nytårsforsæt 2020
SPONSORERET indhold

Nemme nytårsforsætter: 16 geniale ting, du GERNE vil overholde i det nye år

Er du træt af at love dig selv, at det nye år byder på slankekur, rygestop og nul sukker – for derefter at falde i og kunne begynde forfra til næste år? Vi giver dig her 16 bud på nytårsforsætter, som du rent faktisk kan og gerne vil overholde.

Af: Susanne Baden Jensen og Amalie Louise Larsen Foto: Getty Images
26. dec. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Nytår er for de fleste af os lig med en frisk start. På tærsklen til slaget tolv står vi derfor gerne klar til at udfolde en ny og forbedret udgave af os selv.

Her er nytårsforsætter traditionelt en god måde at minde os selv om de ting, vi gerne vil gøre mere eller mindre af i det nye år – men desværre bliver det bare alt for ofte kedeligt, når velmente nytårsforsætter dikterer et nyt år med mindre sukker, tungere vægtstænger i fitnesscenteret eller broccoli i spandevis.  

Det er der heldigvis råd for!

LÆS OGSÅ: 9 ideer til dit nytårsforsæt

For hvorfor ikke vende det gode, gamle nytårsforsæt lidt på hovedet og i stedet tænke det i mere positive retninger, som ikke kræver ret meget mere end godt humør.

I stedet forslår vi, at du fylder 2020 med flere farver, masser af skaldyr og genveje til nye oplevelser. Genfind glæden ved ægte leg, såkaldt kedsomhed – og køb dig en cykelhjelm, mens du opfinder din signaturdrink.

Vi har samlet 16 geniale nytårsforsætter til det nye år, som du rent faktisk har LYST til at overholde:

1. Sæt mere kulør på hverdagen

Kig i dit klædeskab. Hvis du er, som vi skandinaver er flest, vil du se rigtig mange stykker tøj i nuancer af sort, sort, sort, grå, hvid… og lidt mere sort – blandt nogle få stykker af farverigt tøj, du (måske) ejer, men sjældent går i. Men måske det er på tide at ruske lidt op i din indre ”Sorte Per”.

Sæt dig som mål, at du hver dag i 2020 skal iklæde dig minimum én farve, som gør dig glad. Det kan være alt fra grønne glimmersokker til en rød sweater eller blå blazer. Hvis du er helt modig, så del eventuelt nytårsforsættet med en ven, god kollega eller din partner, så kan der ligefrem gå lidt sport i, at de tjekker efter dagens ”kulør”. Og igen i år er farver super moderne, siger de kloge (hvis du går op i den slags).

2. Færre to-dos, flere ta-das

Vi er bestemt glade for lister, men måske 2020 skal være året, hvor vi skruer ned for mængden af nedskrevne planer og i stedet skruer op for mere spontanitet? Selv når det ikke er ”en del af planen”, vil dit nytårsforsæt altså blive at sige meget mere 'ja', dyrke dit gode humør og samle på oplevelser, du sent vil glemme. I ægte "ta-daaaaa"-stil.

Du skal med andre ord vende din tankegang om og lægge den dårlige samvittighed på hylden, når du ikke når en planlagt ting, og i stedet rykke fokus over på at glæde dig over alle de ting, du ikke havde planlagt eller tænkt over. Tænk, hvor lykkelige vi kan blive, hvis vi hele tiden glædes over noget så småt som duften af regn eller rent sengetøj.

3. Skab din egen signatur-drink

Det er fedt at skabe ting! Og det er ingen skam at holde ens ”skaberi” på et realistisk plan – og med dette nytårsforsæt, kan du dele det med gode venner, når du bruger 2020 på at skabe din egen signatur-drink.

Vi lover med garanti, at det kan gøre året lidt mere festligt, hvis du slipper din indre bartender løs (for det tager naturligvis mange forsøg!) Invitér vennerne over, hav ingredienserne klar og slip kreativiteten løs. 

4. Leg mere

Kan du selv høre det? Du bliver spurgt om, hvad dit nytårsforsæt for 2020 er, og dit svar lyder: Jeg vil lege mere. 

Det er da kun til at blive glad over. For vi mener det faktisk! Hiv fat i de børn, du kender, og leg løs i 2020. Genfind glæden ved gemmeleg, at tegne eller hygge med perleplader. Byg Lego-tårne, huler og sandslotte og spil brætspil, til du segner. De fleste lege kan i øvrigt snildt opdateres til en voksenudgave, hvor du kan dele det med en fantasifuld omgangskreds.

5. Find ja-hatten frem

Når vi ikke føler os helt sikre på et svar, kan mange af os ofte forfalde til, at ”nej” er den lettest udvej. Men hvad hvis du aktivt tager stilling til at turde at sige mere ”ja” til det ukendte i 2020?

Og du skal naturligvis sige det højt hver gang: ”Mit nytårsforsæt er at sige mere ja, så derfor gør jeg det!” Vi lover, at det inspirerer andre også. Og mens du øver på meget mere ”ja”, kan du også finde ’pyt-knappen’.

6. Tag et billede hver dag i 2020

Det bliver næsten som at skrive dagbog – bare mindre tidskrævende. Forevig et lille øjeblik hver dag i løbet af året. Det kan være af store og små glæder, af det triste eller ”hverdagstrummerum”, eller en sommerdag, der fyldte maven med lykke.

Tricket er at gøre det til en lille daglig rutine at samle dagens ene billede i en mappe på din telefon. Når 2020 går på hæld, lover vi, at det er som at gå en tur ned ad Memory Lane, når du tager en refleksions-pause, hvor du genser året – og måske det ligefrem også kan kaste lys over, om du er på rette vej?

