Teater København 2019
Foto: PR/Folketeateret Forestillingen "Fucking Åmål" vandt en Reumert sidste år. Nu kan du se den igen.

Teater i København: 9 forestillinger, du bør tage ind og se

En tur i teateret kan noget helt særligt. Vi har her udvalgt ni af de forestillinger dette forår, som vi glæder os mest til.

Du hører lyden af summen blandt de andre i publikum. Lyset i salen dæmpes. Der bliver helt stille. Tæppet på scenen forsvinder til siden og ind træder…

Det er en særlig oplevelse at sidde i teateret og opleve en forestilling blive opført her og nu for dine øjne. Alt er i bogstaveligste forstand på spil for skuespillerne på de skrå brædder, og en særlig energi breder sig i salen.

LÆS OGSÅ: København – gode guides til Danmarks hovedstad

Teateret kan noget magisk, og en god forestilling kan alt fra at underholde, forbavse, provokere og efterlade dig oplyst og fuld af store følelser.

Vi har her udvalgt ni oplevelser på teaterscenerne i København og omegn, som vi ser frem til dette forår:

AAMAAL-INSTA-1080x1080.jpgDe tre medvirkende i Fåking Åmål. (Foto: Martin Høyer)

Fucking Åmål – fra kultfilm til teateret

Mange husker måske den svenske kultfilm Fucking Åmål fra 1998 af Lukas Moodysson. Her over tyve år senere kan du på Folketeateret dette forår opleve en forestilling dramatiseret frit over netop filmmanuskriptet fra dengang.

I det lille, svenske udkantssamfund Åmål forsøger de unge at dræbe kedsomheden med fester, alkohol og absolut ingenting. Hvis du falder uden for normen, kan byen været et helvede at bo i. Teenagepigen Agnes har næsten igen venner, og så er hun hemmeligt forelsket i skolens mest eftertragtede pige, Elin. Men deres veje krydses, og her går det op for dem, at de har noget til fælles – og en uventet rejse begynder.

Fucking Åmål handler om kærlighed, ungdomskultur, identitet, homoseksualitet, mobning, ensomhed, selvmordstanker og den seksuelle udvikling/debut. Stykket modtog sidste år en Reumert i kategorien Årets Børne-/Ungdomsforestilling 2018.

Spilleperiode: 30. marts - 11. april 
Sted: Folketeatret, Nørregade 39, 1165 København K

LÆS MERE HER

En pinlig affære_foto.jpgUdvalgte oplæsere deler deres dagbogsbekendelser fra det virkelige liv. (Foto: PR)

En pinlig affære på Nørrebro Teater – ÆGTE teenager-dagbøger læst højt

Forestil dig, at dine mest navlepillende og meget dybfølte tanker fra dine teenageår bliver læst højt for en kæmpe sal fuld af grinende publikummer. Det er faktisk grundingrediensen for teaterkonceptet En pinlig affære, som efterhånden har kørt i en del år.

Hver gang læser nye, helt almindelige mennesker (med et ualmindeligt mod!) nemlig op fra deres ungdomsdagbøger. Slagets gang styres af konceptets ophavskvinder, Stinne Skovbjerg og Rebecca Svensson, og det er både usandsynligt morsomt, nostalgisk og ikke mindst genkendeligt, når der deles ud autentiske anekdoter om fester, venner, forældre og kærlighed – alt sammen tilsat musikken fra dengang. 

Spilleperiode: Lørdag 27. april
Sted: Nørrebro Teater, Ravnsborggade 3, 2200 København

LÆS MERE HER

Sort Samvittighed I forhold med .jpgKunstnerkollektivet Sort Samvittighed giver litterære tekster om parforholdet et nyt sceneliv. (Foto: PR)..

I et forhold på Betty Nansen Teater – musik og markante kvinder

Sort Samvittighed er et kunstnerkollektiv bestående af kvinder med en forkærlighed for at fortolke markante, kvindelige kunstnere. Det har de gjort to gange tidligere med succesforestillingerne om Anne Linnet (teaterkoncerten Hvid Magi) og Tove Ditlevsen (Tove! Tove! Tove!), og nu er de på banen med deres tredje forestilling, der har fået titlen: I et forhold.

