gode bøger
Foto: Getty Images Giv vitaminer til hjernen - find bogen til alle "læsetyper" lige her.

Bøger 2019

Den ultimative bogguide: 55 fantastiske bøger, du bør give i gave

På jagt efter en god bog? Så læs med her, hvor vi har samlet den ultimative guide med gode bøger, du kan give i gaver - vi lover, at der er noget til alle typer! (Også dig selv...)

Mangler du bud på en god bog at give i gave til én af følgende typer: 

Ja, så har vi under her samlet en lang liste over skønne bøger, hvor du hurtigt kan få overblik og inspiration til den helt rette bog at give i gave.

LÆS OGSÅ: Gave til hende: 28 idéer til skønne gaver til kvinder i alle aldre

God jagt!

Bøger til krimi-elskeren – mord og spænding fra nogle af de mest populære krimiforfattereLone-Theils_Heksedrengen.pngBog: Heksedrengen

Forfatter: Lone Theils
Vejledende pris: 249 kr.

Krimiforfatter Lone Theils er tilbage med tredje nervepirrende krimi i serien om den danske journalist og London-korrespondent Nora Sand. En professor, der forsker i terrororganisation Boko Haram og bortførelser af børn i Nigeria, findes brutalt myrdet på en kirkegård. Præcis samme sted, hvor han kort forinden har holdt et hemmeligt møde med netop Nora Sand. Samtidig fylder en skilsmissesag mellem en dansk realitystjerne og en rig, russisk oligark alt i de britiske tabloidblade. Da parrets søn kidnappes, opdager Nora, at der er et link mellem de to sager – hvor troen på det okkulte spiller ind. Midt i alt det skal Nora også jonglere sit eget kærlighedsliv, hvor hun er forelsket i politimanden Andreas, som bor i Danmark og lige har fået barn med sin ekskæreste.

LÆS OGSÅ: Lone Theils til sit yngre jeg: "Du har aldrig tænkt på dig selv som smuk - men..."

Sommerfugleklanen – Pavens yndlingBog: Sommerfugleklanen – Pavens yndling

Forfatter: Troels M. Palshof
Vejledende pris: 299 kr.

Til en rigtig krimielsker er "Sommerfugleklanen – Pavens yndling" også et godt gavebud. Det er Troels M. Palshofs debutroman og første bog i den anmelderoste spændingsserie, hvor vi følger de to agenter, Clara og Tristan, fra CIA's Afdeling for Mønstergenkendelse, da de overtager en meget mystisk sag, der kan spores tilbage til verdens mest magtfulde menneskers intime gemakker. Som i enhver anden god krimi er sagen ikke kun "et job" for de to agenter, men den tvinger dem også til at se deres egen fortid og livets mest essentielle spørgsmål i øjnene. 

bøger gaveBog: Kvinden før

Forfatter: JP Delaney
Vejledende pris: 250 kr.

Jane får muligheden for at flytte ind i en lækker hightech lejlighed i London, men hun skal først skrive under på nogle særlige krav, som arkitekten har udtænkt. Hun opdager desuden, at der før hende boede en anden kvinde i lejligheden, der mindede meget om Jane, og som døde under tragiske omstændigheder... "Kvinden før" er JP Delaneys første psykologiske thriller, som er solgt til over 30 lande og skal filmatiseres af den Oscarvindende instruktør Ron Howard.

bøger gaveBog: Kludedukken

Forfatter: Daniel Cole
Vejledende pris: 200 kr.

Kriminalassistent William 'Wolf' Fawkes kaldes ud til en sag med et lig, der er blevet syet sammen af seks personer og hænger i en tom London-lejlighed. Faktisk er liget arrangeret, så en af fingrene peger lige over på Wolfs egen lejlighed. Morderen bag har ovenikøbet sendt politiet og Wolfs ekskone, der er journalist, en liste over de næste ofre. Der er dømt mesterlig krimi i "Kludedukken", hvor Wolf og hans hold skal forsøge at opklare seks mord – og afværge seks nye, hvoraf det sidste navn på listen er hans eget...

LÆS OGSÅ: 7 krimiserier der hitter på Netflix 

Bøger til mor – seje, modne kvinder og vigtige spørgsmålModne-kvinder---Samtaler-om-livets-patina-Bo-Østlund.pngBog: Modne kvinder - Samtaler om livets patina

Forfatter: Bo Østlund
Vejledende pris: 299 kr.

Hvordan er livet, når man som kvinde har rundet de 50 år? Svaret på det spørgsmål giver 24 kendte danske kvinder i alderen 50 til 84 år deres bud på i bogen ”Modne kvinder – samtaler om livets patina”. Spændende og forskellige kvinder som Jytte Abildstrøm, Anette Støvelbæk, Vibeke Windeløv, Lisbet Dahl og Anne Dorte Michelsen taler i deres eget sprog og uden filter om glæder og sorger og egne selverkendelser. Der tales ud af posen og om så mange typer af erfaringer, at de fleste seje, modne kvinder vil kunne spejle sig selv og grine og græde med.

LÆS OGSÅ: Forfatter Bo Østlund har interviewet kendte kvinder om livet: "Flere har grædt undervejs"

Bog: Jeg er f*cking hot

Forfatter: Renée Toft Simonsen
Vejledende pris: 299 kr.

Renée Toft Simonsen har været nærmest her, dér og alle vegne i medierne med sin nyeste bog "Jeg er f*cking hot" – og det er altså ikke uden grund. For i bogen skriver den tidligere topmodel og nu forfatter og psykolog råt for usødet om et af de tabuer, som de fleste kvinder immervæk skal igennem på et tidspunkt i deres liv, nemlig overgangsalderen. Den 54-årige Renée Toft Simonsen deler bramfrit ud af de op- og nedture og store forandringer, som det fører med sig, ved at tage udgangspunkt i egne oplevelser på krop og i samlivet med manden, sangeren Thomas Helmig. Og det er bestemt ikke uinteressant!

LÆS OGSÅ: Renée Toft Simonsen om ægteskabet: Vi skal turde disse ting for at holde liv i det seksuelle

bøger gaveBog: Min mor – Gaven til mødre og døtre der vil tættere på hinanden

Forfatter: Annamette Fuhrmann
Vejledende pris: 149 kr.

