Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Kransekage: De bedste opskrifter til nytår og fest

Det er et must nytårsaften. Den hører med til champagnen, når klokken slår 12 og man hopper ind i det nye år. Men skal den være hjemmelavet? Ikke nødvendigvis, men der er ingen tvivl om, at en hjemmelavet slår den købte. Og det er ikke verdens sværeste kage at bage - nærmest tværtimod. Her har vi samlet en række opskrifter på forskellige typer kransekagekonfekt og kransekage i det hele taget, så du kan imponere gæsterne. 

vis
mere

Alle ved at kransekage hører sig til nytårsaften, som flot og festligt tilbehør til champagnen, når klokken slår tolv. Men den festlige kage bruges også til bryllupper konfirmationer, barnedåb og andre festlige lejligheder – f.eks. bagt som et overflødighedshorn.

Og så er det faktisk meget nemmere at bage selv, end man lige skulle tro. Her på siden finder du masser af opskrifter på den klassiske kransekage, kransekagestykker og kransekagekonfekt. Hvis du gerne vil holde øje med kalorierne nytårsaften, så har vi også en skøn opskrift på en kalorielet kransekage med kun 85 kcal i pr. stykke. Husk på - den behøver ikke ligne den fra bageren for at sprede lykke nytårsaften. Pynt med glasur, serpentiner og flag - og der vil ikke være et øje tørt!

Om du vil bage kagen i ringe og stable dem eller i mindre og nemmere udgaver er helt op til dig og til hvor fingernem du er. Hvis du ikke har tid til at lave hele kagen, kan du i stedet lave kransekagestykker. Form dejen til lange pølser, tryk dem, så de får form som tagrygge, skær dem i portionsstykker,og bag dem. Du kan pynte stængerne med smeltet chokolade eller glasur, og evt. komme blød nougat i midten af stængerne, det smager ret godt.

Kransekage

Kan man komme smag i? 

Du kan i princippet smage din kage til med alskens ting – lige fra hakkede nødder, og tranebær til lakridspulver og hvid chokolade. Det er kun fantasien, der sætter grænsen. Et poulært valg er at putte nougat inden i kagen – rul den iskolde nougat ud i lange tynde stænger og form massen rundt om, så kan de bedre forme både stænger og ringe. Du kan også bruge en tyk marmelade og lave f.eks. kransekagekonfekt med en klat marmelade i midten eller bruge et cocktailbær eller et stykke tørret frugt.

Og det er er selvfølgelig ikke kun smagen, du kan lege med – pynten er mindst lige så vigtigt og den giver dig masser af muligheder for virkelig at gøre kagen til nytårsaften ekstra festlig. Udover at lave den klassiske hvide glasur af æggehvide eller vand og flormelis, kan du også pynte med f.eks.:

  • spiseligt sølv eller guldglimmer
  • hvid chokolade 
  • mørk chokolade
  • krymmelstjerner
  • sølvkugler
  • små marcipanfigurer eller figurer af fondant.

    Med pynten kan du også gøre kagen mere sæsonbetonet – f.eks. med snefnugskrymmel til en barnedåb om vinteren, eller små fine marcipanroser til sommerbrylluppet.

    Hvor meget skal man beregne pr. person?

    Det er jo en sød og lidt tung kage, der som regel serveres ved lejligheder, hvor der har været rigtig meget andet mad på bordet også. Og derudover er det ikke en kage, man spiser så meget af. Odense Marcipan anbefaler at man laver cirka 50 gram per person. Men fortvivl ej, hvis der bliver noget tilovers…

    Hvad gør jeg med resterne?

    Skulle der mod forventning være kage tilovers efter festen, så kan du sagtens fryse den ned og servere den igen en anden god gang. Glasuren kan måske blive lidt kedelig, og gør den det, kan du forsigtigt skrabe den af, når kagen er tøet op og lægge et nyt lag glasur på. I fryseren kan den holde sig i op til 6 måneder.

    Holdbarhed og opbevaring

    Holdbarheden afhænger af, hvordan du opbevarer den. Den kan typisk holde sig i op til 5 dage i køleskabet, hvis den er pakket godt ind i en plastpose eller lukket beholder, så den ikke bliver tør.

    Alt i alt er det faktisk svært at gå galt i byen med en hjemmebagt kransekage, så et er bare med at kaste sig ud i det. Her får du lige et par gode råd med på vejen:
  • Bag ringene i god tid, og frys dem ned. Lad dem tø op, før du pynter dem og samler kagen. Faktisk er det er en af de kager, der kun har godt af at blive frosset ned. En optøet kransekage får nemlig lidt mere bid og holder sig samtidig dejlig fugtig.
  • En kage, der er pyntet med glasur, skal ikke have for meget fugt – så har du samlet og pyntet din kage, så pas på med at stille den i køleskabet, hvor der dannes kondens. Den kan sagtens stå på køkkenbordet en dags tid uden at blive tør.
  • Server evt. lidt frisk frugt i mundrette bidder til - det giver friskhed til den søde smag.
  • Server halvtør eller sød champagne eller mousserende vin til - det passer bedst. Du finder vores bedste bud på gode bobler til nytårsaften her

Her på siden finde du opskrifter fra både ALT for damerne, hendes verden, Hjemmet, boligliv og Fit Living, og der er både varianter med nougat, pistacie og i form af favoritten sarah bernhard, som har et hjerte af chokoladecreme. Mette Blomsterberg har også bidraget med sin opskrift, så hvad venter du på?

Godt nytår!