bedste bøger 2022
SPONSORERET indhold

Bedste bøger: Se 52 bøger, du bør give i gave

Hvilken bog skal du give i gave? Vi har her samlet den perfekte liste med bøger, du kan give til ung og gammel - for der er noget til (næsten) alle typer læseheste.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
01. mar. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Mangler du bud på en god bog at give i gave til én af følgende typer: 

Ja, så har vi under her samlet en lang liste over skønne bøger, hvor du hurtigt kan få overblik og inspiration til den helt rette bog at give i gave.

LÆS OGSÅ: Gave til hende: 28 idéer til skønne gaver til kvinder i alle aldre

God jagt!

Bøger til krimi-elskeren – mord og spænding fra populære krimiforfattere

jomfruerne

Jomfruerne

Hendes tidligere underviser er morder. Det er Mariana sikker på. Men hvordan beviser hun det, når Jomfuerne, et hemmeligt selskab af kvindelige Cambridge-studerende, dækker over ham? Men jo længere hun dykker ned i det gamle universitets idylliske skønhed og traditioner, jo mere viser skumle
skygger sig, og hun bliver fast besluttet på at fælde morderen, om det så kommer til at koste hende livet.

Bog: Jomfruerne

Forfatter: Alex Michelides
Forlag: Hr. Ferdinand - vejledende pris: 299,95 kr.

Kvæler

Kvæler

Ægteparret Janni Pedersen og Kim Faber er tilbage med tredje selvstændige bind i krimiserien om
Martin Juncker. I Kvæler findes en ung kvinde dræbt på Amager Fælled. Der er ingen oplagte spor at gå efter, men drabet prikker til noget i Juncker. Ti år tidligere efterforskede han en lignede sag, men fandt aldrig gerningsmanden. Er det måske den samme morder, der er på spil? Sideløbende efterforskes et knivdrab på en ung nazist. Umiddelbart uafhængige sager, men det viser sig,
at der er et opsigtsvækkende personsammenfald.

Bog: Kvæler

Forfatter: Kim Faber og Janni Pedersen
Forlag: Poltikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

Nattens børn

Nattens børn

Et spil mellem venner en nytårsaften viser sig ikke at være helt så uskyldigt. Vennerne Max, Martina, Liv og Anton fejrer det nye år sammen. De har været venner i så lang tid, de kan huske, og er derfor ret sikre på, at de ved alt om hinanden. Men det viser sig at være en forkert antagelse. Spillet afslører nemlig en anden virkelighed, og da det bliver tydeligt, får det store og fatale konsekvenser i denne stand-alone-krimi af Camilla Läckberg.

Bog: Nattens børn

Forfatter: Camilla Läckberg
Forlag: Alpha Forlag - vejledende pris: 150 kr.

Natrium Chlorid

Natrium Chlorid

Natrium Chlorid er den niende bog af de planlagte ti romaner i Jussi Adler-Olsens serie om Carl Mørck og Afdeling Q. Adskillige markante personers dødsfald udlægges som ulykker eller selvmord, men da Afdeling Q dykker ned i sagerne, peger et mønster på noget langt mere voldsomt, og alt tyder på, at endnu et udvalgt menneske snart skal dø. 9. bog om afdeling Q

Bog: Natrium Chlorid

Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Forlag: Poltikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

LÆS OGSÅ: 7 krimiserier der hitter på Netflix 

Bøger til (bedste)mor – seje kvinder og inspirerende kvindeliv

Kvinderne jeg tænker på om natten

Kvinderne jeg tænker på om natten

Hvad har livet at tilbyde en kvinde på 40+ uden mand og uden børn? Det spørgsmål har den prisvindende forfatter Mia Kankimäki stillet sig selv – og hun har taget turen rundt for at finde og give svaret. I fodsporene på ti historiske kvinder, som har levet helt fantastiske liv som bl.a. opdagelsesrejsende, kunstnere og forfattere, når hun nemlig både til Tanzania, Italien og Japan. For livet har selvfølgelig stadig uendelige muligheder, selvom man er alene som 40-årig.

Bog: Kvinderne jeg tænker på om natten

Forfatter: Mia Kankimäki
Forlag: Svane & Bilgrav - vejledende pris: 299,95 kr.

Dyret

Dyret

Jeg slugte Lisa Taddeos bestseller Tre kvinder råt. Nu er hun tilbage med romanen Dyret, som også
beskæftiger sig med kvindeliv. Da unge Joans midaldrende elsker skyder sig for øjnene af hende på en restaurant, forandres hendes tilværelse. Hun har hele sit liv været genstand for mænds mere eller mindre direkte overgreb, men nu er det tid til et opgør. Joan opsøger Alice, som er det eneste menneske, der kender en del af hendes historie, og sammen med hende forsøger hun at forstå en frygtelig begivenhed fra sin barndom.

Bog: Dyret

Forfatter: Lisa Taddeo
Forlag: People's - vejledende pris: 300 kr.

