bedste bøger 2020

Foto: Getty Images Giv en god bog til én, du holder af.

Bøger 2020

Bedste bøger: Se 52 bøger, du bør give i julegave

Hvilken bog skal du give i gave? Vi har her samlet den perfekte liste med bøger, du kan give til ung og gammel - for der er noget til (næsten) alle typer læseheste.

Mangler du bud på en god bog at give i gave til én af følgende typer: 

Ja, så har vi under her samlet en lang liste over skønne bøger, hvor du hurtigt kan få overblik og inspiration til den helt rette bog at give i gave.

LÆS OGSÅ: Gave til hende: 28 idéer til skønne gaver til kvinder i alle aldre

God jagt!

Bøger til krimi-elskeren – mord og spænding fra populære krimiforfattere

For barnets bedste bog.jpg

For barnets bedste

Dette er en af årets mest roste danske krimiromaner. 'For barnets bedste’ er skrevet af den to gange Cavling-nominerede graverjournalist Line Holm og krimijournalist Stine Bolther, og de har sammen begået en velskrevet og yderst fængende krimidebut.

Den unge kriminalhistoriker Maria Just er ved at forberede en udstilling om de sidste 100 års uopklarede mordsager på Politimuseet i København, da generalsekretæren for Dansk Røde Kors findes brutalt myrdet med et underligt tegn skåret ind i sit korpus. Maria opdager en kobling til et 52 år gammelt uopklaret dobbeltdrab i Hellerup – og hun vikles pludselig ind i den nye mordsag.

Bog: For barnets bedste

Forfatter: Line Holm og Stine Bolther
Forlag: Poltikens forlag - vejledende pris: 250 kr.

Tredive dages mørke.jpg

Tredive dages mørke

Jenny Lund Madsen begår sig normalt som manuskriptforfatter på tv-serier, som ’Bedrag’, ’Rita’ og ’Mercur’. Nu er hun aktuel med sin første roman, ’Tredive dages mørke’, hvor hovedpersonen Hannah har 30 dage til at skrive en krimi. En udfordring, hun har svært ved at klare.

For at finde inspiration søger hun til Island, hvor hun får lov at overnatte hos den gæstfrie Ella. Men kort efter Hannahs ankomst, drukner Ellas nevø i en ulykke. Det var alment kendt, at han led af vandskræk. Var det virkelig en tragisk ulykke, eller kunne der være tale om en forbrydelse?

Bog: Tredive dages mørke

Forfatter: Jenny Lund Madsen
Forlag: Grønningen 1 - vejledende pris: 150 kr.

Ulvesommer.jpg

Ulvesommer

I en svensk skov på grænsen til Finland finder man liget af en død ulv, hvor der er rester af et menneske i dens mave. Politikvinden Hannah Wester styrer efterforskningen, og da resten af kroppen senere findes i Finland, kommer en lille grænseby i centrum for en række brutale hændelser, der overgår de lokale betjentes værste forestillinger.

’Ulvesommer’ er første bind i en ny kriminalserie. Ud over denne krimi, står Hans Rosenfeldt også bag den populære tv-serie ’Broen’, der kørte i fire sæsoner på DR.

Bog: Ulvesommer

Forfatter: Hans Rosenfeldt
Forlag: Forlaget Hr. Ferdinand - vejledende pris: 200 kr.

frejas-blod og Frejas Vinger.jpg

Frejas Blod og Frejas Vinger

Da Ditte Freulich findes død i sin bil, åbner det pludselig op for en hemmelighed helt fra vikingetiden. Politiet mener ellers, at den unge mor har begået selvmord, men det tror piloten Christopher - der er far til Dittes datter på et halvt år - og journalist-veninden Isabella ikke på. Duoen ender derfor ud i en rejse rundt i Norden i jagten på fire mystiske nøgler, der angiveligt har forbindelse til gudinden Freja fra den nordiske mytologi og et smykke med magiske evner.

Denne nordiske krimitrilogi kombinerer mordet på Ditte med konspirationsteorier og en oldgammel kamp om ligestilling mellem kvinder og mænd. For i hælende på de to venner er også en hemmelig kvinde-loge af asatroende og en kristen mandebevægelse. Sidste og tredje bind, ’Frejas Tårer’, udkommer i 2021.

Bog: Frejas Blod (bind 1) og Frejas Vinger (bind 2)

Forfatter: Martin Holmslykke
Forlag: panterpublish.dk - vejledende pris: 250 kr.

LÆS OGSÅ: 7 krimiserier der hitter på Netflix 

Bøger til (bedste)mor – seje kvinder med humor og livsviden

livet-ifoelge-lise-noergaard bog.jpg

Livet ifølge Lise Nørgaard

Journalist og Matador-mor Lise Nørgaard har rundet de 103 år – og med den alder kommer også en livsvisdom, som forfatter Jacob Wendt Jensen har samlet i bogen ’Livet ifølge Lise Nørgaard’. En bog fyldt med tankvækkende, sjove og eftertænksomme citater fra kvinden selv.

Jacob Wendt Jensen har tidligere skrevet en biografi om Lise Nørgaard, og i denne bog har han sammen med hovedpersonen selv udvalgt de mange citater fra hendes lange liv. Her kommer vi omkring familieliv, kærlighed, forskellen på kønnene, ligestilling, berømmelse, alderdom og død – og i det hele taget et blik på livets gang i de seneste 100 år i Danmark.

Bog: Livet ifølge Lise Nørgaard

Forfatter: Jacob Wendt Jensen
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 200 kr.

Tvilling Yndling Grævling – en selv(hjælps)biografi.jpg

Tvilling Yndling Grævling – en selv(hjælps)biografi 

Med sin humor og livsindsigt - som mange også elsker, når hun deltager i radioprogrammet Mads og Monopolet - har Hella Joof skrevet en bog om sit eget liv indtil nu.

