Jul 2024: Velkommen til ALT.dks store juleunivers

Hjerternes fest

Julen er hjerternes fest og et lyspunkt i en mørk tid.

December er en måned, der byder på hygge med hjemmebag, varme drikke, nisser, familie og venner. Der dufter af gran, gløggen skænkes, og kanelen drysses på risengrøden.

Tid til julefrokost, julebryg og julebag.

Hav en dejlig jul ❤

 
 
 
 
Læs mere

Jul 2023: Inspiration til den bedste højtid

Her på alt.dk elsker vi julen og ser frem til højtiden hvert år. I år falder juleaften på en søndag, men vi er så heldige, at vi har set frem til julen siden sensommer, hvor vi går i gang med at forberede alle de lækre artikler, opskrifter og guides, der skal bringe dig i julestemning og hjælpe dig til at få den bedste jul.

I år er ingen undtagelse. Her på siden finder du alt, hvad du behøver, for at gøre din december og jul lige så varm, hyggelig og dejlig, som du ønsker. Om det så indebærer julepynt, sprøde småkager i metervis, spændingen ved at åbne din julekalender hver dag i december, pyntningen af juletræer til juleaften, opsætning af risengrød til nisser, julemad eller at lave kreativ julepynt. Måske er det faktisk julegaverne, du glæder dig mest til at give, eller måske spørger du dig selv ”hvad skal jeg ønske mig til jul?”. Alle svarene finder du her på vores store side om jul – og mere til.

Find blandt andet inspiration til:

Jul

Hvad skal du ønske dig?

Julen er lig med gaver juleaften for mange mennesker i mange lande. For nogle er det nemt at ryste en liste med juleønsker til julegaverne ud af ærmet i julemåneden. Nogle får aldrig lavet deres ønskeliste til jul, og så er det op til gavegiveren selv at finde på en god julegave.

Derfor har vi lavet adskillige guides til, hvad du kan give og ønske dig til jul.

Julen er også tid til både pakkeleg og adventskalender. Mangler du insiration, så kan du klikke her 24 julekalendere til voksne 2022 og 11 geniale gaver til pakkeleg til under en 50'er i julen.

Julepynt – skab kreativ pynt til juletræet og hjemmet

Når det kommer til julen, er julepynten en stor del af julehyggen. Overalt i landet hænger metervis af lyskæder og røde strejf og julemænd, der minder os om, at tiden endelig er kommet: Det er jul.

Har du planer om at kreere din egen julepynt og juletræspynt i år, så kig på nogle af vores udførlige guides, der inkluderer julepynt for enhver smag - måske kan du endda give det i julegave.

Du kan både finde inspiration til hæklet julepynt, julepynt fra naturen, julemanden og klassiske elementer som de flettede julehjerter, der første gang blev skabt af selveste H.C. Andersen. Du kan også tage en nissehue på og teste dine evner og kaste dig ud i mere avancerede julehjerter, der afslører de smukkeste mønstre, når de bliver flettet. Find inspiration til julepynt, og hvordan du kan pynte dit hjem op til jul, så det danner en smuk helhed.

Julesmåkager – den bedste julebag

Duften af kardemomme, kanel og nelliker er lig med vores yndlingshøjtid, jul og lækker julemad. Køb tre poser mel og lad den krydrede duft sprede sig, når du bager de bedste kager, julen har at byde på. Vi har samlet både de klassiske opskrifter og nyfortolkninger, der bringer lidt overraskelse til din smagsløg.

Find blandt andet lækre opskrifter på:

Julens traditioner - hvorfor holder vi jul?

Vi har traditioner for, hvad vi spiser, hvad vi bager, hvad vi pynter med, og hvad vi foretager os til jul. Men hvorfor holder vi egentlig jul? Er det noget med den katolske kirke, Peters jul eller andre lande?

Mange betragter juleaften som en fejring af Jesu fødsel, men forklaringen er mere kompleks end som så.

I førkristen tid - før Peters jul og at vi begyndte at fejre hans fødsel juleaften og bekende os til den kristne tro - var det den hedenske tro og den romerske mytologi og historie, vi kiggede til for religiøs vejledning.