Her fortolker de litterære tekster om parforholdet skrevet af danske, kvindelige forfattere og lyrikere inden for de seneste 100 år. Teksterne iscenesættes med Sort Samvittigheds særlige musikalske, ekspressive, sjove og rørende udtryk. Da nyheden om projektet kom ud i efteråret 2018 blev 40 procent af billetterne solgt på forhånd, uden at forestillingens titel og tema endnu var på plads.

Spilleperiode: 8. marts til 18. april
Sted: Betty Nansen Teatret, Frederiksberg Allé 57, 1820 Frederiksberg

LÆS MERE HER

frihedsexlængsel.jpgNøjes vi? Eller fornøjes vi? Sådan lyder to af spørgsmålene, som vendes i forestillingen. (Foto: PR)

FRIHED.SEX.LÆNGSEL på Teater Grob – om lykke og mørke sider

Vi danskere er verdens lykkeligste folk – eller er vi? I korte portrætter af mennesker og nedslag i deres liv, sætter denne forestilling fokus på, om vi er så frie og lykkelige, som vi ser os selv. For under overfladen og bag høfligheden ligger vores usagte meninger, holdninger og tanker. Det er dramatiske, humoristiske og absurde fortællinger om menneskers kamp mod dem selv, og de skjulte behov, lyster og uindfriede ønsker, vi alle render rundt med.

På scenen ses skuespillerne Lars Bom, Lise Lauenblad, Camilla Lau og Morten Kjær.

Spilleperiode: 15. marts til 11. april
Sted: Teater Grob, Nørrebrogade 37, 2200 København N 

LÆS MERE HER

gilgamesh Hotel Pro Forma.jpgPå rejsen gennem Glyptotekets sale ses visuelle spor i form af tableauer, der refererer til fortællingen. (Foto: PR)

Gilgamesh af Hotel Pro Forma – verdens ældste fortælling i ord og musik

Der er et ærkemenneske inde i både dig og mig, for vi består alle af grundelementer som behov, drift, længsel og ønsker. Netop dét er fokus for teaterkompagniet Hotel Pro Formas nye forestilling Gilgamesh. Med afsæt i oldtidens urfortællinger om underverdenen iscenesætter de en af verdens ældste fortælling - Gilgamesh-eposset - i ord og musik. En fortælling om kong Gilgamesh, tyranni, vovemod, kaotisk kærlighed, venskab og dyb sorg.

De unikke omgivelser på Ny Carlsberg Glyptotek danner rammen for forestillingen, hvor fire musikere og tre performansartister fremfører tekster fra Gilgamesh som tale, lyd og rap, imens de bevæger sig rundt i museets mange sale. Publikum følger med sammen med performerne og kan sætte sig og gå til og fra. 

Gilgamesh er første del af Hotel Pro Formas kommende underverdenstrilogi

Spilleperiode: 4. april til 28. april
Sted: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, 1556 København

LÆS MERE HER

Mødre.jpgDe fire damer på scenen er alle selv mødre. (Foto: Folketeateret)

Mødre – du må godt amme under forestillingen…

Ofte forbindes teateret med et sted, hvor du skal være stille og ikke må afbryde stykket på scenen. Sådan er det ikke med forestilling Mødre! Her kan du komme, som du er: ammende eller ikke ammende, ramt af søvnunderskud eller euforisk efter en nat med uafbrudte drømme. Stykket handler om moderskab og det, der følger med af problemer og sejrer, absurditeter og overraskelser. Og ja, du må som sagt gerne afbryde forestillingen – de har et lager med ekstra bleer, du kan låne af. 

