Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

julegave gode bøger
Foto: Getty Images Fødselsdag, julegave eller "bare fordi..."? Find bogen til din far, mor, fætter, bedste veninde, niece - og manden i dit liv lige her.

Bøger 2018

Den ultimative bogguide: 47 fantastiske bøger, du bør give i gave

Har du lyst til at forkæle dine nærmeste med vitaminer til hjernen? Vi har her samlet skønne bud på gode bøger til venner og familie, hvor der er noget til enhver type.

Mangler du bud til bøger at give i gave til én af følgende typer: 

√ Krimi-elskeren
√ Mor
√ Far
√ Hende
√ Ham
√ Nyhedsmennesket
√ Læsehesten
√ Sundhedstypen
√ Tweens
√ Værten
√ Den kreative
√ Naturelskeren
√ Den altid udviklende
√ Sportsmennesket
√ Musikelskeren
√ Den madglade

Så har vi her samlet den ultimative liste med et udvalg af gode bøger, hvor du hurtigt kan få overblik og inspiration til den helt rette bog at give i gave.

God jagt!

Til krimi-elskeren
– mord og spænding fra nogle af de mest populære krimiforfattere

Sommerfugleklanen – Pavens yndling

Bog: Sommerfugleklanen – Pavens yndling

Forfatter: Troels M. Palshof
Vejledende pris: 299 kr.

Til en rigtig krimielsker, der også er vild med at være blandt de første, der er med på bølgen, når en ny stor krimiserie folder sig ud, er "Sommerfugleklanen – Pavens yndling" det rette gavebud. Det er Troels M. Palshofs debutroman og første bog i en ny, nervepirrende spændingsserie, hvor vi følger de to agenter, Clara og Tristan, fra CIA's Afdeling for Mønstergenkendelse, da de overtager en meget mystisk sag, der kan spores tilbage til verdens mest magtfulde menneskers intime gemakker. Som i enhver anden god krimi er sagen ikke kun "et job" for de to agenter, men den tvinger dem også til at se deres egen fortid i øjnene og konfronterer dem med livets mest essentielle spørgsmål. En ny, anmelderrost spændingsserie har set dagens lys.

bøger gave

Bog: Oprindelsen

Forfatter: Dan Brown
Vejledende pris: 300 kr.

Kender du en person, der lappede Dan Browns "Da Vinci Mysteriet" i sig? Så er det oplagt at give vedkommende den nye fortsættelse "Oprindelsen". Professor Robert Langdon bliver denne gang udfordret af skjulte symboler i den moderne kunst, hvor en hæsblæsende jagt igen foregår med skjulte koder, religion, symboler og kunst. Der er dømt spænding fra start til slut, når Brown som altid mestrer at holde sin læser fanget med konspirationsteorier og cliff-hangers.

bøger gave

Bog: Kvinden før

Forfatter: JP Delaney
Vejledende pris: 250 kr.

Jane får muligheden for at flytte ind i en lækker hightech lejlighed i London, men hun skal først skrive under på nogle særlige krav, som arkitekten har udtænkt. Hun opdager desuden, at der før hende boede en anden kvinde i lejligheden, der mindede meget om Jane, og som døde under tragiske omstændigheder... "Kvinden før" er JP Delaneys første psykologiske thriller, som er solgt til over 30 lande og skal filmatiseres af den Oscarvindende instruktør Ron Howard.

bøger gave


Bog: Kludedukken

Forfatter: Daniel Cole
Vejledende pris: 200 kr.

Kriminalassistent William 'Wolf' Fawkes kaldes ud til en sag med et lig, der er blevet syet sammen af seks personer og hænger i en tom London-lejlighed. Faktisk er liget arrangeret, så en af fingrene peger lige over på Wolfs egen lejlighed. Morderen bag har ovenikøbet sendt politiet og Wolfs ekskone, der er journalist, en liste over de næste ofre. Der er dømt mesterlig krimi i "Kludedukken", hvor Wolf og hans hold skal forsøge at opklare seks mord – og afværge seks nye, hvoraf det sidste navn på listen er hans eget...

LÆS OGSÅ: 7 krimiserier der hitter på Netflix 

Bøger til mor
– seje, modne kvinder og vigtige spørgsmål

Bog: Jeg er f*cking hot

Forfatter: Renée Toft Simonsen
Vejledende pris: 299 kr.