Moderskabet

Moderskabet - også når det gør rigtig ondt

I Moderskabet – også når det gør rigtig ondt har jordemoder og blogger Cana Buttenschøn talt med otte stærke og modige kvinder. Fælles for dem er, at deres moderskab er langt fra de sociale mediers lyserøde fremstilling af livet med børn. Undervejs i arbejdet med bogen fødte Cana sit tredje barn, men samtidig fik hun selv en kræftdiagnose. I månederne efter fødslen gennemgik Cana derfor et behandlingsforløb.

Bog: Moderskabet - også når det gør rigtig ondt

Forfatter: Cana Buttenschøn
Forlag: Grønningen 1 - vejledende pris: 250 kr.

Åh William

Åh William

Åh William er Elizabeth Strouts tredje og selvstændige roman om Lucy Barton. Lucy er i 60’erne og har for nylig mistet sin anden mand. Hun tænker tilbage på ægteskabet med ham og med sin første mand, William. Sammen med William tager hun på en rejse tværs over USA og sammen husker de tilbage på deres første møde, tiden som småbørnsfamilie og det smertefulde brud. Elizabeth
Strout fik sit internationale gennembrud med den Pulitzerprisvindende roman Olive Kitteridge.

Bog: Åh William

Forfatter: Elizabeth Strout
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 250 kr.

LÆS OGSÅ: "Utroskab er noget lort. Det laver de grimmeste skilsmisser"

Bøger til (bedste)far – om karriere, kærlighed og livsduelighed

hellere halvgammel end helt død

Hellere halvgammel end helt død

I anledning af at han som næsten 81-årig i 2021 går af scenen i Cirkusrevyen for sidste gang, skriver Ulf Pilgaard humoristisk og ærligt om at blive gammel. For selvom han er fuld af livskraft, bevæger han sig ind i livets efterår, hvor familie og vennerne falder fra, og kroppen og hovedet begynder at drille. I den optimistiske og livsglade fortælling sætter han ord på tankerne om døden, men også det begivenhedsrige liv, han har levet, og beretter om humor, venskaber, sorg, sex og lyst, tro, fortrydelse og succeser.

Bog: Hellere halvgammel end helt død

Forfatter: Ulf Pilgaard
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 300 kr.

Lanzarote

Lanzarote

Vulkanøen Lanzarote danner ramme om denne sorthumoristiske rejsefortælling, der handler om små og store forførelser. Vores navnløse fortæller orker ikke endnu en mislykket nytårsaften og booker derfor en rejse til sydens sol, og ender altså på Lanzarote. Her møder han Pam og Barbaram et tysk lesbisk par, og Rudi, en livstræt betjent fra Belgien, der er utrolig optaget af en mystisk sekt, der har slået sig ned på øen.

Bog: Lanzarote

Forfatter: Michel Houellebecq
Forlag: Vinter Forlag - vejledende pris: 200 kr.

Vindens port

Vindens port

Denne roman foregår i begyndelsen af 1300-tallet i Andalusien, hvor Ibrahim Banu Said er borgherre for befolkningen i den berømte fæstning Al Qalat. Ibrahim er ramt af en stor personlig sorg, men han forsøger at fokusere på sin rolle som borgherre og på at være en god mand for sine tre hustruer. Men han møder en stor udfordring, da en kristen invasion nærmer sig, og spørgsmålet er, om Ibrahim kan nå at redde det hele.

Bog: Vindens port

Forfatter: Anne-Cathrine Riebnitzsky
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 350 kr.

du kan alt

Du kan alt

Hvad gør man, når 22 års ægteskab slutter, og sønnen er flyttet hjemmefra? I romanen Du kan alt står hovedpersonen Per i den situation, og han vælger at sige sit job op for at blive selvstændig. Han vil begynde at coache folk og vise en anderledes måde at leve på, for Per vil det hele. Han vil gribe livet. En tidligere kriminel flytter ind hos ham, og pludselig er han involveret i et drama omkring det iranske eksilmiljø i Danmark. Du kan alt er en stor samtidsroman om ti vilde og til tider forvirrede år i Pers liv.

Bog: Du kan alt

Forfatter: Christian Jungersen
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 300 kr.

LÆS OGSÅ FRA VORES VENNER PÅ EUROMAN: Seks danske mænd: Den bedste bog jeg har læst i år

Bøger til hende - om familieliv og venskaber

Sommer

Sommer

Sommer er fjerde og sidste bog i Ali Smiths årtidskvartet. Året er 2020. Voldsomme brande hærger Australien, og man har opdaget en mystisk virus i Kina. I Brighton insisterer den 16-årige Sacha på, at verden har problemer, samtidig med, at der er masser af problemer i hendes nære familie. Sommer er en roman om store, gennemgribende forandringer, og den stiller spørgsmålstegn ved, hvad der binder os sammen, og hvad en familie egentlig er.

