
I Sverige vokser verdens dyreste krydderi – og du kan faktisk selv dyrke det i haven
Safran forbinder vi ofte med lande som Spanien, Grækenland og Iran, men i det sydlige Sverige gror dette smukke krydderi også. Se, hvordan familien Mutlu dyrker i tusindvis af safrankrokusser, og få tip til, hvordan du selv giver dig i kast med verdens kostbareste krydderi.
Det var ikke til at forudsige, at Silvia skulle være safranavler.
Da hun og hendes forældre, Petia og Miladan, købte en gård mellem Malmø og Lund i 2013, var det nemlig planen at slå sig ned som vinbønder.
"Men min far blev desværre alvorligt syg, og vi måtte se i øjnene, at vi måtte droppe vinstokkene og finde på noget andet," fortæller Silvia.
"Vi havde ikke skænket safran en tanke, men så så min mor det i et tv-program, og så gik vi i gang. Den store fordel ved safran er nemlig, at det er en afgrøde, der styrker min fars finmotorik."
Blomsterplukning i timevis
Familien indkøbte safrankrokusknolde fra Holland, og i 2014 kom de første 8.000 i jorden. Produktionen er herefter blevet udvidet fra år til år, og i dag har Silvia og hendes forældre flere millioner planter fordelt på 10.000 kvadratmeter.



En safranknold kan blomstre én gang, men rundt om knolden dannes nye knolde, så for hvert år kommer der flere planter. Hvert fjerde eller femte år bliver hele molevitten gravet op, og knoldene bliver delt og plantet på ny, så de hele tiden står i sirlige rækker.
"De første blomster dukker op i slutningen af september, og så starter høsten," siger Silvia.
"Når du har plukket blomster i fire timer, venter der otte timers rensning – for det er et pillearbejde at nippe griffelgrenene af hver blomst, og alt foregår med håndkraft."
Højsæsonen strækker sig over to-tre uger, og i den periode høster familien to gange om dagen. Det er et omfattende arbejde, men familie og venner træder til, herunder børnene.
Et halvt gram
Safran er, som man kan se på billederne, en krokusart, der har været kendt i umindelige tider, hvor den er blevet brugt som krydderi, men også som medicinplante og til farvning af garn og tekstiler, der får en smuk gul kulør.
Der er ikke meget smag i frisk safran, men efter tørring spreder den fortryllende duft sig. Silvias familie har en tørremaskine, der klarer processen, og herefter samles den tørrede safran i store glas, inden den bliver pakket i mindre portioner – fra et halvt gram til et halvt kilo.



Kunderne er både restauranter og butikker, og det glæder Silvia, at det er blevet populært at benytte sig af lokale produkter.
Krydderi-snyd
Der skal 150-200 blomster til et gram tørret safran, og dertil kommer adskillige arbejdstimer. Så der er ikke noget at sige til, at safran er verdens dyreste krydderi. Af samme grund snydes der undertiden med produktet.
"Safran er det krydderi, der forfalskes mest," fortæller Silvia.
"Derfor sælger vi ikke stødt safran, som er nemt at efterligne, men kun hele tørrede griffelgrene, som ikke kan hentes fra andre spiselige vækster."
Den plante, der oftest bliver brugt til at efterligne safran, er såkaldt safflor, også kaldet falsk safran eller farvetidsel, selv om den hverken har smagen eller duften, forklarer Silvia.



"Det er vigtig for os, at kunderne får det helt rigtige produkt, ikke mindst i december, som er en rigtig safranmåned i Sverige, hvor der er safran i alt," smiler hun, inden hun atter vender tilbage til marken med kurven over armen – klar til at plukke de blomster, der har foldet sig ud i dag.
Samtidig opfordrer hun til, at du selv prøver at dyrke safran i haven, for det er en spændende plante – og kønt med de små lilla blomster, der dukker op sammen med efteråret.

Safrankage
Personer:6
Total:50 minutter
Arbejdstid:15 minutter
Ingredienser
- 200 g smør
- 250 g sukker
- 3 æg
- 2 usprøjtede appelsiner, fintrevet skal og saft
- 1 gram safran
- 50 g smuttede, grofthakkede mandler
- 240 g hvedemel
- 1½ tsk. bagepulver
- 1 dl mælk
Pynt:
- flormelis
- smuttede, hakkede mandler
Fremgangsmåde
- Stød safranen i en morter sammen med 1 tsk. af sukkeret. Overhæld med 1 spsk. kogende vand, og lad det køle af.
- Pisk smør og sukker sammen, og tilsæt æggene et ad gangen. Rør appelsinsaft, appelsinskal, safran og mandler i.
- Bland hvedemel og bagepulver, og rør det i dejen. Rør mælken i. Fordel dejen i en springform (23 cm), smurt eller beklædt med bagepapir.
- Bag kagen midt i ovnen ved 180 gr. i ca. 30 min., eller til den er gennembagt.
- Pynt den afkølede kage med flormelis og hakkede mandler.