Hun fortæller gribende, morsomt og ærligt om de livsomvæltende begivenheder, store som små, som hun selv er rundet af. Vi kommer omkring alvorlige emner og hendes livsfilosofiske tanker. Med egne ord kalder hun bogen for en selv(hjælps)biografi – og hvem kunne ikke trænge til det ovenpå netop 2020? 

Bog: Tvilling Yndling Grævling – en selv(hjælps)biografi 

Forfatter: Hella Joof
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

Eva Smith – Jeg håber, jeg har gjort en forskel.jpg

Eva Smith – Jeg håber, jeg har gjort en forskel

Hun blev Danmarks første kvindelige juraprofessor – og i det hele taget har hun altid gjort tingene på sin helt egen måde. Eva Smiths far var tidligere justits- og indenrigsminister Hans Hækkerup, men fordi hun ville kendes for sine egne bedrifter, valgte Eva at tage efternavnet Smith, da hun blev gift første gang som 22-årig i Tel Aviv med en amerikaner.

”Jeg håber, jeg har gjort en forskel” er bogens undertitel, og det skinner igennem i portrættet af Eva Smith, som bestemt er inspirerende læsning. Hun fortæller åbent om tabet af sin mor i en ung alder, et distanceret forhold til den berømte far, om sine tre ægteskaber – og hendes kamp for retssikkerhed og menneskerettigheder.

Bog: Eva Smith – Jeg håber, jeg har gjort en forskel

Forfatter: Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 300 kr.

Overgangen.jpg

Overgangen

Marina Benjamin er en prisbelønnet britisk forfatter og journalist. Med bogen ’Overgangen’ tager hun udgangspunkt i sit eget brutale møde med overgangsalderen. Da hun rundede 50 år, trådte hun nemlig ind i en ny tid, hvor hun stod med ansvaret for en teenagedatter, aldrende forældre, mens hun samtidig skulle forholde sig til, at kroppen gjorde knuder.

I bogen viser hun dog, at det - trods sorg, smerte og livsomvæltninger - stadig er muligt at omfavne overgangsalderen.

Bog: Overgangen

Forfatter: Marina Benjamin
Forlag: People’s Press - vejledende pris: 250 kr.

Bøger til (bedste)far – spændende biografier, kærlig og krig

En som Bjarne Reuter.jpg

En som Bjarne Reuter

Man kan næsten kalde ham ”forfatteren til alle danskeres barndom”. Bjarne Reuter er kendt og elsket for sine mange ungdomsbøger, der tæller ’Busters verden’, ’Zappa’, ’Drengene fra Sankt Petri’, ’En som Hodder’ og mange, mange flere. Men hvem er manden? 

Hr. Reuter har fx aldrig ejet en mobiltelefon, han blev skilt, og så han har været så væk i sine skriverier, at han ikke rigtig oplevede sine egne børn vokse op. Det bedste ved denne portrætbog er, når Danmarks mest succesfulde forfatters eget liv kædes sammen med hans forfatterskab. Han fortæller om en magisk barndom, familiens mystiske hemmeligheder – og om inspirationen til sine populære bøger, hvor nogle af karaktererne endda stammer fra det virkelige liv. Bogen er yderst velskrevet og oplagt til alle fans af den store forfatter!

Bog: En som Bjarne Reuter

Forfatter: Helle Retbøll Carl og Anders Houmøller Thomsen
Forlag: People's Press - vejledende pris: 300 kr.

Ekspeditioner – Fra tundraen til savannen.jpg

Ekspeditioner – Fra tundraen til savannen

De fleste af os kender Rane Willerslev som direktør for Nationalmuseet og professor i socialantropologi – men han er også en ægte eventyrer, og i bogen ’Ekspeditioner – Fra tundraen til savannen’ folder han nogle af de mange historier fra sit bagkatalog levende ud.

Hør om mødet med ”verdens mest modbydelige folk” i Uganda, om dengang han stod ansigt til ansigt med en aggressiv bjørn i Kamtjatka, da han ved at fryse ihjel i minus 65 grader i Sibirien, eller da han måtte flygtet fra den russiske skindmafia og gemme sig i flere måneder. Historierne er fortalt til Tommy Heisz, og bogen er rigt illustreret med fotos fra det fjerne Sibirien til det østlige Centralafrika

Bog: Ekspeditioner – Fra tundraen til savannen

Forfatter: Rane Willerslev og Tommy Heisz
Forlag: People’s Press - vejledende pris: 350 kr.

Kærlighed anders agger bog.jpg

Kærlighed

Alle har brug for kærlighed. Og det er netop dén, som journalist Anders Agger sammen med sin faste fotograf Mingo har sat sig for at portrættere anno dagens Danmark. I bogen har han samtaler med 16 interessante - både kendte og ukendte - danskere om deres fascinerende kærlighedshistorier.

Resultatet er en mosaik af stærke fortællinger i kærlighedens navn. Om bogen selv har Ander Agger fortalt i et stort interview til bladet ALT for damerne: ”De 16 meget forskellige fortællinger, der er i bogen, er også 16 super fine beviser på, hvor forskelligt vores kærlighedsliv opstår, og hvad der ligger i dem.” 

Bog: Kærlighed

Forfatter: Anders Agger og Mingo Nørager
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 350 kr.

Bog  Erna i krig.jpgErna i krig

Da den unge sønderjyde Kalle under 1. Verdenskrig bliver indkaldt til tjeneste i den tyske hær, tør hans mor, Erna, ikke lade sin småtbegavede søn drage af sted alene. Hun får derfor fat på en uniform og sniger sig med hans deling sydpå, hvor hun deltager i kampene på Vestfronten forklædt som mand. Da hun bliver opdaget, finder hun en ny og yderst udspekuleret måde at ødelægge den tyske hær indefra på. Bogen er i år blevet filmatiseret med Trine Dyrholm i hovedrollen.