Bog: Sommer

Forfatter: Ali Smith
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 250 kr.

Det der skiller os.jpg

Det der skiller os

Det der skiller os er den amerikanske forfatter Brit Bennetts store gennembrud. Bogen røg direkte ind som nr. 1 på New York Times’ bestsellerliste og HBO har købt filmrettighederne. Det er en gribende fortælling om generationer, familierelationer, kærlighed og identitet, og samtidig er det et portræt af det amerikanske samfund fra 1950’erne til 1990’erne. Det er en roman, der med dyb empati udforsker vores forhold til fortiden – hvordan den former os, hvordan vi holder fast i den, og hvordan vi forsøger at undslippe den.

Bog: Det der skiller os

Forfatter: Brit Bennett
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 250 kr.

Vand til blomster.jpg

Vand til blomster

Lykke. Det er, hvad hovedpersonen, Violette Toussaint, leder efter i denne roman. Hun arbejder på byens kirkegård, som hun bor lige ved siden af. Hendes hus er derfor ofte fyldt med hendes kolleger og tilfældige fremmede, der kommer forbi til en lille snak eller et godt grin. En dag banker en mand på Violettes dør. Hun kender ikke manden, som fortæller, at han har et helt bestemt formål på kirkegården. Han skal sætte sin mors aske på en ukendt mands gravsten, og pludselig bliver Violette klar over, at hun og manden har noget helt særligt tilfælles.

Bog: Vand til blomster

Forfatter: Valérie Perrin
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 300 kr.

Skydække

Skydække

Ferien står endelig for døren for de to tætte veninder, som Andrea Abreus skriver om i denne coming of age-historie. De to veninder tilbringer ferien hjemme i den lille bjerglandsby på Tenerife, hvor de bor. Havet er langt væk, og det samme er solen. Skyerne hænger nemlig lavt ved Teide-vulkanen. Det plejer at være fint, men nu længes pigerne væk, og drømmer om at blive voksne. Det hele bliver derfor en mere kompliceret sommer end normalt.

Bog: Skydække

Forfatter: Andrea Abreus
Forlag: Gutkind - vejledende pris: 200 kr.

Bøger til ham - familieforhold, konspirationsteorier og skæbnesvangre historier

passager 23

Passager 23

Det er fem år siden, Martin Schwartz, der er psykolog i politiet, mistede sin kone og søn. Det skete under en ferie på krydstogtskibet Sultan of the Seas, men ingen kunne fortælle ham, hvad der skete. Martin har været et vrag lige siden og bedøver sig med missioner som hemmelig efterforsker. Midt i en mission modtager han et opkald fra en mærkelig, gammel dame. En pige, der forsvandt på Sultan for flere uger siden, er dukket op igen med Martins søns bamse i armene. 

Bog: Passager 23

Forfatter: Sebastian Fitzek
Forlag: Gutkind - vejledende pris: 250 kr.

Aldrig

Aldrig

Ken Follett har skrevet en roman om alt det, der ikke må ske. En masse begiven-heder udspiller sig næsten samtidig. I en ørken leder to efterretningsagenter efter en gruppe terrorister, i Kina udfordres kommunistpartiet, der muligvis er ved at føre landet ud i en katastrofe, og i USA navigerer landets første kvindelige præsident mellem terroristangreb, ulovlig våbenhandel og smædekampagner. Men en uforudset handling skaber en kædereaktion, der sætter gang i det, der aldrig måtte ske.

Bog: Aldrig

Forfatter: Ken Follet
Forlag: Cicero - vejledende pris: 350 kr.

Glem mig

Glem mig

Alex Schulmans mor var alkoholiker. Nu har han skrevet en gribende, personlig skildring om medafhængighed og længslen efter at forsone sig med sin alkoholiserede mor. Hans historie, der i 2017 blev kåret som årets bog i Sverige, tager udgangspunkt i en sommer på familiens ødegård, hvor han forsøger at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik. For nu er det nok. Med et smertefuldt tilbageblik på sin barndom følger læseren det problematiske forhold mellem mor og søn og Alex’ desperate længsel efter at forstå og reparere forholdet.

Bog: Glem mig

Forfatter: Alex Schulman
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 250 kr.

Blå toner

Blå toner

Hvor langt skal vi gå i videnskabens verden? Det spørgsmål kommer vi tæt på her, hvor vi følger psykologiprofessor Thorsten Gjeldsted, der har mistanke om, at et medicinalfirma har manipuleret med tallene, der blåstempler deres helt nye pille mod sorg. Han involverer derfor to specialestuderende, som skal hjælpe ham med at finde ud af, hvad det er for nogle bekymrende bivirkninger, som måske bliver holdt skjult for omverdenen.

Bog: Blå toner

Forfatter: Anne Cathrine Bomann
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 270 kr.

