Teater København 2021
SPONSORERET indhold

Dans, Olga Ravn og svær kærlighed: 6 aktuelle teaterforestillinger, du bør se netop nu

En tur i teateret kan noget helt særligt. Vi har her udvalgt seks forestillinger i efteråret 2021, som står øverst på vores liste over spændende teateroplevelser.

Af:: Susanne Baden Jensen Foto: PR/København Danser
02. sep. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Du hører en summen blandt de andre publikummer. Lyset dæmpes. Der bliver HELT stille i salen. Tæppet trækkes til siden på scenen – og ind træder…

I en tid, hvor mange af os dagligt modtager indtryk fra en skærm, er der en særlig og uforfalsket "nu-oplevelse" over at sidde i et teater og se en forestilling blive opført lige foran dig.

Alt er i bogstaveligste forstand på spil for skuespillerne på de skrå brædder, og der kan opstå magisk energi. En god forestilling kan således både underholde, forbavse, provokere - og efterlade dig med store følelser, som holder længe efter.

LÆS OGSÅ: København – find flere spændende guides til Danmarks hovedstad

Vi har her samlet vores anbefalinger til de bedste teaterforestillinger i dette efterår, som vi ser frem til. 

Få her seks bud på forestillinger i København og omegn:

6 udvalgte teateroplevelser - efteråret 2021:

Østre Gasværk Teater San Francisco Ballet Silas Bjerregaard.jpg

1. San Francisco Ballet Solodansere – dans i verdensklasse

Om du allerede er til dansens magiske univers, eller det bliver din første danseforestilling, så må dette være ÅRETS danseoplevelse, når et af verdens førende og bedste balletkompagnier i få dage gæster landet.

Diversitet og ligestilling mellem kønnene er i fokus, når tre unge koreografer fra San Francisco giver deres bud på ballet i 2021. På scenen står 11 solodansere fra San Francisco Ballet Solodansere, og der er tale om dans i absolut verdensklasse.

Dette er en særforestilling under Danmarks nye dansefestival, KØBENHAVN DANSER, med nyfortolkninger af balletten på tværs af tre århundreder, hvor fortid, nutid og fremtid udfolder sig på scenen - og hvor værkerne spiller op mod hinanden, og de bliver siddende i dig længe efter, du har forladt salen! Der er fx værker, som berør "girlpower", dynamikken i tre parforhold og om homoseksuel kærlighed.

Undervejs kan du opleve live musik spillet af pianist Alexander McKenzie og violinist Niklas Walentin, ligesom sanger Silas Bjerregaard synger til ét af danseværkerne. 

Hvor: Østre Gasværk Teater, Nyborggade 17, 2100 København

Spilleperiode: 2. september til 5. september 2021

BILLETTER fra 195 - 595 kroner – læs mere HER

mit arbejde husets teater.jpg

2. MIT ARBEJDE – forestilling efter roman af Olga Ravn

Vi glæder os virkelig til at se med, når Husets Teater kaster sig ud i en ”splatterkomedie”-fortolkning af forfatter Olga Ravns succesroman ’MIT ARBEJDE’. I den prisvindende bog beskriver Olga Ravn hudløst ærligt sit møde med moderskabet - og i hendes tilfælde også en fødselsdepression.

At føde et barn er jo nærmest som en splatterfilm,” beskriver Husets Teaters nye chef Liv Helm sin inspiration til fortolkningen af bogens teaterversion, hvor hun står bag bearbejdelsen og instruktion af romanens møde med teatret.

I teaterversionen følger vi Anna, der føder et barn og oplever, at alt omkring hende pludselig er forandret. Mødet med det lille, nye menneske rammer hende som et chok! Hun drages af knive og mørkt vand, og hun får samtidig separationsangst fra sønnen.

Forestilling vil scenografisk være inspireret af ’domestic horror’, hvor det velkendte hjem pludselig kan blive skræmmende. På scenen ses de to talentfulde skuespillere; Christine Sønderris og Marie-Lydie Melono Nokouda (der bl.a. medvirker i Netflix-serien KASTANJEMANDEN).

Hvor: Husets Teater, Halmtorvet 9b, 1700 KBH V

Spilleperiode: 18. sep. – 23. okt. 2021

BILLETTER à 170-220 kr./100-150 kr. for unge u. 25 år - læs mere HER

Mungo Park CELESTE.jpg

3. Mungo Park: CELESTE – en datter forsvinder

Der er "far-datter"-relation for alle pengene i forestillingen CELESTE, hvor skuespiller Henrik Prip er alene på scenen. Han spiller faren Thomas, der på sin fødselsdag sidder og venter på sin datter. Hun er afro-dansk og er taget til en demonstration mod strukturel racisme. Pludselig ringer telefonen, og politiet fortæller, at hans datter muligvis har været involveret i en voldsepisode. Mere uddyber de ikke.