Anmelderne stod i kø for at rose 'Erna i krig' af den populære forfatter Erling Jepsen - og nogle kaldte den endda en af hans allerbedste romaner. Bogen er en velresearchet blanding af fakta om krigen kombineret med sønderjysk lune og humor, og vi tænker, at den også vil give (bedste)far en god læseoplevelse.

Bog: Erna i krig

Forfatter: Erling Jepsen
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 299 kr.

Bøger til hende – om at være kvinde på godt og ondt

Røverbruden.jpg

Røverbruden

Dette er en bog om kvinder og venindeskaber – og så er den en af årets bedste (gen)udgivelser, hvis I spørger os! Den 81-årige canadiske forfatter Margaret Atwood er en af verdens bedst sælgende forfattere, hun er udgivet i 45 lande, og HBO-serien 'The Handmaid's Tale' er baseret på en af hendes bøger, hvilket fik fornyet interessen om hendes forfatterskab.

I år blev ’Røverbruden’ fra 1996 derfor genudgivet på dansk, men det gør den på ingen måder uaktuel. Det er vitterligt en fornøjelse af læse Atwoods humor, ironi og knivskarpe beskrivelser. Vi møder i bogen tre meget forskellige kvinder - Tony, Charis og Roz - som blev venner, fordi kvinden Zenia engang manipulerede og stjal deres mænd. De tror, at hun er død – men en dag dukker hun op igen…

Bog: Røverbruden

Forfatter: Margaret Atwood
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 300 kr.

Sanne Søndergård bog nej.jpg

Nej

Det er okay at sige ”nej”. Faktisk er det en nødvendighed at kunne. Komiker Sanne Søndergård har i bogen ’Nej’ samlet skarpe, humoristiske og alvorlige fortællinger fra kvindelivet i alle dets facetter.

Her formår hun at skildre det ydre pres, man ikke rigtigt kan gøre modstand mod, og dets konsekvenser i form af livsløgne og overlevelsesstrategier, som kvinder i alle aldre tyr til. Lige fra skolepigen, der bliver mobbet, over den udmattede mor til den gamle dame i stillekupéen.

Bog: Nej

Forfatter: Sanne Søndergård
Forlag: Grif - vejledende pris: 140 kr.

I Guds rige.jpg

I Guds rige

I 2015 fik Anne-Grethe Bjarup Riis’ søn på 8 år konstateret kræft. Det får hendes liv til at gå itu, og situationen fører til ensomhed og isolation, som vækker minder fra den danske skuespiller og instruktørs egen barndom.

I bogen ’I Guds rige’ reflekterer hun over mørke familiehemmeligheder og barndommen fortrængninger. Det er en hjerteskærende roman, som opfordrer os til at søge kærligheden, selv når du har smertelige mærker i sjælen.

Bog: I Guds rige

Forfatter: Anne-Grethe Bjarup Riis
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

breve-til-livet-.jpg

Breve til livet

I forordet til ’Breve til livet’ beskriver bogens to forfattere sig som højtråbende og strittende. Begge er de kvinder, der har markeret sig i den offentlige debat – og i mange år har de derfor brugt hinanden til at finde en tryghed og opbakning, når det blev for voldsomt at være på øretævernes holdeplads. 

Ditte Giese er forfatter, kulturjournalist og kritiker, mens Anne Sofie Allarp er jurist og har arbejdet som skribent og journalist. I bogen har de samlet deres tankevækkende brevudveksling, hvor de reflektere over livet som kvinde i 40’erne. Det er ærlige og skarpe ord om emner, som krop, livskriser, dødsangst, skilsmisse, moderskabet, politik og ligestilling. 

Bog: Breve til livet

Forfatter: Ditte Giese og Anne Sofie Allarp
Forlag: Alpha Forlag - vejledende pris: 250 kr. 

LÆS OGSÅ: "Utroskab er noget lort. Det laver de grimmeste skilsmisser"

Bøger til ham – om drømme, flugt og biler

Egotrip min vej til toppen af Everest.jpg

Egotrip: min vej til toppen af Everest

Rasmus Kragh er den første dansker nogensinde til at bestige Mount Everest uden brug af kunstig ilt. Det var tredje gang på tre år, at han forsøgte at gøre dette – også selvom familien bad ham om at lade være. For den utrolige bedrift var lige ved at koste ham livet.

Men hvad driver en mand til at kaste sig ud i den livsfarlige tur på verdens højeste bjerg? Det fortæller Rasmus Kragh om i denne medrivende og nervepirrende beretning om den ambitiøse danskers kamp for at nå toppen. Bogen fortæller også om prisen for at ville bryde grænser, som har tæret på både krop og sjæl.

Bog: Egotrip: min vej til toppen af Everest

Forfatter: Rasmus Kragh og Anders Hjort
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 250 kr.

Dage som græs.jpg

Dage som græs

I Jens Christian Grøndahls anmelderroste ’Dage som græs’, får du seks romaner i én bog. Hver af de seks fortællinger er nemlig som koncentrerede mini-romaner i hver deres form.

Omdrejningspunktet i alle seks historier er mennesker på flugt. De fleste foregår i Danmark, men der er også afstikkere til forskellige europæiske lande, og så beskriver de i tankevækkende, detaljeret og poetisk sprog livets afgørende møder og tilfældigheders betydning – og de er anskuelser af vores samfund. Det er en nydelse at følge Grøndals velskrevne ord og beskrivelser.

Bog: Dage som græs

Forfatter: Jens Christian Grøndahl
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 300 kr.

Formel-1-af-Peter-Nygaard.pngFormel 1

Til personen med benzin i blodet kunne dette store samlede værk om verdens største motorløb være en oplagt gave. Forfatteren Peter Nygaard har i tre årtier fulgt Formel 1-sporten og er landets førende ekspert på området.