Bøger til nyhedsmennesket – om modstandskvinder, underholdningsbranchen og de royale

Pige træd varsomt

Pige træd varsomt

Den danske underholdningsbranche gemmer på mange hemmeligheder, skøre historier og skjulte skygger. I denne bog tager Jakob Steen Olsen os i hånden og fører os igennem en del af de historier, der har været igennem tiderne. Lige fra Dirch Passer, der smider en lagkage i hovedet på en journalist, til Lotte Tarp, som i mange år gemte på en mørk familiehemmelighed. Bogen er fyldt med billeder fra de forskellige perioder.

Bog: Pige træd varsomt

Forfatter: Jakob Steen Olsen
Forlag: Grønningen 1 - vejledende pris: 300 kr.

Tilstand af terror

Tilstand af terror

Hillary Clinton og den canadiske krimiforfatter Louise Penny har skrevet en spændingsroman sammen. I Tilstand af terror møder vi en idealistisk udenrigs-minister, der efter en række terrorangreb må samle et hold af mennesker omkring sig i forsøget på at afsløre en dødbringende konspiration. En konspiration, der er designet til at udnytte, at den amerikanske regering er uden magt der, hvor magten betyder mest.  

Bog: Tilstand af terror

Forfatter: Hillary Clinton og Louise Penny
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

Undervejs

Undervejs

I anledning af Dronningens 50-års regeringsjubilæum næste år udgives bogen Undervejs – Erindringer 1940-1972. Som titlen antyder, handler bogen dog om tiden op til, at Dronningen overtog tronen efter sin far. Det er historien om at være barn under Besættelsen og om at leve i en verden af barnepiger, kammerherrer, hofchefer og slotte. Forfatteren har haft eksklusiv adgang til Dronningens private arkiver og har desuden haft en stribe samtaler med regenten.

Bog: Undervejs

Forfatter: Tom Buk-Swienty
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 350 kr.

Storfyrstinden

Storfyrstinden

Jutta Graae var en vigtig, men indtil nu ret ukendt, modstandskvinde i Danmark under Anden Verdenskrig. Her i landet var hun kendt under dæknavnet Storfyrstinden, og i bogen af samme navn fortæller Trine Engholm Michelsen hendes historie. Hvilken rolle spillede hun? Hvad drev hende? Og hvad følte hun?

Bog: Storfyrstinden

Forfatter: Trine Engholm Michelsen
Forlag: People's - vejledende pris: 300 kr.

Bøger til læsehesten – fantastiske bøger med vilde fortællinger

postkort fra berlin

Postkort fra Berlin

Den nyuddannede journalist Georgie Young sendes til Berlin sammen med den anden londoner Max, og de træder direkte ind i begivenhedernes centrum. Året er 1938, det er højsommer, og byen er indhyllet i røde flag og vrimlende med nazister. Georgie begynder at afdække sandheden om Hitlers Tyskland og opdager en endnu mere dyster verden, end hun kunne have forestillet sig.

Bog: Postkort fra Berlin

Forfatter: Mandy Robotham
Forlag: HarperCollins - vejledende pris: 225 kr.

Et tåbeligt pigebarn

Et tåbeligt pigebarn

Et tåbeligt pigebarn er en genopdaget klassiker, der oprindeligt udkom i 1959, og som er blevet kaldt det hollandske svar på John Williams’ Stoner. Da den unge, jødisk-belgiske Gittel drager med sin mor gennem 20’ernes og 30’ernes Berlin og Haag efter et stort skænderi med faren, får hun mulighed at bruge tid hos den velhavende familie Mardell. Gittel bliver tæt med familiens datter og får lov til at spille på familiens flygel og dermed dyrke sine drømme om en fremtid som koncertpianist, intetanende om hvad de næste år bringer for en familie som hendes.

Bog: Et tåbeligt pigebarn

Forfatter: Ida Simmons
Forlag: Klim - vejledende pris: 225 kr.

Byen i skyerne

Byen i skyerne

Anthony Doerr har et prisvindende forfa­tterskab bag sig. Alt det lys vi ikke ser blev hans store gennembrud og sikrede ham Pulitzerprisen. Nu er han aktuel med Byen i skyerne, hvor vi følger forældreløse Anna, der vokser op i det 15. århundredes Konstantinopel. Anna får fingre i et antikt manuskript med en fortælling om drengen Aithon, der drømmer om at flyve op til byen i skyerne. Femhundrede år senere er Zeno ved at instruere et skuespil baseret på Aithons historie, og pludselig flettes fortid og nutid sammen og bliver til en refleksion over, hvordan vi alle er forbundne.

Bog: Byen i skyerne

Forfatter: Anthony Doerr
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

I ruiner

I ruiner

I ruiner er sidste og selvstændige bind i Morten Papes Amager-trilogi. Her følger vi Amalie, der vokser op på Ugandavej i en tilsyneladende normal familie. Men katastrofen lurer. Efter Amagerbankens krak i 2011 bliver forældrene skilt, og Amalie skal finde sig selv i en ny virkelighed. Mødet med en kvinde, der har oplevet folkemordet i Rwanda, giver hende et nyt perspektiv på ondskab, og hun erfarer langsomt, at ondskaben også lurer i hendes egen familie.

