Eva Ravnbøl står i køkkenet i rød silkebluse med en skål i hænderne.

Da Eva Ravnbøl serverede julemad, gjorde hendes svigermor det utænkelige

Det var svært for unge Eva Ravnbøl at vænne sig til sin italienske svigerfamilies jul, men i dag forsøger hun at mikse de forskellige traditioner i juletiden.

I fire årtier har journalist og forfatter Eva Ravnbøl levet et liv, der på delt tid har foregået i det danske og det italienske. Hun flyttede til Rom i 1990, og siden har støvlelandet været hendes faste bopæl, hvor begge hendes børn er født og opvokset.

Da Eva Ravnbøl besluttede sig for at vise sin svigerfamilie, hvad dansk julemad var, gjorde hendes svigermor Luciana det, man bare ikke må gøre. 

De holdt juleaften i Rom, og Eva Ravnbøls kærestes ærkeitalienske og i øvrigt katolske bedsteforældre havde takket nej til den traditionelle, danske mad, men hendes svigermor ville gerne smage. Det er ellers forbudt for katolikker at spise kød juleaften. Hun fandt en særlig slagter, som kunne skære kødet sådan, som det skulle for at kunne blive til en flæskesteg, og den havde sydet i ovnen hele dagen. 

– Og så gjorde min svigermor noget, som er en dødssynd i Danmark. Hun fandt ud af, at flæskesværene jo er virkelig gode, så hun tog halvdelen af dem over på sin tallerken og spiste dem. 

Tilbage sad Eva Ravnbøl måbende og kiggede på den nøgne flæskesteg, ribbet for svær. Resten af familien sad også rundt om bordet, så hun holdt sine indvendinger for sig selv. 

– Jeg var jo ved at falde nede af stolen, men jeg turde næsten ikke sige noget højt. Jeg ville jo ikke lave drama med børnene og alt det der. Men jeg var godt nok chokeret. 

Det blev så både starten og slutningen på Eva Ravnbøls projekt med at servere dansk julemad for sin italienske familie. Siden har hun holdt sig til at lave brændte mandler, julesmåkager og gløgg.

I dag er hun ikke sammen med sin italienske kæreste, som er faren til hendes børn, men den italienske jul fylder stadig meget for hende.

– Jeg kalder det min skizofrene jul, fordi den enten er italiensk eller dansk eller en zigzag-blanding. Og jeg kan lige godt lide det. Nu har jeg jo boet i Italien i 37 år, så jeg er bestemt også begyndt at synes, at deres ting smager af jul.

Læs hele interviewet med Eva Ravnbøl i denne uges ALT for damerne, hvor du også får hendes opskrifter på brændte mandler, gløgg og risengrød á la Italien.

Eva Ravnbøl

  • Journalist, forfatter og korrespondent for TV 2. Uddannet i engelsk og italiensk fra CBS. Tidligere vært på madprogrammer som bl.a. ”Min italienske drøm”. 
  • Har udgivet flere kogebøger, senest ”Guds eget køkken numero 2”. 
  • Hun er 60 år, bor i Rom og har to børn med sin italienske eksmand