Renée Toft Simonsen har været nærmest her, dér og alle vegne i medierne med sin nyeste bog "Jeg er f*cking hot" – og det er altså ikke uden grund. For i bogen skriver den tidligere topmodel og nu forfatter og psykolog råt for usødet om et af de tabuer, som de fleste kvinder immervæk skal igennem på et tidspunkt i deres liv, nemlig overgangsalderen. Den 54-årige Renée Toft Simonsen deler bramfrit ud af de op- og nedture og store forandringer, som det fører med sig, ved at tage udgangspunkt i egne oplevelser på krop og i samlivet med manden, sangeren Thomas Helmig. Og det er bestemt ikke uinteressant!

LÆS OGSÅ: Renée Toft Simonsen om ægteskabet: Vi skal turde disse ting for at holde liv i det seksuelle

bøger gave

Bog: Livsmod

Forfatter: Gitte Løkkegaard
Vejledende pris: 300 kr.

Er der fire seje damer, der har haft deres (også offentlige) personlige kriser og modgang i livet, må det være Ritt Bjerregaard, Anne Linnet, Hanne-Vibeke Holst og Christine Antorini. I "Livsmod" fortæller de fire kvinder om, hvordan de på hver deres måde har kæmpet sig tilbage efter store udfordringer, men også om det at blive ældre, og hvordan de hver især holder sig friske.

LÆS OGSÅ: ALT for damernes store interview med de fire damer

bøger gave

Bog: Min mor – Gaven til mødre og døtre der vil tættere på hinanden

Forfatter: Annamette Fuhrmann
Vejledende pris: 149 kr.

Bogen "Min mor" får først værdi, når den er udfyldt – men til gengæld kan den blive et unikt familiedokument, som bringer dig tættere på din mor. Bogen har nemlig samlet alle de spørgsmål, man ikke lige får stillet over søndagsmiddagen om hverdagsliv, kærlighed og drømme. Ved du eksempelvis, hvad din mor gør som det første hver morgen? Hvad hun tænkte, da hun fandt ud af, at hun var gravid? Eller hvad hun dybest inde håber for dig? "Min mor" er den perfekte gave til mødre og døtre, der vil tættere på hinanden.

LÆS OGSÅ: Hun bloggede om ægteskabet - så skred manden

Bøger til far
– udvid "barskabet" eller giv en rørende beretning fra 2. Verdenskrig 

Gin iben Diamant

Bog: GIN - historie, opskrifter og ginkartotek 

Forfatter: Iben Diament
Vejledende pris: 299 kr.

Giv far mulighed for at blive en mester inden for noget, som i den grad glæder ganen. Forfatter og blogger Iben Diamant er gin-entusiast helt ind i hjertet, og det smitter, når hun i "GIN" fortæller uddybende om ginens historie, tager os med på destillerier og forklarer de forskellige måder, det produceres på. Farmand vil fremover kunne blære sig med viden om alt fra smagsstofferne, og hvordan deres aroma optages i den rene alkohol, til fifs og nye opskrifter på lækre drinks. Bogen har et omfattende ginkartotek, og fagtermer forklares, så alle kan være med. Og så trækker det jo heller ikke ned, at denne bog oveni er oplagt at læse, mens man nyder et godt glas iskold gin og tonic til.

bøger gave

Bog: Det ensomme hjerte

Forfatter: Tom Buk-Swienty
Vejledende pris: 350 kr.

Hans Horn voksede op som en følsom og musikalsk ung mand i 1930'ernes Tyskland og blev tvunget ind i det nazistiske lands grusomme krig. Han emigrerede mærket for livet af krigens rædsler bagefter til Danmark, hvor han var læge. I en sen alder blev han i stand til at omsætte sine oplevelser til ord og rørende akvareller. Da han døde i 1989, efterlod han sig et enestående, gennemillustreret erindringsværk på over 5.000 sider, som - via Hans Horns børn - har fundet vej til forfatter og historiker Tom Buk-Swienty.

Bøger til hende
– om at være kvinde på godt og ondt

en-duft-af-appelsin

Bog: En duft af appelsin

Forfatter: Ulla Hinge Thomsen
Vejledende pris: 169,95 kr.

Hvad enten du tænker, at din veninde ville have godt af at få sanserne pirret og blodet til at boble under en tiltrængt ferie, i en frokostpause eller som natlæsning på en onsdag, så er de forførende fortællinger i bogen "En duft af appelsin" af Ulla Hinges Thomsen oplagt læsning. Det er små, sanselige historier, som det kendes fra erotisk litteratur som "Fifty Shades of Grey". Her er der fuld kraft på erotikken, der på selv en kedelig, grå dag kan give farve i kinderne og et smil på læberne, når man læser fantasierne om, hvad en ferie, løbetur eller en tirsdag på kontoret kan udvikle sig til, hvis vi tør følge vores længsler.

bøger gave

Bog: Er det ondt ikke at være sikker

Forfatter: Lena Dunham
Vejledende pris: 129,95 kr.

