ALT for damernes 75-års fødselsdag 80'erne

Foto: Arkiv Sådan her så ALT for damernes forside ud i 80'erne.

11 ting fra 1980'erne, der siger alt om datidens kvindeliv

Pastelfarer, joggingtøj og frituregryden. Det er blot nogle af de ting, der prægede 80'erne. I anledning af ALT for damernes 75-års fødselsdag har vi været i gemmerne og fundet de 11 mest nostalgiske og mindeværdige ting frem fra det betydningsfulde årti.

Skal du med ud at jogge? Det er det helt nye!

I dag kan vi ikke rigtig forestille os en verden, hvor de fleste ikke bare løber lidt i deres fritid, men i 80'erne er det altså noget helt nyt at begive sig ud på skovstierne i luntetrav. Motion og fitness er topmoderne, og kvindekropsidealet er ikke længere petit, elegant, skrøbeligt – men derimod bredskuldret, muskuløst, fit for fight!

80'ernes stærke og frigjorte kvinde står på skuldrene af søstrene fra årtierne forinden, men vi tager friheden for givet nu, hvor kvinderne arbejder og uddanner sig i højere grad end nogensinde før. Det kører for kvinderne, og i ALT for damerne leverer vi således masser af guides til cool makeup-look, nye slankekure og knivskarpe blazere og mode, der stiver selvtilliden af, når vi marcherer i stiletter ud i det fortsat ret mandsdominerede arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: 10 ting fra 1970'erne, der siger alt om datidens kvindeliv

Vi elsker Melanie Griffith i Working Girl, der personificerer den intelligente – men oversete og smukke - businesswoman. Hun er idealet, den travle, selvforsynende kvinde med en mission, og 70’ernes farverige blomsterbørn, kvindekollektiver og ophedede diskussioner om kvinderollen og børn har veget pladsen til fordel for arbejdsliv og aerobic. Fødselstallet falder dramatisk med udgangen af 70’erne, og vi har fået mere fritid til at dyrke vores interesser med flere ferieuger og et mere kompakt arbejdsliv.

Fondue i fattigfirserne

I 80’ernes ALT for damerne får du tips til at anrette den perfekte forret til vores fest, hvor vi skal høre Eurythmics og drikke grønne kiwidrinks. Eksotiske frugter og alt, hvad der dufter af fremmede himmelstrøg har afløst 70'ernes brune keramik og biodynamiske sammenkogte retter. Begejstringen for business-kvinderne i New Yorks skyskrabere oversætter vi i boligreportager med møbler i glas og stål og café-æstetik.

Vi serverer fondue for gæsterne eller eksotisk ost og rødvin af høje vinglas med blå stilk. Men selvom vi uddanner os og arbejder løs, så er det ikke, fordi vi har råd til at skeje vildt ud. Det er ikke for ingenting, at vi kalder første halvdel af årtiet for "fattigfirserne", hvor Danmarks første konservative statsminister har sat os på "kartoffelkur", og hvor renten ligesom ungdomsarbejdsløsheden er skyhøj.  

Lady Di og Line Baun

ALT for damernes læsere er de etablerede, arbejdende kvinder, og det er dem, vi taler til og med på bladets sider, mens et nyt og mere konfrontationssøgende ungdomsoprør ulmer blandt deres arbejdsløse døtre og sønner. Den kolde krig ulmer også i de her år, og måske derfor er 80’ernes farverige og festglade virkelighedsflugt et kærkomment alternativ.

Vi vil hellere drømme om timeshare-lejligheder sydpå, finde inspiration i prinsesse Dianas ikoniske striktrøjer og følge med i Line Baun Danielsens kvikke bemærkninger og korte frisurer på den nye tv-kanal, TV 2. Men hverken krig eller kartoffelkur varer evigt, og nye vinde blæser Jerntæppet til side, nu hvor vi begynder at nærme os de bløde 90’ere.

LÆS OGSÅ: 12 ting fra 1990'erne, der siger en masse om datidens kvindeliv 

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erneKøkkenet er nu et fancy madværksted med indbygget trækulsgrill og lys i vitrineskabet.

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Vi er vilde med slankekure i 80’erne, og især amerikanerne er leveringsdygtige i smarte genveje til en sund og slank krop.

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Make me up, please. Med vilde farver og skarpe kindben.

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Vi taler om sex, især den sikre af slagsen.

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Hvorfor bo med farver, når man kan vælge sort, glas og krom?

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Vi føler os frie i 80’erne og viser det gerne iført pasteller og gårdsangersko.

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Chop, chop... Håret må gerne være kort og skarpt.

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Benvarmere og hvidt i hvidt – en vinderkombi i 1987.ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Friture er det spændende nye, eksotiske indslag på 80’er-menuen.

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

De store supermarkeder pipler frem overalt nu, og vi drømmer os med en vis portion humor tilbage til indkøbene hos den lille købmand med god service og vareudbringning.

ALT for damernes 75-års jubilæum 80'erne

Maden får et nyt udtryk, og vi eksperimenterer med de lidt mere avancerede anretninger, når forårsmaden skal serveres.

ALT for damerne fylder 75 år!

Hurra! ALT for damerne kan i år fejre 75-års jubilæum, og dét skal fejres med masser af fest og nostalgi – men mest af alt med søstersind.

For hvis der er noget, ALT for damerne kan og vil i dag, så er det at bakke op om vores medsøstre og hylde de kvinder, der styrker og løfter andre kvinder.

I 2021 har vi stadig brug for at stå sammen om at forbedre kvinders vilkår – og meget har heldigvis ændret sig, siden ALT for damerne blev sat i verden tilbage i 1946.

Dengang handlede artiklerne i bladet mest om, hvordan man kunne være den bedste kone og husmor. En tur i arkivet vidner om, at bladet til enhver tid har været et kvindelivs-spejl, og selv om noget indhold i dag virker helt skørt, så er det tydeligt, at ALT for damerne altid har haft til hensigt at være på kvindernes side, og i dag bærer vi med stolthed de værdier om søstersind, der er vævet ind i ALT for damernes historie.

Her kan du dykke ned i al vores jubilæumsindhold og komme med på en tidsrejse i de forgangne årtier – måske du genkender dig selv, din mor og din mormor undervejs...

JUBILÆUMSLOGO.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: 75 år med ALT for damerne - #ALT75 og Samfund