Bogen "Min mor" får først værdi, når den er udfyldt – men til gengæld kan den blive et unikt familiedokument, som bringer dig tættere på din mor. Bogen har nemlig samlet alle de spørgsmål, man ikke lige får stillet over søndagsmiddagen om hverdagsliv, kærlighed og drømme. Ved du eksempelvis, hvad din mor gør som det første hver morgen? Hvad hun tænkte, da hun fandt ud af, at hun var gravid? Eller hvad hun dybest inde håber for dig? "Min mor" er den perfekte gave til mødre og døtre, der vil tættere på hinanden.

LÆS OGSÅ: Hun bloggede om ægteskabet - så skred manden

Bøger til far – udvid "barskabet" og rørende beretninger fra krigeErna-i-krig-Erling-Jepsen.pngBog: Erna i krig

Forfatter: Erling Jepsen
Vejledende pris: 299 kr.

”Erna i krig” er seneste skud på stammen fra den populære forfatter Erling Jepsen, og anmelderne står i kø for at rose bogen for hans blanding af virkelig velresearchet fakta om krigen kombineret med sønderjysk lune og humor. Litteratursiden.dk har ligefrem kaldt det en af Erling Jepsens allerbedste romaner, og vi tænker, at bogen også vil give far en rigtig god læseoplevelse. Da den unge sønderjyde Kalle under 1. Verdenskrig bliver indkaldt til tjeneste i den tyske hær, tør hans mor, den handlekraftige Erna, ikke lade sin småtbegavede søn drage af sted alene. Det lykkes hende at få fat på en uniform, snige sig med hans deling sydpå, hvor hun deltager i kampene på Vestfronten under navnet ”Julius Rasmussen”. Da hun bliver opdaget, giver hun ikke op i kampen for at beskytte sin søn, og hun finder i stedet en ny og yderst udspekuleret måde at ødelægge den tyske hær indefra på. 

Gin iben DiamantBog: GIN - historie, opskrifter og ginkartotek 

Forfatter: Iben Diamant
Vejledende pris: 299 kr.

Giv far mulighed for at blive en mester inden for noget, som i den grad glæder ganen. Forfatter og blogger Iben Diamant er gin-entusiast helt ind i hjertet, og det smitter, når hun i "GIN" fortæller uddybende om ginens historie, tager os med på destillerier og forklarer de forskellige måder, det produceres på. Farmand vil fremover kunne blære sig med viden om alt fra smagsstofferne, og hvordan deres aroma optages i den rene alkohol, til fifs og nye opskrifter på lækre drinks. Bogen har et omfattende ginkartotek, og fagtermer forklares, så alle kan være med. Og så trækker det jo heller ikke ned, at denne bog oveni er oplagt at læse, mens man nyder et godt glas iskold gin og tonic til.

LÆS OGSÅ: Mød Danmarks ukronede gin-dronning: "I begyndelsen skulle jeg bevise mit værd"

bøger gaveBog: Det ensomme hjerte

Forfatter: Tom Buk-Swienty
Vejledende pris: 350 kr.

Hans Horn voksede op som en følsom og musikalsk ung mand i 1930'ernes Tyskland og blev tvunget ind i det nazistiske lands grusomme krig. Han emigrerede mærket for livet af krigens rædsler bagefter til Danmark, hvor han var læge. I en sen alder blev han i stand til at omsætte sine oplevelser til ord og rørende akvareller. Da han døde i 1989, efterlod han sig et enestående, gennemillustreret erindringsværk på over 5.000 sider, som - via Hans Horns børn - har fundet vej til forfatter og historiker Tom Buk-Swienty.

Bøger til hende – om at være kvinde på godt og ondt

feminist don't wear pink and other lies.jpg

Bog: Feminists dont wear pink and other lies – amazing women on what the f-word means to them

Forfatter: Scarlett Curtis
Vejledende pris: 190 kr.

Bogen består af 52 essays skrevet af fremtrædende kvinder, der er alt fra virksomhedsledere og teenage-aktivister til kendte skuespillere og radioværter. Fælles for dem er, at de skriver om, hvad feminisme betyder for dem i nogle yderst personlige beretninger. Fx starter Hollywood-skuespilleren Keira Knightley sit essay med en beskrivelse af, hvordan hun revnede forneden under fødslen af sin datter – for at provokere og vise, at selvom det er en smuk begivenheden, er der også meget smerte forbundet med mange aspekter af et kvindeliv. Noget, som mænd ikke nødvendigvis kan sætte sig ind i. Bogen får dig lige dele til at grine, græde og sætter tanker igang, fordi essayene er skrevet så forskelligt. Den rummer det hele. En bog, som alle kvinder – og mænd! – bør læse.

Bryster-skal-hoppe,-når-man-hikker.pngBog: Bryster skal hoppe, når man hikker

Forfatter: Hella Joof og Karen Thisted
Vejledende pris: 199 kr.

Det er svært ikke at have respekt for to så ærlige kvinder som Hella Joof og Karen Thisted. Bogen ”Bryster skal hoppe, når man hikker” er blevet til på baggrund af en sommerlang samtale mellem de to kvinder, hvor de ikke lægger skjul på, hvor vigtigt det er, at vi også kan snakke om det kiksede og det forfærdelige. Hella Joof beskriver meget rammende hende og Karen som Pippi og Super Carla med rigtig mange tårer i. ”Vi har begge to været helt nede og spise op, og der er så meget gråd i os også. Dem med de store armbevægelser og dem, der buldrer og råber højest, er jo også meget ofte dem, der er mest ulykkelige,” lyder det fra Hella Joof i bogen, og så er tonen ligesom lagt til en bog om det svære, men også skønne, sjove, vigtige og finurlige i tilværelsen, som din mor (og du selv) vil kunne have glæde af at læse.

LÆS OGSÅ: Hella Joof: "Da jeg var allermest ung og struttende, var jeg også allermest ked af det"

en-duft-af-appelsinBog: En duft af appelsin

Forfatter: Ulla Hinge Thomsen
Vejledende pris: 169,95 kr.

