Julegaver 2023 - Julegaveideer til hele familien

Julen er hjerternes fest, men også en tid, hvor julegaver fylder meget. Julegaver er der altid mange af under juletræerne, men hvilke julegaver er den perfekte julegave?

ALT.dk kan du finde gode julegaveønsker til din familie, men også til manden, der har alt, og til kvinden, der fortjener noget helt særligt i år.

Her finder du alle vores bedste guides til at finde den helt perfekte julegave til dem, du holder af.

Læs mere

De bedste julegaver og juleønsker til julen 2023

Julegaver ønsker de fleste af os, for som vi alle ved; ingen jul uden julegaver. Men hvad er den perfekte gave? Det er ikke altid let at finde på julegaver, som passer til alle aldre. For nogle er de gode juleønsker en personlig gave, andre drømmer om en anderledes gave, og så er der dem, som bliver glade for et romantisk ophold eller en god parfume.

Det er ikke altid nemt, hverken at finde ud af, hvad man skal ønske sig af julegaver, men eller ikke, hvad man skal give af julegaver til dem, man har kær, hvis ønskelisten er kort - eller hvis det bare er lidt svært at finde rundt i de mange julegaveønsker.

På siden her får du stort udvalg af guides med forskellige gode julegaveideer til julegaver til børn og voksne. Her bliver inspireret til gode julegaveønsker til den perfekte gave, som passer til alle anledninger i løbet af december måned. Måske finder du årets julegave her.

Se for eksempel disse guides til julegaver:

Julegavens historie

Vi har givet gaver i flere tusinde år, men kun julegaver et par hundrede. Julegaverne kom faktisk ind i billedet lang tid før, Jesus gjorde. Det startede nemlig allerede i Romerrigets storhedstid, hvor de gamle romere gav hinanden gaver under fejringen af de længere dages komme.

Andre tilskriver de vise mænd æren for, at vi i dag giver julegaver, fordi de jo medbragte guld, røgelse og myrraskær til Jesu barnet. Senere blev gavegivningen overtaget af Sankt Nicolaus og hans efterkommer, julemanden,

Det, som vi i dag kender som en traditionel jul med juletræ, juletræ og gode julegaver, blev normalt hos det fine borgerskab i 1800-tallet. I starten hang juletræerne på træet, som vi kender det fra julesalmen, 'Højt fra træets grønne top'. 

Den perfekte gave til ham

Skal du købe den helt rigtige gave til ham, du elsker, så ved du sikkert godt, at mænd kan være svære at finde en perfekt gave til. Mange mænd er heller ikke altid de bedste til at hive gode julegaveønsker ud af.

Savner du gode ideer til årets julegave, kan du hos Euroman finde masser af inspiration til de bedste gaver til ham – men også her på siden har vi fundet 50 gaveidéer i den billigere ende.

Gå på opdagelse i gaveguiden, og lad dig inspirere til en sød pakkekalender, som vil glæde manden i dit liv hver dag frem til jul. Julegaver som aftershave, hjemmesko og abonnement på Euroman er også oplagte til din gode ven eller til herrerne i din familie, som aldrig rigtigt ved, hvad de ønsker sig.

julegaver ønsker.jpg

Julegaver til hende

Den perfekte gave og de gode juleønsker er ikke altid let at komme på. Vi har heldigvis masser af gode gaveguides til kvinder. Vores mest populære guide 'den ultimative gaveguide' fokuserer på forskønnende julegaver som parfumer, smykker, stiletter og moderigtige pakker, mens du i denne guide finder hele 40 gaveidéer til kvinder i alle aldre.

Her finder du blandt andet brætspil, kogebøger og ting til boligen. Er hun den stilbevidste kvinde, så kan du gå på opdagelse i vores shoppingguides. Eller er hun bogelsker, har vi også samlet den ultimative guide over tidens hotteste bøger, du kan give i julegave.

Måske opdager du en bog på listen, som kan lære din veninde noget nyt om sig selv. Måske finder du en krimi, som vil holde din søster eller mor vågen ud på natten, fordi den bare er umulig at lægge fra sig. Eller måske ender du med at føje fem bøger til din egen ønskeseddel.