Lena Dunham brød igennem på tv-fronten med serien Girls, men hendes forfatterskab kan bestemt også anbefales. I bogen "Er det ondt ikke at være sikker" deler hun sine dagbogsoptegnelser eller "kreative brudstykker og iagttagelser", som hun selv har kaldt dem. Som altid sker det i bramfri stil, når hun behandler emner som sex, lyst, ubehag, kærlighed og venskab. Det er sjove, kaotiske – og indimellem poetiske glimt af en ung kvindes liv.

LÆS OGSÅ: Lena Dunham: Tak fordi I ikke photoshoppede mine lår 

bøger gave

Bog: Transfervindue

Forfatter: Maria Gerhardt
Vejledende pris: 200 kr.

Inden sin alt for tidlige død nåede Maria Gerhardt at afslutte sin tredje bog "Transfervindue". Det er en selvbiografisk kræftfortælling med en fremstilling af Nordsjælland som et stort luksuriøst hospice med uhelbredeligt syge, hvor alle går klædt i hvidt. Indimellem er der et gribende tilbageblik på hovedpersonen Marias liv før sygdommen, hvor hun levede med barn og kone. Bogen er let at læse, men svær at slippe.

LÆS OGSÅ: Maria Gerhardt: "Når jeg at blive 40?"

Bøger til ham
– om fodboldtræneren og den universelle "far/søn"-relation

bøger gaveideer

Bog: Løvehjerte

Forfattere: Ståle Solbakken og Peter Sloth
Vejledende pris: 250 kr.

Ad to omgange har Ståle Solbakken været cheftræner for fodboldklubben FC København, hvor han har skabt, hvad iagttagere kalder "alle tiders bedste danske klubhold". Den 49-årige nordmand fortæller i "Løvehjerte" om sin higen efter at vinde og konsekvenserne af hans store ambitioner. Det er også historien om en sammensat mand, der er erklæret socialist, og som har takket nej til vilde tilbud fra eksotiske lande, fordi penge dybest set ikke interesserer ham.

bøger gaveideer

Bog: Min fars dagbog

Forfatter: Jiro Taniguchi
Vejledende pris: 300 kr.

Tænker du, at det er helt skørt at give ham en "tegneserie" i gave, så overvej det alligevel. For den grafiske novelle "Min fars dagbog" er en smuk fortælling om netop forholdet mellem fædre og sønner. Efter 15 år vender hovedpersonen tilbage til sin barndomsby, fordi han skal deltage i sin fars begravelse. På vågenatten lærer han - til sin store overraskelse og fortrydelse - gennem familie og venner, at hans far slet ikke er det dårlige menneske, han ellers har gjort ham til.

LÆS OGSÅ FRA VORES VENNER PÅ EUROMAN: Seks danske mænd: Den bedste bog jeg har læst i år

Bøger til nyhedsmennesket
– stærke fortællinger om politik og verden

Dødevaskeren

Bog: Dødevaskeren

Forfatter: Sara Omar
Vejledende pris: 299 kr.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen har kaldt denne bog for obligatorisk læsning for partiets folketingsgruppe – og uanset hvor man måtte stå politisk, er Sara Omars debutroman "Dødevaskeren" blevet kaldt for "litteratur, der kan ændre vores samfund" af avisen Berlingske, hvis læsere kårede den som årets bog i 2017. Bogen handler om den lille pige Frmesk, som kommer til verden i Kurdistan, hvor hendes far tager afstand fra hende på grund af hendes køn. Den handler om kvindeundertrykkelse og ekstremt udsatte pigeliv i et land præget af krig, folkedrab og kvindehad. Titlen kommer fra hovedpersonens mormor, som er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder dræbt i vanære og skam. Bogen er blevet rost til skyerne af anmelderne, der kalder den modig og et stærkt vidnesbyrd.

LÆS OGSÅ: Sara Omar: "Vi kvinder tager ikke pladsen fra nogen. Den er vores"

bøger gaveideer

Bog: Den sorte kat i Mosul

Forfatter: Puk Damsgård
Vejledende pris: 300 kr.

Journalist og forfatter Puk Damsgård har tidligere skrevet "Hvor solen græder" og "Ser du månen, Daniel" om sine oplevelser som Mellemøsten-korrespondent. I bogen "Den sorte kat i Mosul" har hun i en længere periode været sammen med en gruppe irakiske soldater ved fronten i Mosul i Irak, og du får en række gribende menneskehistorier, som tager dig bag krigens grusomme facade.

