Britt Bendixen
Foto: Søren Jansby og Klaus Bo Christensen Dansedommeren Britt Bendixen elsker julen og alle dens traditioner, men husker stadig én juleaften, der virkelig skuffede.

Britt Bendixen om jul

Britt Bendixen: Sådan holder jeg jul

Britt Bendixen er vild med julen og alle dens traditioner, og trods travlhed i december giver hun sig tid til hygge. Med barnebarnet Axels ankomst i familien er danseekspertens jul blevet endnu bedre. Hun har faktisk aldrig oplevet en dårlig juleaften. Og dog. For der var noget med en julemiddag.

Hvornår begynder julen for dig?
Jeg har en fin gammel adventskrans, som jeg hvert år pynter op med gran, bånd, kogler og kraftige hvide bloklys. Når den bliver tændt første søndag i advent, kommer jeg altid i julestemning.

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?
Jeg føler, at alle mine juleminder er gode. Men det er altid særligt dejligt at opleve børns glæde og begejstring juleaften, så minderne fra da min søn Niclas var lille, og nu juleaftenerne med familien og mit barnebarn Axel er afgjort de hyggeligste. 

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?
Jeg har aldrig oplevet en dårlig jul. Og dog! For jeg husker en jul, jeg var vel otte år, som min familie og jeg tilbragte på et herregårdshotel i Sverige. Jeg glædede mig meget til julemiddagen, så stor var min skuffelse, da man, som det er tradition i Sverige, serverede lutfisk (tørret, udblødt og kogt fisk, red.) i stedet for flæskesteg juleaften. Heldigvis var der masser af risengrød, og jeg fik mandelgaven, så det blev en fin jul på trods af lutfisken.

Hvor holder du jul i år?
Sidste år holdt jeg jul i udlandet, men i år fejres julen hjemme sammen med familien, og det glæder jeg mig meget til.

Hvad spiser I juleaften?
Da vi i familien har lidt forskellige traditioner med fra vores barndomshjem, består julemiddagen altid af både flæskesteg, and og medisterpølse. Og derefter risalamande.

Kan du lide at danse om juletræet?
Ja, jeg elsker at danse – også om juletræet.

LÆS OGSÅ: Mille Lehfeldt var ikke sikker på, at hun ville have børn: “I dag forstår jeg ikke, hvad jeg var så bange for”

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?
Min bedste julegave er, skønt den blev en smule forsinket, mit barnebarn Axel, der blev født 4. januar 2009.

Juleaften i familiens skød er bare det bedste, synes Britt Bendixen. Her med sønnen Niclas og svigerdatteren Trine Dyrholm.

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?
Min værste julegave var det gipsben, jeg for en del år siden blev belemret med. Jeg havde sprængt min akillessene. Så det år dansede jeg ikke rundt om juletræet, men humpede rundt iført gips og krykke.

Har du en yndlingsjulesang eller -salme?
Jeg holder af alle julesange og -salmer, og vi synger mange af dem juleaften.

Har du en yndlingsjulefilm?
Disneys Juleshow "From all of us to all of you" er et must hver eneste jul.

Hvordan er din december måned?
Som alle andre har jeg en travl december måned, men jeg finder altid tid til en hyggestund og et glas gløgg med gode venner.

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?
En fast tradition i min barndom var kædedans rundt i huset til "Nu' det jul igen, og nu' det jul igen". Kædedansen afsluttede altid dansen om juletræet. Min mor påstod, at det var sundt med hurtig bevægelse, for: „så forbrændes kalorierne, og intet fedt når at sætte sig på sidebenene". Jeg må med skam indrømme, at det ikke er hver eneste jul, vi når at løbe og synge og forbrænde kalorier.

Britt Bendixen, 75

Danseinstruktør og tidligere indehaver af danseinstituttet Pejsegården i Brønshøj.

Dommer i "Vild med dans".

Britt Bendixen bor sammen med Marianne Nybo. Britt Bendixens søn er instruktør Niclas Bendixen, som er gift med skuespiller Trine Dyrholm, parret er forældre til Axel.

Britt Bendixens forældre, Mitzi og Frode Bendixen, etablerede Pejsegården, hendes bror, afdøde Bo Bendixen, var danseinstruktør og entertainer.

Aktuel med "Vild med dans", Erik Clausen-filmen "Aldrig mere i morgen" samt erindringsbogen "Et lyst sind – er ofte en viljessag", skrevet sammen med forfatter Iben Albinus Sabroe og netop udkommet på Politikens Forlag.

3 hurtige

Brunkager eller ­vaniljekranse?
Vaniljekranse

Bløde eller hårde pakker?
Bløde pakker. Dog gerne en hård pakke, hvis den indeholder et par lækre støvler...

Levende eller elektriske lys?
Levende lys

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Jul