mortens aften hvornår spiser man and

Foto: Getty Images Bliv klogere på, hvorfor og hvornår vi spiser and - og ikke gæs, som på billedet her - på mortensaften.

Hvorfor holder vi mortensaften?

Derfor fejrer vi mortensaften + den perfekte menu

Den 10. november hvert år kommer der andesteg på de danske middagsborde, når der fejres mortensaften, men hvor stammer traditionen for mortensaften og anden egentlig fra?

Det er en gammel tradition herhjemme at sætte gaflen i en lækker and, når vi rammer november og kan fejre mortensaften. Historien bag den skønne tradition stammer helt tilbage fra 300-tallet, hvor vi skal en tur til Frankrig. 

Her levede en ung mand ved navn Morten Bisp, og det er hans oplevelse, hvor han måtte gemme sig et helt særligt sted, der gør, at vi i dag "straffer" fjerkræ ved at spise dem på denne aften hvert år...

Bliv klogere her.

Historien om Morten Bisp og de sladrende gæs

Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours eller Sankt Martin. Martin var romer og levede i det nuværende Ungarn i 300-tallet. Som 15-årig meldte han sig til den romerske hær og drog i krig i Gallien. 

Martin havde et varmt hjerte for de fattige og blev betragtet som hellig, fordi han kunne helbrede de syge. 

Historien lyder, at befolkningen i den franske by Tours derfor ønskede at udnævne Martin til biskop, men det ønskede han ikke. For at undgå det, gemte han sig i en gåsesti. De skræppende gæs afslørede dog Martins gemmested, og da han blev fundet, blev han tvunget til at påtage sig embedet som biskop. 

Martin af Tours straffede derefter gæssene ved at beordre at alle hvert år skulle slagte og spise en gås.

Morten Helgensdag den 11. november er Martin af Tours' dødsdag, og i Danmark fejrer vi mortensaften dagen før, nemlig den 10. november. 

I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i 1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp.

Så med andre ord gemte Morten Bisp sig blandt en flok gæs for at undgå at blive udnævnt som biskop, og på mortensaften straffer vi gæssene for at afsløre hans gemmested.

Hvorfor spiser vi and – ikke gås - mortensaften

Mortensaften giver anledning til at spise and, selvom dagen jo er indført som straf til en flok sladrende gæs. 

Det skyldes, at en gås er et både stort og dyrt måltid. Derfor er den i Danmark blevet erstattet af den mindre og billigere and, som passer bedre til størrelsen på en dansk familie.

Men hvilken and skal du lave? Her på siden finder du både opskriften på den helt traditionelle mortensaften-and, men du kan også finde en masse andre lækre opskrifter med and

opskrift mortensand.jpg

---
Artiklen er oprindeligt fra marts 2016, opdateret 2021.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mortensaften og Kultur

610x200_woordy_knap2.jpeg