underholdning til julefrokost 2021

Foto: Getty Images Mangler du et underholdende indslag til julefrokosten? Vi har fem sjove bud her.

underholdning julefrokost

Underholdning til julefrokost: 5 sjove julefrokostlege for voksne

Julefrokostlege bliver vi heldigvis ikke for gammel til! Så hvis I savner underholdning til årets julefrokoster og julefester, har vi samlet bud på forskellige sjove lege til voksne med barnlige sjæle.

Endelig er det blevet den tid på året, hvor vi igen kan samles omkring en sjov julefrokost med vennerne, arbejdet eller måske de voksne i familien.

Skal den bestå på mere end blot sild, flæskesteg og julepynt, kan et underholdende indslag være sagen, der rigtig får julefesten i gang.

Men et underholdende indslag til julefrokosten kan være mange ting, så hvad skal du finde på? 

Bare rolig. Vi har her fem bud på forskellige sjove indslag til alle typer julefrokost.

LÆS OGSÅ: Nytårstale-bingo og Kusse-quiz: 5 sjove lege til din nytårsaften

Om I er til quiz, klassiske julelege - eller måske juleunderholdning, der også indeholder våde varer, så er der bud på indslag for voksne til dette.

Sjovt skal det nok blive. Og hvis I ikke kan få nok af festlige indslag? Ja, så kan I jo bare vælge flere fra listen. 

Frem med terningerne, nu skal der kæmpes om pakker! (Foto: Getty Images)

1. Pakkeleg med terninger

Dette er klart en af de allermest populære selskabslege til jul – og det er ikke uden grund, da den er sjov og nem underholdning for både et stort og for et lille selskab og for folk i alle aldre.

Det skal I bruge:

 • Pakker (*her kan det være en god idé at bede gæsterne om at tage en lille ting med hver især, som de har pakket ind på forhånd)
 • Terninger (mindst én terning – hvis I er mange, kan det være en god idé med flere)
 • Mobiltelefon med en alarm

HVORDAN: Alle pakker placeres midt på bordet. Herefter får den første person lov at slå med en terning. Slår vedkommende en 6'er, må personen tage en valgfri pakke på bordet. Hvis det ikke bliver en 6'er, sker der ingenting. Terningen sendes videre til den næste person, som også skal forsøge at slå en 6'er. Sådan sendes terningen rundt om bordet i urets retning, så alle på skift får lov at slå. Den samme person kan sagtens vinde flere pakker, mens andre sidder tilbage uden én eneste pakke.

Selskabet bliver ved med at slå, indtil alle pakkerne er fordelt mellem alle dem, der har slået en 6'er. Hvis I er et stort selskab, kan man have gang i flere terninger på én gang.

LÆS OGSÅ: Nytårstale-bingo og Kusse-quiz: 5 sjove lege til din nytårsaften

Så starter det sjove... En person i selskabet udvælges til at sætte en alarm på sin mobil på et (for resten af selskabet) ukendt antal minutter. Derefter forsætter legen som før, hvor det gælder om at slå en 6'er. Men denne gang kan man "stjæle" pakker fra hinanden. Sådan bliver det ved, og når alarmen lyder, må man beholde de pakker, som man har "slået sig til".

BONUS: Legen kan også bruges, hvor pakkerne skiftes ud med en "rydde af bordet og opvaskertjans" – her går de to første, der får en 6'er, i gang med tjansen, og de bliver først skiftet ud, når en ny i selskabet slår en 6'er. Sådan går det på skift, indtil det hårde arbejde er overstået, hvorpå den sur opgave i stedet bliver til en sjov, fælles leg...

Man må MEGET gerne synge med undervejs i denne leg! (Foto: myfreebingocards.com)

2. Julemusik-banko – syng med på dine yndlings julesange

Her er ikke tale om det traditionelle "Andespil", men om banko (eller bingo, hvis du foretrækker det) med julemusik, som kan være en virkelig sjov måde at starte julefesten på. Er for både store og små selskaber.

Det skal I bruge:

 • En playliste med massevis af julehits
 • Bingo-/bankoplader printet ud (*læs nedenfor, hvordan du kan lave dem)
 • Præmier – og sidegevinster, ikke at forglemme!

HVORDAN: Der er lidt forarbejde inden festen for den person, som melder sig som "bankomester" – altså den, der normalt ville læse tal op, men som i dette tilfælde holder styr på musikken. Vedkommende skal nemlig lave en stor playliste med julemusik (fx 75-90 sange, men mindre kan også gøre det... Vi har hjulpet lidt på vej med disse bud på julesange til den ultimative juleplayliste.) Det letteste er herefter at samle navne og sangtitler i et Word-dokument, som du kan kopiere over i en "plade-generator", som findes på nettet. Du kan eksempelvis bruge en af disse to sider:

 • Myfreebingocards.com (*her er der også mulighed for at vælge et juletema-layout på selve bingopladerne)
 • Osric.com/bingo-card-generator/ (*her kan du selv vælge antallet af rækker, så pladen vil ligne en klassisk bankoplade, hvor man har tre rækker med fem numre i hver)

Spillet foregår ved, at "bankomesteren" sætter juleplaylisten på shuffle. Man hører så meget af julesangen, som der nu er brug for, så folk kan nå at se, om den er på deres plader (eller indtil selskabet er færdige med at synge med!) Sådan fortsætter I, indtil der er bingo.

