GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Teater København 2019
Foto: Pernille Kaalund SKAM 3 er baseret på NRK-serien SKAM - og kan nu opleves som teater.

Teater i København: 7 aktuelle forestillinger, vi glæder os mest til at se

En tur i teateret kan noget helt særligt. Vi har her udvalgt syv aktuelle forestillinger denne sommer/efterår, som står øverst på vores liste.

Du hører en summen blandt de andre i publikum. Lyset i salen dæmpes. Der bliver HELT stille på sæderækkerne. Tæppet på scenen trækkes til siden – og ind træder…

I en tid, hvor det kan føles som at nærmest alt på en skærm er redigeret, inden du ser det, er det en særlig og uforfalsket "nu"-oplevelse at sidde i teateret og se en forestilling blive opført lige for dine øjne.

Alt er i bogstaveligste forstand på spil for skuespillerne på de skrå brædder, og teateret kan noget magisk. En god forestilling kan således både underholde, forbavse, provokere og efterlade dig oplyst og fuld af store følelser.

LÆS OGSÅ: København – find flere spændende guides til Danmarks hovedstad

Få her syv bud på forestillinger i København og omegn, som vi ser ekstra meget frem til.

7 udvalgte teateroplevelser - sommer/efteråret 2019:

Helligtrekongersaften Grønnegaards Teateret 2019.jpgEn imponerende sceneopbygning og et stjernespækket hold.. (Foto: Bjarne Stæhr)

HELLIGTREKONGERSAFTEN – komedie under åben himmel

Er du til en anderledes teateroplevelse, når det gælder rammerne at se en forestilling under, så tag ind og se Grønnegårds Teatrets fortolkning af William Shakespeares Helligtrekongersaften. Teateret kalder sig ”et lille storbyteater”, og selve forestillingen vises under åben himmel. Er der sol, må du svede, og åbner himlen sig, er det frem med regntøjet. Så husk at klæde dig på derefter.

Inden nogle af landets skarpeste skuespillere træder ind på scenen, kan du oveni starte aftenen i teatret med en ægte skovtur i Designmuseum Danmarks smukke have. Medbring picnickurv, tæppe og (forhåbentlig) en masse gode grin, når du ser den ikoniske forvekslingskomedie. Historien foregår i eventyrlandet Illyrien, hvor universelle emner som forelskelse, begær og brændende jalousi tages op i stykket, der oprindelig blev skrevet i intet mindre end omkring år 1600.

Spilleperiode: 27. juni - 24. august 2019, mandag til lørdag kl.19.30
Sted: Grønnegårds Teatret, Bredgade 66, 1260 København K
Pris: Fra 40 til 385 kroner
Medvirkende: Katrine Greis-Rosenthal, Troels Lyby, Ann Eleonora Jørgensen, Niels Ellegaard, Laura Bro, Julie Agnete Vang, Morten Hauch-Fausbøll, Asbjørn Krogh Nissen, Anton Hjejle, Henrik Lund og Søren Birch Plum

LÆS MERE OM FORESTILLINGEN HER 

AAMAAL-INSTA-1080x1080.jpgDe tre medvirkende i Fåking Åmål. (Foto: Martin Høyer)

Fucking Åmål – fra kultfilm til teateret

Mange husker med glæde den svenske kultfilm Fucking Åmål fra 1998 af Lukas Moodysson. Her over tyve år senere kan du så opleve en forestilling dramatiseret frit over netop filmmanuskriptet fra dengang.

I det lille, svenske udkantssamfund Åmål forsøger de unge at dræbe kedsomheden med fester, alkohol og absolut ingenting. Hvis du falder uden for normen, kan byen været et helvede at bo i. Teenagepigen Agnes har nærmest ingen venner, og så er hun hemmeligt forelsket i skolens mest eftertragtede pige, Elin. Men deres veje krydses, og her går det op for dem, at de har noget til fælles – og en uventet rejse begynder.

