Bæredygtige julegaver
SPONSORERET indhold

24 bæredygtige julegaver, der gør julen grønnere

Vi har alle et ansvar for at passe på klimaet, og julen er ingen undtagelse. Skal du også give bæredygtige julegaver i år?

Af:: Juliane Nyborg Foto: Getty Images
03. dec. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Hjerternes fest er også en forbrugsfest. Hver dansker udleder hvert år 133 kg CO2 udelukkende fra materielle julegaveindkøb, og derfor er det vigtigt at tænke over, hvordan vi forbruger. Har juleanden haft det godt? Er juletræet bæredygtigt? Og hvad med gaverne?

Vi har samlet 24 idéer til gode, klimavenlige julegaver, der enten er produceret bæredygtigt, ikke er materielle eller endda hjælper med at nedsætte forbruget resten af året.

symaskine.jpg
Foto: imerco.dk

Symaskine

Tøj- og tekstilindustrien er en af de brancher, der forr alvor udleder store mængder, og derfor kan du med fordel give en gave, der både kan reparere, men også skabe nye fine ting af gamle tekstiler. Der findes alle mulige forskellige slags symaskiner i forskellige prisklasser, men alternativt er et sy-kit også en god gave!

Genbrug

Gå på opdagelse i genbrugsbutikkerne og lad dig inspirere af de ting, som andre har givet videre. Måske finder du et fotostativ eller en fiskestang, som lige netop passer til din brors hobby? Eller måske en vase, der ville passe perfekt til din venindes blå keramik?

LÆS OGSÅ: Sy: inspiration til dit næste kreative syprojekt

Oplevelser

Oplevelsesgaver reducerer CO2- udledningen til 35 kg pr. dansker. En oplevelse kan sagtens være bæredygtig, det kræver bare en smule omtanke. En tur i en sportsvogn er måske ikke så oplagt, men et museumsbesøg, et keramikkursus eller måske et sprogkursus er gode gaver, der kan glæde og inspirere.

bambuskop
Foto: Nordal.dk

To-go-kop af bambus

Kender du en, der altid render rundt med en to-go-kaffe i hånden? Så er en genanvendelig to-go-kop den perfekte gave. Flere kaffesteder er begyndt at indføre en mindre besparelse, hvis man kommer med sin egen kop som erstatning for engangskoppen.

Yogamåtte

En yogamåtte, der er lavet af 100 % biologisk nedbrydeligt materiale, er en god, bæredygtig gaveidé til den yogaglade ven eller familiemedlem. Hos flere fitness- og yogasteder skal du selv have din egen yogamåtte med, især nu hvor vi skal passe på Covid-19-virussen, og skulle uheldet være ude, og du ender i isolation, er det da smart at have en måtte liggende derhjemme.

Bivokspapir

Bivokspapir er et bæredygtigt alternativ til husholdningsfilm og stanniol. Du undgår plastik og kemikalier, når du fx skal opbevare rester fra aftensmaden. Bivokspapiret skal varmes op mellem hænderne, så det bliver blødt og smidigt og kan rengøres med koldt vand og en smule sæbe. Super smart gave!

bæredygtig drikkedunk
Foto: rebottlecopenhagen.dk

Drikkedunk

Giv en bæredygtig drikkedunk i gave til en, der altid render rundt med en brugt sodavandsflaske som drikkedunk. Det er bare lidt federe!

Dynamocykellygter

Dynamocykellygter er både smarte, fordi de ikke bruger batterier, men også fordi de er meget sværere at stjæle (hvilket er et problem i nogle byer). Det er måske en ret praktisk gave, men helt sikkert en der vil blive brugt, hvis du giver den til en, der cykler dagligt.

Vatrondeller

Vatrondeller er uundværlige for mange. Du kan selv hækle nogle fine bomuldsrondeller i lige den farve, den heldige modtager af gaven kan lide. Ellers kan du købe dem i økologisk garn mange steder.