Hvad enten du tænker, at din veninde ville have godt af at få sanserne pirret og blodet til at boble under en tiltrængt ferie, i en frokostpause eller som natlæsning på en onsdag, så er de forførende fortællinger i bogen "En duft af appelsin" af Ulla Hinges Thomsen oplagt læsning. Det er små, sanselige historier, som det kendes fra erotisk litteratur som "Fifty Shades of Grey". Her er der fuld kraft på erotikken, der på selv en kedelig, grå dag kan give farve i kinderne og et smil på læberne, når man læser fantasierne om, hvad en ferie, løbetur eller en tirsdag på kontoret kan udvikle sig til, hvis vi tør følge vores længsler.

bøger gaveBog: Er det ondt ikke at være sikker

Forfatter: Lena Dunham
Vejledende pris: 129,95 kr.

Lena Dunham brød igennem på tv-fronten med serien Girls, men hendes forfatterskab kan bestemt også anbefales. I bogen "Er det ondt ikke at være sikker" deler hun sine dagbogsoptegnelser eller "kreative brudstykker og iagttagelser", som hun selv har kaldt dem. Som altid sker det i bramfri stil, når hun behandler emner som sex, lyst, ubehag, kærlighed og venskab. Det er sjove, kaotiske – og indimellem poetiske glimt af en ung kvindes liv.

LÆS OGSÅ: Lena Dunham: Tak fordi I ikke photoshoppede mine lår 

Bøger til ham – om gentleman-sport og den universelle "far/søn"-relationFormel-1-af-Peter-Nygaard.pngBog: Formel 1

Forfatter: Peter Nygaard
Vejledende pris: 449 kr.

Til personen med benzin i blodet kunne dette store samlede værk om verdens største motorløb være en oplagt gave. Forfatteren Peter Nygaard har i snart 35 år fulgt Formel 1-sporten og er landets førende ekspert på området. Gennem bogens over 700 sider fortæller han om løbets vilde udvikling fra den beskedne start i 1950'erne til nutidens milliardforretning. Han fortæller om dramaer, tragedier og triumfer, om de største legender og de mange fascinerende små detaljer omkring løbet. Bogen er også rigt illustreret med smukke og underholdende billeder, og som læser får man et imponerende indblik i motorsporten.

bøger gaveideerBog: Løvehjerte

Forfattere: Ståle Solbakken og Peter Sloth
Vejledende pris: 250 kr.

Ad to omgange har Ståle Solbakken været cheftræner for fodboldklubben FC København, hvor han har skabt, hvad iagttagere kalder "alle tiders bedste danske klubhold". Den 49-årige nordmand fortæller i "Løvehjerte" om sin higen efter at vinde og konsekvenserne af hans store ambitioner. Det er også historien om en sammensat mand, der er erklæret socialist, og som har takket nej til vilde tilbud fra eksotiske lande, fordi penge dybest set ikke interesserer ham.

bøger gaveideerBog: Min fars dagbog

Forfatter: Jiro Taniguchi
Vejledende pris: 300 kr.

Tænker du, at det er helt skørt at give ham en "tegneserie" i gave, så overvej det alligevel. For den grafiske novelle "Min fars dagbog" er en smuk fortælling om netop forholdet mellem fædre og sønner. Efter 15 år vender hovedpersonen tilbage til sin barndomsby, fordi han skal deltage i sin fars begravelse. På vågenatten lærer han - til sin store overraskelse og fortrydelse - gennem familie og venner, at hans far slet ikke er det dårlige menneske, han ellers har gjort ham til.

LÆS OGSÅ FRA VORES VENNER PÅ EUROMAN: Seks danske mænd: Den bedste bog jeg har læst i år

Bøger til nyhedsmennesket – stærke fortællinger om politik og verdenFactfulness-Hans-Rosling.pngBog: Factfulness - 10 grunde til at vi misforstår verden - og hvorfor den er bedre end vi tror

Forfatter: Hans Rosling (med Anna Rosling Rönnlund og Ola Rosling)
Vejledende pris: 299 kr.

I 2017 døde den kendte svenske professor og statistiker Hans Rosling. Han blev herhjemme særligt kendt for sin medvirken i en ophedet debat om mediernes måde at afdække verdens tilstand på med Deadline-værten Adam Holm i 2015. Her sluttede han deres diskussion med udsagnet: ”Der er ikke noget at diskutere. Jeg har ret, og du tager fejl.” https://www.youtube.com/watch?v=bcpjl0mxRvs For Rosling havde gjort det til sit livs mission at bekæmpe vores opfattelse af, at verden er af lave. Et arbejde, som han på fin vis får lov at runde af med bogen ”Factfulnes”, hvor hans våben som altid er fakta og statistik formidlet på hans unikke og underholdende måde. Bogen kommer omkring 10 fundamentale menneskelige instinkter, som konsekvent forhindrer os i at have et faktabaseret verdenssyn, og en mand som Bill Gates har udtalt om bogen: "En af de vigtigste bøger jeg nogensinde har læst - en uundværlig vejledning i at tænke klart om verden."

bogen-om-kim-wall-.png

Bog: Bogen om Kim Wall – når ord slipper op

Forfatter: Ingrid og Joachim Wall
Vejledende pris: 250 kr.

Da den unge, svenske journalist Kim Wall forsvandt i København i august 2017, begyndte hendes forældre at skrive for at holde styr på deres tanker, forstå fakta og holde mindet om deres datter i live. Det er nu blevet til ”Bogen om Kim Wall”, der handler om så meget andet end mediernes fremstilling af et offer for en uhyggelig forbrydelse. Det er en personlig og vigtig bog om mennesket Kim Wall – fortalt af dem, som kendte hende bedst. Undervejs er der også små tekster skrevet af Kim selv og billeder fra hendes liv mellem forældrenes rørende fortælling om en elsket datter, arbejdet med sorgen og at skabe mening i det meningsløse.