LÆS OGSÅ: Puk Damsgaard: "Jeg tænker meget over at leve i nuet" 

bøger gaveideer

Bog: Statsministrene

Forfattere: Anne Sofie Kragh og Michael Dyrby
Vejledende pris: 300 kr.

Måske du så med, da DR sendte programserien "Statsministrene"? I bogen af samme navn mødes de fem seneste ledere af landet for første gang over to dage i maj 2017, hvor de fortæller om det, nogen kalder 'verdens mest ensomme job'. Tilsammen har de ledet Danmark i 35 år fra kartoffelkur til finanskrise, og de svarer på spørgsmålet om, hvorvidt det er et godt liv at være statsminister? Noget, som kun de fem kender svaret på.

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt om sit nye liv: "Det var en trist periode og en tomhedsfornemmelse"

Bøger til læsehesten
– fantastiske bøger med vilde fortællinger

Helle Helle

Bog: de

Forfatter: Helle Helle
Vejledende pris: 259 kr.

Seneste udgivelse fra forfatter Helle Helle, bogen "de", fik igen anmelderne helt op i de rosende skyer. "Vi griner og griner, vi græder og græder ... sådan er det at læse Helle Helle," lød det blandt andet fra dagbladet Politiken, som gav bogen seks stjerner. Bogen er en skildring af et mor-datter-forhold, og fortællingen om sygdom og kærlighed og at gå på gymnasiet og bo på Lolland i begyndelsen af 80'erne. Helle Helle skriver fængende med sit velkendte minimalistiske sprog, hvor hun formår at give et øjebliksbillede af et liv fyldt med komplekse følelser. Det er overskuelig læsning på 157 sider fordelt på 51 korte kapitler, hvor de troværdige miljø- og personbeskrivelser går under huden på dig som læser. Kender du en rigtig læsehest, tror vi, at de - som så mange af os andre - også vil elske denne mulighed for både at grine og græde med Helle Helle.

LÆS OGSÅ: Helle Helle: "Jeg husker min mand på, at han skal rose mig og sige, at jeg er smuk"

bøger gaveideer

Bog: Blækhat

Forfatter: Sissel-Jo Gazan
Vejledende pris: 300 kr.

Sissel-Jo Gazan er tilbage i topform med romanen om Rosa, der voksede op i 80'ernes Aarhus blandt hippier, graffitikunstnere, BZ'ere og venstreradikale. Hun bor med sin mor, der er mere interesseret i kapitalisme end i svaret på, hvem Rosas biologiske far er. Som voksen forsker Rosa i street art, og da hun følger i fodsporet på den anonyme kunstner Blækhat til Berlin, kommer hun tættere på sin fars hemmeligheder og gåden om, hvem hun selv er. Det er en bog om venskab og ungdommens jagt på identitet.

bøger gaveideer

Bog: En gentleman i Moskva

Forfatter: Amor Towles
Vejledende pris: 250 kr.

Grev Alexander Rostov bor på Hotel Metropol, da han i 1922 idømmes en livslang husarrest på hotellet. Træder han ud på gaden, vil han blive skudt på stedet. Han er en dannet mand, der aldrig har rørt en finger, og i næsten fire årtier må han bo på et lille hummer under loftet. Det lyder som et trist liv, men for den ukuelige greve ender det som en gave, og for de mange skønne mennesker omkring ham bliver det en fest.

bøger gaveideer

Bog: Et Lille Liv

Forfatter: Hanya Yanagihara
Vejledende pris: 200 kr.

At give en bog kan være at give en oplevelse, der sidder i dig længe efter, at du har lagt den fra dig. En nyere bog, som kan netop dette, er "Et lille liv". Bogen følger fire mænd i New York gennem livets op- og nedture – fra jagten på anerkendelse og tilgivelse til flugten fra selvhad, skam og en mørk fortid. Du kommer så tæt på karaktererne og deres inderste tanker, at bogen nærmest bliver en fysisk oplevelse, der sætter sig i kroppen og er svær at slippe igen.

bøger gaveideer

Bog: Øm

Forfatter: Michael Robak
Vejledende pris: 250 kr.

Journalist og tv-vært Michael Robak står bag bogen "Øm" om den 49-årige David Bramsen, der savner sin ekskone, sin halvvoksne søn og de gode gamle dage. Under et møde på jobbet falder han om, og sammenbruddet sender ham i eksil i et sommerhus, hvor han ømmer sig. Sneen spærrer vejene til huset, men en omskolet kørelærer, en kriminel lillebror og en kvinde fra fortiden får dog det hele til at se lidt lysere ud.

LÆS OGSÅ: Michael Robak orkede ikke at være Danmarks nye sexforfatter

Bøger til sundhedstypen
– masser af inspiration til et sundere liv

Anna Skyggebjerg

Bog: Gå tur

Forfatter: Anna Skyggebjerg
Vejledende pris: 199 kr.

