Vibeke Dorphs brevkasse

Foto: Getty Images Vi vil gerne spare på madbudgettet, men vores datters veninder gør det svært, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Mine børns venner tømmer vores køleskab

Vores datter på 15 år har ofte veninder med hjem fra skole, og de tømmer nærmest vores køleskab. Vi forsøger at spare på madbudgettet, men samtidig vil vi jo gerne være gæstfrie, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om mange maver, der skal mættes

Jeg bor med min mand og vores to fælles børn. Vi har en rimelig god og stabil økonomi, bor i eget hus, har en bil og tager på familieferier et par gange om året. Jeg er nu blevet selvstændig, og min indtægt er derfor pt. usikker, og vi har i øjeblikket ikke det store råderum i økonomien.

Mit problem er, at vi bruger rigtig mange penge på mad, bl.a. fordi vores to børn har venner på besøg flere gange om ugen. Vores datter på 15 har f.eks. en veninde, der spiser fast hos os to-tre gange om ugen, og derudover har hun flere sultne veninder med hjem ugentligt. De spiser rigtig meget, ikke kun til aftensmad, men også som det første, når de kommer hjem fra skole.

LÆS OGSÅ: Hvorfor slår mine veninder altid hånden af mig?

Det er umuligt for mig at planlægge, fordi de jo er spontane, som børn er, og det er svært for mig at sige, at der er noget af maden, de skal holde sig fra. Jeg bryder mig heller ikke om, hvis jeg skal forbyde dem at tage noget mad, idet de jo lige kommer fra skole.

Jeg har dog flere gange for sjov sagt ting som, at de må tage en større madpakke med i skole, men det preller af på dem. Hvad gør jeg? Vi vil så gerne spare lidt på vores madbudget.

Vibeke Dorph råder til at sætte rammer

Det lyder som et skønt hjem, I har jer, for det er hjem, hvor børn føler sig velkomne og har lyst til at komme. Jeg bestræbte mig selv på at have sådan et hjem, men jeg kan dog også sagtens huske skuffelsen, når jeg kom træt og sulten hjem fra arbejde kun for at finde et plyndret køleskab.

Værre blev det, da der kom kærester til, store sultne fyre i vækst, som let kunne fortære en hel kylling eller et fad med lasagne, nærmest i en mundfuld.

LÆS OGSÅ: Min kærestes affærer spøger, men er jeg for naiv?

Indrømmet, her kom min gæstfrihed til kort, og jeg skammede mig da egentlig ikke over det, når jeg f.eks. gjorde husstanden klart, at der var mad, de bare skulle holde nallerne fra. Jeg synes da helt sikkert, at du sagtens kan gøre det samme og måske lidt mere til:

Lav en hylde i køleskabet med lidt brød, smør, ost og pålæg og sig så, at de må holde sig til det, resten af køleskabet skal de derimod holde sig fra. Lav så også lidt ekstra kartofler, ris og salat til middagsmaden, når veninderne er på besøg, så må I deles om de lidt dyrere råvarer.

Og tal da også med din datter om, hvordan I indretter jer, så I ikke bliver ruineret derhjemme. Dine børn har kun godt af at lære, at tingene koster, og at alle derfor må indrette sig, hvis både dør til hus og køleskab skal blive ved med at stå åbne for jeres mange unge gæster.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Børneopdragelse og Livsstil

610x200_woordy_knap2.jpeg