LÆS OGSÅ: Hæklede dyr og andre idéer til hjemmelavet hæklede julegaver

Regnskovscertifikat

Med et regnskovscertifikat giver du en gave, der er med til at bevare den dyrebare regnskov. Der findes forskellige skov-certifikater, så hvis du eller en, du har kær, har en bestemt tilknytning til en bestemt skov eller regnskov, kan du måske gøre gaven mere personlig ved at købe et til fx de danske skove eller et eksotisk rejsespot som fx Indio Maíz i Nicaragua.

handlenet
Foto: re-bag.dk

Handlenet

De fleste er bevidste om deres plastikforbrug, og med et fint bæredygtigt net kan man spare en masse på plastikkontoen. Der findes mange fine eksempler, så tag et kig og find et, der passer godt til ham eller hende, du vil glæde.

Abonnementer

Giv et abonnement i julegave. Det kan være til alle mulige ting fx til en lydbogs-app, et magasin, et fitnesscenter eller måske til en streamingtjeneste.

LÆS OGSÅ: Kan mode nogensinde blive bæredygtigt? Her er tre skandinaviske brands, der prøver

Hjemmelavede ting

En julegave behøver ikke være noget stort, ofte er det bare tanken, der tæller. Laver du de bedste syltede rødløg? Så lav et glas og bind en sløjfe om. Eller hvis du går i gang nu, kan du måske nå at strikke denne lækre striktop i økologisk garn.

bæredygtig smykke
Foto: juliesandlau.dk

Smykker

Smykker kan også være en bæredygtig gave. Guld er en ressource, som der ikke kan skabes mere af, og derfor arbejder flere smykkedesignere bevidst med bæredygtighed. Fx Julie Sandlaus smukke smykker, hvor guldet købes brugt og smeltes om.

Værktøjskasse

Ligesom med symaskinen er værktøjskassen en genial gave, der virkelig kan gøre gavn, hvis noget skal repareres, eller noget i boligen skal strammes til eller rettes op.

Tjeneste

En tjeneste kan både være bæredygtig i klima- og feel-good-mæssig forstand. Giv et gavekort til 10 x massage til din kæreste eller børnepasning til din veninde – det vil uden tvivl varme nogle hjerter at føle sig forkælet.

LÆS OGSÅ: Vintage-ekspert: ”Her gør du de bedste investeringer”

Gavekort til en vintage-forretning

Har din veninde/mor/bror/søster en yndlings-vintageshop? Så kan du give et gavekort dertil. Det er jo ikke altid, at man mangler noget her og nu, men det er altid dejligt at have et gavekort, når man så pludselig står og godt kunne bruge en varm sweater eller et par nye jeans.

bæredygtige sugerør
Foto: Bahne.dk

Sugerør

Du har sikkert set dem alle mulige steder. Erstatningen for plastiksugerøret er en fin genanvendelig gave, og de findes både i flotte farver i glas eller i stål.

Tid sammen

Giv en, du holder af, det dyrebareste du har – din tid! Planlæg en dag, der netop handler om at bruge tiden sammen. Det kan fx være en smuk naturvandring, hvor du kan slæbe en madpakke eller en kande varm kakao med.

Lokalt keramik

Keramik er blevet et hit de sidste par år, og der findes mange lokale keramikere rundt omkring i landet, som sælger smukt og charmerende håndværk.

køkkenurter
Foto: Tia Borgsmidt, tinygardens.dk

Køkkenurte-kit

Find et par fine krukker i genbrugen, noget muldjord, økologiske frø eller stiklinger til forskellige køkkenurter og lav dit eget køkken-urte-kit. Det er en sjov og gavnlig gave, der passer perfekt til en, der holder af friske krydderier. Se her, hvordan de forskellige urter skal passes.

LÆS OGSÅ: Lav en køkkenhave i køkkenet

Bambus-undertøj

Undertøj er en praktisk gave, men dette bambusundertøj – der både er bæredygtigt, plantebaseret og pesticidefrit – er også en lækker gave. Det er super behageligt at have på, og bambus er ligesom silke på den måde, at det virker kølende, når det er varmt, og varmer, når det er koldt. Derudover har det fra naturens side antibakterielle og svampedræbende egenskaber og er derfor lugtafvisende. Smart!

Regnvandstønde

Mangler du en gave til en med egen have og grønne fingre? Så kan du give ham eller hende en regnvandstønde, der kan bruges til at opsamle regnvandet og vande blomster og afgrøder, når sæsonen for dette træder ind. Afhængig af størrelsen på haven og planterne, der skal vandes, kan der sparres mange liter vand.

Find meget mere inspiration til årets julegaver her.

Anbefalet til dig