Her er en bog, hvor langt de fleste af os kan være med – helt bogstaveligt. For bogen sætter fokus på de mange glæder ved noget så simpelt - og livsbekræftende - som at sætte én fod foran den anden. Anna Skyggebjerg skriver om gåture, og hvordan de øger vores fysiske velbefindende og styrker vores relationer. Du bliver aldrig for gammel til at fordybe dig og (genop-)finde (eller få bekræftet) værdien af en tur ud i det blå i al slags vejr. Giv bogen som en gave, der kan vække glæde og kærlighed til den simple transportform.

LÆS OGSÅ: Vi tog med på gåtur: Sådan går du dig til mere livsglæde 

bøger gaveideer

Bog: Sandheden om sukker

Forfatter: Anette Sams
Vejledende pris: 250 kr.

Kender du en type, der går op i deres mad, men som har svært ved at finde hoved og hale i alle myterne om det lokkende, hvide sukker, så er "Sandheden om sukker" bogen for dem. Her stilles der skarpt på blodsukkeret, og hvordan man selv kan stabilisere det – og dermed gå til kamp mod overvægt, træthed, allergier, type 2-diabetes, humørsvingninger og autoimmune sygdomme.

bøger gaveideer

Bog: Stjernen er hjernen

Forfatter: Kaja Nordengen
Vejledende pris: 250 kr.

Lige siden hun var lille, har Kaja Nordengen haft hjernen på hjernen. Som blot 26-årig blev hun en af de yngste læger nogensinde til at få en doktorgrad i hjemlandet Norge, hvor hendes bog "Stjernen er hjernen" fløj ind på bestsellerlisten. Nu er den oversat til dansk, og bogen er en letlæselig gave af vilde aha-oplevelser. Du bliver underholdt – og klogere på vi menneskers eneste uerstattelige organ! 

bøger gaveideer

Bog: Sense

Forfatter: Suzy Wengel
Vejledende pris: 250 kr.

En af de største slanketrends lige nu er at spise via sense-metoden, hvor du bliver mæt uden at tælle kalorier eller veje mad. Her er de vigtigste redskaber din sunde fornuft og dine hænder. I bogen "Sense" guider kvinden bag, Suzy Wengel, dig til, hvordan du sammensætter kosten rigtigt og måler din mad i håndfulde.

LÆS OGSÅ: Suzy Wengel: "Med Sense er du din egen kostvejleder" 

Bøger til tweens
– til den unge pige/dreng mellem 11-15 år

bøger gaveideer

Bog: Piger 2018

Forfatter: Katrine Memborg
Vejledende pris:
150 kr.

I "Piger 2018" får pigerne deres egen bog, der er en blanding af en inspirationsbog og en underholdende dagbog. Her kan de selv skrive om og tegne deres hverdag. Undervejs er der små noveller og digte om det at være pige skrevet af målgruppen selv. Der er også opskrifter på nem mad, tests, hår- og skønhedstips, quizzer og historier om det, der ellers fylder i et pigeliv – tanker og følelser om alt fra sundhed og kærlighed til veninder.

bøger gaveideer

Bog: Ternet Ninja

Forfatter: Anders Matthesen
Vejledende Pris: 250 kr.

Anders Matthesen er kendt som en sjov mand med mange talenter, og et af dem har han udnyttet til at skrive "Ternet ninja". Debutromanen henvender sig til samme gruppe, som grinede af "Terkel i knibe"-filmen. Den handler om 13-årige Askes op- og nedture fra konflikter til forelskelse – og en usædvanlig rapkæftet ninja, som er syet af en børnearbejder på en legetøjsfabrik i Thailand og sejlet til Danmark af gode, gamle onkel Stewart.

bøger gaveideer

Bog: Mirror Mirror

Forfatter: Cara Delevingne
Vejledende pris: 250 kr.

Den verdensberømte model Cara Delevingne har skrevet bogen "Mirror Mirror" om de fire 16-årige Red, Leo, Rose og Naomi, der er skolens outsidere, men som har hinanden og deres band, Mirror Mirror. En dag forsvinder Naomi, og da hun findes bevidstløs, bliver hendes venner rystede. Er det en ulykke? Eller har nogen forsøgt at skade hende med vilje?

LÆS OGSÅ: ALT om den kendte model Cara Delevingne

Bøger som værtindegave
– glæd værten med grin og rejseinspiration

bøger gaveideer

Bog: Ting jeg gjorde

Forfatter: Maren Uthaug
Vejledende pris: 150 kr.