Bog: I ruiner

Forfatter: Morten Pape
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

LÆS OGSÅ: Vi tog med på gåtur: Sådan går du dig til mere livsglæde 

Bøger til teenageren – gode læseoplevelser til de unge

Den anden bennet søster

Den anden Bennet-søster

Med romanen Den anden Bennet-søster har forfatter Janice Hadlow lavet en viderefortælling af Jane Austens kendte klassiker Stolthed og fordom. Her står Mary, den mellemste blandt de fem Bennet-piger, som den kedelige, ærbare og fromme søster. Men hun har flere sider end som så. For som den eneste ugifte tilbage på Longbourn, opdager Mary lidt efter lidt, at der måske, trods alt, er håb for hende.

Bog: Den anden Bennet-søster

Forfatter: Janice Hadlow
Forlag: DreamLitt og Griffle- vejledende pris: 299 kr.

Lenni og Margots et hundrede år

Lenni og Margots et hundrede år

17-årige Lenni er indlagt på en afdeling for terminalt syge, men hun er slet ikke færdig med at leve. Hun har spørgsmål, der kræver svar, og historier, som stadig venter på at blive fortalt. På et kunstterapikursus arrangeret af hospitalet møder Lenni den 83-årige Margot, en lille dame i lilla pyjamas. Sammen går Lenni og Margot i gang med et kunstprojekt, der fortæller historien om deres tilsammen et hundrede år med nedslag i Margots lange liv og Lennis alt for korte. 

Bog: Lenni og Margots et hundrede år

Forfatter: Marianne Cronin
Forlag: Alpha Forlag vejledende pris: 250 kr.

Hittebarnets historie

Hittebarnets historie

Hittebarnets historie er baseret på virkelige hændelser fra Anden Verdenskrig, og bogen er en New York Times-bestseller. Året er 1944, og 16-årige Noa forsørger sig selv ved at gøre rent på jernbanestationen i den lille sydtyske by Bensheim. En aften, hvor stationen er tom, hører Noa barnegråd og opdager en hel godsvogn fyldt med spædbørn, der er mere døde end levende. Inden hun når at tænke sig om, har hun taget et grædende barn og flygter ud i vinternatten. Noa slutter sig til et omrejsende cirkus, men hun er ikke den eneste i truppen, der har brug for at gemme sig.

Bog: Hittebarnets historie

Forfatter: Pam Jenoff
Forlag: alpha - vejledende pris: 250 kr.

Kunsten at glædes

Kunsten at glædes

Da feministen Gorliarda Sapienza skrev denne roman i 1960’erne og 70’erne stod forlagene langt fra i kø for at trykke den. Den var for voldsom og provokerende. I 90’erne fik den dog sit gennembrud, og i dag er den lidt af en klassiker. Den handler om den unge Modesta, der er vild og grænseløs og målrettet stræber efter social opstigen. Det fører hende til en dekadent adelsfamilie, hvor hun forsøger at leve en fordomsfri tilværelse.

Bog: Knunsten at glædes

Forfatter: Goliarda Sapienza
Forlag: Grønningen 1 - vejledende pris: 350 kr.

SAVNER DU BUD PÅ GODE BØGER TIL MINDRE BØRN? Find masser af gode bud her: Børnebøger, anbefalinger og tips til højtlæsning

Bøger som værtindegave – glæd værten med inspiration og grin

Kærlighedens år

Kærlighedens år

Johanne Mygind er antropolog og journalist og i hendes debutroman Kærlighedens år får vi gennem to kvinder og tre generationer fortællingen om 1970’ernes kvindekamp sammenlignet med i dag. Hvordan ligner de to kampe hinanden, og hvordan er de forskellige? Hvad kan vi lære af de gamle rødstrømper, og hvad skal vi ikke tage med os? Nana er nyskilt og har ingen penge. For at forstå sin egen skilsmisse, laver hun som podcaster  en udsendelse om sin mor, som var frontfigur i 70’ernes kvindebevægelse. 

Bog: Kærlighedens år

Forfatter: Johanne Mygind
Forlag: Gads Forlag - vejledende pris: 300 kr.

Evigheden i et siv

Evigheden i et siv

For en bogredaktør er det fantastisk, at der nu kommer en bog, som hylder den fantastiske opfindelse, som en bog er. Evigheden i et siv er solgt til udgivelse i 34 lande og har modtaget en lang række priser. Spanske Irene Vallejo fortæller bogens historie samt eventyret om de tusindvis af mennesker, der har sikret bogens overlevelse gennem århundreder. Som Time Literary Supplement skriver, er det beundringsværdigt, at menneskeheden via bøgerne har kunnet bevare store mængder af viden og erfaring til trods for vores ellers så flygtige natur.

