, vi bombarderes med, og inspirationen kommer helt tydeligt udefra – både når det gælder mad, mode og møbler.

Vores hjem skal ligne et 200 år gammelt fransk landhus, i hvert fald indenfor, om vi så skal tæske vores træmøbler med jernkæder og svampemale alle vores vægge gule for at få det rigtige "country look"!

Smuk som Helena og Cindy

Når det kommer til kvinderne, vi ser op til, så kan vi ikke komme uden om supermodellerne, et nyt ord, som vi tager til os i disse år. En generation af langlemmede skønheder med Cindy Crawford i spidsen er trådt ind på scenen og har fået stjernestatus på lige fod med de musikikoner i hvis videoer, de optræder.

Her kan vores lille land da også være med, og aldrig før har vi været så stolte af at se en nøgen dansk pige, som da Helena Christensen ruller rundt i sandet til Chris Isaaks falset. Vi gør vores bedste for at leve op til det umulige skønhedsideal med aerobic, spinning, slide og alle de andre hold på fitnessklubbernes evigt voksende menuer, mens vi også begynder at høre mere og mere om botox, silikone, fedtfrysning og andre små forskønnende genveje.

Vil du skyde (smertefri) genvej til et nyt look, er ALT for damerne også leveringsdygtige i inspiration, for "makeovers", hvor læserne stilforvandles til den moderigtige udgave af 90'ernes fitnessbabe/fransk landkone/karrierekvinde, er fast stof.

Mod udgangen af årtiet begynder Spice Girls' budskab om girl power at finde sin vej ind på siderne af en efterhånden ældre dame som ALT for damerne og puster nyt liv i 70'ernes kvindekampgejst.

LÆS OGSÅ: 10 ting fra 1970'erne, der siger alt om datidens kvindeliv

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

På den ene side kan væggene ikke få nok farve – helst med en svamp – og på den anden vinder slidt og hvidt-looket indpas i boligen.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

I en tid, hvor supermodellen er idealet, kan man godt få lyst til at lave lidt om på sig selv – måske endda købe sig et par nye bryster. I 90'erne er det for alvor muligt.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Singlemoren Laura og datteren Nugga flytter ind i ugebladet og får os til at smile ad hverdaglivets udfordringer.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

I sidste halvdel af halvfemserne går der tegneserie i hårmoden med inspiration fra bands som Aqua og Cartoons.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Vi er røde, vi er hvide... Fodboldfeberen i 1992 ses overalt – også på modesiderne i dit dameblad.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Vi stepper, slider og bodypumper til den helt store guldmedalje.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Moden går i dén grad i sort i 90'erne.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Make me over! Hver uge er der forvandlinger af modige læsere, der drømmer om et nyt look fra top til tå.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Klæd dig efter din kropstype – et af tidens store modebudskaber.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Følelsesladede amerikanske talkshows er vores nye guilty pleasure.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Årtiets bedste serveringstip: Anret maden i udhulet frugt eller grønt. Her er det en melon, der rummer en rejeret, men kun fantasien sætter grænser.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 90'erne

Og yes, pasta er STADIG en ting!

ALT for damerne fylder 75 år!

Hurra! ALT for damerne kan i år fejre 75-års jubilæum, og dét skal fejres med masser af fest og nostalgi – men mest af alt med søstersind.

For hvis der er noget, ALT for damerne kan og vil i dag, så er det at bakke op om vores medsøstre og hylde de kvinder, der styrker og løfter andre kvinder.

I 2021 har vi stadig brug for at stå sammen om at forbedre kvinders vilkår – og meget har heldigvis ændret sig, siden ALT for damerne blev sat i verden tilbage i 1946.

Dengang handlede artiklerne i bladet mest om, hvordan man kunne være den bedste kone og husmor. En tur i arkivet vidner om, at bladet til enhver tid har været et kvindelivs-spejl, og selv om noget indhold i dag virker helt skørt, så er det tydeligt, at ALT for damerne altid har haft til hensigt at være på kvindernes side, og i dag bærer vi med stolthed de værdier om søstersind, der er vævet ind i ALT for damernes historie.

Her kan du dykke ned i al vores jubilæumsindhold og komme med på en tidsrejse i de forgangne årtier – måske du genkender dig selv, din mor og din mormor undervejs...

JUBILÆUMSLOGO.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: 75 år med ALT for damerne - #ALT75 og Samfund