Nytårs underholdning 2022
SPONSORERET indhold

Nytårstale-bingo og Kusse-quiz: 5 sjove lege til din nytårsaften

Mens vi venter på rådhusklokker og fyrværkeri, er der masser af tid til sjove selskabslege og underholdning nytårsaften. Vi har samlet fem bud på (voksne) nytårslege her.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images/DR presse
23. dec. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Nytårslege: Det er nytårsaften, og hele selskabet vil gerne have ekstra gang i hyggen, inden I ved midnat skal råbe "godt nytår" højt i kor.

Men udover middagen med god mad, musikken og bordbomber, hvad skal I så få tiden til at gå med i løbet af aftenen?

Svaret er: Underholdende indslag - hvis I spørger os! 

En sjov leg for mange deltagere, hvor alle gæsterne kan være med, giver nemlig fuld plade på en festlig aften, og nytårslege er bestemt også for voksne.

Vi har derfor samlet fem skønne bud på sjov underholdning og nytårslege, hvor I faktisk kan starte allerede under dronningens nytårstale.

Der er også en sangleg, navneleg og klassisk leg med to bud på sjove quizzer, nemlig én om året, der er gået, og én om kvinders anatomi.

Se 5 bud på nytårslege her:

Dronningen

Gud bevare Danmark - og en omgang alternativ bingo! (Foto: Birgit Tvilling. DR © Type 1)

1. Nytårstale-bingo

Rigtig mange af os sidder klar foran skærmen, når dronningen holder sin årlige nytårstale. Derfor er det også oplagt underholdning at starte festen med at samle alle gæsterne og kaste sig ud i "NYTÅRSTALE-BINGO".

HVORDAN: Konceptet er simpelt. På hjemmesiden nytaarstalebingo.dk kan I lave en alternativ bingoplade til alle i selskabet. Vær opmærksom på, at printe (eller afskrive i hånden) en bingoplade på et stykke papir til hver gæst.

På pladen er de traditionelle tal skiftet ud med ord, som dronningen gennem årene er kendt for at bruge i sine nytårstaler, fx "prinserne", "Kongeskibet" og "Gud bevare Danmark". Samtidig er der ord knyttet til årets største begivenheder, som hun MÅSKE også vil inddrage? I år kunne det eksempelvis være ord, som "Ukraine", "Elizabeth" og "cykelløb".

Mens alle deltagerne lytter til talen, krydser de af, hvis der nævnes et bestemt ord, som de har på deres plade. Den gæst, der først opnår en række eller fuld plade - eller bare flest rigtige på sin plade - vinder!

TIP: Undervejs kan du i den voksne version indføre, at man skal drikke af velkomstdrikken hver gang, man har et ord på pladen. Det kan godt være startmotoren til en (ekstra) festlig aften.

året der gik quiz 2022 alt.dk.jpgQuiz som sjov leg til nytår? Prøv vores klassiske 'Året, der gik'-quiz. (Foto: Getty Images)

2. ALT.dk's store 'Året, der gik'-quiz

Hvor meget husker alle gæsterne om 2022? Det er der rig mulighed for at få genopfrisket (og/eller få "udstillet", red.) i denne quiz i løbet af jeres nytårsaften. Fx som en "pause-leg" under middagen, hvor alle deltagerne alligevel er samlet.

HVORDAN: Del selskabet op i hold (ideelt set to grupper - alternativt kan alle gæster være sammen to og to). Stil derefter spørgsmål om årets gang – dem kan I selvfølgelig selv stå for at lave, MEN ellers så bare rolig, da vi har gjort det nemt for jer:

Vi har nemlig allerede samlet 25 spørgsmål, som I kan dyste folk i, og dem kan I hente lige her: ALT.dks Store Året der gik-Quiz 2022

TIP: Vinderholdet får en flaske bobler til deling. Taberne tager opvasken!

Nytår taylor.jpgFind jeres indre Taylor Swift-sangstjerne frem og få gang i festen. (Foto: Getty Images)

3. HIT MED SANGEN-leg

Hver fugl synger med sit næb – og det skal jeres gæster nok også komme til at gøre, når I med denne leg mindes, hvad det nu lige var, vi alle gik og nynnede til i løbet af året. Hvad var de store hit i 2022? 

HVORDAN: Lav en playliste med årets største hits. Gå fx på YouTube eller Spotify og søg efter nogle af deres mange "2022"-playlister, der findes dér.

Del selskabet op i to grupper. Derefter får én deltager et par høretelefoner på og får spillet en sang, som vedkommende nu skal synge/gengive for sit hold. Hvis de ikke kender sangen, må de nynne/synge med efter bedste evne, og det samme gælder naturligvis også alle deltagerne, der hepper på og byder ind med svar.

Det her er en af den slags nytårslege, der kan føre til sjove fortolkninger af kendte sange, lover vi - og det er god underholdning. De to hold dyster på skift mod hinanden. Flest rigtige vinder naturligvis.