Det får Thomas til at reflektere over deres relation, som er blevet anstrengt. De har hver deres virkelighed, og han gennemgår situationer fra fortid og nutid for at forstå, hvad der er sket med datteren - og imellem de to.

CELESTE er en del af Mungo Parks nye eksperiment med ”skitseforestillinger”, og den foregår i et næsten nøgent scenerum. Skuespiller og aktivist Amelia Høy har debut som dramatiker og instruktør med forestillingen, og anmelderne har kastet stjerner efter den. Du skal være hurtig, hvis du vil nå at se med – og det anbefaler vi, at du gør!

Hvor: Mungo Park, Fritz Hansensvej 23, 3450 Lillerød

Spilleperiode: 31. august – 9. september 2021

BILLETTER og mere info HER

DKT_KGLPLUS_BrunchBallet003.jpg(Foto: Christian Als)

4. Brunch & Ballet – nyd morgenkaffe med piruetter

Start din weekendmorgen med et anderledes kulturelt indslag. Her er det ikke en ”forestilling”, du ser, men derimod kan du på udvalgte lørdage sidde i Det Kongelige Teater og følge med, når nogle af landets førende balletdansere har morgentræning.

Hver dag – med undtagelse af søndag – mødes danserne til halvanden times træning, og det kan være dybt betagende at se, hvordan de arbejder med kroppen til dagens prøver.

Som publikum er det tilladt at sidde med en kop varm kaffe i hånden, mens du nyder morgentræning på scenen - og du kan stille den lille sult i teaterets café fra kl. 9.

Den første omgang med ’Brunch & Ballet’ er 4. september kl. 09:30 på Gamle Scene, men allerede ugen efter gentages arrangementet.

Hvor: Det Kongelige Teater, Store Scene, August Bournonvilles Passage 2, 1055 København K

Spilleperiode: Kun på få udvalgte lørdage - se kalender HER 

BILLETTER: Gratis, men der er kun adgang til arrangementet med billet, som du finder HER.

Foto Emilia Therese.jpg

5. Teater Grob: ELUSIA – unge kvinder bryder fri

ELUSIA er nyskrevet dansk dramatik af Zara Lea Palmquist, og handler om unge Liva, der er ensom i livet, på sit studie og i sin lejlighed i Nordvest, som hun ikke har råd til. Da roommaten Makaria flytter ind, begynder Livas liv at ændre sig. Makaria er en hensynsløs, nysgerrig og driftig. Hun introducerer Liva til selvhjælpsprogrammet Elusia, og snart begynder både verden og Liva at forandre sig.

Det er et poetisk drama med sort humor om to unge kvinders kamp for at frigøre sig fra ensomhed og samfundets pres. Forestillingen undersøger depressionen, selvhad og skam blandt unge, som savner fællesskab og ønsker at frigøre sig fra andre meninger. Virkelig relevante emner, mener vi.

Som noget særligt sidder live-tegner Bob Lundgreen Kristiansen og interagerer med de to skuespillere på scenen UNDER hver forestilling. Hans livetegninger udgør en evigt forandrende scenografi, når han direkte fra bagscenen tegner karakterernes verden frem undervejs. Det viser noget om, at Teater Grob (igen) tænker ud af boksen, når de afprøver et nyt, scenisk formsprog. Og vi tror på, at det bliver værd at se med!

Forestillingens to karakterer, Liva og Makaria, spilles af Anne Sofie Wanstrup (har bl.a. medvirket i filmen ’Hvor kragerne vender’ og DR’s ’Grænseland’) og Maria Cordsen (har bl.a. medvirket i filmen En, to, tresomt og Viaplays ’Try Hard’).

Hvor: Teater Grob, Nørrebrogade 37, 2200 København

Spilleperiode: 4. september – 18. september 2021

BILLETSALG og mere info HER

Offside 1.jpg

Folketeateret: Offside – en umulig forelskelse

Der findes dem, der påstår der kun er få tabuer tilbage i verden – i så fald er homoseksualitet inden for sport, og i særdeleshed fodboldverden, i hvert fald ét af dem. Og det er netop det, som ungdomsforestillingen Offside sætter fokus på.

I en lille fodboldklub i udkantsdanmark er Nick en af de bedste på holdet og hans far med de store ambitioner på sin søns vegne er holdets træner. Asbjørn flytter til byen, og da han må kæmpe for at få plads på fodboldholdet, tager Nick ham i forsvar. Derfra udvikler venskabet sig til følelser – og en forelskelse. Det fører til en langt større – og sværere – kamp end den på fodboldbanen. Der er jo ingen bøsser i superligaen, vel?

Vi ser frem til denne forestilling for både unge og voksne, som giver tid til eftertanke. På scenen står René Benjamin Hansen, Peter Schlie og Mathias Bøgelund.

Hvor: Folketeatret, Nørregade 39. 1165 København K

Spilleperiode: 26. oktober – 6. november 2021

BILLETSALG og mere info HER.

Anbefalet til dig