CPH PIX filmen Danmark
Foto: Pr/'Danmark' Den charmerende film 'Danmark', som er et ”street-wise”, intimt ungdomsdrama, vises på CPH PIX.

CPH PIX 2017

Disse 9 skønne film skal du se på CPH PIX

GUIDE: Vi har udvalgt ni af de film, som vi glæder os mest til under landets største spillefilmfestival.

Holder du af at sidde i biografmørket og lade dig rive med af rørende, relevante og aldrig kedelige film, så er der masser af guld at hente under dette års CPH PIX.

Festivalen starter 28. september og løber frem til 11. oktober, og den er Danmarks største kun med fokus på spændende spillefilm, hvor der i år er over 150 af slagsen at vælge i mellem på programmet.

Vi har her udvalgt vores bud på ni af de CPH PIX-film, som vi ser mest frem til:

LÆS OGSÅ: 6 film du bør se i 2017

'Danmark' – 16 år og gravid efter et engangsknald

Den unge instruktør Kasper Rune Larsen fra Super8 debuterer med den charmerende danske spillefilm 'Danmark', som er et "street-wise" og intimt ungdomsdrama om skatere, fester, ansvar og manglen på samme - og om at blive voksen og se virkeligheden i øjnene.

22-årige Norge lever en skødesløs tilværelse som ungkarl i provinsen. Men efter et one night stand dukker Josephine på 16 år op og fortæller ham, at hun er gravid. Pludselig skal de begge tage stilling til spørgsmål om børn og abort, alt imens de prøver at holde styr på forelskelse og drømme for fremtiden.

'Danmark' vises 1. (mød instruktøren), 6. og 11. oktober.
Læs mere om tid og sted her

Darling – den danske "Black Swan"

Den meget roste danske skuespiller Danica Curcic spiller balletstjernen, Darling, som vender tilbage til Danmark i Birgitte Stærmoses film af samme navn. Darlings mand er koreograf og skal opsætte 'Giselle' på Det Kongelige Teater - med hustruen i titelrollen. Under prøverne falder hun dog om i smerter og må ikke fortsætte, så en ung danser overtager hendes rolle.

Og det er her, at filmen udvikler sig - som i balletten - til en fortælling om kærlighed, svigt og magt. Som CPH PIX skriver: "Modsat 'Black Swan' er Darlings kamp ikke mod en ligeværdig rival, men mod en yngre, der minder alt for meget om hende selv. En kamp, hun godt ved, hun ikke kan vinde, men heller ikke kan lægge fra sig."

'Darling' vises 10. oktober (mød instruktøren)
Læs mere om tid og sted her 

Ismael's Ghosts – "død" kone dukker op efter 21 år

Er du - som os - vild med de to franske skuespillere Marion Cotillard og Charlotte Gainsbourg, er filmen 'Ismael's Ghost' et must see for dig.

Efter at have været erklæret død og borte i 21 år vender den mystisk kone Carlotta (Marion Cotillard) tilbage til sin mand, filminstruktøren Ismaël. Hans nye kone Sylvia (Charlotte Gainsbourg) bliver så sygeligt jaloux, at hun forlader dem, og snart spinner alt ud af kontrol for ham. Ud fra traileren er der lagt op til en ægte fransk erotisk drama, og CPH PIX lover da også, at sublimt skuespil i denne 'film noir' om, hvordan vores identiteter formes af udefrakommende, ukontrollable kræfter, uanset hvor hårdt vi kæmper for at være os selv.

'Ismael's Ghosts' vises 28. september, 3. og 9. oktober.
Læs mere om tid og sted her

Tragedy Girls – blodig girl power og horrorkomedie

Vi ELSKEDE film som 'Clueless', 'Heathers' og 'Scream' tilbage fra midt 1990'erne, og derfor hviner vores indre "teen-girls" også over udsigten til at se 'Tragedy Girls' på CPH PIX. Filmens univers er nemlig et herligt remix af disse filmuniverser tilsat 'Fredag den 13.' og 'Kannibalmassakren'. Æstetikken er et sted mellem Disney Channel og 80'er-splatter – i den bedste forstand, tænker vi. Og traileren skuffer os i hvert fald ikke...

Filmen handler om high school-pigerne Sadie og McKayla, der er "BFFs" og deler alle interesser som fyre, tøj, fester – nå ja, og så at myrde folk på kreative måder og poste det på sociale medier. De to overgearede slyngveninder er afhængige af det kick, det giver, og de skyr ingen midler for at få likes. Ifølge CPH PIX er der lagt op til "blodig girl power med stil og fuck-you-attitude i årets mest veloplagte horrorkomedie." Vi glæder os!

'Tragedy Girls' vises 29. september, 2. og 10. oktober.
Læs mere om tid og sted her

Requiem for Mrs. J. – forstadsenkens komiske selvmord

Et post-borgerkrigsdrama om er serbisk forstadskvinde, der gerne vil dø, kan lyde.. tja, afskrækkende? Men i dette tilfælde tror vi på, at der er lagt op til en smuk og ikke mindst rørende, kulsort komedie.