TIP: Sangen kan startes midt inden i for at gøre det endnu sværere. I kan også vælge at lave en version, der hylder alle de største sange fra fx 2010'erne som årti. Der kan I få inspiration til sange lige her: Hvilke sange lyttede vi MEST til i 2010'erne? Se svaret her.

kussequiz nytårslege.jpgAlle deltagerne - M/K - kan deltage i denne udgave af en sjov selskabsleg. (Foto: Getty Images)

4. Den Store Kusse-Quiz

Ja, med denne sjove leg er vi liiidt (læs: meget, red.) under bæltestedet, men det skal der jo også være plads til i løbet af aftenen, tænker vi. 'Den Store Kusse-Quiz' er da også mest for sjov, men samtidig er den faktisk OGSÅ ret lærerig og informativ, det lover vi!

Men er en quiz om kvinders underliv ikke kun for gæster af hunkøn? Nej. Er der andre køn med i selskabet, vil vi mene, at det faktisk kun er ganske passende, at de (også) viser deres viden om den kanal, de jo også kommer fra... Derfor er denne quiz ofte et stort hit som en sjov leg på en festlig aften! 

HVORDAN: Vi har lavet forarbejdet og produceret spørgsmål (og svar) til Den Store Kusse-quiz her. I behøver ikke at have printet den ud på forhånd. I skal vælge en person, som læser spørgsmålene højt ét for ét. Derefter skal alle gæsterne ellers bare gætte løs.

  • Lav jeres eget pointsystem for at finde en vinder. Det kan fx være, at den, der først svarer rigtigt, får et point. Og omvendt, hvis man svarer forkert, så bliver der trukket et point fra.
  • Alternativt kan alle gæster få udlevet et stykke papir og en pen, og de skal så skrive deres svar ned på papiret. Alle svarene samles, og efter en optælning af rigtige svar, kåres der en vinder. 

TIP: Vinderen skal tituleres som "Vinderen af Den Store Kusse-quiz" hele aftenen. Naturligvis!

P.S. Hvis nogen brokker sigover "uligheden", har vi (naturligvis!) på ALT.dk også lavet samme quiz med omvendte fortegn - find her: Den store penis-prøve: Hvor meget ved du om mandens bedste ven?

LÆS OGSÅ: Den Store Kusse-Quiz: Hvor godt kender du dit underliv?

nn XX.jpgFrem med de bedste "mime- og forklare"-fagter til denne leg. (Foto: Getty Images)

5. "MARGRETHE SKÅL"

Den klassiske festleg er et sikkert hit, når det gælder sjove selskabslege, også på årets sidste aften. Vær klar til mange grin!

HVORDAN: Alle gæsterne skriver navne på kendte personer ned på små sedler. Det er vigtigt, at det er personer, der som udgangspunkt er kendt for alle i selskabet. Tænk fx på danske og udenlandske kendisser, og folk, der er kendt fra fx film og serier, politik, bøger, erhvervslivet, musik, fjernsyn, sport, mad eller fra internettet. Sedlerne foldes sammen og kommes ned i en Margrethe-skål.

Selskabet deles på i to hold. Husk at udvælge en person, der undervejs tæller point.

Runde 1: En deltager fra et hold skal på 60 sekunder forsøge at forklare sine holdkammerater flest mulige af de kendte personer – UDEN at sige navnet på personen. Der må kun trækkes én seddel ad gangen. Deltageren, der trækker sedler, må snakke og bruge fagter alt det, som deltageren vil. Så snart det kendte navn er gættet, må der trækkes en ny seddel. Holdene skiftes til, der ikke er flere sedler i skålen. Derefter foldes alle sedlerne sammen på ny og kommes i skålen.

Runde 2: En deltager skal på ét minut forsøge at forklare flest mulige navne for sit hold - KUN ved hjælp af ÉT ENESTE ord (og igen, naturligvis uden at sige navnet på personen). Fagter og andet er IKKE tilladt. Holdene skiftes, til der ikke er flere sedler i skålen. Derefter foldes alle sedler og kommes i skålen på ny.

Runde 3: En deltager på holdet skal på ét minut forsøge at forklare flest mulige navne for sit hold KUN via fagter. Ord og lyde er IKKE tilladt. Holdene skiftes, til der ikke er flere små sedler i skålen.

Vinder: Det hold, der har gættet flest rigtige i løbet af de tre runder, vinder.

TIP: Lav jeres Margrethe-Skål i en nytårsversion med "2022-tema". Der må alle navnene, der kommes i skålen, KUN være på aktuelle personer fra året, der gik – altså folk, som har været EKSTRA meget oppe i vælten.

Nytårs underholdning.jpg

Rigtig godt nytår fra alle os på ALT.dk!

Anbefalet til dig