gaver til børn 1-6 år
SPONSORERET indhold

Julegave til junior: Her er de bedste gaver til børn mellem 1 og 6 år

Har du også brug for inspiration til at finde den perfekte gave til dit barn? Barnets alder er naturligvis afgørende for, hvad en god gave er. Her er, hvad der er vigtigt at vide, før du køber en gave til dit barn - alt efter om det er 1 eller 6 år.

Af:: Lea Holdgaard Hansen Foto: Getty Images
30. nov. 2021 | Børn | Vores Børn

Om det er en julegave, en fødselsdagsgave eller en 'bare-fordi-gave', så skal hovedet oftest lægges i blød, når man skal købe gaver til børn - og det kan være lige så stor en udfordring at finde på gode ønsker til barnets ønskeliste.

Det kan være svært at finde på spændende sager til de mindste, for der er stor forskel på, hvad der hitter hos en tumling på 2 år og et skolebarn på 6 år.

Her har vi samlet viden om barnets leg i alderen 1-6 år, så du ved, hvad der er vigtigt at have for øje, når du køber julegave til dit barn.

Du kan herefter trykke dig videre på vores LÆS OGSÅ-links og finde vores gode bud på julegaver til barnet i den specifikke aldersgruppe.

Vi håber, det kan hjælpe dig i jagten på den perfekte julegave til dit barn.

Den perfekte gave til et barn på 1 år

Når du skal købe gaven til et barn på 1 år, skal du være opmærksom på, at barnets sprog endnu ikke er ordentligt udviklet, og barnets leg derfor vil kredse om at undersøge genstande. I det første leveår har barnet en sanselig indgang til legetøjet, og når barnet bliver omkring et år, er det typisk meget optaget af strukturer, former og farver.

Det betyder, at det farverige legetøj er et hit for de helt små børn, som vil opsøge det farvestrålende frem for eksempelvis det træfarvede. Ifølge psykolog Birgitte Hultberg er det en vigtig del af dit barns udvikling og livsglæde at omgive sig med stærke farver.

Du har måske haft betænkeligheder ved at købe legetøj i meget stærke til din baby i angst for at overstimulere, men her er sundhedsplejerske Lena Dyhrbergs råd, at du mærker efter og ser, hvad din baby selv vælger. Et meget senisitivt barn vil måske føle sig forstyrret af stærke farver og derfor ikke selv opsøge det.

Et 1-årigt barn vil også være optaget af at mærke og smage på alt og det vil fascineres af materialer. F.eks vil barnet undersøge, hvordan bamsen føles, om det larmer, når tårnet vælter, om klodsen passer i hullet eller hvordan gåvognen egentlig smager. Derfor er det også altid et godt tip at sikre sig, at legetøjet ikke indeholder skadelige stoffer.

Det er altså nu, du skal investere i legetøj, som har forskellige materialer, former og farver. Det vil sige bløde bamser, puttekasser, bideringe, stableklodser, gåvogn, ting der kan lave lyde og legetøj, som styrker grovmotorikken.

LÆS OGSÅ: Se de bedste gaver til de 1-årige hér!

Baby jul.jpg

Den perfekte gave til et barn på 2 år

Når du skal købe en gave til dit barn på 2 år, er det væsentligt at have for øje, at børn i denne alder begynder at være mere opmærksomme på hinanden, når de leger. Måske du har observeret det, hvis dit barn har søskende eller i vuggestuen, når du henter og bringer. Den 2-årige er meget opmærksom på andre børn og særligt de større af slagsen, og kaster sig hovedkulds ud i de samme projekter som eksempelvis storebror eller storesøster - uden helt at tage sin egen størrelse eller motoriske færdigheder i betragtning. Det 2-årige barn iagttager og inspireres altså af andres leg. På samme vis vil det blive inspireret til leg ved at se på de voksnes handlinger. På den måde kan en støvklud hurtigt blive favoritlegetøjet, hvis dit barn har set dig gøre rent. Og hvem siger nej til lidt ekstra rengøringshjælp?