Vil du gerne give et romantisk ophold, men mangler inspiration til, hvor turen skal gå hen. Har vi samlet de bedste rejseguides, som giver dig mange muligheder at vælge imellem. Du finder guides til alt fra storbyferier til skønne ferier i Danmark her på Rejseguide - Tips til din storbyferie, yogarejse eller skiferie.

Når du går på opdagelse i vores mange gaveguides fyldt med gode ideer til årets julegaver, kan det være, at du kan få en rigtig god julegaveidé til din egen til din egen ønskeliste. Det kan være, at der dukker et anderledes julegaveønske op Og husk: Nogle gange er de bedste julegaver dem, som vi ikke vidste, vi ønskede os. Det gælder også for din mor, veninde eller skønne kollega.

Julegaver til børn i alle aldre

Mangler du julegaver til børn, hvad end det er dit eget barn, din niece, nevø eller barnebarn, så finder du masser af gode idéer til julegaver til børn her på ALT.dk.

Du kan blandt andet finde disse guides til gode julegaver til børn:

Klik ind på den enkelte gaveguide, og glæd dig til at overraske børnene med skønne julegaver til børn enten juleaften eller på hver søndag i advent. Skal de rigtigt forkæles, er en pakkekalender helt sikkert også et hit, men det vigtigste er selvfølgelig, at der er god tid til at hygge sammen.

Juletid er også en dyr tid for mange familier og selv de små gaver kan vække glæde hos mange børn. Vi har fundet 24 budgetvenlige julegaver til børn, så kan de ligge under juletræet eller bruges som adventsgaver. 

Lad derfor ikke kampen for at finde den perfekte gave til dit barn stresse dig i juletiden. Det skal helst være et hyggeligt projekt og noget, som bringer giveren næsten lige så stor glæde som den heldige modtager.

En personlig gave til værtinden

En personlig gave er altid en fantastisk gave. Lidt lækkert hjemmebag eller et fint stykke julepynt gør sig også glimrende som en sød værtindegave. Midt i alle julegaverne må vi nemlig ikke glemme at medbringe en lille ting til festernes værter.

De arbejder hårdt for at skabe de perfekte rammer for julens hyggelige stunder og fortjener selvfølgelig en smule til gengæld. Værtsgaver behøver ikke koste noget særligt, men kan være noget så enkelt som søde sager som julekugler med et personligt touch eller en guirlande af honningkagemænd, der både pynter og kan spises. Det kan også være en lækker flaske til hende, der elsker vin eller en god parfume. Den perfekte gave behøver ikke at sprænge budgettet - oftest er det tanken, der tæller.

Selvom vi elsker en skøn gave fra butikkerne, er noget af det mest dyrebare, vi kan give hinanden, nemlig vores tid – og en personlig gave, som der er lagt tid og kærlighed i, vil med garanti vække glæde i juletiden.

Personlige gaver under juletræet

Det er dog ikke kun som værtindegave, at personlige gaver er gode.

Der er få ting bedre end ting, som nogen har lavet specielt til dig. Det kan både være et personligt skærebræt, et sæt personlige termokopper, den personlige bog eller personlige lamper, som du laver selv, eller får designet hos andre med forskellige beskæftigelser.

Lav dine egne søde julegaver

Har du rigtig god tid til at sysle med årets julegaver, så kan det være noget af det mest hyggelige selv at lave søde gaver i stedet for at købe julegaver. En god gave kan nemlig sagtens være hjemmelavet, og på ALT.dk finder du mange gode julegaveideer.

Her på siden finder du for eksempel vores store samling strikkeopskrifter til baby, og er der noget mere bedårende end en blød babyhue, en hjemmelavet Mikkel Ræv eller et matchende bindesjal til mor og barn?

Det skulle lige være hjemmelavet julepynt, som år efter år kan blive fundet frem og sprede julestemning på ny. Du kan også finde gode opskrifter på spiselige julegaver, der er lavet med kærlighed. Prøv vores opskrift på hjemmebagte julebiscotti, en nem kryddersalt eller måske hjemmelavet pizzakrydderi til ham eller hende, der bare elsker pizza.

Design din egen julegaveindpakning

Hver jul bruger vi kolossale mængder af gavepapir, som ryger direkte i skraldespanden efter brug. Det er både dyrt og dårligt for miljøet, men heldigvis findes der et alternativ.