DødevaskerenBog: Dødevaskeren

Forfatter: Sara Omar
Vejledende pris: 299 kr.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen har kaldt denne bog for obligatorisk læsning for partiets folketingsgruppe – og uanset hvor man måtte stå politisk, er Sara Omars debutroman "Dødevaskeren" blevet kaldt for "litteratur, der kan ændre vores samfund" af avisen Berlingske, hvis læsere kårede den som årets bog i 2017. Bogen handler om den lille pige Frmesk, som kommer til verden i Kurdistan, hvor hendes far tager afstand fra hende på grund af hendes køn. Den handler om kvindeundertrykkelse og ekstremt udsatte pigeliv i et land præget af krig, folkedrab og kvindehad. Titlen kommer fra hovedpersonens mormor, som er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder dræbt i vanære og skam. Bogen er blevet rost til skyerne af anmelderne, der kalder den modig og et stærkt vidnesbyrd.

LÆS OGSÅ: Sara Omar: "Vi kvinder tager ikke pladsen fra nogen. Den er vores"

bøger gaveideerBog: Statsministrene

Forfattere: Anne Sofie Kragh og Michael Dyrby
Vejledende pris: 300 kr.

Måske du så med, da DR sendte programserien "Statsministrene"? I bogen af samme navn mødes de fem seneste ledere af landet for første gang over to dage i maj 2017, hvor de fortæller om det, nogen kalder 'verdens mest ensomme job'. Tilsammen har de ledet Danmark i 35 år fra kartoffelkur til finanskrise, og de svarer på spørgsmålet om, hvorvidt det er et godt liv at være statsminister? Noget, som kun de fem kender svaret på.

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt om sit nye liv: "Det var en trist periode og en tomhedsfornemmelse"

Bøger til læsehesten – fantastiske bøger med vilde fortællingerMax,-Mischa-og-Tetoffensiven.pngBog: Max, Mischa og Tetoffensiven

Forfatter: Johan Harstad
Vejledende pris: 400 kr.

Hvor længe kan man være væk, før det er for sent at vende hjem? Det er et gennemgående spørgsmål i den over 1.000 sider lange - og ikke uden grund stærkt anmelderroste - murstensroman ”Max, Mischa og Tetoffensiven”. Det er den prisvindende, norske forfattertalent Johan Harstad, der står bag, og kender du fans af fx Karl Ove Knausgård, så er denne bog en (lidt) lettere læselig roman, som er i samme litterære liga. Det er både en dannelsesroman, en kunstroman og en krigsroman, og du kommer indunder huden på bogens hovedpersoner i dette hovedværk af en fortælling.

En-dag-vil-vi-grine-af-det-Thomas-Korsgaard.pngBog: En dag vil vi grine af det

Forfatter: Thomas Korsgaard
Vejledende pris: 249 kr.

“En dag vil vi grine af det” handler om Tue, der er vokset op i et hjem for enden af den lange grusvej lidt uden for Skive. Et hjem med en dysfunktionel familie, hvor det var svært at være barn, fordi de voksne ikke magtede at være forældre. Bogen er en selvstændige opfølgning på Korsgaards debutroman "Hvis der skulle komme et menneske forbi", som tog både anmeldere og læsere med storm. I ”En dag vil vi grine af det” er Tue på vej i 2. g, da moren får en kæmpe sum penge i patienterstatning. Fremtiden kunne dermed se lysere ud, men det viser sig at penge måske ikke er svaret på familiens mange problemer. Bogen fortæller om ensomhed og fysisk og psykisk vold på hverdagsplan, men det er også en lun og ikke-fordømmende beskrivelse af livet hos en hårdt prøvet, dansk familie.

Helle Helle Bog: de

Forfatter: Helle Helle
Vejledende pris: 259 kr.

Seneste udgivelse fra forfatter Helle Helle, bogen "de", fik igen anmelderne helt op i de rosende skyer. "Vi griner og griner, vi græder og græder ... sådan er det at læse Helle Helle," lød det blandt andet fra dagbladet Politiken, som gav bogen seks stjerner. Bogen er en skildring af et mor-datter-forhold, og fortællingen om sygdom og kærlighed og at gå på gymnasiet og bo på Lolland i begyndelsen af 80'erne. Helle Helle skriver fængende med sit velkendte minimalistiske sprog, hvor hun formår at give et øjebliksbillede af et liv fyldt med komplekse følelser. Det er overskuelig læsning på 157 sider fordelt på 51 korte kapitler, hvor de troværdige miljø- og personbeskrivelser går under huden på dig som læser. Kender du en rigtig læsehest, tror vi, at de - som så mange af os andre - også vil elske denne mulighed for både at grine og græde med Helle Helle.

LÆS OGSÅ: Helle Helle: "Jeg husker min mand på, at han skal rose mig og sige, at jeg er smuk"

bøger gaveideerBog: En gentleman i Moskva

Forfatter: Amor Towles
Vejledende pris: 250 kr.

Grev Alexander Rostov bor på Hotel Metropol, da han i 1922 idømmes en livslang husarrest på hotellet. Træder han ud på gaden, vil han blive skudt på stedet. Han er en dannet mand, der aldrig har rørt en finger, og i næsten fire årtier må han bo på et lille hummer under loftet. Det lyder som et trist liv, men for den ukuelige greve ender det som en gave, og for de mange skønne mennesker omkring ham bliver det en fest.

bøger gaveideerBog: Et Lille Liv

Forfatter: Hanya Yanagihara
Vejledende pris: 200 kr.

At give en bog kan være at give en oplevelse, der sidder i dig længe efter, at du har lagt den fra dig. En nyere bog, som kan netop dette, er "Et lille liv". Bogen følger fire mænd i New York gennem livets op- og nedture – fra jagten på anerkendelse og tilgivelse til flugten fra selvhad, skam og en mørk fortid. Du kommer så tæt på karaktererne og deres inderste tanker, at bogen nærmest bliver en fysisk oplevelse, der sætter sig i kroppen og er svær at slippe igen.

Bøger til sundhedstypen – masser af inspiration til et sundere livSUNDT-BLODTRYK-PÅ-14-DAGE.pngBog: Sundt blodtryk på 14 dage

Forfatter: Jerk W. Langer og Jens Linnet 
Vejledende pris: 249 kr.