Gennem bogens over 700 sider fortæller han om løbets vilde udvikling fra den beskedne start i 1950'erne til nutidens milliardforretning. Det er om dramaer, tragedier og triumfer, om de største legender og de mange fascinerende små detaljer omkring løbet. Bogen er også rigt illustreret med smukke og underholdende billeder, og som læser får man et imponerende indblik i motorsporten.

Bog: Formel 1

Forfatter: Peter Nygaard
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 449 kr.

LÆS OGSÅ FRA VORES VENNER PÅ EUROMAN: Seks danske mænd: Den bedste bog jeg har læst i år

Bøger til nyhedsmennesket – om samfund, overgreb og verden

Et forjættet land.jpg

Et forjættet land

Et samlet anmelderkorps har sendt en byge af stjerner efter ’Et forjættet land’, som - trods sin omfangsrige størrelse på 880 sider - blot er første del af Barak Obamas memories om livet som amerikanske præsident.

Det særlige ved bogen er nemlig, at den giver et unik og yderst velfortalt indblik i tiden i Det Hvide Hus. Bogen styrke er, at Obama formår at holde en personlig fortællestil gennem sit store mesterværk. Han førte dagbog under sin præsidentperiode og har en sjældent set detaljegrad i sine beskrivelser af de mennesker, han har mødt på sin vej. Det gør fortællingen levende samtidig med, at han lukker læseren ind i sine inderste tanker. Bogen er et stykke verdenshistorie, som alle med en interesse i politik bør drømme om at eje.

Bog: Et forjættet land

Forfatter: Barak Obama
Forlag: Lindhardt og Ringhof – vejlende pris: 350 kr.

Genopdragelsen bog.jpg

Genopdragelsen

Samina er en af de unge kvinder i Danmark med indvandrerbaggrund, der har oplevet at blive kraftigt begrænset i sin frihed. Særligt hendes far holdt hende under kontrol. Hun drømte om at leve et normalt ungdomsliv med venner, kærester og fester, men som teenager blev hun sendt på såkaldt genopdragelsesrejse til Pakistan, hvor hun i årevis var indespærret hos sin onkel.

’Genopdragelsen’ er skrevet af nogle af landets dygtigste graverjournalister og er en levende fortalt dokumentarisk beretning. Få et vigtigt indblik i problemerne med social kontrol i nutidens Danmark – og forstå en ung kvindes rørende kamp for frihed. Bogen går ind under huden på dig som læser.

Bog: Genopdragelsen

Forfatter: Anton Geist, Sebastian Abrahamsen, Lasse Skou Andersen
Forlag: Informations Forlag - vejledende pris: 250 kr.

Året med 13 måneder.jpg

Året med 13 måneder

Som kulturredaktør på avisen Aftonbladet havde journalist Åsa Lindeborg i 2017 en afgørende rolle, der fik den svenske #Metoo-debat til at rulle for fuld hammer – men det var også en rolle, der førte til, at hun endte med at blive anklaget for at have presset en uskyldig mand ud i selvmord.

Undervejs førte hun dagbog, og det er blevet til bogen ’Året med 13 måneder’, hvor hun deler ud af både sin personlig krise (hvor hun blev forladt af manden, hun elskede) og sin egen rolle i de offentlige konflikter om populisme, ytringsfrihed, #Metoo og Det Svenske Akademi.

Bog: Året med 13 måneder

Forfatter: Åsa Lindeborg
Forlag: Gutkind - vejledende pris: 300 kr.

Hvorfor sagde vi det ikke før - det er fandme min krop.jpg

Bog: Hvorfor sagde vi det ikke før? - det er fandme min krop!

Har du oplevet et seksuelt overgreb, så er en vigtig del af helingsprocessen at sige det højt! For Mille Eigard Andersen betød seksuelle krænkelser begået af en ven - og senere kæreste - i gymnasiealderen, at hun kæmpede med anoreksi i over 16 år. For Susanne Haxthausen Doreng førte oplevelser med en krænkende stedfar som barn til, at hun fik et stort kontrolbehov som voksen.

I denne samtalebog sætter de fokus på de ”mindre” seksuelle krænkelser – dem, hvor der ikke er tale om fuldbyrdet voldtægt. For de ved begge, at denne type overgreb også er skadelige, men dét at snakke om dem kan være med til at fjerne skylden og skammen. Undervejs i bogen bidrager psykoterapeut Lone Elisabeth Hjortshøj med kommentarer på overgrebene og forklarer om mekanismerne bag.

Hvorfor sagde vi det ikke før? - det er fandme min krop!

Forfatter: Susanne Haxthausen Doreng og Mille Eigard Andersen
Forlag: Forlaget Skriveboblen - vejledende pris: 250 kr.

Bøger til læsehesten – fantastiske bøger med vilde fortællinger

Morgenstjernen.jpg

Morgenstjernen

’Morgenstjernen’ er den nye og længeventede roman af norske Karl Ove Knausgård – forfatteren bag murstensværket ’Min kamp’. Det er en roman om livet og døden set gennem det lille livs begrænsede linse.

Handlingen udspiller sig over to dage og strejfer ni forskellige mennesker, der hver især kæmper med deres egne problemer, men en augustaften dukker en gigantisk stjerne op på himlen. Hvad er det for et fænomen?

Bog: Morgenstjernen

Forfatter: Karl Ove Knausgård
Forlag: Lindhardt og Ringhof - vejledende pris: 400 kr.

Hvide blomster.jpg

Hvide blomster

Den 17-årige Bettina er sporløst forsvundet, og hele Samsø taler om det i romanen ’Hvide blomster’. Er hun død eller stukket af fra sin plejefamilie? Da Bettinas ene støvle pludselig dukker op, bliver det alvor. Nogen på øen ved, hvor Bettina er.