Fucking Åmål handler om kærlighed, ungdomskultur, identitet, homoseksualitet, mobning, ensomhed, selvmordstanker og den seksuelle udvikling/debut. Teaterforeningen HiLS DiN MOR står bag stykket, der modtog en Reumert i kategorien Årets Børne-/Ungdomsforestilling i 2018.

Spilleperiode: 13. og 14. august
Sted: Folketeatret, Nørregade 39, 1165 København K
(samt 4. - 6. september i Teater Vestvolden i Hvidovre)
Pris: Fra 75 kroner 
Medvirkende: Mia Lerdam, Rikke Westi, René Benjamin Hansen

LÆS MERE OM FORESTILLINGEN HER

Mungo Park Camille Clouds brevkasse.jpgKan du lide, når det absurde udstilles, er dette en forestilling for dig og dine lattermuskler. (Foto: Mungo Park)

CAMILLE CLOUDS BREVKASSE – alting er din skyld

Tilbage i 2017 udkom dramatiker Line Knutzon med bogen ”Camille Clouds brevkasse”, som er spækket med noget af det, som Knutzon er bedst til: At skrive bidende, satiriske og absurde tekster. På Mungo Park (bemærk: både i Allerød og i Søborg, red.) bliver disse nu fremført som en forestilling, hvor den fiktive brevkasseredaktør Camille Cloud, der ser sig selv som den største succes, giver svaret på ALT, som de spøjse, triste og særegne karakterer har formastet sig til at sende hende af spørgsmål.

Karaktererne på scenen spidder et slags Danmarksbillede anno i dag – hvor kernen i svaret fra den benhårde brevkasseguru altid er, at det er 100 procent din egen skyld. Anmelderne har kaldt forestillingen alt fra en ”lattersucces” og ”absurd genial” til ”Mads og Monopolet på LSD”.

Spilleperiode: 9. - 10. og 12. august, samt 19. og 20. september 2019 (sidste to er i Mungo Park i Gladsaxe, Høje Gladsaxe Torv 4, 2860 Søborg)
Sted: Mungo Park, Fritz Hansens Vej 23, 3450 Allerød
Pris: Fra 100 kroner
Medvirkende: Malin Rømer Brolin-Tani, Marianne Mortensen, Mads Hjulmand, Anders Budde Christensen

LÆS MERE OM FORESTILLINGEN HER 

Den kroniske uskyld teater.jpgPublikum sidder tæt på forestillingen. (Foto: Det Kongelige Teater)

Den kroniske uskyld – bogen som intimt teater

Janus og Tore går i gymnasiet. Janus forguder den karismatiske Tore, og da Tore bliver kæreste med Helle, bliver Janus et tredje hjul, der er lidt forelsket i dem begge... Klaus Rifbjergs roman ”Den kroniske uskyld” fra 1958 er i dag en klassiker i dansk litteratur, og filmatiseringen fra 1985 blev et hit blandt især de unge biografgængere.

Nu har Det Kongelige Teater overført den stærke fortælling om venskab, kærlighed, de første oplevelser med sex – og en nærmest dæmonisk mor, der forfører en ung mand (ikonisk spillet af Susse Wold i filmen, red.) til teaterscenen. Noget, teateret også havde succes med i 2018. I opsætningen ses talentfulde skuespillere i de bærende roller, og vi ser frem til en intim teateroplevelse med blot fem medvirkende, brug af kendt musik og i tætte rammer, hvor fortællingen - som både bogen og filmen - går ind under huden.