Vi elsker Maren Uthaugs prisbelønnede stribe 'Ting jeg gjorde', som på skarp og satirisk vis får os til at grine af alle de tragikomiske sider af hverdagslivet – hvad enten det handler om parforholdet, børnene eller karrieren. I bogen af samme navn er nogle af hendes bedste striber samlet til en kalender.

bøger gaveideer

Bog: Båven om Gud

Forfatter: Hella Joof
Vejledende pris: 300 kr.

I "Båven om Gud" trækker Hella Joof paralleller til i dag, når hun på sin egen charmerende måde puster nyt liv i de gamle fortællinger fra Bibelen. Undervejs kommer hun eksempelvis omkring armhulehår, omskæring, overspringshandlinger, gamle mænd med unge kvinder, stening, ekstremsport, ligestilling, sex, og hvordan badminton opstod. Størst af alt i bogen er dog Hellas budskab om, at kærlighed er det vigtigste, og at ondskab blot et råb om – ja, kærlighed.

bøger gaveideer

Bog: Turen går til bøgernes verden

Forfatter: Kathrine Tschemerinsky
Vejledende pris: 180 kr.

De fleste af os er på et tidspunkt i vores liv stødt på den populære rejsebogsserie "Turen går til..." Men i denne udgave har bogen fået det ekstra twist, at den indeholder beskrivelser fra skønlitteraturen af en række forskellige kendte og mindre kendte rejsedestinationer. Oplev fx New York gennem Paul Austers øjne eller Orhan Pamuks smukke Istanbul. En anderledes guidebog, hvor litteraturen lægger nye dimensioner til oplevelsen af rejsemålet, og som stimulerer lysten til at rejse – og at læse.

LÆS OGSÅ: På jagt efter billige rejser? Her er de 11 tricks, du skal kende

Til den kreative
– alt fra lav selv-klude til bullet journal

bøger gaveideer

Bog: Klude - mindful strik hele året

Forfatter: Bitta Mikkelborg
Vejledende pris: 100 kr.

Hvad enten man er erfaren strikker eller nybegynder, er dette bogen til personen, som gerne vil kaste sig over at strikke klude. Her er der over 35 forskellige opskrifter på alt fra vaskeklude og grydelapper til håndklæder, dækkeservietter, hagesmække og et babytæppe. Der er fine billeder af alle kludene, og opskrifterne er udstyret med tydelige diagrammer og symboler.

LÆS OGSÅ: 11 strikkede og hæklede karklude & håndklæder

Bog: My favorite planner

Forfatter: Sussanne Wexø
Vejledende
pris: 150 kr.

LÆS OGSÅ: Vild med lister? Dette er den nye store trend, du skal kende

For folk, der elsker at lave lister, er en af de store trends lige nu at føre en bullet journal. "My favorite planner" er en god gave, hvis du kender en person, der gerne vil have mere overblik og struktur i hverdagen, samtidig med at de på en sjov og kreativ måde har fokus på selvudvikling. Bogen er en unik blanding af kalender/dagbog, hvor du selv skaber indholdet ved løbende at notere ned, hvordan du vil opnå dine daglige mål. Til at hjælpe dig på vej er der blandt andet et vision board, månedens visdom, min personlige side, dagsplan og en kvartals oversigt for hele 2018 og 2019. Siderne i kalenderen er udaterede.

Til naturelskeren
– kom ud i det blå og blive klogere

bøger gaveideer

Bog: Dyrenes hemmelige liv

Forfatter: Peter Wohlleben
Vejledende pris: 250 kr.

Hvad føler og tænker dyr? Det er omdrejningspunktet i "Dyrenes hemmelige liv", hvor du får et fascinerende indblik i dyrenes ukendte følelsesliv. Forfatteren bag, Peter Wohlleben, havde kæmpesucces med forgængeren "Træernes hemmelige liv", der blev en bestseller i Tyskland. Ud fra forskningsrapporter, videnskabelige artikler og egne oplevelser, beskriver han, hvordan dyr har deres egen personlighed og kan udvise mod, humor, kærlighed, sorg og skam – og dyremødre navngiver deres unger.

bøger gaveideer

Bog: Eske Willerslev – Han gør døde levende

Forfatter: Eske Willerslev og Kristoffer Frøkjær-Jensen
Vejledende pris: 300 kr.

Eventyreren Eske Willerslev er professor i evolutionsbiologi ved Københavns Universitet, og bogen, der bærer hans navn, er en spændende biografi om en genial, kompromisløs og hårdtarbejdende forsker, der bl.a. er optaget som medlem af en indianerstamme, har været pelsjæger i Sibirien og er berømt verden over for sine mange opdagelser. Det er et spændende møde med manden, der kaldes den danske Indiana Jones.

