En kvinde holder en stilk med brombær på.

Fra snaps til buket: Sådan får du mere ud af efterårets bær

Sorte frugter dukker lige nu op som smuk pynt på flere planter. Nogle er spiselige og kan forvandles til smagfulde serveringer, og alle er uimodståelige i kranse og buketter – så sving en kurv over armen, og sæt jagten ind, så de sorte kan skabe et dramatisk smukt udtryk indenfor.

Hendes verden logo farv

Sorte septemberskønheder

Brombær: En vild krabat med sine lange, rankende skud med et hav af torne, som det dog er værd at nærme sig, for frugterne smager himmelsk, særligt de vildtvoksende. 

I haven kan du vælge en tornfri sort, og her er frugterne typisk større.

Hyben: Afløser de bedårende lysegule blomster hos klitrosen, som ses i naturen og i modsætning til rynket rose på ingen måde er invasiv. 

Den meget tornede plante kan blive omkring en meter høj, men er ofte lavere. Hyben­erne er fyldt med små nødder, der spirer villigt. 

Brombærbuketten: Det er sjovt at bruge frugt i buketten, så den bliver spiselig, fx brombærgrene. Her får grenene selskab af hortensia, ridder­spore, solsikke og frøstand fra skærmlilje. Skal du forære buketten væk, kan du binde sort silkebånd om stænglerne for at understrege efterårsdramatikken.
Brombærbuketten: Det er sjovt at bruge frugt i buketten, så den bliver spiselig, fx brombærgrene. Her får grenene selskab af hortensia, ridder­spore, solsikke og frøstand fra skærmlilje. Skal du forære buketten væk, kan du binde sort silkebånd om stænglerne for at understrege efterårsdramatikken.

I haven kan du fx bruge planten som hæk eller rumdeler.

Hyld: En løvfældende busk, der blomstrer om sommeren med små, cremefarvede blomster i store toppe, som er perfekte til saft. 

Er frugten giftig?

Er du i tvivl, om en frugt er giftig? Tjek det på bispebjerghospital.dk/giftlinjen

De blomster, der bliver tilbage på planten, udvikler små, skinnende stenfrugter, der er lige så velegnende til saft. 

Frugt i kransen: Brombær, hyld og hyben er fine i en krans sammen med hor­tensia. Form en ring i kraftig ståltråd, ca. 10 cm i diam. Sno blomstertape om, inden du fastgør blomstertråden. Saml et lille bundt hortensiaer og frugt, og bind det til kransen. Fortsæt med en til to planter ad gangen. Saml kransen ved at skjule de sidste stængler under de første blomster. Hæft ende, og sæt bånd i.
Frugt i kransen: Brombær, hyld og hyben er fine i en krans sammen med hor­tensia. Form en ring i kraftig ståltråd, ca. 10 cm i diam. Sno blomstertape om, inden du fastgør blomstertråden. Saml et lille bundt hortensiaer og frugt, og bind det til kransen. Fortsæt med en til to planter ad gangen. Saml kransen ved at skjule de sidste stængler under de første blomster. Hæft ende, og sæt bånd i.

Rå frugter indeholder et giftstof, men koger du dem mindst 20 minutter, er der ingen problemer. 

I haven kan du evt. prøve en mørkløvet sort med rosa blomster, fx ’Black Lace’ eller ’Black Beauty’.

Liguster: Busk, der kan være løvfælden­de eller delvist stedsegrøn. Planten tåler beskæring og er derfor ekstremt anvendt som hæk.

Fra hæk til høstkrans: Lav en utraditionel krans af glinsende frugter fra liguster og en prægtig blomsterstand fra hortensia. Dan en oval form, ca. 15 x 18 cm, i kraftig ståltråd, og sno blomstertape om den. Fastgør hortensia med blomstertråd, og bind ligusterkviste om den resterende del. Sæt bånd i til ophæng.
Fra hæk til høstkrans: Lav en utraditionel krans af glinsende frugter fra liguster og en prægtig blomsterstand fra hortensia. Dan en oval form, ca. 15 x 18 cm, i kraftig ståltråd, og sno blomstertape om den. Fastgør hortensia med blomstertråd, og bind ligusterkviste om den resterende del. Sæt bånd i til ophæng.

 I juni-juli dukker cremefarvede blomster op i oprette toppe og senere sorte stenfrugter, der er giftige for mennesker. Indimellem ser du busken i naturen, hvor den er forvildet fra haverne.

Revling: Stedsegrøn halvbusk, der bliver omkring ti centimeter høj. Der findes han- og hunplanter, og kun hos hunnerne finder du de små stenfrugter. 

Blomster og stenfrugter: Kært barn har mange navne, og selv om revling er plantens rette navn, kaldes den undertiden også sortebær og kragebær. Du kan høste de spiselige stenfrugter i juli-september, men prøv også at plukke et par grene, og miks dem med himmelblå kornblomster i en smuk og lidt utraditionel buket.
Blomster og stenfrugter: Kært barn har mange navne, og selv om revling er plantens rette navn, kaldes den undertiden også sortebær og kragebær. Du kan høste de spiselige stenfrugter i juli-september, men prøv også at plukke et par grene, og miks dem med himmelblå kornblomster i en smuk og lidt utraditionel buket.