Mere end en million voksne danskere går rundt med forhøjet blodtryk, og de har dermed en øget risiko for at blive ramt af blodpropper og hjerneblødninger. Det er alvorlige sager – men faktisk kan blot to uger på en ændret diæt målbart sænke et forhøjet bloktryk. Bogen ”Sundt blodtryk på 14 dage” er skrevet af de to læger Jerk W. Langer og Jens Linnet, og deres mål har været at gøre det let og overskueligt at spise sig til et sundere blodtryk i lækker mad til alle dagens måltider. Med afsæt i den nyeste forskning og mange årtiers erfaring med at ændre vaner hos blodtrykspatienter har de udviklet en kostplan, som kombinerer principperne fra den såkaldte DASH-kost med den nyeste viden om antiinflammatorisk kost.

Anna Skyggebjerg Bog: Gå tur

Forfatter: Anna Skyggebjerg
Vejledende pris: 199 kr.

Her er en bog, hvor langt de fleste af os kan være med – helt bogstaveligt. For bogen sætter fokus på de mange glæder ved noget så simpelt - og livsbekræftende - som at sætte én fod foran den anden. Anna Skyggebjerg skriver om gåture, og hvordan de øger vores fysiske velbefindende og styrker vores relationer. Du bliver aldrig for gammel til at fordybe dig og (genop-)finde (eller få bekræftet) værdien af en tur ud i det blå i al slags vejr. Giv bogen som en gave, der kan vække glæde og kærlighed til den simple transportform.

LÆS OGSÅ: Vi tog med på gåtur: Sådan går du dig til mere livsglæde 

bøger gaveideerBog: Sandheden om sukker

Forfatter: Anette Sams
Vejledende pris: 250 kr.

Kender du en type, der går op i deres mad, men som har svært ved at finde hoved og hale i alle myterne om det lokkende, hvide sukker, så er "Sandheden om sukker" bogen for dem. Her stilles der skarpt på blodsukkeret, og hvordan man selv kan stabilisere det – og dermed gå til kamp mod overvægt, træthed, allergier, type 2-diabetes, humørsvingninger og autoimmune sygdomme.

LÆS OGSÅ: 10 myter om sukker: Hvad er sandt & falsk?

bøger gaveideerBog: Stjernen er hjernen

Forfatter: Kaja Nordengen
Vejledende pris: 250 kr.

Lige siden hun var lille, har Kaja Nordengen haft hjernen på hjernen. Som blot 26-årig blev hun en af de yngste læger nogensinde til at få en doktorgrad i hjemlandet Norge, hvor hendes bog "Stjernen er hjernen" fløj ind på bestsellerlisten. Nu er den oversat til dansk, og bogen er en letlæselig gave af vilde aha-oplevelser. Du bliver underholdt – og klogere på vi menneskers eneste uerstattelige organ! 

Bøger til tweens – til den unge pige/dreng mellem 11-15 år

Girl-power-Katrine-Memborg_.pngBog: Girl Power

Forfatter: Katrine Memborg
Vejledende pris: 149 kr.

Ønsker du, at en ung teenagepige, du kender, skal inspireres og lære andre sejre kvinder at kende, er bogen ”Girl Power” det rette valg til en super gave. Bogen fortæller historien om 50 kendte, nulevende kvinder, der alle har det til fælles, at de gør en forskel, følger deres drømme, har kæmpet for en sag – og så tør de være sig selv hele veje igennem. Det er både yngre og ældre powerkvinder som Beyoncé, Emma Watson, Ellen DeGeneres, Josephine Skriver og Meryl Streep, som den uge teenagepige (og alle vi lidt ældre!) kan få inspiration fra, og som er med til at udvide billedet af, hvad det vil sige at være kvinde i dag.

ternet-ninja-bog.pngBog: Ternet Ninja

Forfatter: Anders Matthesen
Vejledende Pris: 250 kr.

25. december 2018 får filmen "Ternet Ninja" premiere i de danske biografer. Men som så mange gange før er oplægget til filmen en mindst ligeså god bog. Så hvorfor ikke give teenageren mulighed for at læse den skrevne version af den sjove ungdomsbog skrevet af ingen ringere end Anders Matthesen? Han er en mand med mange talenter, og et af dem har han udnyttet til at skrive "Ternet Ninja". Bogen henvender sig til samme gruppe, som grinede af "Terkel i knibe"-filmen, og anmelderne sammenligner komikerens forfatterdebut med navne som Ole Lund Kirkegaard og Bjarne Reuter. Læs den medrivende fortælling om 13-årige Askes op- og nedture fra konflikter til forelskelse – og en rapkæftet ninja, der er syet på legetøjsfabrik i Thailand af børnearbejdere og sejlet til Danmark af gode, gamle onkel Stewart.

bøger gaveideerBog: Mirror Mirror

Forfatter: Cara Delevingne
Vejledende pris: 250 kr.

Den verdensberømte model Cara Delevingne har skrevet bogen "Mirror Mirror" om de fire 16-årige Red, Leo, Rose og Naomi, der er skolens outsidere, men som har hinanden og deres band, Mirror Mirror. En dag forsvinder Naomi, og da hun findes bevidstløs, bliver hendes venner rystede. Er det en ulykke? Eller har nogen forsøgt at skade hende med vilje?

LÆS OGSÅ: ALT om den kendte model Cara Delevingne

Bøger som værtindegave – glæd værten med grin og rejseinspirationDage-med-mildhed,-modgang-og-mirakler---En-almanak-Hella-Joof.pngBog: Dage med mildhed, modgang og mirakler - En almanak

Forfatter: Hella Joof
Vejledende pris: 249 kr.

Hella Joof har skrevet en bog, som omfavner noget af det, vi holder mest af ved hende: nemlig at hun er en sjov, skarp og charmerende kvinde med tankevækkende meninger om livet. Hendes budskab i bogen ”Dage med mildhed, modgang og mirakler” er, at alle dage i livet er værd at samle på og værdsætte. Det kan lyde hårdt på de dage, hvor havregrøden konstant brænder på, og tårerne triller ned ad kinderne, og du kan let komme til at glemme det, når armene er over hovedet, og håret sidder perfekt. Men alle de forskellige dage er netop dét, der udgør et helt og levet liv. Det formår den gode Joof på bedste Hella-vis med varme og humor at filosofere over i sin nye bog, som er en oplagt gave at give i værtsgave - eller en ”bare fordi”-gave til en, du holder af.

