Bullet journal
SPONSORERET indhold

Vild med at lave lister? Her er din nye hobby

Vi mennesker kan i bund og grund deles op i to slags typer: Dem, der ikke ser et formål med at lave lister – og dem, der mener, at der kan laves lister til alt. Til de sidstnævnte er der godt nyt.

Af:: Susanne Baden Jensen Foto: Privat/Kristine Koch
01. sep. 2017 | Livsstil

En kuglepen og en notesbog. Og et ønske om at få styr på dit liv.

Det er faktisk alt, hvad du behøver for at komme i gang med den store trend, som hitter i udlandet - især i USA - og som nu også er nået til Danmark.

’Bullet journal’ hedder fænomenet, hvor du fører journal over dit liv på en ny måde, der kombinerer to do-lister, ’post its’, den klassiske kalender, dagbogen og meget mere i ét.

– Langt de fleste bruger bullet journal som en kalender med mere. Her fører de også lister over projekter, vægttab, ’habit trackers’ eller taknemlighedsdagbog. Det kan være alt muligt, men det handler om, hvad du vil fokusere på i din dagligdag, forklarer Kristine Koch, der arbejder med stresscoaching og tidshåndtering.

LÆS OGSÅ: Stresset? Sådan bliver du stærkere og gladere

Hun er selv aktiv bruger af bullet journals, som hun jævnlig lægger ud på sin Instagram-profil til inspiration for andre.

Hvad er en bullet journal?

En bullet journal skal ses som et redskab til at få styr på alle de ting, du har i gang, og derigennem også din personlige udvikling. Den er fx god, hvis du søger svar på, hvad du egentlig bruger dine timer på i løbet af en dag, eller hvorfor du ikke får fuldført de ting, du ellers sætter dig for.

– Ved at se tilbage på siderne i ens bullet journal, opstår der en guldgrube af materiale til læring, refleksion og selvudvikling. Du kan simpelthen blive skarpere - uge for uge og måned for måned - på, hvordan du skal planlægge dit liv for at nå i mål. For planlægning og effektivitet er meget personlige størrelser, siger Kristine Koch.

bullet journal

I en tid, hvor apps kan hjælpe os med at få styr på nærmest alt i vores liv, kan det virke håbløst gammeldags at bruge pen og papir. Men det er helt bevidst. En bullet journal er nemlig en del af ’back to paper’-bevægelsen, forklarer Kristine Koch.

– Når du arbejder med bullet journal, skal alle de ting, du har i hovedet, skrives ned, også de små ting. Jo flere småting, jo bedre, for så skal du ikke huske på dem mere. Det er et opsamlingsværktøj, og det giver en renselseseffekt. Psykologiske studier viser også, at alene bevægelsen med at føre pennen over papiret kan virke afstressende, ligesom at den kreative proces er guld værd. Du bruger fingre, hænder, fornemmelse. Alt det, der er sundt for os, siger hun.

For nybegyndere kan det måske virke lidt overvældende at se de mange kreative bullet journals på sociale medier som Instagram og Pinterest, men du behøver ikke at være kreativt anlagt for at hoppe med på bullet journal-bølgen, understreger Kristine Koch. Det vigtigste er, at den er personlig.

– En bullet journal er et analogt system i en digital tidsalder. Den består af fem primære elementer, som man selv gør personlige. Jeg har set tusindvis af forskellige bullet journals, men ingen er ens. De kan være ekstremt minimalistiske i deres opbygning, og de kan være ekstravagante og ”all inklusive”.

Hun anbefaler derfor, at du husker dig selv på, at det er ok at starte med at fejle.

– Det er en læringskurve, og du kan heldigvis bladre og starte forfra på en ny blank side. Så ved du, hvordan du skal gøre det anderledes ugen efter.

Sådan laver du din egen bullet journal

Sammen med Kristine Koch har vi lavet denne ”trin for trin”-guide til, hvordan du starter med at lave en helt basis bullet journal:

1. Start: Det skal du bruge

En notesbog og en kuglepen. Så simpelt er det. Når det er din først bullet journal, så lad være med at købe den dyreste notesbog. Men vær opmærksom på, at siderne har en vis tykkelse og kvalitet, da kuglepennen ellers kan gå gennem papiret.

2. Din stil: Minimalistisk eller kreativ

Stil dig selv spørgsmålet: Er jeg til en minimalistisk stil eller en mere kreativ stil? Det kan virke tidligt at skulle tage stilling til, men det er godt at overveje allerede på dette stadie, fordi det så bliver nemmere at søge inspiration hos andre. Vælg den stil, der tiltaler dig mest (og så kan du jo altid sadle om, hvis du får lyst). Du får hurtigt skabt din helt egen bullet journal-stil.

