Nytår 2024 – inspiration til den perfekte nytårsaften

Nytårsaften 2024

Find inspiration til den perfekte nytårsaften her på siden: Fra den lækreste mad og drikke til sjove lege, borddækning, nytårsforsæt og smukt tøj.

Men hvordan skal DIN nytårsfejring være?

På årets sidste aften kan vi hylde det forgangne år og overgangen, hvor vi går ind i et nyt. Derfor er nytåret forbundet med skønne traditioner i mange kulturer - også herhjemme.

Læs mere om nytår her.

Læs mere

Hvor stammer nytår egentlig fra? 

De fleste af os forbinder nytår med dronningens nytårstale kl. 18 - og så fortsætter aftenen med alverdens ritualer. Lige fra at synge med fra første tone af "Vær velkommen, Herrens år" ved midnat til fyrværkeri og at holde et brag af en fest med masser af konfetti.

Men hvad er historien bag nytåret, som vi kender det? 

Det tidligst kendte eksempel i historien på noget, der minder om nytårsfejring, er ifølge Videnskab.dk babylonernes ”Akitu-fest” i det herrens år omkring 2.000 år f.Kr.

Her hyldede man guderne i en form for byparade og udførte forskellige ritualer for at ”rense” verden fra kaos i det forgange år og komme godt fra start i et nye år.

Det var dog først meget senere, at romerne fik den idé at fejre nytår den 1. januar. Den gamle romerske kalender bestod nemlig kun af 10 måneder, og året startede med forårsmåneden marts, fordi man var mere optaget af årstider og høste-sæson end af præcise datoer.

Dansk nytårsfejring

I de fleste kulturer i dag er nytår ikke forbundet med noget religiøst, men det er en fejring af at sige farvel til det gamle år og en overgang til det nye. 

Når vi i dag herjemme skal tage afsked med det gamle år, forbinder mange af os det med nytårsfesten. Om den er lille og intim eller stor og med forbundet med et lettere tungt hoved nytårsdag...

Men hvordan får DU bedst fejret nytåret? Få inspiration og gode råd her.

Nytårsmenu

Maden er en vigtig del af nytårsaften for mange, og det kan give sved på panden hos enhver vært og værtinde, men ingen panik!

Tjek hele vores nytårs-madunivers ud og bliv inspireret til en den perfekte nytårsmiddag, der får tænderne til at løbe i vand – eller få en mere afslappet og overskuelig aften ved at bestille mad ud af huset.

Vi har også et væld af opskrifter på lækre kransekager og gode bud på den helt rigtige vin til nytårsmiddagen og de perfekte bobler, når I skal skåle jer ind i det nye år.

Nytårskjoler – og festligt hår og smukke negle

Vi har også samlet 10 fine bud på årets nytårskjoler til dig, der skal til nytårsfest – og andre skønne forslag til garderoben, hvis du savner alternativer til det mere klassiske look.

Smuk make-up, hår og negle er også på to-do-listen for mange, når årets sidste dag fejres. Læs vores guide til, hvordan du lægger den perfekte nytårsmakeup og se videoer om smokey eyes og smukke, røde læber.

Skal dine negle være i topform til årets nytårsfest, kan vi også anbefale denne guide til smukke negle.

Og så er der selvfølgelig håret. Har du mod på at prøve noget nyt, kan du gå på opdagelse i denne store guide, hvor vi har samlet 19 tips til festlig håropsætning.

Den perfekte nytårsfest

Mangler du og dine venner bud på nytårsfester, samler vi hvert år en guide med nytårsfester med gode dansemuligheder – uanset om du bor i Aarhus, Odense, Aalborg eller København.

Hvis I bliver hjemme for at fejre nytåret, kan I finde inspiration til en række sjove nytårslege for voksne, der med sikkerhed underholder hele selskabet.

Gode nytårsforsætter

Når et nyt år står for døren, er et tema for mange til at lave nytårsforsætter, hvor man tager ejerskab på noget, man gerne vil ændre for fremtiden.

For hvad kan gøre dit liv bedre i det nye år? Her på siden kan du blive klogere på, hvordan du laver et nytårsforsæt, der rent faktisk holder – og få ekspertens forklaring på, hvorfor det ofte går galt. Du kan også læse med, når redaktionen giver bud på ting, der kan optimeres i det nye år (som ikke er slankekure eller rygestop...) 

Nytårsdag - film og mad

Efter festen og fyrværkeri kommer der også en dagen derpå. Når vi rammer nytårsdag, har de fleste af os således en oplagt anledning til at finde opskrifter på god "tømmermændsmad" og gode film at hygge sig med. Alt sammen noget, du også finder her.

Godt nytår fra ALT.dk!