GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Champagne til nytår
Foto: Getty Images Nytår er lig med flasker, der "popper". ALT.dk har lavet en liste over de bedste bobler til nytårsaften.

Nytår: Her er de bedste bobler til nytårsaften

Uanset om du drikker dem til Dronningens nytårstale kl. 18 eller gemmer dem til midnat, så hører bobler til årets sidste aften. Vi har forskellige bud og prisklasser klar til dine nytårsbobler, som kan købes i Jylland, på Fyn og Sjælland.

– 3,2,1… Godt nytååår!

Sådan har vi alle stået hvert nytår og hoppet, skålet og ”poppet” os ind i det nye år. Men det kan være svært at finde ud af, hvilke bobler du skal drikke nytårsaften.  

Måske gider du egentlig ikke bruge hele nytårsbudgettet på boblerne? Eller måske vil du gerne bruge lidt ekstra penge på nogle bobler, der til gengæld også smager skønt og måske endda kan imponere dine gæster?

Uanset hvad, så har vi her listen til dig. Det bedste er, at det er lige meget, hvor i landet, du skal fejre nytår - du kan købe alle boblerne fra guiden i en storby nær dig. Og så kan du også i slutningen af artiklen lære, hvad forskellen på bobler er – for hvad er egentlig champagne og hvad er ikke?

LÆS OGSÅ: Nytårsmenu: Sådan laver du den perfekte nytårsmenu

BOBLER PÅ FYN OG I JYLLAND

Disse bobler er anbefalet af Vin&Vin Odense. Vin&Vin har butikker i blandt andet Aalborg, Vejle, Esbjerg, Odense og mange andre steder i Jylland og på Fyn, hvor du kan købe dine bobler. Alle bobler kan også købes på webshoppen

Til Velkomst og Dronningens nytårstale

  • Det billige alternativ: Bodegas Casarena, Ramanegra Brut, 125 kroner

Vinen har en behagelig, frugtig aroma, og smagen er dejlig frisk og fyldig med pirrende bobler. Køb den her.   

  • Det mellemdyre alternativ: Weingut Trenz, Brut, 149 kroner

En harmonisk vin med mange fine bobler, der passer fint til aperitif, men også skaldyr. Den har en intens duft af æble og citrus og er en mellemfyldig vin.

Denne vin er ikke på hjemmesiden nu, men findes i butikkerne. Alternativt kan denne meget lignende anbefales. 

  • Det kvalitetsbevidste alternativ: Louis Barthélémy, Brut, 289 kroner

Denne champagne er produceret på 50 procent Pinot Noir, 30 procent Chardonnay og 20 procent Pinot Meunier. Champagnen er tør, frisk og liflig, men stadig med god varme og fylde. Køb den her

Til klokken 00.00   

  • Det billige alternativ: Adriano, Moscato D’Asti, 109 kroner

Let mousserende vin med dufte af hvide blomster, lime, akacie, abrikos og salvie. Et perfekt valg til kransekagen nytårsaften. Køb den her. 

  • Det mellemdyre alternativ: Gianni Gagliardo, Villa M Cuvée, 150 kroner

Vin&Vin skriver, at dette måske er Danmarks bedste Moscato-vin. Denne vin er en mousserende vin lavet på Moscato-druen og har en naturlig druesødme. Boblerne giver en behagelig fornemmelse i munden og efterlader en flot, lang eftersmag. Køb den her

  • Det kvalitetsbevidste alternativ: Louis Barthélémy, Demi-sec opale, 289 kroner

Champagnen her er halvtør og velafbalanceret med en flot afstemning af sødme og tørhed. Champagnen er produceret på Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier og er en champagne, dine gæster i den grad vil nyde og blive imponeret over. Køb den her. 

BOBLER I KØBENHAVN & AARHUS

Disse bobler er anbefalet af Kjær og Sommerfeldt, der har butik i København og Aarhus, men også en webshop

Velkomst/Dronningens nytårstale

  • Det billige alternativ: Maison Albert Sounit, Crémant de Bourgogne - Prestige Brut, Bourgogne, Côte Chalonnaise, 129 kroner

Denne vin er lavet på Chardonnay, Pinot Noir og Aligoté. Den har en fin og vedvarende mousse, og Vinavisen har givet den fem ud af fem stjerner. De fremhæver den fyldige smag af moden frugt samt frugtsødme og syre i tilpasse mængder. Køb den her. 