LÆS OGSÅ: Hella Joof: “Man bliver ikke lykkelig af at lede efter fejl hos sin mand”

ting-jeg-gjorde-kalender-2019.pngBog: Ting jeg gjorde (2019)

Forfatter: Maren Uthaug
Vejledende pris: 150 kr.

Vi elsker Maren Uthaugs prisbelønnede stribe 'Ting jeg gjorde', som på skarp og satirisk vis får os til at grine af alle de tragikomiske sider af hverdagslivet – hvad enten det handler om parforholdet, børnene eller karrieren. I bogen af samme navn er nogle af hendes bedste striber samlet til en kalender.

bøger gaveideerBog: Turen går til bøgernes verden

Forfatter: Kathrine Tschemerinsky
Vejledende pris: 180 kr.

De fleste af os er på et tidspunkt i vores liv stødt på den populære rejsebogsserie "Turen går til..." Men i denne udgave har bogen fået det ekstra twist, at den indeholder beskrivelser fra skønlitteraturen af en række forskellige kendte og mindre kendte rejsedestinationer. Oplev fx New York gennem Paul Austers øjne eller Orhan Pamuks smukke Istanbul. En anderledes guidebog, hvor litteraturen lægger nye dimensioner til oplevelsen af rejsemålet, og som stimulerer lysten til at rejse – og at læse.

LÆS OGSÅ: På jagt efter billige rejser? Her er de 11 tricks, du skal kende

Til den kreative – alt fra lav selv-klude til bullet journalHÆKLING-FOR-BEGYNDERE-PAULINE-TURNER.pngBog: Hækling for begyndere

Forfatter: Pauline Turner
Vejledende pris: 99 kr.

Det er kommet på mode at hækle igen. Kender du en person, som savner et kreativt projekt, kunne en fin gave være ”Hækling for begyndere”, som er en god måde at komme i gang med det gamle håndværk. Bogen giver en trin-for-trin-guide i fotos, ligesom der er gode instruktioner og billeder af farvestrålende projekter, som kan sætte inspirationen til kommende projekter i gang.

LÆS OGSÅ: Hækleopskrifter – Gratis og nemme opskrifter til hækling

bøger gaveideerBog: Klude - mindful strik hele året

Forfatter: Bitta Mikkelborg
Vejledende pris: 100 kr.

Hvad enten man er erfaren strikker eller nybegynder, er dette bogen til personen, som gerne vil kaste sig over at strikke klude. Her er der over 35 forskellige opskrifter på alt fra vaskeklude og grydelapper til håndklæder, dækkeservietter, hagesmække og et babytæppe. Der er fine billeder af alle kludene, og opskrifterne er udstyret med tydelige diagrammer og symboler.

LÆS OGSÅ: 11 strikkede og hæklede karklude & håndklæder

My-Favorit-planner-Sussanne-Wexø.pngBog: My favorite planner

Forfatter: Sussanne Wexø
Vejledende
pris: 250 kr.

LÆS OGSÅ: Vild med lister? Dette er den nye store trend, du skal kende

For folk, der elsker at lave lister, er en af de store trends lige nu at føre en bullet journal. "My favorite planner" er en god gave, hvis du kender en person, der gerne vil have mere overblik og struktur i hverdagen, samtidig med at de på en sjov og kreativ måde har fokus på selvudvikling. Bogen er en unik blanding af kalender/dagbog, hvor du selv skaber indholdet ved løbende at notere ned, hvordan du vil opnå dine daglige mål. Til at hjælpe dig på vej er der blandt andet et vision board, månedens visdom, min personlige side, dagsplan og en kvartals oversigt for hele året. Siderne i kalenderen er udaterede.

Til naturelskeren – kom ud i det blå og blive klogereMod-Verdens-Tag-af-Jakob-Urth.pngBog: Mod verdens tage

Forfatter: Jacob Urth
Vejledende pris: 249 kr.

Som 12-årig hoppede Jacob Urth i forældrenes kummefryser for at træne kroppen til at kunne holde til ture i ekstrem kulde. Siden har hans hang til vilde oplevelser i naturen, gjort ham til Danmarks muligvis bedste bjergbestiger, og i bogen ”Mod verdens tage” fortæller han enestående og hudløst ærligt om oplevelsen, da han i maj 2018 kastede sig over det ekstreme vovestykke, hvor han med livet som indsats ville bestige Mount Everest uden brug af ekstra ilt – en mission som er blevet ekstra kendt af, at TV 2 lavede en dokumentarserie om den. Bogen er underholdende og letlæselig, og den handler ikke kun om fysisk at bestige bjerge, men også om de kampe, tanker og afsavn, som han måtte gå igennem for at opnå et stort personligt mål. 

bøger gaveideerBog: Dyrenes hemmelige liv

Forfatter: Peter Wohlleben
Vejledende pris: 250 kr.

Hvad føler og tænker dyr? Det er omdrejningspunktet i "Dyrenes hemmelige liv", hvor du får et fascinerende indblik i dyrenes ukendte følelsesliv. Forfatteren bag, Peter Wohlleben, havde kæmpesucces med forgængeren "Træernes hemmelige liv", der blev en bestseller i Tyskland. Ud fra forskningsrapporter, videnskabelige artikler og egne oplevelser, beskriver han, hvordan dyr har deres egen personlighed og kan udvise mod, humor, kærlighed, sorg og skam – og dyremødre navngiver deres unger.

bøger gaveideerBog: Eske Willerslev – Han gør døde levende

Forfatter: Eske Willerslev og Kristoffer Frøkjær-Jensen
Vejledende pris: 300 kr.

Eventyreren Eske Willerslev er professor i evolutionsbiologi ved Københavns Universitet, og bogen, der bærer hans navn, er en spændende biografi om en genial, kompromisløs og hårdtarbejdende forsker, der bl.a. er optaget som medlem af en indianerstamme, har været pelsjæger i Sibirien og er berømt verden over for sine mange opdagelser. Det er et spændende møde med manden, der kaldes den danske Indiana Jones.