Spilleperiode: 20. august til 21. september 2019
Sted: Skuespilhuset – Lille Scene, Sankt Annæ Plads 36, 1250 København
Pris: 265 kroner
Medvirkende: Simon Bennebjerg, Morten Hee Andersen, Sicilia Gadborg Høegh, Maria Rossing og Charlotte Munck

LÆS MERE OM FORESTILLINGEN HER

KKDK_05.jpgHenrik Prip og Marianne Mortensen ses på scenen i denne udgave af Kvinde Kend Din Krop. (Foto: PR)

Kvinde Kend Din Krop – prisvinder om kvindeliv

Denne forestilling har været sat op flere gange gennem årene med stor succes. Faktisk så stor, at den tilbage i 2011 modtog en Reumert for bedste forestilling. Mungo Parks Kvinde Kend Din Krop bygger på den berømte bog, som udkom første gang i 1975 og siden er blevet revideret hvert årti.

Forestillingen er en collage over bøgernes vejledninger, vævet sammen af tanker og erfaringer fra virkelighedens kvindeliv. Med humor og kærlighed belyser den alt fra kvinderoller, orgasme og overgangsalder til nyere fænomener som plastikkirurgi og stress. Det er en forestilling, som både kvinder og mænd kan blive klogere af.

Spilleperiode: 9. og 10. september
Sted: Mungo Park i Gladsaxe, Høje Gladsaxe Torv 4, 2860 Søborg
Pris: 265 kroner
Medvirkende: Marianne Mortensen, Henrik Prip

LÆS MERE OM FORESTILLINGEN HER

Aveny T Skam 3 Isak og Even.jpgOplev den norske tv-serie live som teater på Aveny-T (Foto: Pernille Kaalund)

SKAM 3 – Isak møder Even

Hvis du som os blev kæmpe fan af den norske ungdomsserie SKAM, der over fire sæsoner foldede fortællingen om en flok unge i gymnasiet i Oslo ud, kan du se frem til dramatiseringen af samme på de skrå brædder.

Det er Aveny-T, der har kastet sig over at få serien til at leve med den dimension og de nuancer, som en live dramatisering kan tilføre. Teateret har allerede vist sæson 1 (Eva) og 2 (Noora), og nu er turen kommet til teenagedrengen Isak som hovedperson, når han forelsker sig i den lidt ældre Even.

Spilleperiode: 16. til 24. september 2019
Sted: Aveny-T, Frederiksberg Allé 102, 1820 Frederiksberg
Pris: Fra 40 til 330 kroner
Medvirkende: Lue Dittmann Støvelbæk, Nikolai Groth, Andreas Dittmer, Nanna Finding Koppel m.fl 

LÆS MERE OM FORESTILLINGEN HER

LÆS OGSÅ: 24 ting, som SKAM har lært os om livet (og Norge!)

Østerbro-Teater-Brøgger.jpgJeanett Albeck laver selv musik under navnet OHarasound og er en del af teaterkollektivet Sort Samvittighed. (Foto: Østerbro Teater)

Brøgger – forfatteren fortolket

Én kvinde stiller sig på scenen og fortolker værker af en af landets mest kendte, feministiske forfattere, Suzanne Brøgger, når sanger og skuespiller Jeanett Albeck lægger krop og stemme til forestillingen Brøgger.

Det er temaer som ægteskab og kærlighed, erotik, skilsmisse, voldtægt, hekse, hatte, katte og det lille landsbysamfund i Løve, som får smukt scenisk liv i en blanding af sange, tekst, lyd og billeder i et humoristisk og skarpt univers, der hylder den ikoniske forfatter, der har været aktiv siden 1975. Og kender du ikke Jeanett Albeck, er hun blandt andet kvinden bag musikken i det prisbelønnede kunstnerkolletiv Sort Samvittigheds forestillinger Tove! Tove! Tove! (om Tove Ditlevsen) og Hvid Magi (om Anne Linnet).

Spilleperiode: 5. september til 13. oktober 2019
Sted: Revolver på Republique, Østerfælled Torv 34, 2100 København
Pris: Fra 75 til 195 kroner
Medvirkende: Jeanett Albeck

LÆS MERE OM FORESTILLINGEN HER

Se, hvad vi ellers skriver om: København, Guide, Lister, Kultur, Trends og SKAM