Bog: Evigheden i et siv

Forfatter: Irene Vallejo
Forlag: Gutkind - vejledende pris: 300 kr.

Hjemmehjælperen Ramona og andre englelige væsener og væsentlige engle

Hjemmehjælperen Ramona og andre englelige væsener og væsentlige engle

Nogen mennesker dukker op præcis, når man har brug for dem. De kommer med en hjælpende hånd eller et blidt skub i ryggen, når der er brug for det. Og det er netop de mennesker, som Hella Joof hylder i sin nye bog om engle. Alle dem, som Hella har mødt på afgørende tidspunkter i sit liv – og alle dem, som hun ville ønske, at hun havde mødt. Dem, der gemmer sig i folkeskolen, hjemmeplejen, på biblioteket eller hedder Pejse-Carsten eller Bjarne fra IT.

Bog: Hjemmehjælperen Ramona og andre englelige væsener og væsentlige engle

Forfatter: Hella Joof
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 250 kr.

LÆS OGSÅ: På jagt efter billige rejser? Her er de 11 tricks, du skal kende

Til den kreative - lær et nyt håndværk og omfavn dine fejl

Lærke Bagger Strik

Lærke Bagger Strik

Livet er smukt, men der skal være plads til fejl – også i dit strikketøj. I hvert fald hvis det står til strikkedesigner Lærke Bagger, som i den grad er blevet populær på Instagram med sit meget flotte – og uperfekte – strik. I år udkom hendes bog Lærke Bagger Strik, der netop omfavner det uperfekte i både strikkeprocessen og livet generelt. Lærke har selv kæmpet med en spiseforstyrrelse og det, hun vil kalde for en graviditetsdepression, og det fortæller hun åbent om, fordi hun gerne vil opfattes ”som et uperfekt menneske”, der er lige præcis, som hun skal være. Dét budskab samt en masse skønne strikkeopskrifter for både nybegyndere og øvede er udgangspunktet for bogen Lærke Bagger Strik – der også pynter pænt i din stue.

Bog: Lærke Bagger Strik

Forfatter: Lærke Bagger
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 350 kr.

Mens vi strikker

Mens vi strikker

De tre skuespillere, Ditte Hansen, Trine Gadeberg og Christiane Gjellerup Koch startede for et par år siden et strikfællesskab, hvor de hver uge mødtes i et skur i Trines baghave for at strikke og nørde teknikker, garn, farver og mønstre, mens de med humor, selvironi og alvor talte om alt fra klimaangst til venskaber, vinterbadning, sex og slåensnaps. Det er de blevet ved med (måske du har lyttet med i podcasten Mens vi strikker?) – og nu de aktuelle med en bog af samme navn. Her får du både strikkeopskrifter, tips og tricks til strikketøjet samt anekdoter og livsråd fra trioen, der bl.a. har brugt strik til at finde mere ro i tilværelsen og komme igennem stor sorg. Læs mere om dem og bogen her.

Bog: Mens vi strikker

Forfatter: Ditte Hansen, Trine Gadeberg og Christiane Gjellerup Koch
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 300 kr.

Lær at sy

Lær at sy

Åh, hvem der bare kunne sy sine gamle bukser om til en fed nederdel eller fikse den gamle jakke i skabet… Har du også ofte haft lyst til at mestre at sy uden at du reelt set har gjort noget ved det siden håndarbejdstimerne i folkeskolen? Så er dette en oplagt bog til at få kickstartet hobbyen på. Her tager influenceren Johanne Kohlmetz dig nemlig i hånden og lærer dig at designe og sy dit helt eget (genbrugs)tøj uden brug af indviklede mønstre, der besværliggør processen. Tjek hendes stil ud på Instagram, hvor du kan få et godt indtryk af hendes farverige univers og kreativ udtryk.

Bog: Lær at sy

Forfatter: Johanne Kohlmetz
Forlag: Grønningen 1 - vejledende pris: 250 kr.

LÆS OGSÅ: 11 strikkede og hæklede karklude & håndklæder

Til naturelskeren – kom ud i det blå og bliv klogere

Mit magiske træ

Mit magiske træ

Direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, har en stærk relation til naturen. En relation, som han beskriver gennem denne nye bog, hvor vi kommer helt tæt på Ranes indre og ydre natur. Han taler med træer, han bruger dyr og planter til at vejlede sig gennem livet, han har tilbedt en bøg, og euforiserende svampe har ændret hans liv. Så han føler virkelig, at han har en dyb resonans med naturen – og har haft det hele sit liv. Derfor er denne bog en klar kærlighedserklæring til den.

Bog: Mit magiske træ

Forfatter: Rane Willerslev
Forlag: Grønningen 1 - vejledende pris: 250 kr.