3. Første side: Lav din key

På side 1 opsætter du en ”key” – eller ”nøgle”. Din key er en personlig oversigt over de bullets (ikoner), du gerne vil bruge. Det kan fx være bullets som markerer: ”påbegyndt”, ”fuldført”, ”rykket” og ”annulleret”. Ikonerne kan være alt fra firkanter, trekanter og cirkler til hele og halve krydser og pile. Du vælger selv.

Formålet med din key er, at du via bullet-ikonerne kan markere ting i din bullet journal, så du altid har overblik over, hvor du er i processen med dine opgaver og din tidsplanlægning. 

bullet journal - key

4. De næste sider: Din fremtidslog

På siderne herefter udfylder du din "fremtidslog", altså dine langsigtede, fremtidige planer: Hvad har du af planer i denne måned – og de kommende? Du kan bruge ligeså mange sider, du har brug for.

Opbygningen af en fremtidslog:
• Mange tegner den op som en slags kalender fordelt på måneder – hvor ALLE aftaler og opgaver med datoer føres ind!
• Til aftaler uden datoer laver du en ny side, hvor disse typer opgaver skrives ind
• Hvis du er typen, der også kommer i tanke om ting, som er relevant for fx året efter, kan du lave en side til disse

bullet journal fremtidslog

5. Siderne derefter: Vælg ugelayout eller dagslayout?

Her skal du vælge mellem at lave enten et "ugelayout" eller et "dagslayout". Dit valg af layout bør afhænge af, hvordan din(e) uge(r) ser ud. Hvis du har mange opgaver hver dag, kan et ugelayout stadig være en god idé, da det giver et forkromet overblik. Savner du et mere detaljeret overblik over, hvordan du bruger dine timer, kan et dagslayout være en fordel.

Start med at prøve dig frem. Aftal med dig selv, at du fx hver fredag eller søndag vil sidde og se på den kommende uge. Det gør, at du hele tiden indirekte tager stilling til, hvordan du vil bruge din tid. Et dagslayout behøver ikke tage længst tid, hvis du laver det i en minimalistisk stil.

Ugelayout - (ikke udfyldt)

bullet journal ugelayout

Dagslayout - (udfyldt)

bullet journal dagslayout

6. Andre sider: Gør din bullet journal (endnu mere) personlig

Ovenstående trin rummer det basale. Når det grundlæggende er på plads, er du frit stillet til at give din bullet journal DIT personlige præg og indhold. På de næste sider kan du have områder, du gerne vil give ekstra fokus, overblik eller sætte mere i system.

Som inspiration kan nævnes:

"Habit trackers": Overblik over de vaner, du gerne vil have i din hverdag
Dagbog: Mange fører en form for dagbog i deres bullet journal
Trackers til motion: Det kan være med til at få systematiseret din motion eller dit vægttab
Spirituel udvikling: Indsæt spirituelle ritualer eller tidspunkter til meditation
Børnenes milepæle (eller egne): Afsæt sider til at følge udviklingen hos dine børn eller dig selv
Bucket list: Få konkretiseret særlige ting, du gerne vil (op)nå. I USA er det fx populært at lave forskellige lister til hver årstid
Økonomi: Sider, hvor du fx følger dit pengeforbrug, laver budget eller opsparingen til noget særligt
Madplan: Hjælp til fx at huske, hvilke retter til aftensmad har du lavet, indkøb eller kostplan
Taknemmelighed: Sider, hvor du skriver tre ting ned, du har været taknemmelig for den pågældende dag

LÆS OGSÅ: Bullet journal: Masser af inspiration til personlige lister

bullet journal kreativ startkit

7. Månedlig refleksion

Hele pointen er, at du selv skaber dine måneder og dine dage. Så stop op én gang om måneden og reflektér over din bullet journal. Det er her, du kan spørge dig selv: "Ok, nu rykker jeg dette punkt for 5. gang! Hvorfor det? Hvorfor har jeg overhovedet det punkt?"

8. Sidste skridt: Du skal bruge den...

Det kan lyde banalt, men det er det vigtigste skridt. Din bullet journal virker kun, hvis du holder listerne ved lige – ellers falder den til jorden. Derfor:

1. Tag din bullet journal med dig overalt: Gør den til din tro følgesvend, som altid er med i tasken
2. Skriv alt ned: Hvis du får en ny aftale eller idé, så notér det ned
3. Hav det ugentlige møde med dig selv: Gør det til et ritual!

bullet journal back2bascis_kris

Anbefalet til dig