Det er også nu, dit barns fantasi for alvor sætter ind. Et tog kan sagtens forvandles til et fly eller en gammel grydeske til et sværd. Det bliver særligt tydeligt, når dit barn siger bil-lyde, mens bilen kører hen over gulvet, eller hvis koen (læs: dit barn) på bondegården meget højt muuher inde fra børneværelse. 

Det er nu, I skal have gang i legetøj, man kan være sammen om. For eksempel legetøjskomfur, hvor man kan lave mad til hinanden, eller et telt man kan lege hule i. Lad også meget gerne dit barn lege med hverdagsting i hjemmet og lad ham eller hende bruge legetøjet på sin egen måde. En børste kan snildt forvandle sig til en opvaskebørste i legen og en papkasse til et hundehus.

LÆS OGSÅ: Se de bedste gaver til de 2-årige hér!

2.jpg

Den perfekte gave til et barn på 3 eller 4 år

Når dit barn er 3 år, vil legen i endnu højere grad blive inspireret af hverdagen og de voksnes verden. Du vil måske opleve, at dit barn øver rollemønstre og kopierer de voksnes adfærd og afprøver hverdagen fra sit eget perspektiv som en del af legen, f.eks. når der laves imaginær kaffe, og alle naturligvis bliver tilbudt en kop, eller når du kan købe noget i dit barns nyopfundede købmandsbutik. Et barn på 3 år vil altså suger alt, som det oplever til sig, og omsætter det til sin legende udgave af virkeligheden.

Du vil opleve, at dit barn nu kan lege længere ad gangen og kan gå frem og tilbage imellem leg og virkelighed uden at miste koncentrationen.

Motorisk sker der også meget i denne alder, hvor dit barn sikkert gerne vil cykle, lave balancelege, slå kolbøtter, hoppe ned højt oppefra og så videre.

Det er nu, I skal have legetøj frem, der inspirerer til bevægelse som for eksempel løbecykel og løbehjul. Og i den grad også legetøj, der understøtter rollelege og efterligner det, voksne bruger eksempelvis købmandsbutik, mad til indkøbsleg, doktorsæt, kaffestel, værktøj, haveredskaber og dukkehuse.

LÆS OGSÅ: Se de bedste gaver til de 3-4-årige hér!

3-4.jpg

Den perfekte gave til et barn på 5 eller 6 år

Når du skal finde en god gave til et barn på 5 eller 6 år, kan du med fordel huske på overskrifterne 'fordybelse' og 'koncentration'. Det er nemlig kodeord for barnets leg i denne alder. Du vil måske opleve, at dit barn nu kan sidde i timevis og nørkle med noget. Det kan f.eks. være krea-projekter såsom tegning eller perler, eller det kan være spil eller en spændende bog, hvor højtlæsningen virker fængslende.

Mange børn begynder i denne alder at lege med iPads og computere. Hvad retningslinjerne er hos jer, bestemmer I som forældre, men det er værd at huske på, at det også er forældernes ansvar at få dit barns opmærksomhed rettet mod andre spændende ting, man kan fordybe sig i – hvem ved, måske gemmer der sig en robotkonstruktør, broderientusiast eller læsehest i dit 5-6-årige barn derhjemme?

Når barnet leger med andre børn, kan legen bære mere præg af fantasi og det uvirkelige. Der vil være mere fokus på rollefordeling samt regler - og reglerne behandler oftere moralske emner; f.eks. god versus ond.

Det kan være en din idé at anspore barnet til at bruge sin krop og styrke sin motorik, f. eks ved at køre på 2-hjulet cykel. Barnets krop vokser en del i disse år, og finmotorikken kan have svært ved at følge med. F.eks. kan dét at knappe en knap pludselig blive en udfordring, selvom knappen ikke har været et problem før.

Det er nu, du skal investere i legetøj, der giver mulighed for fordybelse eller fysisk aktivitet. For eksempel skakspil, dukkehuse, Lego, rulleskøjter, løbehjul og meget mere.

LÆS OGSÅ: Se de bedste gaver til de 5-6-årige hér!

5-6.jpg

Anbefalet til dig