Andesteg – Opskrifter og inspiration til langtidsstegt and

Andesteg til juleaften og mortensaften

Andesteg hører til en traditionel middag mortensaften og juleaften i Danmark. Andesteg er en hel stegt and, som typisk laves i ovn - gerne langtidsstegt – og nogle gange i stegepose, så man undgår svineriet med andefedt.

Her på siden finder du opskrifter på den perfekte langtidsstegte and, der både er saftig indeni og sprød udenpå. 

Læs mere

Opskrifter på perfekt langtidsstegt andesteg og tilbehør

Her kan du finde forskellige opskrifter på, hvordan du laver en langtidsstegt andesteg - på både traditionel og utraditionel vis. Vi har samlet tips og tricks til den perfekte langtidsstegte andesteg, og du finder udførlige opskrifter, så din andesteg bliver en sikker vinder på bordet til jule- eller mortensaften.

Andesteg serveres som oftest med helt klassisk tilbehør som brunede kartofler, brun sovs, rødkål, ribs og risalamande med kirsebærsovs til dessert, men det kan selvfølgelig sagtens varieres.

Du kan også lave en hel and a la Price tog få John Prices tips til, hvordan du skal stege din juleand, så den bliver helt perfekt - sprød udenpå og saftig indeni.

 Tilbehør til andestegen

Til jul foretrækker de fleste en andesteg med svesker, brun sovs, rødkål og brune, hvide og franske kartofler. Her bliver den klassiske langtidsstegte andesteg ofte suppleret af en flæskesteg eller en kalkun.

Til mortensaften kan tilbehøret varieres, hvor for eksempel den traditionelle rødkål erstattes af en lækker frisk rødkålssalat, eller forretten kan bestå af klassiske tarteletter med rejer som hos Brødrene Price. Her er det kun fantasien, der sætter grænser. 

Sådan undgår du en tør andesteg

And opfattes af nogle som et tørt stykke kød, men tilberedes det korrekt, kan det blive en lækker og saftig oplevelse. He får du et par tips til en saftig and:

  • Fyld anden med æbler og svesker. Snør halsen og gumpen sammen med madsnor, så det holder tæt. Hermed er der større chancer for en saftig andesteg.
  • Du kan med fordel binde andens ben tæt sammen og trække dem ned mod brystet. Således bliver stegen ensartet, og de tynde bryststykker beskyttes mod at blive tørre.
  • Lad anden trække mindst en time, når den er stegt, og dæk den endelig ikke til. Du skal ikke være nervøs for, at den bliver kold, for det varme æble- og sveskefyld holder stegen varm.

Lad dig ikke skræmme over at skulle stege en hel and. Et stegetermometer er en god hjælp og tænk så, at anden bare er en forvokset kylling. Er du i tvivl om hvor bryststykkerne er, så mærk dig frem. Brysterne er den mest kødfyldte side. På den anden side sidder rygbenet, som du også kan mærke efter.

Hvorfor spiser vi andesteg til mortensaften?

Du undrer dig måske over hvorfor vi også sætter tænderne i en andesteg mortensaften d. 10 november, og ikke udelukkende til jul?

Forklaringen er, at Skt. Morten ifølge legenden blev afsløret i en gåsesti af skræppende gæs, hvorefter man gjorde ham til biskop. I denne artiklen om Morten Bisp og de sladrende gæs, kan du blive klogere på denne tradition.