De har ikke den store smag, men prøv dem i en kryddersnaps, eller bag dem i småkager. Find planten vildt, eller dyrk den i et surbundsbed.

Rød kornel: Løvfældende busk, der sætter hvide blomster i halvskærme i maj-juni, hvorefter små, sorte stenfrugter modner i september, mens løvet får efterårsfarver. 

Rødt med sort: Rød kornel har smukke røde kviste og skinnende sorte frugter. Fuglene er også vilde med dem, så du skal være hurtigt ude med saksen, hvis du vil sikre dig et par kviste til vasen.
Rødt med sort: Rød kornel har smukke røde kviste og skinnende sorte frugter. Fuglene er også vilde med dem, så du skal være hurtigt ude med saksen, hvis du vil sikre dig et par kviste til vasen.

Find planten vild i skovområder.

Surbær: Kaldes ofte ved sit botaniske slægtsnavn, Aronia. 

Dagens smukke høst: Der er masser af skatte i både din have og ude i naturen lige nu, for eksempel surbær, klitrosens dekorative hyben, revling, brombær og hyldebær. Her får frugterne selskab af riddersporens blå blomster, en lille solsikke og skærmliljens flotte frøstand.
Dagens smukke høst: Der er masser af skatte i både din have og ude i naturen lige nu, for eksempel surbær, klitrosens dekorative hyben, revling, brombær og hyldebær. Her får frugterne selskab af riddersporens blå blomster, en lille solsikke og skærmliljens flotte frøstand.

Busken bliver omkring en meter høj, og i maj-juni udvikler den halvskærmformede toppe med hvide eller svagt lyserøde blomster. 

I september er de skinnen­de sorte bæræbler klar til høst, og du kan blandt andet bruge dem til saft eller syltetøj, eventuelt sammen med æbler. 

Hold varmen med hyld: Når det efterhånden er koldere derude, eller hvis snuen melder sig, er det rart med et glas varm hyldebærsaft, gerne med et stykke æble i. Du kan nemt selv koge saften.
Hold varmen med hyld: Når det efterhånden er koldere derude, eller hvis snuen melder sig, er det rart med et glas varm hyldebærsaft, gerne med et stykke æble i. Du kan nemt selv koge saften.

Inden bladene falder til jorden, får de smukke høstfarver.

Din egen snaps

Det er hyggeligt at lave kryddersnapse med fund fra naturen eller haven. Klitrosens hyben er velegnede til formålet, og resultatet bliver en smukt mørkerødlig snaps, som kan komme på bordet til julefrokosten som et flot indslag.

Klitrosesnaps – prøv selv!

Klitrosesnaps.

Klitrosesnaps leder med sin intense røde farve og dejlige smag tankerne hen på lune sensommerdage, når den kommer frem på en kølig vinterdag. Høst hybenerne, når de er helt modne. De kan evt. tørre dem, men de kan også sagtens bruges friske.

Ingredienser

  • ca. 3 dl hyben
  • 1 fl. smagsneutral snaps el. vodka

Fremgangsmåde

  1. Fjern blomst og stilk, og læg hybenerne i et glas eller en flaske. 
  2. Overhæld frugterne med snaps el. vodka. 
  3. Lad snapsen trække 2-3 måneder. 
  4. Si frugterne fra. 
  5. Lad snapsen stå endnu nogle måneder, gerne længere. 
  6. Fortynd klitrosesnapsen efter behov med samme smagsneutrale snaps eller vodka.

Bær over med kagen

Nøddekage med brombær.

Findes der noget hyggeligere en blæsende efterårsdag end hjemmebag? Det kunne være en nøddekage fyldt med brombær. Brug gerne frosne bær, som stille og roligt tør op.

Personer:4

Total:50 minutter

Arbejdstid:20 minutter

Ingredienser

Hasselnøddebund:

  • 150 g finthakkede
  • hasselnøddekerner
  • 125 g sukker
  • 4 æggehvider
  • 1 tsk. vaniljesukker

Pynt:

  • 300 g brombær
  • 3 dl piskefløde
  • hakkede hasselnøddekerner
  • grofthakket chokolade

Fremgangsmåde

  1. Pisk æggehvider, sukker og vaniljesukker stift. 
  2. Vend de hakkede hasselnødder i dejen. Beklæd en springform (20 cm i diam.) med bage­papir, eller smør den. 
  3. Fordel dejen i formen, og bag kagen ved 175 gr. i 25 min. 
  4. Skru ned til 100 grader, og bag i yderligere 5-10 min. Lad kagen køle af, og befri den fra formen. 
  5. Pisk fløden til skum, og fordel den på kagen. Pynt med brombær, hasselnødder og chokolade. 
  6. Rist gerne hasselnødderne i ovnen, før du hakker dem, og gnub skallen af i et viskestykke – så bliver smagen særligt lækker.

Søde samfrugter

Brombær består botanisk set af små stenfrugter, der sidder sammen i såkaldte flerfoldssamfrugter. Bærrene modner over en længere periode, og derfor kan der være umodne og modne frugter på samme tid.