LÆS OGSÅ: Mød Danmarks Indiana Jones 

Til sportsmennesket – spændende historier fra sportens verden

Al den vrede

Al den vrede handler om racisme og en af verdens største kvindelige sportsstjerner, Serena Williams. Den tager afsæt i finalen ved US Open 2018, der endte i en skandale af sportshistoriske dimensioner. Journalist og forfatter Anders Haahr Rasmussen kommenterede finalen på tv, men uden at forstå dybderne af konflikten. Bogen er derfor også en fortælling om en sort kvindes vrede og en hvid mands forsøg på at forstå den. Vi følger Anders Haahr Rasmussens rejse til USA og hører om Serena Williams’ familiehistorie.

Bog: Al den vrede

Forfatter: Anders Haahr
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 250 kr.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du godt i gang med dit sunde liv

Til den madglade – kunst, vegetarisk og kolde dage

Kogekunst

Kogekunst

Hvis du er vild med Den Store Bagedyst på DR, så er du helt sikkert stødt på Frederikke Legaard, som vandt konkurrencen tilbage i 2019. I år er hun så udkommet med sin kogebog Kogekunst, som ikke kun byder på smukke, farverige kager i stil med dem, hun tryllede frem i Bagedysten. Du kan nemlig både dykke ned i det søde og salte køkken i den flotte bog, som bl.a. byder på opskrifter på lækre scones og bananbrød, farverige salater og udsøgte asiatiske retter, fra grøn karry til dumplings. Frederikke har selv taget alle fotos af maden og lavet illustrationer til mange af opskrifterne, som også indeholder små anekdoter fra hendes liv og rejser i udlandet – og wow, må vi bare sige: Sjældent er vi stødt på en kogebog, der ser så pæn og indbydende ud.

Bog: Kogekunst

Forfatter: Frederikke Legaard
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 250 kr.

Billig mad på dyre tallerkener

Billig mad på dyre tallerkener

Hvis du elsker mad og gerne vil spise mere grønt, så er der altså én du skal møde. Camilla Skov går på Instagram under navnet Vegetarisk Hverdag, hvor hun deler åbent ud af sine mange gode opskrifter, der er vegetariske og emmer af god smag og dybde. De ting kan nemlig sagtens gå hånd i hånd, og det er hendes mad et levende bevis på. I 2021 udkom Camilla med kogebogen Billig mad på dyre tallerkener, der er anden kogebog i rækken, og som byder på en række opskrifter, som alle budgetter kan være med på, og som måske især egner sig til den studerende på SU eller den travle børnefamilie. Her kan du bl.a. finde opskrifter på lækker blomkålspasta, gulerodsnuggets med ranch-dip og Dan Dan-nudler.

Bog: Billig mad på dyre tallerkener

Forfatter: Camilla Skov
Forlag: Grønningen 1 - vejledende pris: 250 kr.

Vinterkogebog

Vinterkogebog

Vinteren er kommet, og det betyder lækre gryderetter og comfort food, der luner indefor på de særligt kolde dage, hvor man egentlig ikke gider ud af sengen. Grillpølser og kartoffelsalat vækker ikke samme lyst, som de gjorde for bare to måneder siden, og derfor er det godt set af Timm Vladimir at fokusere på vintermad i sin nye kogebog Vinterkogebog. Her finder du opskrifter, der er overskuelige at kaste sig over i en travl (og kold!) hverdag – men også gryderetter, der kan simre løs og passe sig selv. Bogen byder også på en lang række opskrifter på julemad, desserter og mad til gæster – og så har mange af dem nostalgisk plads i Timm Vladimirs egen familiehistorie, som du kan læse lidt mere om her.

Bog: Vinterkogebog

Forfatter: Timm Vladmir
Forlag: Alpha - vejledende pris: 270 kr.

LÆS OGSÅ: Guide: Her finder du de 13 bedste vegetar-spisesteder i København

Til biografielskeren - sande historier fra inspirerende liv

Kongehuset - på arbejde for Danmark

Kongehuset - på arbejde for Danmark

Dronning Margrethe har rejst i det meste af verden og har mødt mange af verdens store personligheder. Hun har fået skæld ud af Sovjetunionens præsident Podgornij, haft Fidel Castro som bordherre og været i audiens hos pave Benedikt 16. I denne bog får vi et helt særligt indblik i de kongelige rejser og statsbesøg, når bl.a. præsidenter, ambassadører og danske ministre deler deres personlige betragtninger og anekdoter fra rejser med de kongelige.

Bog: Kongehuset - på arbejde for Danmark

Forfatter: Gitte Reder og Karin Palshøj
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 300 kr.

Mascha

Mascha

Mascha Vang voksede op i en lille flække i Nordjylland. Hun blev kendt for sin medvirken i den første danske sæson af Paradise Hotel og blev siden en af Danmarks største pin-up-modeller og bloggere. Mascha har altid givet pokker i, hvad folk har tænkt om hende, og hun har kørt sin forretning efter eget hoved. Mascha er fortællingen om disse ting, men det er også en fortælling om at blive enlig mor, om mændene, forretningen og om at leve med smertefulde migræne-anfald – og om altid at kæmpe.  