Her får du en guide til, hvordan du kan designe dine egne julegaver og som bonus give flottere og
mere personlige julegaver.

Til læsehesten

Er din modtager af gaven en analog, avislæsende og litterær type, vil en særligt udvalgt avisforside eller flotte sider fra et papirmagasin være oplagt. Du kan også bruge en madopskrift fra et ugeblad som papir til en lille gave, hvis du kender en madentusiast. Andre muligheder er vejkort, tegneserier, plakater eller de mange billeder, som ellers ligger gemt på telefonen osv.

Til den kreative

Find et fint vintagetørklæde i en genbrugsbutik, de kan typisk fås for 5-10 kroner, og tørklædet kan bruges igen og igen. Du kan også bruge stofrester fra gardiner, duge etc. 

Brug genbrugspapir

Gem flot gavepapir, når du modtager pakker, og brug det igen, når du skal give en gave. Alternativt kan du købe 100 procent genbrugspapir i de fleste butikker.

Sy en stofpose

Find noget flot stof, og sy en stofpose, som efterfølgende kan bruges til opbevaring eller som en
lille taske.

Gaven i gaven

Pak ind i vintage-dåser og -æsker som modtageren efterfølgende kan bruge til pynt eller opbevaring.

Kræs om pynten

Brug snor, garn og stofrester som gavebånd, og pynt med naturens pynt som små kogler, kanelstænger, rosmarinkviste, gran og tørrede frugter. Lav flotte, hjemmelavede til og fra-kort i papirklip.

En anderledes gave, der er klimavenlig

Hver eneste jul køber vi for milliarder af kroner gaver til jul, fødselsdage, bryllupper og så videre, og det medfører store CO2-udledninger. Alene vores julegaver udleder cirka én million ton CO2 om året – svarende til cirka 200 kilo CO2 pr. dansker.

Her er der gode julegaveønskere til, hvordan du kan holde klimavenlig jul og stadig forkæle alle dem, du holder af. Den perfekte gave kan sagtens være klimavenlig.

 • Køb færre, men dyrere og bedre. Køb god kvalitet, også selvom det er dyrere. Det er bedst for klimaet at gå efter noget, som kan holde i lang tid.
 • Køb brugte ting. Internettet bugner af brugte møbler, legetøj, cykler og tøj af høj kvalitet, der kan genbruges og skabe stor glæde hos andre.
 • Giv en uforglemmelig oplevelse i stedet for ting. Det er bedre for miljøet at købe oplevelser som biografbilletter, madlavningskurser eller koncerter end ting som telefoner, tøj eller parfumer.
 • Gå sammen om gaverne. Hellere én fantastisk gave end 10 små gaver. Gå sammen om gaverne, så ikke alle skal købe en lille julegave. I kan også skiftes til at give hinanden en lidt større julegave.
 • Køb det, der står på ønskesedlen. Se, om du kan finde en gave på ønskelisten. Er din gave er ønsket, bliver den brugt. Er den uønsket, koster det på klimakontoen.
 • Husk byttemærket. Gaver skal kunne byttes, så de ikke ender ubrugte. Sørg for atde kan få byttet de gaver, du ikke selv vil få brugt, eller giv dem væk, så andre kan få glæde af dem.
 • Køb klimakompenserende julegaver. Du kan støtte klimavenlige projekter og for eksempel forære et stykke regnskov i gave.
 • Gentænk din gaveindpakning. Gavepapir kan bruges igen og igen og..., hvis du passer ordenligt på det. Så genbrug dit gavepapir, find klimavenlige alternativer eller se om du kan finde certificeret gavepapir, der er mærket med FSC. Kilde: Klimaguiden

Find mere inspiration i ALT.dk guide til 24 bæredygtige julegaver, der gør julen grønnere.

Det er sundt at give julegaver

Undersøgelser viser, at det sænker vores stressniveau og blodtryk at give. Og julegaver kan jo være mange ting – din tid, din hjælp osv.

I december føler vi os naturligt inspireret til at give mere. Vi kan give julegaver naturligvis – men også tid, opmærksomhed eller pengebidrag. Og det er godt og sundt for os at give.

