Kvinder giver gaver
SPONSORERET indhold

Juletid er gavetid - og det er faktisk sundt at give

Juletid er gavetid og tid til at være gavmild overfor hinanden. Men det er ikke bare hyggeligt at give hinanden gaver – det er faktisk også sundt. Bliv klogere på, hvordan din gavmildhed kan være en gave – ikke kun for andre, men også for dit humør og din sundhed.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
17. dec. 2020 | Sundhed | Hendes Verden

Julen er hjerternes – og for mange også gavernes – fest, og her i den søde juletid er vi lidt mere tilbøjelige til at være gavmilde end resten af året. Det er ikke bare hyggeligt at give hinanden gaver, det er også sundt, og hvad der rent faktisk sker i kroppen, når vi giver, har en række tyske forskere fundet svaret på.

Forskerne målte på 50 deltageres hjerner for at finde ud af, hvad hvilke områder i hjernen, der bliver påvirket, når man giver til andre og oplever deres taknemmelighed.

De opdagede, at en mindre gruppe hjerneceller bagerst i hjernen aktiverer hjernens belønningscenter, hvorved der udløses en række hormoner, herunder signalstoffet dopamin og kærlighedshormonet oxytocin. 

Læs også: Psykologi: "Jeg vil have mere af den nærhed, vi havde under nedlukningen"

En række andre undersøgelser peger desuden på, at vi får det bedre både fysisk og mentalt, både når vi giver fysiske ting og gør noget godt for andre, fx frivilligt arbejde. Således er gavmildhed bl.a. med til at sænke blodtrykket og stressniveauet og gavne din psykiske sundhed, så du føler dig mere glad, ligesom det giver følelsen af ro, tilfredshed og bedre livskvalitet.

Da der synes at være sammenhæng mellem, hvor givende man selv er, og hvad man modtager, er det bare med at give løs.

Læs også: ”Jeg føler mig utilstrækkelig sammen med min veninde”

69 % som fejrer jul foretrækker at give gaver, mens kun 16 % foretrækker at modtage. Særligt kvinder holder af at glæde. 74 % kvinder mod 63 % af mænd foretrækker at give gaver.

Kilder: Videnskab.dk Dr.dk YouGov Kilde: Forskningscentret Greater Good Science Center ved University of California Netdoktor

Anbefalet til dig