’Hvide blomster’ er Sissel-Jo Gazans syvende roman, og selvom den kan lyde som en krimi eller spændingsroman, er det alt for begrænsende genrebetegnelser. Sissel-Jo Gazan følger i bogen flere forskellige storylines, og det er beskrivelserne af bunden af samfundet med druk, vold, slægtskab, omsorgssvigt og overgreb på blandt andet børn, der sætter sig i en som læser. 

Bog: Hvide blomster

Forfatter: Sissel-Jo Gazan
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

Som natten kender stjernerne.jpg

Som natten kender stjernerne

Elsebeth Egholm fik i 2017 en pris for at have skrevet årets bedste danske krimi. Nu er hun aktuel med ’Som natten kender stjernerne’, der er en moderne kærlighedshistorie møder mysterie.

Pianisten Malou mister sin mor og under oprydningen af morens lejlighed, finder hun en gammel plade, som er indspillet af den franske pianist, Sophie. Coveret afslører slående ligheder mellem Sophie og Malou. Har moren mon holdt på en stor familiehemmelighed? Malou tager til Frankrig for at finde Sophie og opklare mysteriet. En rejse, der også byder på ny kærlighed.

Bog: Som natten kender stjernerne

Forfatter: Elsebeth Egholm
Forlag: Politikens forlag - vejledende pris: 300 kr.

Max,-Mischa-og-Tetoffensiven.pngMax, Mischa og Tetoffensiven

Hvor længe kan man være væk, før det er for sent at vende hjem? Det er et gennemgående spørgsmål i den over 1.000 sider lange - og ikke uden grund stærkt anmelderroste - murstensroman ”Max, Mischa og Tetoffensiven”.

Det er den prisvindende, norske forfattertalent Johan Harstad, der står bag, og kender du fans af fx Karl Ove Knausgård, så er denne bog en (lidt) lettere læselig roman, som er i samme litterære liga. Det er både en dannelsesroman, kunstroman og en krigsroman, og du kommer indunder huden på bogens hovedpersoner i dette hovedværk.

Bog: Max, Mischa og Tetoffensiven

Forfatter: Johan Harstad
Forlag: C&K - vejledende pris: 400 kr.

bøger gaveideerEn gentleman i Moskva

Grev Alexander Rostov bor på Hotel Metropol, da han i 1922 idømmes en livslang husarrest på hotellet. Træder han ud på gaden, vil han blive skudt på stedet. Han er en dannet mand, der aldrig har rørt en finger, og i næsten fire årtier må han bo på et lille hummer under loftet.

Det lyder som et trist liv, men for den ukuelige greve ender det som en gave, og for de mange skønne mennesker omkring ham bliver det en fest.

Bog: En gentleman i Moskva

Forfatter: Amor Towles
Forlag: Politiksens Forlag - vejledende pris: 250 kr.

Bøger til sundhedstypen – inspiration til et sundere liv

Godt nyt til gamle hjerner – om hjernens livskarriere og voksenlivets vækstmuligheder.jpg

Godt nyt til gamle hjerner

Denne bog er til alle, der har lyst til at blive klogere – i bogstaveligste forstand. Forfatteren er Henning Kirk, der er dr.med og aldringsforsker. Han giver både biologiske og psykologiske bud på, hvad der skal til, for at du kan blive ved med at lære gennem hele livet.

Du bliver klogere på den nyeste viden på området i forskningen i aldring. Både med øvelser og myteknusning.

Bog: Godt nyt til gamle hjerner – om hjernens livskarriere og voksenlivets vækstmuligheder

Forfatter: Henning Kirk
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 250 kr.

Anna Skyggebjerg Gå tur

Her er en bog, hvor langt de fleste af os kan være med – helt bogstaveligt. For bogen sætter fokus på de mange glæder ved noget så simpelt - og livsbekræftende - som at sætte én fod foran den anden.

Anna Skyggebjerg skriver om gåture, og hvordan de øger vores fysiske velbefindende og styrker vores relationer. Du bliver aldrig for gammel til at fordybe dig og (genop-)finde værdien af en tur ud i det blå i al slags vejr. Giv bogen som en gave, der kan vække glæde og kærlighed til den simple transportform.

Bog: Gå tur

Forfatter: Anna Skyggebjerg
Forlag: Rosinante - vejledende pris: 199 kr.

LÆS OGSÅ: Vi tog med på gåtur: Sådan går du dig til mere livsglæde 

bøger gaveideerSandheden om sukker

Kender du en type, der går op i deres mad, men som har svært ved at finde hoved og hale i alle myterne om det lokkende, hvide sukker, så er 'Sandheden om sukker' bogen for dem.

Her stilles der skarpt på blodsukkeret, og hvordan man selv kan stabilisere det – og dermed gå til kamp mod overvægt, træthed, allergier, type 2-diabetes, humørsvingninger og autoimmune sygdomme.

Bog: Sandheden om sukker

Forfatter: Anette Sams
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 250 kr.

LÆS OGSÅ: 10 myter om sukker: Hvad er sandt & falsk?

Bøger til tweens – til den unge pige/dreng mellem 11-15 år

The Prom – I kærlighedens navn.jpg

The Prom – I kærlighedens navn

Netflix-filmen ’The Prom’ har stjerner som Meryl Streep, Nicole Kidman og James Corden på rollelisten. Men faktisk bygger filmen på en Broadway-musical, som også er blevet skrevet om til en skøn bog for teenagere.

Her møder vi 17-årige Emma, der i det skjulte er kæreste med skolens populære pige. Det eneste Emma ønsker er at danse med sin kæreste til 'The Prom', men da pigernes kærlighedsrelations kommer frem, truer skolens bestyrelse med at aflyse ballet. Det hører nogle tidligere Broadway-stjerner om via medierne, og de dukker op i det lille, sladderfyldte lokalsamfund for at støtte Emma og LGBTQ-rettigheder.

Bog: The Prom – I kærlighedens navn

Forfatter: Sandra Mitchell
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 200 kr.

