
Fra snaps til buket: Sådan får du mere ud af efterårets bær
Sorte frugter dukker lige nu op som smuk pynt på flere planter. Nogle er spiselige og kan forvandles til smagfulde serveringer, og alle er uimodståelige i kranse og buketter – så sving en kurv over armen, og sæt jagten ind, så de sorte kan skabe et dramatisk smukt udtryk indenfor.
Sorte septemberskønheder
Brombær: En vild krabat med sine lange, rankende skud med et hav af torne, som det dog er værd at nærme sig, for frugterne smager himmelsk, særligt de vildtvoksende.
I haven kan du vælge en tornfri sort, og her er frugterne typisk større.
Hyben: Afløser de bedårende lysegule blomster hos klitrosen, som ses i naturen og i modsætning til rynket rose på ingen måde er invasiv.
Den meget tornede plante kan blive omkring en meter høj, men er ofte lavere. Hybenerne er fyldt med små nødder, der spirer villigt.

I haven kan du fx bruge planten som hæk eller rumdeler.
Hyld: En løvfældende busk, der blomstrer om sommeren med små, cremefarvede blomster i store toppe, som er perfekte til saft.
De blomster, der bliver tilbage på planten, udvikler små, skinnende stenfrugter, der er lige så velegnende til saft.

Rå frugter indeholder et giftstof, men koger du dem mindst 20 minutter, er der ingen problemer.
I haven kan du evt. prøve en mørkløvet sort med rosa blomster, fx ’Black Lace’ eller ’Black Beauty’.
Liguster: Busk, der kan være løvfældende eller delvist stedsegrøn. Planten tåler beskæring og er derfor ekstremt anvendt som hæk.

I juni-juli dukker cremefarvede blomster op i oprette toppe og senere sorte stenfrugter, der er giftige for mennesker. Indimellem ser du busken i naturen, hvor den er forvildet fra haverne.
Revling: Stedsegrøn halvbusk, der bliver omkring ti centimeter høj. Der findes han- og hunplanter, og kun hos hunnerne finder du de små stenfrugter.

De har ikke den store smag, men prøv dem i en kryddersnaps, eller bag dem i småkager. Find planten vildt, eller dyrk den i et surbundsbed.
Rød kornel: Løvfældende busk, der sætter hvide blomster i halvskærme i maj-juni, hvorefter små, sorte stenfrugter modner i september, mens løvet får efterårsfarver.

Find planten vild i skovområder.
Surbær: Kaldes ofte ved sit botaniske slægtsnavn, Aronia.

Busken bliver omkring en meter høj, og i maj-juni udvikler den halvskærmformede toppe med hvide eller svagt lyserøde blomster.
I september er de skinnende sorte bæræbler klar til høst, og du kan blandt andet bruge dem til saft eller syltetøj, eventuelt sammen med æbler.

Inden bladene falder til jorden, får de smukke høstfarver.
Din egen snaps
Det er hyggeligt at lave kryddersnapse med fund fra naturen eller haven. Klitrosens hyben er velegnede til formålet, og resultatet bliver en smukt mørkerødlig snaps, som kan komme på bordet til julefrokosten som et flot indslag.
Klitrosesnaps – prøv selv!

Klitrosesnaps leder med sin intense røde farve og dejlige smag tankerne hen på lune sensommerdage, når den kommer frem på en kølig vinterdag. Høst hybenerne, når de er helt modne. De kan evt. tørre dem, men de kan også sagtens bruges friske.
Ingredienser
- ca. 3 dl hyben
- 1 fl. smagsneutral snaps el. vodka
Fremgangsmåde
- Fjern blomst og stilk, og læg hybenerne i et glas eller en flaske.
- Overhæld frugterne med snaps el. vodka.
- Lad snapsen trække 2-3 måneder.
- Si frugterne fra.
- Lad snapsen stå endnu nogle måneder, gerne længere.
- Fortynd klitrosesnapsen efter behov med samme smagsneutrale snaps eller vodka.
Bær over med kagen

Findes der noget hyggeligere en blæsende efterårsdag end hjemmebag? Det kunne være en nøddekage fyldt med brombær. Brug gerne frosne bær, som stille og roligt tør op.
Personer:4
Total:50 minutter
Arbejdstid:20 minutter
Ingredienser
Hasselnøddebund:
- 150 g finthakkede
- hasselnøddekerner
- 125 g sukker
- 4 æggehvider
- 1 tsk. vaniljesukker
Pynt:
- 300 g brombær
- 3 dl piskefløde
- hakkede hasselnøddekerner
- grofthakket chokolade
Fremgangsmåde
- Pisk æggehvider, sukker og vaniljesukker stift.
- Vend de hakkede hasselnødder i dejen. Beklæd en springform (20 cm i diam.) med bagepapir, eller smør den.
- Fordel dejen i formen, og bag kagen ved 175 gr. i 25 min.
- Skru ned til 100 grader, og bag i yderligere 5-10 min. Lad kagen køle af, og befri den fra formen.
- Pisk fløden til skum, og fordel den på kagen. Pynt med brombær, hasselnødder og chokolade.
- Rist gerne hasselnødderne i ovnen, før du hakker dem, og gnub skallen af i et viskestykke – så bliver smagen særligt lækker.