BONUS: Laver I bankoplader, kan I fx spille med, at man i første runde skal have fem rigtige på én række, dernæst beholder alle brikkerne på deres plader, inden I fortsætter med fem rigtige på to rækker på samme plade. Endelig gælder det om at få fuld plade. 

FAKTA: Forskellen på bingo og banko

En bingoplade indeholder 5×5 numre mellem 1 og 75, mens en bankoplade indeholder 15 numre mellem 1 og 90 arrangeret i tre rækker med fem numre i hver.

Hvem ved mest om julen i vores hyggelige julequiz? (Foto: Betina Hastoft, TV 2, Getty Images) 

3. Quiz-indslag til julefrokosten: Den store Julequiz

Vi har sørger for en nem og hyggelig quiz, som forhåbentlig kan få folk ekstra meget i julestemning.

Det skal I bruge:

HVORDAN: Vi har gjort det let for jer, så vi har allerede lavet et bud på en julequiz, som I kan printe ud og tage med til festen – alternativt kan I lade jer inspirere af den, hvis I vil lave jeres egen version af en julequiz, eller I kan udvide den med endnu flere spørgsmål, hvis I har lyst.

🡺 Find ALT.dks store Julequiz her.

Selskabet kan fx blive delt op i hold, der dyster mod hinanden. Alternativt kan alle få hvert deres printet ark med spørgsmålene, som de kan sidde og svare på undervejs til julefesten.

BONUS: Søger I bud på flere quizzer? Så se her:

Er stemningen til en quiz mere under bæltestedet, har vi også lavet Den store penis-prøve: Hvor meget ved du om mandens bedste ven? eller Den Store Kusse-Quiz: Hvor godt kender du dit underliv?

En klassisk "året, der gik quiz" kan også være sjov. Her finder I vores quiz med spørgsmål fra sidste år: ALT.dks store Året der gik-quiz.

Gør jer klar til at råbe: "MUUUUUUUUUUUUUS!" (Foto: Getty Images)

4. Mus – hvor pebernødder er erstattet af shotsglas

Som barn har du måske leget den klassiske juleleg "Mus" med pebernødder. Dette er en voksen variant af legen, som findes i et hav af variationer. Man skal være mindst tre deltagere.

Det skal I bruge:

 • Et skakbræt
 • Shotsglas
 • Drikkelse

HVORDAN: Der stilles shotsglas med indhold på hvert eneste skakfelt. Én person udvælges til at være "den", som lukker øjnene (eller går uden for døren), mens de andre udvælger ét af shotsglassene til at være "musen". (Pssst: Det kan være en hjælp at komme et lille klistermærke i bunden af det udvalgte glas).

Derefter skal den udvalgte person drikke et shot fra skakpladen. Dette bliver ved, indtil vedkommende får fat på det udvalgte glas, hvorefter alle de andre råber "MUS!"

Så udvælges en ny person til at være "den" – og spillet fortsætter, til der ikke er flere shots på skakpladen.

BONUS: Er du mere til børneudgaven/sulten efter pebernødder, så erstattes shots naturligvis med pebernødder.

Få trænet lår- og lattermuskler med denne leg. (Foto: Getty Images)

5. Nissestafet – Stafet med en nisseøl mellem benene

En "Nissestafet" er en god måde at få selskabet til at bevæge sig på efter den tunge julemad og samtidig sikre, at alle får trænet deres lårmuskler - og så er det også en måde at bringe selskabet lidt tættere på hinanden i den kolde juletid...

Det skal I bruge:

 • To flasker nisseøl (hvidtøl – alternativt to julebryg)
 • To kegler

HVORDAN: Her er tale om en ret "klassisk" stafet. Opdel selskabet i to hold, som stiller sig i en række ved siden af hinanden. Den første deltager fra hvert hold placerer nisseøllen mellem lårene og løber herefter ned i den anden ende af lokalet og rundt om keglen (eller den ting, som I måtte bruge i stedet for en kegle).

Vedkommende løber herefter tilbage til sit hold, hvor personen skal aflevere øllen til den næste i rækken, UDEN at der må bruges hænder! Det hold, som først bliver færdig med, at alle på holdet har været i aktion, vinder.

BONUS: Taberholdet kan eventuelt "vinde", at de skal dele de to (nu ret lårvarme og rystede) nisseøl mellem sig. Har man ikke nisseøl, kan man lege legen med balloner i stedet.

---
Artiklen er oprindeligt fra 2018, og redigeret i 2021 af Susanne Baden Jensen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Julefrokost og Lister

610x200_woordy_dmjpg.jpg