Det er de fire seje forfattere (og mødre) Christina Sederqvist, Julia Lahme, Mette Marie Lei Lange og Anna Bro, som sammen har skrevet denne anderledes forestilling og på scenen står Laura Christensen, Szhirley, Mathilde Norholt og Lykke Sand. Det er svært ikke at grine med på rammende punchlines, som: ”Jeg var en god mor... indtil jeg fik børn.”

Spilleperiode: 4. maj – 13. maj 
Sted: Folketeatret, Nørregade 39, 1165 København K

LÆS MERE HER

Josephine Park efter tiden teater Grob.jpg

Efter tiden – absurd (og) sjovt teater om dig og mig

Hvad er egentlig normalt? Og hvorfor vil vi mennesker så gerne fastholde tanken om ”normaliteten”? I denne forestilling sættes tingene tankevækkende på spidsen. Fire mennesker møder hinanden i fremtiden. De gør, hvad de kan i et samfund, hvor himlen smuldrer, og intet helt er, som det plejer. De kæmper absurde kampe – mest med dem selv.

Stykket ”Efter tiden” er absurd, sort og dybt genkendeligt teater om dem, vi er – og dem, vi måske er på vej til at blive. En tragikomisk fortælling om at holde fast i normaliteten med neglene. Det er skrevet og instrueret af dramatiker Kirstine K. Høgsbro, og på scenen står nogle af landets dygtigste teaterskuespillere: Josephine Park, Ole Boisen, Tina Gylling Mortensen og Paw Henriksen.

Spilleperiode: 4. maj – 25. maj 
Sted: Teater GROB, Nørrebrogade 37, 2200 København N

LÆS MERE HER 

KKDK_05.jpgHenrik Prip og Marianne Mortensen ses på scenen i denne udgave af Kvinde Kend Din Krop. (Foto: PR)

Kvinde Kend Din Krop på Mungo Park – prisvinder om kvindeliv

Denne forestilling har været sat op flere gange gennem årene med stor succes. Faktisk så stor, at den tilbage i 2011 modtog en Reumert for bedste forestilling. Mungo Parks Kvinde Kend Din Krop bygger på den berømte bog, som udkom første gang i 1975 og siden er blevet revideret hvert årti.

Forestillingen er en collage over bøgernes vejledninger, vævet sammen af tanker og erfaringer fra virkelighedens kvindeliv. Med humor og kærlighed belyser den alt fra kvinderoller, orgasme og overgangsalder til nyere fænomener som plastikkirurgi og stress. Det er en forestilling, som både kvinder og mænd kan blive klogere af.

Spilleperiode: 27. maj, 28. maj og 29. maj
Sted: Mungo Park, Fritz Hansensvej 23, 3450 Lillerød

LÆS MERE HER

hvem er bange for virginia woolf.jpgPrivat er de to hovedrolleindhaverer, Tammi Øst og Jens Jørn Spottag, gift med hinanden. (Foto: DKT)

Hvem er bange for Virginia Woolf? – mesterværk fra 1962

Dette stykke er ikke uden grund en international klassiker, som du bør unde dig selv at se. Og eventuel gense. Vi glæder os til Det Kongelige Teaters version, hvor Tammi Øst og Jens Jørn Spottag spiller de to bærende roller som ægteparret Martha og George.

Deres hjemmebar er fyldt op med alkohol, og Martha har uden Georges viden invitereret deres nye, unge naboer, Nick og Honey (spillet af Peter Christoffersen og Johanne Schmidt), til en ”efterfest” og livsfarlig leg uden regler klokken 2 om natten. Det bliver en uforglemmelig nat.

Stykket er fra 1962 og skrevet af Edward Albee. Dengang delte det psykologiske drama vandene med sin ublu fremstilling af menneskets mørkeste sider. I dag betragtes det som et af det moderne teaters mesterværker.

Spilleperiode: 12. april – 7. juni 
Sted: Skuespilhuset (Det Kongelige Teater), store Scene, Sankt Annæ Plads 36, 1250 København K

LÆS MERE HER 

Se, hvad vi ellers skriver om: København, Guide, Lister, Kultur og Trends