Mange undersøgelser har vist en positiv virkning af at give. Når vi giver, sænker det vores stressniveau og normaliserer blodtrykket. Når vi giver, danner kroppen flere endorfiner, dvs. positive signalstoffer, der dæmper smerter. Man kan også måle, at vi danner mere oxytocin, som er et velværehormon. Harvard Universitet har fundet ud af, at hvis man giver penge til et godt formål, fører det til større lykke, end hvis man bruger pengene på sig selv.

Her er gode julegaveideer til en anderledes julegave

 • Opbakning. Giv moralsk opbakning til dem, der har det svært og støt dem, som oplever modgang. Et venligt ord, et klap på skulderen, en mail, et brev, et nik.
 • En ged. Giv en ged til nødlidende familier i ulandene. Det kan man gøre via Folkekirkens Nødhjælp. Man kan også give en sæk ris, en vandpumpe, et bistade, eller en køkkenhave.
 • Tid. Besøg dem, der er ensomme, syge, ældre eller blot har brug for selskab og opmærksomhed. Meld dig ind hos Røde Kors for at blive besøgsven.
 • Hjælp familie, venner og naboer med praktiske gøremål som indkøb, rengøring eller julebagning.
 • Gaver. At give gaver er en smuk måde at vise opmærksomhed på, specielt hvis man kan stå af gaveræset, så det ikke handler om det materielle, men om tanken bag. Køb evt. via genbrug eller lav selv dine julegaver, så de får præg af dine personlige tanker og opmærksomhed. Bag småkager fx og kom dem i en flot kagedåse med røde silkebånd om.

Vil du gerne læse mere og blive klogere på, hvordan din gavmildhed kan være en julens gaver – ikke kun for andre, men også for dit humør og din sundhed, kan du læse artiklen Juletid er gavetid - og det er faktisk sundt at give.

Julegaver: Skal jeg købe julegaver online eller i fysiske butikker?

Her er fordelene ved fysiske butikker

Finder du en rigtig god julegave i flere forskellige fysiske butikker, er du med til at holde liv i dit lokalområde. De små erhvervsdrivende er var især pressede bl.a. på grund af Covid-19, inflation, og fordi flere og flere vælger at handle online, er de stadigvæk i knæ mange steder.

I fysiske butikker har du bedre mulighed for at vurdere gavens kvalitet – passer størrelsen? Er farven den helt rigtige? Er stoffet rart at røre ved? Samtidig kan du få professionel rådgivning. Det tilbyder flere  webshops også i form af f.eks. en online chat, men det er bare noget andet, når der er øjenkontakt.

Her er ulemper ved fysiske butikker

Det tager længere tid end at handle online, og det er sværere at skabe overblik over gode tilbud.

Du bliver også nødt til at sætte dig ind i hver enkel butiks bytteregler. Køb er i udgangspunktet en bindende aftale, og du har ifølge købeloven ikke krav på at kunne fortryde et køb i en fysisk butik. Butikker tilbyder dog ofte retten til at bytte især julegaver.

Fordele ved online handel

Det er supernemt. Du kan hjemme fra sofaen bestille alle julegaverne direkte til din hjemmeadresse eller den nærmeste pakkeboks. Du kan endda tjekke på Pricerunner.dk, at du får den bedste pris.

Du er samtidig garanteret 14 dages returret, ofte får du endda længere tid. 

Ulemper ved online handel

Hvis gaven skal byttes, kan det blive besværligt for modtageren. Nogle webshops tilbyder bytte i deres fysiske butikker, men det er langt fra alle.

Du skal også være opmærksom på ikke at blive snydt. Der findes mange falske websider.

Hvis du er sent ude, kan du risikere, at gaven ikke når frem før jul, ligesom det kan give en del bøvl, hvis du ikke er hjemme, når pakkerne leveres. Når du handler online, mister du også lidt
af julehyggen.

Vi håber, at vores guides kan hjælpe dig med at finde de perfekte julegaver til dem, du holder af.

Rigtig glædelig jul.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, gode gaver til ham, gode gaver til hende, Strikkeopskrifter, gode gaver til børn, Strikkeopskrifter til baby, Shopping, Hækleopskrifter og Hæklede dyr