Ternet Ninja 2.jpg

Ternet Ninja 2

Denne bog fortsætter, hvor den populære bog og film 'Ternet Ninja' slap. Giv teenageren mulighed for at læse den sjove to'er skrevet af ingen ringere end Anders Matthesen - inden den også kommer som biograffilm til efteråret 2021. 

Aske og hele hans familie - inklusiv onkel Stewart - er på ferie i Thailand. Her vil Aske hjælpe børnene på en lejetøjsfabrik, og mens han kæmper for retfærdighed, slår den vilde familie sig løs på strande, bordeller og all-inclusive hoteller. Bogen henvender sig til alle, der grinede af 'Terkel i knibe'-filmen, og anmeldere har sammenlignede komikerens forfatterskab med navne som Ole Lund Kirkegaard og Bjarne Reuter. 

Bog: Ternet Ninja 2

Forfatter: Anders Matthesen
Forlag: Høst & Søn - vejledende pris: 250 kr.

Girl-power-Katrine-Memborg_.pngGirl Power

Ønsker du, at en ung teenagepige skal inspireres og lære andre sejre kvinder at kende, er bogen ”Girl Power” det rette valg til en super gave. Bogen fortæller historien om 50 kendte, nulevende kvinder, der alle har det til fælles, at de gør en forskel, følger deres drømme, har kæmpet for en sag – og så tør de være sig selv hele veje igennem.

Det er både yngre og ældre powerkvinder som Beyoncé, Emma Watson, Ellen DeGeneres, Josephine Skriver og Meryl Streep, som den uge teenagepige (og alle vi lidt ældre!) kan få inspiration fra, og som er med til at udvide billedet af, hvad det vil sige at være kvinde i dag.

Bog: Girl Power

Forfatter: Katrine Memborg
Forlag: Carlsen - vejledende pris: 149 kr.

SAVNER DU BUD PÅ GODE BØGER TIL MINDRE BØRN? Find masser af gode bud her: Børnebøger, anbefalinger og tips til højtlæsning

Bøger som værtindegave – glæd værten med inspiration og grin

Historien om Holmegaard.jpg

Historien om Holmegaard

En bog med smukke billeder og en spændende fortælling er en oplagt gaveidé til den designinteresserede vært. Netop dét finder du i historien om Danmarks første og sidste glasværk.

’Historien om Holmegaard’ er et indblik i et dansk glas-eventyr, som vi alle har siddet til bords med. De står bag ikonsiske værker, som Provanceskålen, Skibsglasset og Lotus-vasen, og Holmegaard er en af grundende til, at Danmark er kendt som en stor nation inden for design. Bliv klogere og nyd de mange billeder af glas gennem tiden i denne bog, som man har lyst til at have liggende fremme.

Bog: Historien om Holmegaard

Forfatter: Lene Steinbeck
Forlag: Grønningen 1 - vejledende pris: 300 kr.

ting-jeg-gjorde-kalender-2021.jpgKalender: Ting jeg gjorde (2021)

Vi elsker Maren Uthaugs prisbelønnede stribe 'Ting jeg gjorde', som på skarp og satirisk vis får os til at grine af alle de tragikomiske sider af hverdagslivet – hvad enten det handler om parforholdet, børnene eller karrieren.

I denne bog/kalender af samme navn er nogle af hendes bedste striber samlet, og ejeren kan for hver side/dag få et ny smil på læben over de sjove, simple tegninger.

Bog: Ting jeg gjorde (2021)

Forfatter: Maren Uthaug
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 150 kr.

bøger gaveideerTuren går... til bøgernes verden

De fleste af os er på et tidspunkt i vores liv stødt på den populære rejsebogsserie 'Turen går til...' Men i denne udgave har bogen fået dét ekstra tvist, at den indeholder beskrivelser fra skønlitteraturen af forskellige kendte og mindre kendte rejsedestinationer.

Oplev fx New York gennem Paul Austers øjne eller Orhan Pamuks smukke Istanbul. En anderledes guidebog, hvor litteraturen lægger nye dimensioner til oplevelsen af rejsemålet, og som stimulerer lysten til at rejse – og at læse.

Turen går til bøgernes verden - en litteraturguide til rejser

Forfatter: Kathrine Tschemerinsky
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 180 kr.

LÆS OGSÅ: På jagt efter billige rejser? Her er de 11 tricks, du skal kende

Til den kreative – alt fra hønsestrik til lav selv-klude

Feministisk kreabog.jpg

Feministisk kreabog

Denne bog er til alle kreative og seje kvinder! Vi er vilde med dens humoristiske tilgang til håndarbejde – og budskabet om, at du kan være den kvinde, du har lyst til at være. Bogen indeholder alt godt fra den feministiske værktøjskasse, som hønsestrik, en sweater med tampon-motiv, behårede kusser, fribløderbukser, regnbuer og kærlighed.

Designerne Sabine Lemire og Louise Gram har udviklet 50 designs med fokus på hunkøn. Alt er gennemillustreret, og du finder strik, hækling, syning og broderi i varierende sværhedsgrader, så alle kan være med. Undervejs er der også korte fakta om feminismens fire bølger og små prosatekster om kvindeliv.

Bog: Feministisk kreabog

Forfatter: Louise Gram og Sabine Lemire
Forlag: Gads Forlag - vejledende pris: 250 kr.

HÆKLING-FOR-BEGYNDERE-PAULINE-TURNER.pngHækling for begyndere

Det er kommet på mode at hækle igen. Kender du en person, som savner et kreativt projekt, kunne en fin gave være 'Hækling for begyndere', som er en god måde at komme i gang med det gamle håndværk.

Bogen giver en trin-for-trin-guide i fotos, ligesom der er gode instruktioner og billeder af farvestrålende projekter, som kan sætte inspirationen til nye projekter i gang.

Bog: Hækling for begyndere

Forfatter: Pauline Turner
Forlag: Legind - vejledende pris: 99 kr.