7. Spis mere skaldyr

Dette nytårsforsæt er ANTI forbud. Ikke noget med mindre sukker, rygning eller alkohol. Dette handler om at ønske at gøre MERE af noget, du i forvejen kan lide (og realistisk at gøre).

Skaldyr er eksempelvis sundt og godt for os – men de færreste af os får specielt meget af det. Indtil nu. For nu kan du fortælle, at dit nytårsforsæt i 2020 er: At spise mere skaldyr!

Hver gang du fylder maven med krebs, rejer, muslinger og alt godt fra havet i løbet af året, kan du med tilfredshed konstatere, at du faktisk bare overholder dit nytårsforsæt. (Er du allergisk eller ikke kan lide skaldyr, har du naturligvis friheden til at ændre ’skaldyr’ til fx ’vegetarisk’, ’chokolade’ eller ’biksemad’ – lige det, du ønsker meget mere af.)

Psst: Jo, det ER sundt at spise chokolade:  9 gode grunde til at spise chokolade

8. Køb dig en cykelhjelm

Har du ikke allerede en ”æggeskal” på hovedet eller en Høvding-sag om halsen, kan du godt pege fødderne i retning af din nærmeste cykelhandler og på med styrthjelmen. Det her er et let, realistisk nytårsforsæt, der muligvis også - hvis uheldet er ude, og det værste sker - redder dit liv.

9. Få dig en (sjov) hobby

Netflix er ikke en hobby. Det er sure pligt-løbeture heller ikke! Lad 2020 blive året, hvor du dyrker nye færdigheder, du kan nørde dig ned i efter arbejdstid, i weekenden, eller når børnene er lagt i seng. Det er også den sikre vej til nye oplevelser!

Det kan f.eks. være yoga, fotografi, bage kager, at male, fiske, pottermageri, arabisk eller noget helt andet. Du kunne også brygge dine egne øl, lære at strikke eller blot lære at lave mad, hvilket jo er ret så praktisk. Find videoer på YouTube eller et aftenskolekursus. Måske din veninde vil med?

10. Mere ros

Det her er noget, som verden KUN bliver bedre af, hvis vi alle skruer op for det. Så hvorfor ikke tage et aktivt valg om det i 2020?

Har dine venner, din kæreste eller familie gjort noget sejt, så fortæl dem det. Lad 2020 være året, hvor du med LYD på dyrker at blive glad på dine nærmestes vegne – også selvom de snuppede det job, du havde udset dig, eller fik den kæreste, du stadig jagter. Måske inspirerer du dine omgiver så meget, at du selv får et uventet skuldeklap med på vejen.

LÆS OGSÅ: Drop snooze-knappen og rejs på soloferie: Læs redationens alternative nytårsforsætter

11. Gør noget godt for klimaet

Køb kvalitet – ikke kvantitet, dyrk Danmark i stedet for lange flyveture og led efter guld i gode genbrugsbutikker.

Selvom du starter i det små, vil klimaet være dig uendeligt taknemmelig. Hvem ved, næste år er det måske dig, der dropper plastik, tager kølige, korte bade og kører langt mindre bil? Måske. Men selv i det små er det et nytårsforsæt, der gavner andre end dig selv.

12. Hold, hvad du lover

Av, det er faktisk ikke så svær, som du måske umiddelbart først kunne tænke. Det er faktisk et nemt nytårsforsæt, som de fleste af os kun har godt af at følge. Så lad din 2020-plan være: Jeg vil holde, hvad jeg lover.

Også når du tilmelder dig et Facebook-event, og et bedre tilbud pludselig viser sig. Det er stadig dårlig stil. 

13. Pil mere navle

En kalender, der er proppet til bristepunktet, kan ske for selv den bedste. Men tilværelsen er nu engang sjovere, når der også er plads til at lave intet og måske ligefrem kede sig lidt.

Så ryd kalenderen og styr din tid efter lystens principper. John Lennon sagde det så klogt (og en smule kliché, ja, men ikke desto mindre sandt): ”Life is what happens to you when you’re busy making other plans”. Lad os holde pauser og hylde kedsomhed i 2020.

14. Lær at være alene

Det kan være ganske grænseoverskridende, hvis du er langt fra at være Danmarksmester i alene-tid, men det er så befriende at kunne nyde sit eget selskab.

Sæt dig derfor som mål i 2020, at du øver dig på at kunne gå på café alene, smutte i biografen uden selskab eller måske endda tage på en solorejse. Forhåbentlig vil du opdage, at det slet ikke er så slemt endda – og at du får meget mere energi til aftaler med andre.

15. Sov sødt – i længere tid

For B-mennesker vil dette punkt være en udfordring. For det kan være så umådeligt svært at gå tidligt i seng. Men prøv lige alligevel, ikke? Sov mere ved at sove tidligt. Det er guf for dine tanker, din energi og din kreativitet, og tilværelsen er så meget mere overskuelig, når du har fået din søvn i stedet for at se Netflix til langt ud på natten. (Ja, vi har luret dig!)

Lyder det for svært? Så få masser af tips til god søvn lige her

16. Ud i det blå

Husker du Det Brune Punktums sang ”Vi skal ud i det blå”? For måske er det dét, der skal være dit nytårsforsæt for 2020: Hop ud i det blå – og forsyn hjernen med masser af ilt, sollys og frisk natur.

Det gør dig glad i låget, og de kloge siger, at det skulle være så sundt. Især hvis du bare går en tur uden formål. Vil du alligevel optimere tiden, kan du give den veninde, du ikke har set længe, et opkald imens.

Anbefalet til dig