Kvinde handler ind i supermarked med brødhylde i baggrunden.

Det grove brød i supermarkedet er ikke nødvendigvis sundt - her er ekspertens råd

Danskerne spiser ikke nok fuldkorn – men det betyder heldigvis, at det faktisk kan være godt for dig at spise mere brød. Dog er det ikke helt ligetil at spotte de sunde af slagsen. Ernæringsekspert giver dig her ét simpelt råd til, hvordan du lynhurtigt kan spotte de sunde brød på hylden i supermarkedet.

alt.dk logo

Brødhylderne er fyldte til randen med groft, lyst, mørkt, brioche, ciabatta og alverdens andre slags brød i forskellige former og farver. Det kan næsten føles umuligt at finde ud af, hvilken slags man skal gå efter, hvis man vil gavne sin sundhed.

For der kan være ret stor forskel på, om et brød er sundt eller ej. Et sundt brød betyder egentlig bare, at brødet giver god og sund næring til din krop, og det kræver en vis mængde fuldkorn før, brødet for alvor kan kaldes sundt.

Forrygende fuldkorn

Fuldkornene er faktisk rigtig vigtige for vores kroppe. Den daglige anbefaling fra Fødevarestyrelsen lyder på, at vi skal spise mindst 90g fuldkorn om dagen, og gerne mere. Det skal vi af flere gode grunde, fortæller Ulla Toft, klinisk professor i Sundhedsfremme og Forebyggelse ved Københavns Universitet og afdelingschef ved Steno Diabetes Center Copenhagen.

”Fuldkorn har en masse gode egenskaber – både i forhold til vores sundhed generelt og nogle af de store livsstilsygdomme. Det forebygger bl.a. overvægt, er med til at sænke vores kolesteroltal og hjælper os med at regulere blodsukkeret. Det ser også ud til at kunne forebygge hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og nogle kræftformer.”

Fordelene er mange, og vores fuldkornsindtag skal stige, for faktisk spiser hele 60% af den danske befolkning ikke nok fuldkorn. Det viser en ny beregning fra Kræftens Bekæmpelse i 2025. Her kan brød være en hjælp, hvis du skal nå de 90g om dagen – men det handler altså om at finde de rigtige slags brød.

Brød i forklædning

Når man ikke udelukkende kan vælge ud fra farve eller tyngde på brødet, når man handler ind, skyldes det, at nogle producenter er gode til at få brødene til at se luftige og indbydende ud – selvom de faktisk indeholder en masse fuldkorn.

”Der er nogle, der er ret dygtige til at få brødet til at hæve godt alligevel. Der er rigtig mange brødproducenter, der har arbejdet med at få mere fuldkorn ind i deres brød, så selv sådan nogle rimelig lette boller nu har meget mere fuldkorn i sig, end de havde for 10 eller 20 år siden,” siger Ulla Toft.

Men omvendt findes der også brød, der ser mørkt og groft ud, men som faktisk ikke indeholder særlig mange af de næringsstoffer, der er sunde for vores kroppe.

”Man kan godt møde brød, der ser mørkt og groft ud, men som ikke har særlig meget fuldkorn i. Så er det blevet sminket med f.eks. maltsirup eller andre tilsætningsstoffer. Brødet i supermarkederne er ofte tilsat kunstige tilsætningsstoffer for at kunne holde længere, eller for at skiverne ikke klistrer sammen. Tilsætningsstofferne vil som regel betyde, at brødet karakteriseres som et ultraforarbejdet produkt,” siger Ulla Toft.

Det betyder, at et fuldkornsrugbrød fra supermarkedet som hovedregel er et eksempel på et produkt, som er ultraforarbejdet, men som samtidig er sundt, så længe det ikke også har et højt indhold af salt, sukker og/eller fedt.

”Lidt forenklet kan man sige, at det handler om, hvorvidt næringsværdien i brødet overstiger den negative effekt, som tilsætningsstofferne kan have. Man kan f.eks. sagtens finde et rugbrød eller et andet groft brød, der indeholder nogle af de her stoffer – men ofte vil den positive effekt fra fuldkornet være størst,” siger Ulla Toft.

Det gyldne mærke

Og hvordan finder man så ud af, om et brød er sundt? Der kan man faktisk kigge efter et ganske særligt mærke, når man er ude at handle.

”I stedet for at man skal kigge på fødevaredeklarationer og prøve at huske, hvor mange gram fuldkorn der nu skulle være i, er det meget nemmere at kigge efter det, der hedder fuldkornsmærket. Det er et orange mærke foran på produkterne, som de har, hvis fødevareproducenterne opfylder nogle kriterier, som er sat af Fødevarestyrelsen,” siger Ulla Toft og fortsætter:

”Det handler både om, hvor meget fuldkorn, der skal være i, men der er også krav til, hvor meget salt og sukker brødet må indeholde.”

Surdej eller ej

Hvis du ikke køber dit brød i supermarkedet, men derimod selv bikser dejen sammen derhjemme, kan du også kigge efter det orange mærke, når du køber mel. Vil du hæve sundhedsniveauet i dit hjemmebag endnu mere eller sikre dig et nærende brød hos bageren, kan du prioritere surdejen.

Der er endnu ikke et hav af forskning på området, hvad angår surdejens effekt på sundheden, men der er alligevel nogle ting, der peger i den rigtige retning, fortæller Ulla Toft:

”Der er nogle enkelte studier, som tyder på nogle gavnlige effekter af surdej. Det ser ud til, at surdejsbrød er bedre til at stabilisere blodsukkeret og altså giver langsommere stigning i blodsukker efter et måltid, end gærdej gør. Det er også bevist, at fermenteringen, der sker, når man bruger surdejsbrød, nedbryder fytinsyre i brødet, hvilket man antager vil forbedre optagelsen af mineraler som magnesium og jern, der er i brødet.”

Hvis man skal optage de gode næringsstoffer i brødet, kræver det dog stadig, at det er bagt på sundt – og altså fuldkornsbaseret – mel.