LÆS OGSÅ: Mød Danmarks Indiana Jones 

Til den altid udviklende – forstå livet, "forelskelsens gåde" og gå glip af ting

Ét-liv-Én-tid-Ét-menneske.pngBog: Ét liv Én tid Ét menneske

Forfatter: Morten Albæk
Vejledende pris: 299 kr.

Vi er et af verdens rigeste og mest lykkelige folkefærd, men alligevel rammes et stigende antal danskere hvert år af diagnoser som angst, stress og depression. Hvordan hænger det sammen? Det emne tager filosof og erhvervsleder Morten Albæk til behandling i sin nye bog ”Ét liv Én tid Ét menneske”. Et af hans kritikpunkter er, at vi i stigende grad forsøger at skelne mellem arbejdstid og fritid for at løse den alvorlige problemstilling, men ifølge Morten Albæk findes svaret snarere ved at skabe ”et meningsfuldt liv”.

bøger gaveideerBog: Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte – om hvorfor vejen til det liv, du længes efter, altid går igennem jeres mest fastlåste konflikter

Forfatter: Jytte Vikkelsøe
Vejledende pris: 250 kr.

Jytte Vikkelsøe og hendes mand var psykologer med speciale i parterapi og underviste over hele verden i at bevare et rigt parforhold. Indtil de selv blev skilt. Det fik hende til at stoppe op: For hvad gjorde, at de - trods deres store indsigt - selv havnede i et fastlåst konfliktmønster? "Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte" bygger på mangeårigt arbejde med par i krise og en kortlægning af forelskelsens psykologiske mekanismer, hvor vi både tiltrækkes og frastødes af 'den eneste ene'. Det er fascinerende læsning med eksempler, som kan hjælpe os alle til at finde ind til parforholdets skjulte potentialer.

bøger gaveideerBog: Stå fast - et opgør med tidens udviklingstvang

Forfatter: Svend Brinkmann
Vejledende pris: 250 kr.

Hold op med at mærke efter i dig selv – for det hjælper ikke en døjt. Så klart lød budskabet i Svend Brinkmanns gennembrudsbog "Stå fast - et opgør med tidens udviklingstvang". Nu er den filosoferende psykolog tilbage med endnu en opfølger med "Gå glip - om begrænsningens kunst i en grænseløs tid." Her rammer han endnu engang lige ned i tidsåndens behov for at "ville det hele", når han går mod strømmen og sætter spot på vigtigheden af "at nøjes" og værdien af at gå glip af ting.

LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann: 10 fænomener, der er værd at stå fast på

Til sportsmennesket – bliv en bedre løber og et sundere menneskeÅndedrættet---stress,-søvn-og-slank.pngBog: Åndedrættet - stress, søvn og slank

Forfatter: Lotte Paarup
Vejledende pris: 149 kr.

Der er nok en del af os, som vil blive utroligt overrasket over, HVOR stor indflydelse vores åndedræt har på vores liv og velbefindende. Men der er faktisk en forkert og en rigtig måde at trække vejret på. Hvis du gør det korrekt, er det ifølge forfatter Lotte Paarup både slankende, kan bekæmpe søvnløshed og stress, mens et dårligt åndedræt kan føre til manglende energi, en større risiko for sygdomme, fysiske skavanker, et anspændt følelsesliv og meget andet. I bogen ”Åndedrættet - stress, søvn og slank” er der mulighed for at få sunde vaner ind i hverdagen – ved at fokusere på noget så naturligt, som hvordan du trækker vejret.

bøger gaveideerBog: 10 20 30 metoden – verdens bedste og nemmeste løbetræning

Forfatter: Jens Bangsbo og Thomas Gunnarsson
Vejledende pris: 90 kr.

Dette er bogen til personen, som du ved, rigtig gerne vil træne mere, men som har svært ved at finde tiden til det. I "10 20 30 metoden" kan både begyndere, motionister og super-motionister få glæde af løbesystemet, hvor opskriften er 30 sekunders lunten, 20 sekunder i moderat tempo og 10 sekunders spurt. Denne form for effektiv intervalløb gør det muligt at halvere ens træningstid, men samtidig opnå store resultater. Gode løbetræningsprogrammer og en app følger med bogen.

bøger gaveideerBog: Din sunde plan

Forfatter: Marie Louise Cramer
Vejledende pris: 200 kr.

I flere år har Marie Louise Cramer blogget under eget navn om en sund livsstil. I "Din sunde plan" har hun samlet forskning på området og egne erfaringer som træner og kostvejleder i en 'trin for trin'-guide til at få sunde rutiner ind i en travl hverdag. Der er ingen "quick fixes", men en skræddersyet plan med træningsprogrammer på to niveauer og 25 enkle madopskrifter, som kan føre til bedre søvn, mere energi og en sund krop.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du godt i gang med dit sunde liv

Til musikelskeren – om stærke kvindestemmer og savnede pop-poeter

Beyoncegrafika-En-grafisk-biografi-om-Beyonce-Chris-Roberts.png

Bog: Beyoncégrafika - En grafisk biografi om Beyoncé

Forfatter:  Chris Roberts
Vejledende pris: 249 kr.

Dette er muligvis årets mest perfekte gave til alle, som gennem årene har fulgt kvinden og ikonet: Beyoncé! ”Beyoncégrafika” er en gennemillustreret bog, som på en virkelig original og vellykket måde får fortalt om Queen Beys rejse fra sang- og dansetalent i Destiny’s Child til globalt fænomen gennem både ord, billeder, men også virkelig smukke grafiske illustrationer, som man glæder sig til at bladre hen til. Undervejs i bogen kommer forfatter Chris Roberts nemlig hele tiden med befriende uhøjtidelige, men også tankevækkende, skæve og sjove data, som på alle mulige måder er med til at placere Beyoncé i sin samtid og i forhold til andre verdenskendte musiknavne – og som er ren nostalgi-guf for alle os, der voksede op side om side med verdens måske pt. største sangerinde. Vi er sikre på, at bogen nok skal gå hen og blive et ”must have” i bogreolen hos alle fans!