LÆS OGSÅ: Hækleopskrifter – Gratis og nemme opskrifter til hækling

bøger gaveideerKlude - mindful strik hele året

Hvad enten man er erfaren strikker eller nybegynder, er dette bogen til personen, som gerne vil kaste sig over at strikke klude.

Her er der over 35 forskellige opskrifter på alt fra vaskeklude og grydelapper til håndklæder, dækkeservietter, hagesmække og et babytæppe. Der er fine billeder af alle kludene, og opskrifterne er udstyret med tydelige diagrammer og symboler.

Klude - mindful strik hele året

Forfatter: Bitta Mikkelborg
Forlag: Legind - vejledende pris: 100 kr.

LÆS OGSÅ: 11 strikkede og hæklede karklude & håndklæder

Til naturelskeren – kom ud i det blå og blive klogerebøger gaveideerDyrenes hemmelige liv

Hvad føler og tænker dyr? Det er omdrejningspunktet i 'Dyrenes hemmelige liv', hvor du får et fascinerende indblik i dyrenes ukendte følelsesliv. Forfatteren bag, Peter Wohlleben, havde kæmpesucces med forgængeren 'Træernes hemmelige liv', der blev en bestseller i Tyskland.

Ud fra forskningsrapporter, videnskabelige artikler og egne oplevelser, beskriver han, hvordan dyr har deres egen personlighed og kan udvise mod, humor, kærlighed, sorg og skam – og at dyremødre faktisk navngiver deres unger!

Bog: Dyrenes hemmelige liv

Forfatter: Peter Wohlleben
Forlag: People's Press - vejledende pris: 250 kr.

bøger gaveideerEske Willerslev – Han gør det døde levende

Eventyreren Eske Willerslev er professor i evolutionsbiologi ved Københavns Universitet, og bogen, der bærer hans navn, er en spændende biografi om en genial, kompromisløs og hårdtarbejdende forsker.

Eske Willerslev er blandt andet blevet optaget som medlem af en indianerstamme, har været pelsjæger i Sibirien og er berømt verden over for sine mange opdagelser. Det er et spændende møde med manden, der kaldes "den danske Indiana Jones".

Bog: Eske Willerslev – Han gør det døde levende

Forfatter: Eske Willerslev og Kristoffer Frøkjær-Jensen
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 300 kr.

LÆS OGSÅ: Mød Danmarks Indiana Jones 

Til den altid udviklende – forstå livet og bliv en bedre version af dig selv

Untamed - Stop Pleasing, Start Living.jpg

Untamed - Stop Pleasing, Start Living

Vi har lyst til at skrive: Oprah ved det! Adele ved det! Jennifer Aniston, Reese Witherspoon og Kristen Bell ved det! Alle har de nemlig lovprist Glennon Doyles bog ’Untamed’, der i år har indtaget The New York Times bestseller-liste, heraf syv uger som nummer 1.

For hvem var du, før verden fortalte dig, hvem du skulle være? Det er temaet for Doyles selvbiografiske fortælling om at turde at stå ved, hvem du er. I hendes tilfælde holdt hun foredrag, da hun så en kvinde gå gennem lokalet – og med et trylleslag var den gifte (og indtil da heteroseksuelle) forfatter forelsket. ”Hvis du er klar – denne bog vil ryste din hjerne og få din sjæl til at skrige,” skrev sangeren Adele i en hyldest til bogen på sin Instagram-profil

Bog: Untamed - Stop Pleasing, Start Living

Forfatter: Glennon Doyle
Forlag: Vermilion - vejledende pris: 140 kr.

Ét-liv-Én-tid-Ét-menneske.pngÉt liv Én tid Ét menneske

Vi er et af verdens rigeste og mest lykkelige folkefærd, men alligevel rammes et stigende antal danskere hvert år af diagnoser som angst, stress og depression. Hvordan hænger det sammen?

Tematikken tager filosof og erhvervsleder Morten Albæk til behandling i sin bog 'Ét liv Én tid Ét menneske'. Et af hans kritikpunkter er, at vi i stigende grad forsøger at skelne mellem arbejdstid og fritid, men ifølge Morten Albæk findes svaret snarere ved at skabe ”et meningsfuldt liv”.

Bog: Ét liv Én tid Ét menneske

Forfatter: Morten Albæk
Forlag: Gyldendal - vejledende pris: 299 kr.

Loving Rituals - Peaceful Journey - Forside .jpeg

Loving Rituals

Indholdet i bogen ’Loving Rituals’ skaber man faktisk selv. Det er hele idéen med bogen. Den har nemlig til formål at være en slags guide eller ”hjælpe-dagbog”, hvor du får 52 øvelser - en for hver af årets uger - som alle kan være med til at skabe et liv, hvor bogens ejer får sig selv i centrum.

Øvelserne skal ses som en hjælp til at integrere nye (gode) vaner og give personlig visdom og støttende adfærd i ens liv. Undervejs skriver og tegner man som ”læser” sin egen bog, lidt som man kender det fra fænomenet bullet journal.

Bog: Loving Rituals

Forfatter: Sussanne Wexø
Forlag: Life Books - vejledende pris: 295 kr.

Til sportsmennesket – bliv en bedre løber og et sundere menneskeÅndedrættet---stress,-søvn-og-slank.pngÅndedrættet - stress, søvn og slank

Der er nok en del af os, som vil blive overrasket over, HVOR stor indflydelse vores vejrtrækning har på vores liv og velbefindende. Men der er faktisk en forkert og en rigtig måde at trække vejret på.

Hvis du gør det korrekt, kan det ifølge forfatter Lotte Paarup både slanke, bekæmpe søvnløshed og stress, mens et dårligt åndedræt kan føre til manglende energi, sygdomme, fysiske skavanker og et anspændt følelsesliv. I bogen 'Åndedrættet - stress, søvn og slank' er der øvelser, der kan give dig sunde vaner i hverdagen – ved at fokusere på noget så naturligt som at trække vejret!