LÆS OGSÅ: Mød Danmarks Indiana Jones 

Til den altid udviklende
– forstå "forelskelsens gåde" og skønne filosoffer

bøger gaveideer

Bog: Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte – om hvorfor vejen til det liv, du længes efter, altid går igennem jeres mest fastlåste konflikter

Forfatter: Jytte Vikkelsøe
Vejledende pris: 250 kr.

Jytte Vikkelsøe og hendes mand var psykologer med speciale i parterapi og underviste over hele verden i at bevare et rigt parforhold. Indtil de selv blev skilt. Det fik hende til at stoppe op: For hvad gjorde, at de - trods deres store indsigt - selv havnede i et fastlåst konfliktmønster? "Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte" bygger på mangeårigt arbejde med par i krise og en kortlægning af forelskelsens psykologiske mekanismer, hvor vi både tiltrækkes og frastødes af 'den eneste ene'. Det er fascinerende læsning med eksempler, som kan hjælpe os alle til at finde ind til parforholdets skjulte potentialer.

bøger gaveideer

Bog: "Det gennemsnitlige menneske – om at lede sig selv og andre i en global verden"

Forfatter: Morten Albæk og Stig Matthiesen
Vejledende pris: 300 kr.

Stop med at overvurdere dig selv! Det er hovedpointen fra filosof og forfatter Morten Albæk i bogen "Det gennemsnitlige menneske", som er skrevet i samarbejde med journalist Stig Matthiesen. Den tager fat i (og angriber) nutidens X factor-generation, der tror, de kan, hvad de vil, uden at arbejde for det. Men ifølge Albæk kræver det hårdt arbejde at bidrage til samfundet og verdenen – og her taler han af egne erfaringer. Bog vil gøre modtageren klogere (og en lille smule skræmt) på sig selv og den verden, vi befinder os i.

bøger gaveideer

Bog: Stå fast - et opgør med tidens udviklingstvang

Forfatter: Svend Brinkmann
Vejledende pris: 250 kr.

Hold op med at mærke efter i dig selv – for det hjælper ikke en døjt. Så klart lød budskabet i Svend Brinkmanns gennembrudsbog "Stå fast - et opgør med tidens udviklingstvang". Nu er den filosoferende psykolog tilbage med endnu en opfølger med "Gå glip - om begrænsningens kunst i en grænseløs tid." Her rammer han endnu engang lige ned i tidsåndens behov for at "ville det hele", når han går mod strømmen og sætter spot på vigtigheden af "at nøjes" og værdien af at gå glip af ting.

LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann: 10 fænomener, der er værd at stå fast på

Til sportsmennesket 
– bliv en bedre løber og et sundere menneske

bøger gaveideer

Bog: 10 20 30 metoden – verdens bedste og nemmeste løbetræning

Forfatter: Jens Bangsbo og Thomas Gunnarsson
Vejledende pris: 90 kr.

Dette er bogen til personen, som du ved, rigtig gerne vil træne mere, men som har svært ved at finde tiden til det. I "10 20 30 metoden" kan både begyndere, motionister og super-motionister få glæde af løbesystemet, hvor opskriften er 30 sekunders lunten, 20 sekunder i moderat tempo og 10 sekunders spurt. Denne form for effektiv intervalløb gør det muligt at halvere ens træningstid, men samtidig opnå store resultater. Gode løbetræningsprogrammer og en app følger med bogen.

bøger gaveideer

Bog: Din sunde plan

Forfatter: Marie Louise Cramer
Vejledende pris: 200 kr.

I flere år har Marie Louise Cramer blogget under eget navn om en sund livsstil. I "Din sunde plan" har hun samlet forskning på området og egne erfaringer som træner og kostvejleder i en 'trin for trin'-guide til at få sunde rutiner ind i en travl hverdag. Der er ingen "quick fixes", men en skræddersyet plan med træningsprogrammer på to niveauer og 25 enkle madopskrifter, som kan føre til bedre søvn, mere energi og en sund krop.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du godt i gang med dit sunde liv

Til musikelskeren
– om poetisk kærlighed og musikkens stærke kvinder

bøger gaveideer

Bog: So Long Marianne - En kærlighedshistorie

Forfatter: Kari Hesthamar
Vejledende pris: 250 kr.

Vi mistede en af musikkens største poeter, da sangeren Leonard Cohen gik bort i november 2016. Men heldigvis lever hans værker stadig. Bogen "So Long Marianne" er både historien om Cohens udvikling fra forfatter til musiker, men også den dybt rørende - og sande - historie bag en af hans allersmukkeste kærlighedssange, nemlig om hans forhold til norske Marianne. De mødtes tilfældigt på en græsk ø i 1960'erne – og på hendes dødsleje, få måneder før Cohen selv gik bort, sendte han sin muse et sidste brev. Bogen indeholder sjældent materiale i form af private breve, digte og sangtekster.

