Bedste museer i Århus

Foto: Mikkel Høgh Kaldal, Jens Peter Engedal og Den Gamle By Et af de bedste museer i Århus er Den Gamle By. Her kan du også opleve Den Nye By med elementer fra din egen barndom.

Bedste museer i Aarhus? Biografejer Line Daugbjerg om 3 fede kunstoplevelser

I Aarhus skal du selvfølgelig besøge Den Gamle By og huske at sætte tid af til Den Nye By, hvor du kan opleve din egen barndom og andre kulturer indefra. Og så anbefaler en kulturelskende aarhusianer et lille fotogalleri med et stort udsyn.

"Mit første minde fra et museum var, da jeg gik i børnehave og var på naturhistorisk museum i Aarhus for første gang. Der kunne man stå og røre ved pelsen på nogle udstoppede dyr, og det gjorde et virkelig stort indtryk på mig. Der var også en installation, hvor man kunne trykke på en knap, og så var der et lys, der tændte tre gange, så det lignede, at en ugle fløj. Jeg husker det som noget helt særligt at se det her analoge udstoppede dyr med blink på, ha ha. Men jeg elskede det hver gang. Børns fantasi fejler jo ingenting."

LÆS OGSÅ: Bedste museer i København? Kunstglade Marie Nipper anbefaler sine 3 favoritter her

70er_biler.jpg

Toppede brosten og ægte æbleskiver

"Jeg vil gerne anbefale Den Gamle By i Aarhus, fordi den simpelthen er så propfyldt af skønne og visuelt smukke barndomsminder fra en magisk tid, hvor kvinder havde tørklæder på, og man sagde "Guds fred", når man gik ind i et hus. Den Gamle By er for mig uigenkaldelige forbundet på flere planer med Aarhus. Så snart man træder ind bag det røde hegn, forvandler gaderne sig. Toppede brosten, hestevogne og rapænder i floden. Det bedste minde står mine smagsløg dog for: Ægte æbleskiver stegt i svinefedt. Magi med magi."

Folkevogn i baggård.jpg

Mit eget liv bliver historie

"Så kommer vi til den nye del af Den Gamle By – som jeg lige her vælger at kalde for Den Nye By. Den Nye By giver simpelthen sådan en direkte fysisk oplevelse, når man er besøgende, at man oplever sig selv som en del af historien og tiden. Der er noget forgængeligt og uendeligt over stedet, fordi jeg kan se, hvordan min egen barndom nu pludselig er blevet fortid og noget, man kan komme og opleve på et museum. Det tillægger en tid, jeg ellers har lagt bag mig, en værdi, jeg ikke selv er opmærksom på. Der er noget magisk over følelsen af, at ens eget liv også bliver historie."

"Derudover giver det et unikt indblik i de forskellige liv, der blev levet. En somalisk lejlighed, man frit kan gå rundt i, med lydfiler og dufte. Det giver et indblik i en anden kultur. Integration på et plan, man ikke selv ville kunne opsøge særligt let. En hjemløs byggede sit hjem i Den Gamle By og blev på den måde en del af udstillingen, hvor folk tør spørge, og en jævnbyrdig dialog åbnede sig. En MAERSK-container, der har været hele verden rundt fra Aarhus Havn og retur igen, står 20 meter under jorden i deres underjordiske afdeling, der lader dig vandre fra stenalderen og op til nu. Museet gør lige præcis det, jeg synes, kunst kan. Nemlig at flytte dig som besøgende, og få dig til at reflektere over dit eget liv og historie. En af udfordringerne for museet bliver måske paradoksalt nok at løsrive sig lidt fra sit meget stærke brand, så den nye del af museet også kan få sig en velfortjent ikonisk plads i Aarhus og alle børns barndomsminder."

HistoryOfViolence-PeterBrandt_Photo-MikkelKaldal-5.jpg

HistoryOfViolence-PeterBrandt_Photo-MikkelKaldal-7.jpg

En følelse af fuldkommenhed

"Galleri Image er Nordens ældste fotogalleri og ligger i hjertet af Aarhus. Galleriet har lige fra starten i 70’erne været aktivt i kampen om at få foto anerkendt som kunstform, og det er det i dén grad blevet. Mit første stykke kunst købte jeg der. Det smukkeste foto af en biografsal. Det var kort efter, jeg havde overtaget biografen Øst for Paradis fra min far i 2009. Der sidder en person i salen og ser op på biograflærredet, hvor Lauren Bacall er. Teksten er "I am in the wrong movie". Det talte til mig, fordi jeg på det tidspunkt tvivlede på, om jeg virkelig kunne leve op til min barndomsdrøm om at overtage min fars livsværk."

"Derudover var det også bare et enormt smukt billede af en biografsal, som jeg jo nærmest er født og opvokset i. I en tid, hvor fotoet er blevet allemandseje, og man næsten er oversvømmet af det, er det fantastisk, at man i Galleri Image er i stand til at fastholde og insistere på fotoet som æstetik, kunst, vitalitet og magi. Man bliver altid imponeret i det meget lille galleri af deres store internationale udsyn. Jeg kan kun opfordre til at besøge stedet. Generelt kan museer give mig en helt særlig grundfølelse. Man higer jo efter at være til stede i livet og opnå en følelse af fuldkommenhed. Den følelse leder man efter hele livet igennem, og den følelse har jeg ofte oplevet på museer."

Om Line Bjørn Daugbjerg Christensen

Line Bjørn Daugbjerg Christensen foto Jens Peter Engedal.jpg

  • 42 år
  • Indehaver af biografen Øst for Paradis i Aarhus sammen med sin søster.
  • Gift med skuespilleren Esben Smed og mor til to.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kunst, Aarhus og Efterår