Bog: Mascha

Forfatter: Christina Lind og Mascha Vang
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

The Story The Profile The Woman

The Story The Profile The Woman

Drømmen om at blive guldsmed har altid ligget i Bodil Binner, og hun er en af de heldige, hvor drømmen gik i opfyldelse. Hun kan fejre 30-års jubilæum, og i den anledning har Nina Hald skrevet en bog om Binner og om det fine håndværk, som guldsmedeerhvervet er. Bogen handler også om historie, kreativitet og smykker, og den er krydret med mange personlige anekdoter.  

Bog: The Story The Profile The Woman

Forfatter: Nina Hald
Forlag: Archipress M. - vejledende pris: 750 kr.

Til historikeren - tidsrejsen tilbage til en anden tid

Det er de oprørske der svigter

Det er de oprørske der svigter

Er du til historiske romaner? Så vil denne trilogi sikkert fange dig. Andet bind følger brødrene Jakob og Thomas Brinch, der vokser op i efterkrigens Vejle. Efter afsløringen af en familiehemmelighed opstår et voldsomt uvenskab, der følger dem til København. Her lever Thomas det vilde liv, mens Jakobs tilværelse er mere stilfærdig. I Danmark bygger ungdommen nye samfund i Thy og på Christiania og kæmper for ligeberettigelse i verden. I slægtens hus på Fanø mødes brødrenes morfar, Erling Brinch, med to mænd fra fortiden. Derefter ændrer familiens liv sig drastisk.

Bog: Det er de oprørske der svigter

Forfatter: Lise Ringhof og Erik Valeur
Forlag: Gutkind - vejledende pris: 300 kr.

Vølvens vej.jpg

Vølvens vej - Snehild

Snehild er første bog i serien Vølvens vej, som er baseret på nordisk mytologi og udspiller sig i Jernalderen. Romanen foregår på Stevns i landskaberne omkring Tryggevælde Å, hvor forfatteren, Anne-Marie Vedsø Olesen, selv bor. Snehild bliver født under en blodig krig og vokser op i Himlinge. Byens ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne. Hun beslutter derfor, at Snehild må skaffes af vejen.

Bog: Vølvens vej - Snehild

Forfatter: Anne-Marie Vedsø Olesen
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 300 kr.

Giftmagersken

Giftmagersken foregår i 1791, hvor Nella fra sit skjulte apotek i London sælger gift til desperate kvinder, der vil af med deres mænd. Nella har to regler: Giften må aldrig bruges til at skade kvinder, og navnet på modersken og hendes offer skal nedskrives i apotekets register. I nutidens London møder vi nyskilte Caroline, der finder en gammel apotekerflaske ved Themsen, og så tager begivenhederne fart.

Bog: Giftmagersken

Forfatter: Sarah Penner
Forlag: HarperCollins - vejledende pris: 250 kr.

Til romantikeren - historier, der går lige i hjertet

Mellem linjerne

Mellem linjerne

Emily er nyskilt og er lige begyndt at finde sig selv. Pludselig blomstrer et lidenskabeligt forhold til den karismatiske kollega Herman, som opmuntrer hendes skøre ideer og spontanitet. Det intense forhold til Herman får Emily til at miste fodfæstet, og hun tager en beslutning, der kan risikere at spolere hele hendes karriere, og som potentielt kan ændre både hendes eget og mange andres liv.

Bog: Mellem linjerne

Forfatter: Johanna Schreiber
Forlag: Hr. Ferdinand - vejledende pris: 249 kr.

Tirsdagsklubben

Tirsdagsklubben

Efter sin mands slagtilfælde har Karin brug fra at bryde sin ensomme hverdag, og hun tilmelder sig derfor et aftenkur­sus i avanceret asiatisk madlavning hver anden tirsdag. Det bliver ikke blot et tiltrængt pusterum for Karin, men også et sted hvor hun oplever at blive hovedkulds forelsket på ny. Det betyder, at hun begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om hendes liv er, som hun gerne vil have det, eller om hun skal tage chancen, lægge det trygge liv bag sig og følge sine drømme.

Bog: Tirsdagsklubben

Forfatter: Anna Frederiksson
Forlag: Cicero - vejledende pris: 300 kr.

Skønne verden, hvor er du.jpg

Skønne verden, hvor er du

Sally Rooney blev internationalt kendt med romanen Normale mennesker, der også blev til en tv-serie. I den aktuelle roman Skønne verden, hvor er du møder vi Alice, Felix, Eileen og Simon, som stadig er unge, men livet er alligevel ved at indhente dem. De kæmper med begær, sex, venskaber og den verden, de lever i, og spørgsmålet er, om det vil lykkes dem at finde troen på det skønne i verden.

Bog: Skønne verden, hvor er du

Forfatter: Sally Rooney
Forlag: Gutkind - vejledende pris: 250 kr.

Anbefalet til dig