LÆS OGSÅ: ALT om musik 

bøger gaveideer

Bog: Girls Like Us: Carole King, Joni Mitchell, Carly Simon — and the Journey of a Generation

Forfatter: Sheila Weller
Vejledende pris: 180 kr.

"Girls Like Us" er en biografi om tre af de stærkeste kvindestemmer, der brød i gennem i 1960'ernes mandsdominerede (musik-)verden, og som mange af vores største kvindelige topmusikere den dag i dag i den mest positive forstand er et produkt af. Bogen omhandler Carole King, Joni Mitchell og Carly Simon og beskriver deres liv, sangskrivning og store betydning. Bogen er blevet kåret som den 19. bedste musikbog nogensinde af Billboard.com.

bøger gaveideer

Bog: Adele

Forfatter: Sean Smith
Vejledende pris: 250 kr.

En af de mest populære sangerinder i disse år er superstjernen Adele. Hendes stemme er elsket verden over, men det er sjældent, at man hører om privatpersonen bag. I denne biografi har forfatteren Sean Smith snakket med menneskerne rundt om Adele, og man hører blandt andet om hendes opvækst i Tottenhams gader og hendes vej til verdens største scener.

Til den madglade
– populær konservering, "kødfri mandag" og lækre kager

FERMENTERING – kraut, kimchi og kombucha

Bog: FERMENTERING – kraut, kimchi og kombucha

Forfattere: Søren Ejlersen, Ditte Ingemann og Shane Peterson
Vejledende pris: 199 kr.

Rundt om på hele kloden har man længe før køleskabet og andre moderne bekvemmeligheder i køkkenet benyttet sig af den ædle kunst at fermentere grøntsager og frugter for at få dem til at holde længe – og smage endnu mere fortryllende. Metoden har fået masser af fornyet opmærksomhed i de senere år, hvor nærmest alle restauranter med respekt for sig selv dyrker den urgamle konserveringsmetode. Den madinteresserede bliver her hjulpet til at finde sin indre "fermentør", mens der masseres gang i en klassisk sauerkraut eller en spicy koreansk kimchi. Få fyldt hylderne i fadeburet, mens du drikker den trendy te-drik kombucha, som du naturligvis selv har lavet. Bogen giver 35 opskrifter, der er lette at gå til og giver skønne, sunde smagseksplosioner på menukortet.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du: Opskrift på smuk vinterkraut

 

bøger gaveideer

Bog: Kødfri mandag - uge for uge - året rundt

Forfatter: Nadia Mathiasen
Vejledende pris: 250 kr.

En af de største madtendenser lige nu er at skære ned for kødforbruget og i stedet spise flere grøntsager. Det handler ikke om en 100 % vegetarisk livsstil, men at selv små vaneændringer er gode for kloden og ens personlige sundhed. Med kogebogen "Kødfri mandag" er der hjælp til at skære kødet fra én dag om ugen. Madbloggeren Foodfanatic, Nadia Mathiasen, deler 52 skønne, vegetariske opskrifter tilpasset årstiderne. Alle retterne kan laves i en helt almindelig hverdag – så selv dem, der elsker kød, vil nyde dem.

LÆS OGSÅ: Guide: Her finder du de 13 bedste vegetar-spisesteder i København

bøger gaveideer

Bog: Mickis kager - når det skal være rigtig hyggeligt

Forfatter: Micki Cheng
Vejledende pris: 250 kr.

Hvis du kender en ægte fan af kager og "Den store bagedyst", er denne hyggelige kagebog den perfekte gave. Her kan både små og store bagere være med, når den populære, tidligere deltager Micki Cheng guider dig ud i nemme opskrifter, som snickers- og bountytærter, lemon meringue pie, doughnuts, cupcakes, rabarbercrumble og lagkager med lækre mousser og cremer. Det er guf for alle med en sød tand.

LÆS OGSÅ: Her er verdens bedste kageopskrifterAbonnement på ét af Egmonts magasiner

Et sidste gavebud til den, der er mere til det lette læsestof, kunne være et abonnement på personens yndlings-magasin eller ugeblad. Er du i tvivl om, hvilket det skal være, er der mulighed for at vælge et gavekort, så modtageren selv kan vælge mellem 21 titler - og abonnementet udløber automatisk efter levering af sidste blad. 

Abonnement på magasiner og ugeblade - varierer i pris hos mitblad.dk