Mine ambitiøse datter har lagt mig på is Vibekes Brevkasse Hjemmet

Foto: Getty Images Min datter tager afstand fra familien, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min ambitiøse datter har lagt mig på is

Jeg er mor til tre døtre, som jeg har opdraget alene. Jeg har altid været tæt med dem alle, men nu volder min midterste datter problemer. Hun er begyndt at blive flov over mig og det faktum, at jeg ikke går op i nye, dyre ting og at få en lang uddannelse, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om iskold datter

Jeg er mor til tre døtre, som jeg har et meget tæt forhold til og har opdraget alene. Det er min midterste datter, der er sidst i 20’erne, der volder mig problemer, fordi jeg føler, at hun afviser mig.

Hun var ellers altid den, der skulle finde de bedste gaver til mig, kom med blomster og sagde, at jeg som mor gjorde det godt. Det ændrede sig, da min datter mødte den mand, hun nu er gift med.

Efter at min datter er kommet ind i sin mands familie, tror jeg, at hun er begyndt at blive flov over mig.

Det begyndte med, at hun ikke tog telefonen, når jeg ringede. Siden begyndte hun at ignorere mig, når vi var sammen. Jeg fortalte hende, hvordan jeg følte mig afvist, men hun kunne slet ikke forstå, at jeg følte sådan, for hun syntes ikke, at der var noget galt.

LÆS OGSÅ: Jeg er så bekymret for min datter

Min datter går meget op i, om folk går i det rigtige tøj, har den rigtige bil og hus osv. Hun har altid stilet højt, og hendes kæreste er lige sådan, og hans forældre og brødre har alle eget firma.

Selv arbejder jeg som håndværker og bor på en gammel gård og kører i gammel bil, så jeg passer ikke ind i deres liv.

Jeg har igen ringet til min datter og spurgt, hvorfor hun er så afvisende, men hun er fuldstændig uforstående og insisterer på, at der ikke er noget galt

Jeg har altid haft meget kontakt med hende, så jeg forstår ikke hvad der er sket. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at stoppe med at bore i årsagen

Når vi føler os afvist, så har vi tit en dårlig vane med at læse os selv ind i årsagen til afvisningen. Således antyder du i din mail, at din datters afvisning skyldes, at du ikke er god eller tjekket nok til, at hun og kæresten gider dig. Det er jo dine tanker, men det er slet ikke sikkert, at det forholder sig sådan.

Nu skriver du, at du altid har haft et tæt forhold til din datter, hvor I har set hinanden tit. Jeg kan derfor ikke lade være med at tænke, at når din datter trækker sig, så er det i fordi, hun har brug for fred til at finde sine helt egne ben at stå på sammen med sin mand.

Det synes jeg er forståeligt; de to har jo brug for selv at skabe rammerne for deres fælles liv. Det er smerteligt, men i virkeligheden kun sundt, når vores voksne børn trækker sig fra os på den måde, for det skal de jo for at finde deres egen plads i verden.

LÆS OGSÅ: Jeg er jaloux på min mands datter

Når din datter så virker sur og afvisende, så kan det skyldes, at du med din adfærd ikke accepterer det behov hos hende. For du bliver ved med at kræve en forklaring, som hun tydeligvis ikke vil eller er i stand til at give dig.

Mit råd til dig er derfor, at du stopper med at bore i årsagen og i stedet accepterer, at det lige nu er sådan.

Jeg skriver "lige nu", for jeg tror faktisk, at når din datter har fundet roen i sit eget nye liv, så skal hun nok dukke op igen. Her kan det så være, at jeres forhold ikke kan blive præcis som før, men sådan er det.

Vi har kun vores børn til låns, de er og skal være helt deres egne, men accepterer vi det, så er chancen for at vi kan få et godt og ligeværdigt forhold til dem fremover også større.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Karriere og Brevkasse