Bog: Åndedrættet - stress, søvn og slank

Forfatter: Lotte Paarup
Forlag: People's Press - vejledende pris: 149 kr.

bøger gaveideer10 20 30 metoden – verdens bedste og nemmeste løbetræning

Kender du en person, der rigtig gerne vil træne mere, men som har svært ved at finde tiden til det, så er dette bogen.

I '10 20 30 metoden' kan både begyndere, motionister og super-motionister få glæde af løbesystemet, hvor opskriften er 30 sekunders lunten, 20 sekunder i moderat tempo og 10 sekunders spurt. Den form for effektiv intervalløb gør det muligt at halvere ens træningstid, men samtidig opnå store resultater. Gode løbetræningsprogrammer og en app følger med bogen.

Bog: 10 20 30 metoden – verdens bedste og nemmeste løbetræning

Forfatter: Jens Bangsbo og Thomas Gunnarsson
Forlag: Samvirke - vejledende pris: 90 kr.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du godt i gang med dit sunde liv

Til musikelskeren – om at synge og savnet pop-poet

Det syngende menneske.jpg

Det syngende menneske

Fællessang kom på alles læber under corona-lockdown – og kender du en musikelsker, er sociolog og forfatter Anette Prehns ’Det syngende menneske’ en oplagt gaveidé. Bogens fokus er at analysere, diskutere og inspirere til (endnu mere) fælles­sang. For fællessang binder mennesker sammen – og det har vi som samfund brug for, mener sociologen.

Vores digitale uvaner, perfekthedstrang, præstationspres på unge og manglende omgang med hinanden i det offentlige rum fører ifølge Anette Prehn til en ensomhedsepidemi. I bogen beskriver hun derfor otte tematiske veje til forbundethed, bl.a. hverdagsmødet, generationsmødet og oplevelser i naturen. Temaerne gøres sangbare af 30 sange, som Anette Prehn har skrevet med komponisterne Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring.

Bog: Det syngende menneske

Forfatter: Anette Prehn
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag - vejledende pris: 275 kr.

Kim-Larsen-jens-andersen.png

Kim Larsen – mine unge år 

I 2018 mistede dansk musik en af de allerstørste helte. Kim Larsen gik bort efter længere tids kræftsygdom. Men forinden havde han kontaktet forfatteren Jens Andersen, der blandt andet er kendt for portrætbogen om kronprins Frederik 'Under bjælken'.

For "Danmarks nationalskjald" ønskede at få skrevet en bog om sit liv. Det er blevet til bogen 'Kim Larsen - mine unge år', hvor du får fortællingen om sangerens rødder frem til det store gennembrud med Gasolin fra sangerens egen mund, som han har genfortalt den til Jens Andersen over køkkenbordet.

Bog: Kim Larsen – mine unge år 

Forfatter: Jens Andersen
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 349 kr. 

LÆS OGSÅ: De bedste artikler - ALT om musik 

Til den madglade – konservering, kødfrie dage og gin

Hverdagsvegetar.jpg

Hverdagsvegetar

Ditte Ingemann er en af Danmarks mest rutinerede opskriftsudviklere i det grønne køkken. I sin nye bog tager hun fat, hvor dens forgænger, bestselleren 'Vegetar', slap.

Opskrifterne tager kærligt udgangspunkt i danskernes traditionelle livretter, fx vegetariske boller i karry, klassisk vegeburger, lasagne veggie style, flækærtedeller med kartoffelsalat og linsebolognese med svampe og hasselnødder. Her er masser af inspirerede bud på nye retter – og bedst af alt dækker den både hurtig hverdagsmad og retter, der vil imponere ens middagsgæster.

Bog: Hverdagsvegetar

Forfatter: Ditte Ingemann
Forlag: Politikens Forlag - vejledende pris: 300 kr.

LÆS OGSÅ: Guide: Her finder du de 13 bedste vegetar-spisesteder i København

Gin-iben-Diamant.jpg

GIN - historie, opskrifter og ginkartotek 

Forfatter og blogger Iben Diamant er gin-entusiast helt ind i hjertet, og det smitter, når hun i bogen 'GIN' fortæller om spiritussens historie, tager os med på destillerier og forklarer om de forskellige måder, som den produceres på.

Bogejeren vil fremover kunne blære sig med viden om alt fra smagsstoffer og aroma til fifs og nye opskrifter på lækre drinks. Bogen har et omfattende ginkartotek, og fagtermer forklares, så alle kan være med. Og så trækker det jo heller ikke ned, at denne bog oveni er oplagt at læse, mens man nyder en iskold gin & tonic!

Bog: GIN - historie, opskrifter og ginkartotek 

Forfatter: Iben Diamant
Forlag: Rosinante - vejledende pris: 299 kr.

FERMENTERING – kraut, kimchi og kombuchaFERMENTERING – kraut, kimchi og kombucha

Rundt om på kloden har man længe før køleskabet benyttet sig af at fermentere grøntsager og frugter for at få dem til at holde længe – og smage endnu mere fortryllende. Metoden har fået masser af fornyet opmærksomhed i de senere år, hvor nærmest alle restauranter med respekt for sig selv dyrker den urgamle konserveringsmetode.

Den madinteresserede bliver her hjulpet til at finde sin indre "fermentør" frem, mens der masseres i en klassisk sauerkraut eller en spicy koreansk kimchi. Få fyldt hylderne i fadeburet, mens du drikker den trendy te-drik kombucha, som du naturligvis selv har lavet. Bogen indeholder 35 opskrifter, der er lette at gå til.

Bog: FERMENTERING – kraut, kimchi og kombucha

Forfattere: Søren Ejlersen, Ditte Ingemann og Shane Peterson
Forlag: People's Press - vejledende pris: 199 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gaver til ham, Gaver til børn, Bøger, Gaver til hende og Julegaver