Brunkager – Julens bedste opskrifter på brunkager

Mad

Blomsterbergs brunkager

Der findes næsten ikke noget mere julet end duften af nybagte brunkager, og Mette Blomsterbergs brunkager vil helt sikkert vække begejstring på julebordet.

Duften af dansk jul

Ingen jul uden julesmåkager og ingen julebag uden brunkager. Brunkager er en dansk julesmåkage, som kan varieres i det uendelige. 

Ens for brunkager er, at de er flade og brune med tynde synlige skiver af mandler. De serveres sammen med pebernødder, vaniljekranse og konfekt og dufter dejligt af dansk jul.

Find både de traditionelle og utraditionelle opskrifter på brunkager her.

Mad

Low carb brunkager

Det ligner en julekage, og det smager som en julekage – men det er en sundere udgave med meget få kulhydrater i.

Mad

Sukkerfri brunkager

Brunkager behøver ikke ar være fyldt med sukker, for at smage godt. Her får du en skøn opskrift på sukkerfri brunkager.

mere om brunkager

Opskrift på hjemmelavede brunkager

Den klassiske hjemmelavede julesmåkage er lavet af en dej med kanel, kardemomme, ingefær, brun farin og mandler, og det er derfor en dejlig krydret julesmåkage. Nogle vælger også at komme pomerans-skal og sukat i dejen – og skal der rigtigt eksperimenteres med julekagebagningen kan man prøve at tilsætte både marcipan, figner og ingefær til dejen.

Brunkagedej kan opbevares længe i køleskabet, hvilket betyder, at man kan lave en stor portion og have brunkager til hele julen. Nogle kan også fryses. Derfor er det et godt juletip at tilberede en stor mængde brunkagedej i slutningen af november eller starten af december. Hvis du deler dejen op i ruller og enten fryser eller lægger på køl, så kan du have nybagte julesmåkager klar til uventede julegæster, eller på en kedelig hverdagsaften på ingen tid. Husk at kigge i opskriften, om dejen er fryseegnet eller ej.

Brunkagedejen kan også rulles ud på et meldrysset bord og udstikkes til små hjerter, engle, juletræer eller andet, som du har småkageforme til. Har du ikke nogen forme, kan du bruge et glas eller et låg. Til disse kager fungerer det bedst, hvis din brunkagedej ikke er fuld af mandelsplinter, sukat osv. Du kan evt. drysse mandelsplitterne oven på kagerne efter de er bagt. Og så er vi egentlig mere ovre i en klassisk peberkagedej, som du også kan bygge peberkagehuse af, hvis du har mod (tålmodighed) til det.

Bag med børnene
Er der børn med i projektet, er det sjovest at rulle dejen ud og forme kagerne med et glas eller en udstikker. I så fald gemmes mandlerne i opskriften til at pynte kagerne med. Smut dem, og lad dem stå en halv times tid i koldt vand, så er de nemme at flække. 

Hvis brunkagedejen smuldrer
Hvis brunkagedejen smuldrer, kan det skyldes, at sirupsblandingen var for varm, da den kom i. Hvis du tilsætter en anelse koldt vand under æltningen, genvinder dejen sin smidighed.

Vi har samlet alle de bedste opskrifter på ALT.dk: 

Opskrifterne er fra Hjemmet, Hendes Verden, Boligliv, Fit living og ALT for damerne.