Bedste museer i København

Foto: Ana Cecilia Gonzales/Ny Carlsberg Glyptotek, Asbjørn Sand, Pernille Klemp og Torben Eskerod Glyptotekets Vinterhave er et af Københavns bedste museer, ifølge Marie Nipper.

Bedste museer i København? Kunstglade Marie Nipper anbefaler sine 3 favoritter her

Skal du holde efterårsferie i København, er der tre kunstoplevelser, du ikke må gå glip af, hvis du spørger Marie Nipper.

"Jeg flyttede til Paris med mine forældre i slutningen af 1980’erne. Så det første helt klare minde, jeg har fra et museum, er fra Centre Pompidou i Paris, hvor vi så en kæmpe udstilling med den tyske kunstner Joseph Beuys, som min mor var helt vild med. Den gjorde rigtig stort indtryk på mig, og vi kom meget på Centre Pompidou, hvor jeg så performances af Yoko Ono og Erik Andersen. Den forstod jeg ikke helt, men det var sjovt at se Yoko One skrige af fuld hals, og jeg har stadig den badge, som Erik Andersen delte rundt."

LÆS OGSÅ: Ritt Bjerregaard: Dette vigtige citat har spillet en rolle for mig som kvinde

Davids Samling

Tusind eventyr

"Davids Samling er et skønt museum tæt ved Kongens Have, der indeholder tre permanente samlinger med islamisk, europæisk og dansk kunst og kunsthåndværk. Særligt den islamiske samling, der udgøres af kunsthåndværk fra det 7. århundrede og frem til midten af det 19. århundrede fra et område, der strækker sig fra Spanien til Kina og Yemen, holder jeg meget af. Lige siden jeg fik læst Tusind og en nats eventyr som barn, har jeg været fascineret af den islamiske verden, dens kunst og kunsthåndværk, og samlingen minder mig om mine egne rejser til Syrien og Iran, som var nogle fantastiske oplevelser for mig."

Ny Carlsberg Glyptoteket

Sku’ ha’ været Indiana Jane

"Glyptotekets samling består af kunstværker og arkæologiske genstande fra det antikke Ægypten, de antikke græske og romerske verdener, den etruskiske kultur samt dansk og fransk kunst fra det 19. århundrede. På trods af, at jeg selv er kunsthistoriker og arbejder med billedkunsten til daglig, er det særligt den ægyptiske og antikke samling, som jeg altid vender tilbage til på Glyptoteket. Jeg overvejede at læse egyptologi, assyriologi eller arkæologi på universitetet, men jeg endte med kunsthistorie. Det har jeg ikke fortrudt, men jeg holder stadig meget af historie og den mystik, der hviler over de tusind år gamle civilisationer – og jeg er nok alligevel lidt skuffet over, at jeg ikke er blevet en kvindelig Indiana Jones."

Tomás Saraceno Event Horizon Cisternerne 2020 FOTO Torben Eskerod2.jpgMørk og fugtig ramme

"Cisternerne er et gammelt vandreservoir i Søndermarken, hvor der i dag vises samtidskunst af høj kvalitet. Jeg synes, at det er spændende, når kunsten præsenteres i utraditionelle rum, og når hele værker og udstillinger skabes særligt til et sted og de specifikke betingelser, der måtte være netop dér. Gennem årene har Cisternernes mørke, fugtige og underjordiske arkitektur dannet ramme om en række smukke og tankevækkende udstillinger skabt af både danske og internationale kunstnere."

Om Marie Nipper

Marie Nipper

  • 41 år.
  • Direktør på Kunstcenteret Copenhagen Contemporary på Refshaleøen i København.
  • Tidligere en del af ledelsen på ARoS Aarhus Kunstmuseum og kunstnerisk direktør på Tate i Liverpool.
  • Bosat i København med sin mand og to børn.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kunst, Efterår og København

610x200_woordy_dmjpg.jpg