I begge trosretninger fejrer man vintersolhverv omkring den 25. december - juledag - som en markering af, at vi går mod lysere tider, og måske netop derfor fastsatte man i oldkirken 300 år efter Jesu fødsel hans fødselsdag til at være den 25. december – ingen vidste længere præcis, hvornår det var, da man hidtil ikke havde tillagt et menneskes fødsel nogen værdi og bidt mærke i den præcise dato.

Herefter begyndte vi at fejre fødselsdagen den 25. december med en gudstjeneste og med tiden udkonkurrerede kirkens højtid på juledag den hedenske.

Men selvom kirken satte sig på solhvervet i vinterhalvåret, er der langt fra en simpel gudstjeneste og den gamle jul til det gaveorgie, vi ser i dag.

Julegaverne kom egentlig ind i billedet lang tid før, Jesus gjorde. Det startede allerede i Romerrigets storhedstid, hvor de gamle romere gav hinanden gaver under fejringen af de længere dages komme. Andre tilskriver de vise mænd æren for, at vi i dag giver gaver, fordi de jo medbragte guld, røgelse og myrraskær til Jesubarnet.

Hvis du ønsker at læse mere om julens mange traditioner, fejringen - og historien bag - kan du blive klogere i vores artikel 11 sjove ting, du ikke vidste om julens traditioner. For vidste du for eksempel, at brunede kartofler er en fattigmandsversion af brunede kastanjer? Eller at den ældste af julens kager er klejnen?

Hvorfor hedder det jul?

I Norden gik vi ikke med på den kristne idé om at kalde højtiden for ”kristmesse”, som de ellers gjorde i andre kristne lande. I stedet holdt vi fast i ordet jul til en kristen højtid, der stammer fra den hedenske tid. Dengang hed det oldnordisk jól og betød ”fest”, men nu er det altså ordet jul, vi bruger.

Hvorfor fejrer vi julen den 24. december?

Mange i Danmark fejrer juleaften med familien den 24. december i modsætning til mange andre lande, fordi vi i Norden engang tænkte, at et døgn startede om aftenen, og da Jesus er født den 25. december, gav det mening at fejre ham og give julegaver den 24. december om aftenen.

Advent - den hyggeligste juletradition

Ingen jul uden advent, og for mange familier er de særlige søndage fulde af traditioner og ekstra meget julestemning. Men hvorfor er det egentlig, at vi fejrer advent,når det er jul? Hvad er historien bag? Det kan du læse i denne artikel om advent. Med til advent hører naturligvis også adventsgaver og pakkekalendere og her på alt.dk kan du både finde vores guide til 12 fantastiske adventsgaver til dem, du holder af og 24 gode kalendergaver til børn. Læs meget mere om adventskranse, gode opskifter til advent og meget mere på vores store emneside om advent.

Juletræet - hvad er historien bag?

Vi har fejret jul i mange år, og noget af det bedste ved julen er øjeblikket, hvor man juleaften med sin familie i hænderne danser om juletræet i lysenes fine skær - så bliver julen ikke mere hyggelig. Men hvor stammer traditionen om at danse om juletræet til jul egentlig fra? Og hvilken type grantræ drysser mindst? Bliv klogere på juletræet i denne artikel. Og hvis du ikke selv har plads til et juletræ i din julestue, så kan du lave dine egne små af papir - bliv klogere i denne guide til at folde juletræer af papir.

Julegaver – idéer til, hvad du skal give og ønske dig til jul

Mangler du et svar på spørgsmålet ”hvad skal jeg ønske mig til jul?”, så er du kommet til rette sted. Her på siden finder du nemlig en god guide til eviggyldige gaveidéer til kvinder. Så gå om bord og lad dig inspirere til, hvad du selv skal skrive på ønskesedlen til jul, og hvad du skal give din mor, veninde eller søster. Du kan også finde mange andre tips til julegaven i vores julegaveguide til for eksempel julegaver til din far, din kæreste, dine bedsteforældre eller dine veninder. Du kan også finde vores guide til bæredygtige julegaver her.