Kim-Larsen-jens-andersen.png

Bog: Kim Larsen – mine unge år 

Forfatter: Jens Andersen
Vejledende pris: 349 kr. (NB! Udkommer 4. december 2018, men kan forudbestilles nu)

Tidligere på året mistede dansk musik en af de allerstørste helte. Kim Larsen gik bort efter længere tids kræftsygdom. Men forinden havde han kontaktet forfatteren Jens Andersen, der blandt andet er kendt for portrætbogen om kronprins Frederik ”Under bjælken”. For Kim Larsen ønskede at få skrevet en bog om sit liv. Det er blevet til bogen ”Kim Larsen”, hvor du får fortællingen om sangerens rødder frem til det store gennembrud med Gasolin fra sangerens egen mund, som han har genfortalt den til Jens Andersen over køkkenbordet.

bøger gaveideerBog: So Long Marianne - En kærlighedshistorie

Forfatter: Kari Hesthamar
Vejledende pris: 250 kr.

Vi mistede en af musikkens største poeter, da sangeren Leonard Cohen gik bort i november 2016. Men heldigvis lever hans værker stadig. Bogen "So Long Marianne" er både historien om Cohens udvikling fra forfatter til musiker, men også den dybt rørende - og sande - historie bag en af hans allersmukkeste kærlighedssange, nemlig om hans forhold til norske Marianne. De mødtes tilfældigt på en græsk ø i 1960'erne – og på hendes dødsleje, få måneder før Cohen selv gik bort, sendte han sin muse et sidste brev. Bogen indeholder sjældent materiale i form af private breve, digte og sangtekster.

LÆS OGSÅ: ALT om musik 

bøger gaveideerBog: Girls Like Us: Carole King, Joni Mitchell, Carly Simon — and the Journey of a Generation

Forfatter: Sheila Weller
Vejledende pris: 180 kr.

"Girls Like Us" er en biografi om tre af de stærkeste kvindestemmer, der brød i gennem i 1960'ernes mandsdominerede (musik-)verden, og som mange af vores største kvindelige topmusikere den dag i dag i den mest positive forstand er et produkt af. Bogen omhandler Carole King, Joni Mitchell og Carly Simon og beskriver deres liv, sangskrivning og store betydning. Bogen er blevet kåret som den 19. bedste musikbog nogensinde af Billboard.com.

bøger gaveideerBog: Adele

Forfatter: Sean Smith
Vejledende pris: 250 kr.

En af de mest populære sangerinder i disse år er superstjernen Adele. Hendes stemme er elsket verden over, men det er sjældent, at man hører om privatpersonen bag. I denne biografi har forfatteren Sean Smith snakket med menneskerne rundt om Adele, og man hører blandt andet om hendes opvækst i Tottenhams gader og hendes vej til verdens største scener.

Til den madglade – populær konservering, kødfrie dage og lækre kagerflere-kødfrie-dage.pngBog: Flere kødfrie dage

Forfatter: Nadia Mathiasen
Vejledende pris: 249 kr.

En af de største madtendenser er fortsat at skære ned for vores kødforbrug og i stedet spise flere grøntsager – men på masser af nye, lækre måder. Kender du en, som kunne have godt af inspiration til at fastholde en livsstil med mere grønt, er et oplagt valg kogebogen "Flere kødfrie dage" af Nadia Mathiasen, som står bag den populære madblog Foodfanatic. Hun har i tidligere kogebøger delt ud af sine gode, vegetariske opskrifter, og budskabet i denne bog er da også som altid: Det behøver ikke at være kedeligt at undvære kødet. HELLER ikke hvis du er kødelsker med stort K.

LÆS OGSÅ: Guide: Her finder du de 13 bedste vegetar-spisesteder i København

FERMENTERING – kraut, kimchi og kombuchaBog: FERMENTERING – kraut, kimchi og kombucha

Forfattere: Søren Ejlersen, Ditte Ingemann og Shane Peterson
Vejledende pris: 199 kr.

Rundt om på hele kloden har man længe før køleskabet og andre moderne bekvemmeligheder i køkkenet benyttet sig af den ædle kunst at fermentere grøntsager og frugter for at få dem til at holde længe – og smage endnu mere fortryllende. Metoden har fået masser af fornyet opmærksomhed i de senere år, hvor nærmest alle restauranter med respekt for sig selv dyrker den urgamle konserveringsmetode. Den madinteresserede bliver her hjulpet til at finde sin indre "fermentør", mens der masseres gang i en klassisk sauerkraut eller en spicy koreansk kimchi. Få fyldt hylderne i fadeburet, mens du drikker den trendy te-drik kombucha, som du naturligvis selv har lavet. Bogen giver 35 opskrifter, der er lette at gå til og giver skønne, sunde smagseksplosioner på menukortet.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du: Opskrift på smuk vinterkraut

bøger gaveideerBog: Mickis kager - når det skal være rigtig hyggeligt

Forfatter: Micki Cheng
Vejledende pris: 250 kr.

Hvis du kender en ægte fan af kager og "Den store bagedyst", er denne hyggelige kagebog den perfekte gave. Her kan både små og store bagere være med, når den populære, tidligere deltager Micki Cheng guider dig ud i nemme opskrifter, som snickers- og bountytærter, lemon meringue pie, doughnuts, cupcakes, rabarbercrumble og lagkager med lækre mousser og cremer. Det er guf for alle med en sød tand.

LÆS OGSÅ: Her er verdens bedste kageopskrifter

Mit-blad-okt-18.png

Abonnement på et magasin

Et sidste gavebud til den, der elsker at læse mest muligt, er et abonnement på personens yndlingsmagasin eller -ugeblad. Giv personen den glæde, at de vil få populære magasiner og ugeblade leveret lige til døren. Er du i tvivl om, hvilket det skal være? Så er der også mulighed for at vælge et gavekort, så modtageren selv kan vælge mellem 21 titler hos Egmont - og som en smart bonus udløber abonnementet automatisk efter levering af sidste blad. 

Abonnement på magasiner og ugeblade - se priser på mitblad.dk