  • Det mellemdyre alternativ: Nicolas Feuillatte, Brut Blanc de Blancs, Champagne, Chouilly 2012, 399 kroner

Nicolas Feuillatte Chardonnay består af 100 procent Chardonnay, og har lagret seks år i kældrene i Champagne. En fyldig Champagne med en frisk og powerfuld mousserende effekt, men blød i eftersmagen. Vinavisen giver fem ud af fem stjerner og skriver ”Simpelthen en fantastisk Champagne”.
Køb den her

  • Det kvalitetsbevidste alternativ: Nicolas Feuillatte, Grand Cru - Pinot Noir, Champagne, Chouilly 2006, 549 kroner

Her er noget champagne til sanserne. Den er intens, kraftig og struktureret, og har været flaskelagret otte år i kældrene hos Nicolas Feuillatte og har fået tilføjet yderligere aroma og blødhed. ”Fornem champagne”, bliver der skrevet om denne champagne, der helt sikkert vil imponere dine gæster. Køb den her

Til klokken 00.00

  • Det billige alternativ: Maison Albert Sounit, Caprice - Blanc de Blancs Demi-Sec, Bourgogne, Côte Chalonnaise, 89 kroner

Denne vin er Demi-Sec, hvilket betyder, at den er til den sødere side. Den aromatiske vin har en fin frugtsødme, men skjuler ikke friskheden. Køb den her

  • Det mellemdyre alternativ: Nicolas Feuillatte, Sélection Demi-Sec, Champagne, Chouilly, 319 kroner

Finessefyldt, sødmefuld champagne, der har en rund og afstemt smag. Går godt til dessert, chokolade og ost – så altså perfekt til at skåle det nye år ind med kransekage. Køb den her

PRØV OGSÅ: Festlige nytårsfristelser: Solbærflødeboller

Gode tips til dine bobler

  • Undersøgelser viser, at boblerne bevares bedre i kolde mousserende vine.
  • Derfor: servér altid din boblevand helt kold.
  • Plask ikke vinen ned midt i glasset, så den bruser!
  • Skænk i stedet vinen forsigtigt ned langs indersiden af glasset, så bevares boblerne også bedre i vinen.  

Kilde: Vin&vin 

Hvad er forskellen på typerne af bobler?

Champagne: Du har nok hørt om, at det, vi alle går og kalder champagne, faktisk ikke er det. Champagne er mousserende vin, men kommer fra den region, hvor champagne bliver til – Champagne-Ardenne. Regionen ligger 150 kilometer øst for Paris i Frankrig. Champagne er altså vin, der bliver lavet i lige præcis den Champagne-region i Frankrig. I Champagne bliver vinen produceret efter specielle love og regler, der kun gælder her.

Cremant: Kan være et rigtig fint alternativ til champagne. Cremant er fremstillet andre steder end i Champagne-distriktet, eksempelvis i Bourgogne eller Alsace, hvor netop de regler, der er her, munder ud i en cremant.

Cava: Er spansk mousserende vin. Ifølge vinloven må cava produceres i 8 forskellige regioner, men størstedelen af cavaen produceres i Penedés-regionen syd for Barcelona.

Spumante: Er italiensk for mousserende vin. Her kan du måske genkende de mousserende vine Asti, Lambrusco og Prosecco. Italien har dog ikke krav til, at vinene skal produceres på en traditionel metode.

Tørhedsgrader

Vinene bliver fremstillet i forskellige tørhedsgrader, som du kan læse på etiketten på dine bobler.

Brut: betyder tør

Sec: er nummeret mindre tør end Brut

Demi Sec: er et nummer sødere end de to andre – men er ikke for sød

Generelt kan man sige, at vinen bliver produceret i forskellige lande og regioner, og det betyder, at der gælder forskellige love og traditioner for, hvordan vinen produceres, og derfor har vi så mange forskellige slags bobler.

Kilder: Vin&vin, Lorentsens-vin.dk 

Se, hvad vi ellers skriver om: Nytår, Nytårsmenu og Velkomstdrink