Jul 2021: Velkommen til ALT.dks store juleunivers

Hjerternes fest

Julen er hjerternes fest og et lyspunkt for de fleste i en mørk tid, hvor dagene er korte og kolde.

December inviterer til hygge i stearinlysenes skær med hjemmebag, varme drikke og familie og venner. Det er den tid på året, hvor der dufter mildt af gran, gløggen skænkes, og kanelen drysses på risengrøden.

Tid til julefrokost, julebryg og julebag. 

Glædelig jul ♥


vis
mere

Jul 2021: Inspiration til den bedste højtid

Her på ALT.dk elsker vi julen og ser frem til den hvert år. Vi er så heldige, at arbejdet allerede starter i sensommeren, hvor vi går i gang med at forberede alle de lækre artikler, opskrifter og guides, der skal hjælpe dig til at få den bedste jul.

I år er ingen undtagelse. Her på siden finder du alt, hvad du behøver, for at gøre din december lige så varm, hyggelig og dejlig, som du ønsker. Om det så indebærer sprøde småkager i metervis, spændingen ved at åbne din julekalender hver dag eller at lave kreativ julepynt. Måske er det faktisk julegaverne, du glæder dig mest til at give, eller måske spørger du dig selv ”hvad skal jeg ønske mig?”. Alle svarene finder du her på siden – og mere til.

Find blandt andet inspiration til:

Jul

Hvad skal du ønske dig?

For nogle er det nemt at ryste en liste med ønsker ud af ærmet, skulle nogen bede om det. For andre er det straks mere udfordrende. Nogle får aldrig lavet deres ønskeliste, og så er det op til gavegiveren selv at finde på en god gave.

Derfor har vi lavet adskillige guides til, hvad du kan give og ønske dig til jul. En af dem finder du her.

Julepynt – skab kreativ pynt til juletræet og hjemmet

Når det kommer til julen, er pynten en stor del af stemningen. Overalt i landet hænger metervis af lyskæder og røde strejf, der minder os om, at tiden endelig er kommet.

Har du planer om at kreere din egen pynt i år, så kig på nogle af vores udførlige guides, der inkluderer noget for enhver smag.

Du finder både opskrifter på hæklet julepynt, julepynt fra naturen og klassiske elementer som de flettede julehjerter, der første gang blev skabt af selveste H.C. Andersen. Du kan også teste dine evner og kaste dig ud i mere avancerede julehjerter, der afslører de smukkeste mønstre, når de bliver flettet. Find inspiration til julepynt, og hvordan du kan pynte op i dit hjem, så det danner en smuk helhed, lige her.

Julesmåkager – de bedste opskrifter på julebag

Duften af kardemomme, kanel og nelliker er lig med vores yndlingshøjtid. Lad den krydrede duft sprede sig, når du bager de bedste kager, julen har at byde på. Vi har samlet både de klassiske opskrifter og nyfortolkninger, der bringer lidt overraskelse til din smagsløg.

Find blandt andet opskrifter på:

Hvorfor holder vi jul?

Vi har traditioner for, hvad vi spiser, hvad vi bager, hvad vi pynter med, og hvad vi foretager os. Men hvorfor holder vi jul, spørger du måske dig selv?

Mange betragter juleaften som en fejring af Jesu fødsel, men forklaringen er mere kompleks end som så.

Før vi begyndte at fejre hans fødsel og bekende os til den kristne tro, var det den hedenske tro og den romerske mytologi, vi kiggede til for religiøs vejledning.

I begge trosretninger fejrer man vintersolhverv omkring d. 25. december som en markering af, at vi går mod lysere tider, og måske netop derfor fastsatte man i oldkirken 300 år efter Jesu fødsel hans fødselsdag til at være d. 25. december – ingen vidste længere præcis, hvornår det var, da man hidtil ikke havde tillagt et menneskes fødsel nogen værdi og bidt mærke i den præcise dato.

Herefter begyndte vi at fejre fødselsdagen d. 25. december med en gudstjeneste og med tiden udkonkurrerede kirkens ”fest” den hedenske.

Men selvom kirken satte sig på solhvervet i vinterhalvåret, er der langt fra en simpel gudstjeneste til det gaveorgie, vi ser i dag.

Gaverne kom egentlig ind i billedet lang tid før, Jesus gjorde. Det startede allerede i Romerrigets storhedstid, hvor de gamle romere gav hinanden gaver under fejringen af de længere dages komme. Andre tilskriver de vise mænd æren for, at vi i dag giver gaver, fordi de jo medbragte guld, røgelse og myrraskær til Jesu barnet.

Hvorfor hedder det jul?

I norden gik vi ikke med på den kristne idé om at kalde højtiden for ”kristmesse”, som de ellers gjorde i andre lande. I stedet holdt vi fast i navnet, der stammer fra den hedenske tid. Dengang hed det ”jól” og betød ”fest”.

Hvorfor fejrer vi julen den 24. december?

Vi fejrer jul den 24. december i modsætning til mange andre lande, fordi vi i Norden engang tænkte, at et døgn startede om aftenen, og da Jesus er født den 25. december, gav det mening at fejre ham og give gaver den 24. december om aftenen.

Julegaver – idéer til, hvad du skal give og ønske dig

Mangler du et svar på spørgsmålet ”hvad skal jeg ønske mig til jul?”, så er du kommet til rette sted. Her på siden finder du nemlig en god guide til eviggyldige gaveidéer til kvinder. Så gå om bord og lad dig inspirere til, hvad du selv skal skrive på ønskesedlen, og hvad du skal give din mor, veninde eller søster.

Julemarkeder – de hyggeligste i Danmark

Juletid er også markedstid. Overalt i landet popper boder op med alverdens sager, der kan forsøde din december. Gå på opdagelse og køb alt fra gaver og lækkerier til pynt. Se listen over de bedste i landet her på siden.

Julesmåkager – opskrifter på klassiske og nye varianter

I mange familier findes der opskrifter på julebag, der er gået i arv gennem generationer. Ligger du ikke inde med sådan én, eller trænger du til at opdatere klassikerne, så kast et blik på siden her, hvor du finder et væld af gode bud på julesmåkager fra blandt andet Mette Blomsterberg, der deler opskriften på de bedste brunkager.

Forudsætningen for vellykket bagværk er ifølge den tidligere Bagedyst-vært, at du har styr på teknikken. Det kan du få i Mette Blomsterbergs store guide til at bage, hvor hun giver gode råd til, hvordan du tempererer chokolade og meget mere.

Du finder også en udførlig guide til, hvordan du bager et honningkagehus, og hvordan du laver den bedste lim til honningkagehuse, så du kan samle det og pynte det med slik – måske sammen med børnene.

Julemaden - den halve fest

Julemaden er lige så vigtig som gaver, træ og hygge. Her på siden giver vi en hjælpende hånd, hvis du skal bruge den.

Måske har du flere gange spurgt dig selv, hvordan man får de sprødeste svær? Eller hvordan man steger juleanden i ovnen?

Svarene finder du her på siden – bon appetit!

♥ GLÆDELIG JUL ♥