I det hele taget er der rigtig god grund til at gå på opdagelse i vores store univers for julegaver, hvor du kan finde gode ideer til julegaver til mænd, kvinder, venner, børn og bedsteforældre.

Julemarkeder – julehyggen spreder sig i Danmark

Juletid er også markedstid. Overalt i landet popper boder op med alverdens sager, der kan forsøde din december og ikke mindst julen. Gå på opdagelse og køb alt fra gaver og lækkerier til julepynt. Se listen over de bedste i landet her på siden. Du kan også finde en liste over de bedste julemarkeder i Sverige og Tyskland.

Julearrangementer - de bedste oplevelser i december

Decembermåned er spækket med skønne oplevelser for hele familien, og derfor giver vi dig blandt andet en guide til de bedste juleoplevelser, bedste julekoncerter og bedste teateroplevelser, som du kan nyde i selskab med din familie eller dine venner, inden I holder jul. For der ER altså noget helt særligt over de kulturelle tilbud, når de opleves i juledagenes magiske skær.  

Julekalendere - de bedste gennem tiden

Her på alt.dk giver vi dig også overblikket over årets julekalendere – både dem på skærmen og dem, der kan hænge i stuen og byde på små overraskelser hver dag i december op til jul. Læs for eksempel vores artikel med de bedste julekalendere gennem tiden, hvor du kan genbesøge klassiske julekalendere som for eksmpel Pyrus, Nissebanden i Grønland og Jul i Gammelby.

Du kan også finde inspiration til, hvilken julekalender du kan købe til dig selv eller en, du har kær – for der er en hel del at vælge mellem hver jul. I vores guide med julekalendere for voksne har vi blandt andet julekalendere, der kan spises med lakrids, kosmetik, kaffe og mange andre sjove sager, der kan forsøde julen for dig og dine nærmeste.

Underholdning til julefrokosten

Ingen jul uden julemad og en julemand til julefrokosten. På alt.dk kan du også finde en masse gode bud på underholdning til julefrokosten eller familiefesten i december. Tag for eksempel vores hyggelige julequiz, hvis du har mod på at teste dig selv i din viden om julebegivenheder?

imagerhz3f.pngFoto: Getty Images

Du kan også finde 5 bud på sjove julefrokostlege for voksne, hvis du mangler god underholdning til julefesten eller en juledag med familien. Og så har vi også en slags aktivitets-julekalender med 24 gode ideer til hverdagsunderholdning og juleaktiviteter for børn, hvis du mangler inspiration til at glæde familiens yngste i løbet af december og juledagene.

Julesmåkager – opskrifter på klassiske og nye varianter

I mange familier findes der opskrifter på julebag, der er gået i arv gennem generationer og deles i julen. Ligger du ikke inde med sådan én, eller trænger du til at opdatere klassikerne, så kast et blik på siden her, hvor du finder et væld af gode bud på julesmåkager fra blandt andet Mette Blomsterberg, der deler opskriften på de bedste brunkager, der tager kegler i december.

Forudsætningen for vellykket bagværk til jul er ifølge den tidligere Bagedyst-vært, at du har styr på teknikken. Det kan du få i Mette Blomsterbergs store guide til at bage, hvor hun giver gode råd til, hvordan du tempererer chokolade og meget mere.

Du finder også en udførlig guide til, hvordan du bager et honningkagehus, og hvordan du laver den bedste lim til honningkagehuse, så du kan samle det og pynte det med slik – måske sammen med børnene i dagene op til jul.

Julemaden - den halve fest

Julemaden er lige så vigtig som julegaver, juletræ og hygge, når det bliver juleaften. Her på siden giver vi en hjælpende hånd, hvis du skal bruge den for at gøre julemiddagen til en succes.

Måske har du flere gange op til jul spurgt dig selv, hvordan man får de sprødeste svær? Eller hvordan man steger juleanden i ovnen?

Svarene finder du her på siden – bon appetit!

♥ GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR♥