Fru J. er en arbejdsløs enke, der er så træt af sin trælse familie, at hun med besvær, men stor nøjagtighed, planlægger sit selvmord ned til mindste minut på mandens etårs dødsdag - selv gravstenen er klar med dødsår indgraveret. Men før hun kan få lov at stikke sin nye pistol i sit eget gab, skal hun igennem et post-kommunistisk kafkask helvede, da hun vil sikre sin intetanende familie pensionspenge, livsforsikring osv. Og så finder hun ud af, at hendes datter er gravid.

Hvor vi herhjemme i mange år har kunnet bryste os af at være super stærke i den "socialrealistisk komedie-drama"-genre, er vi her spændte på at se et serbisk bud på samme. CPH PIX lover smukke billeder af et land, der ligesom Fru J. ikke er kommet videre i denne komiske fortælling om at begrave sig i sin sorg - længe inden man er død.

'Requiem for Mrs. J.' vises 7. (mød producenten) og 9. oktober.
Læs mere om tid og sted her

The Day After – om at opdage utroskab, før det er begået

Ok, plottet til denne film er på den ene side simpelt, men også dragende: Bongwan har et lille bogforlag og er ved at ansætte en ny sekretær, da hans kone stormer ind på kontoret og i en lang, fantastisk scene overfuser dem begge for at have en affære bag hendes ryg. I filmen 'The Day After' er fokus på, at der er mindst to virkeligheder i én, og pointen her er, at gemalen er skyldig i alle anklager – selvom forbrydelsen ikke er begået endnu.

Filmen skulle rumme en knivskarp dialog om selvværd, ambitioner og kærlighed. Instruktøren bag, Hong Sang-soo, er en af Sydkoreas mest produktive og fascinerende instruktører, og CPH PIX lover, at fans af hans mange værker trygt kan glæde sig!

Vises 30. september, 1. og 5. oktober.
Læs mere om tid og sted her

'Brylluppet' – frie valg vs. arrangeret ægteskab

18-årige Zahira bor i Belgien og er blevet gravid med sin kæreste Tariq. Hun vil gerne beholde barnet, men han vil ikke, og med ét er hun mere alene end nogensinde. For nok er Zahira myndig, men hun er også datter i en dybt troende pakistansk familie, hvis eneste svar på voksenlivet er et arrangeret ægteskab.

'Brylluppet' beskrives som en nutidig 'Romeo og Julie'-historie og et dybt gribende drama om religiøs tvang og en familie i splid med egne følelser. Uden lette svar rejser den spørgsmål om traditioner, forpligtelser og religion. Men også om kærlighed og en ung kvinde, der bare vil have lov at træffe sine valg frit. Vi er spændte på denne belgiske perle, der rummer en problemstilling, som er nødvendig at forholde sig til. Eller som CHP PIX skriver: "En insisterende film til tiden, med en enestående Lina El Arabi i hovedrollen."

'Brylluppet' vises 28. september (mød instruktøren) og 8. oktober.
Læs mere om tid og sted her

En frygtelig kvinde – hvem er værst i parholdet?

Her er endnu en ny dansk film, som vi virkelig glæder os til. Alene spørgsmålet, som den stiller i sin fortælling, er i hvert fald ikke kedeligt:

Har kvinder en frygtelige og manipulerende natur? Eller er mænd ude af stand til at kunne klare sig selv?

Bag 'En frygtelig kvinde' står Christian Tafdrup, som ønsker at revse det moderne parforhold i sin skarpt skårne samlivskomedie. Her møder Rasmus (Anders Juul) kvinden i sit liv, Marie (Amanda Collin). Det udvikler sig hurtigt: Hun flytter ind, hun flytter om, hun sælger cd-samlingen og vender helt op og ned på hans liv. Men er hun i virkeligheden slet ikke drømmekvinden, men besidderisk og manipulerende? Sådan ser det i hvert fald ud i Rasmus' øjne. Omvendt kan det være, at hendes insisteren på dominans er en nødvendig, fordi sjoveren er ude af stand til at klare sig selv? CHP PIX lover, at der er noget at snakke om, når latteren har lagt sig efter filmen – for er dette et sandfærdigt portræt af kvindens frygtelige natur? Eller af mandens?

'En frygtelig kvinde' vises 2. oktober (mød instruktøren)
Læs mere om tid og sted her

CPH PIX 2017 En frygtelig kvinde

Sange i Solen – en ung kvindes indre kamp

Alle de andre flyttede fra Møn, så snart de blev gamle nok, men Julie (Victoria Carmen Sonne) blev tilbage – og bor stadig med sin mor (Charlotte Munck). Nu får hun besøg af barndomsveninden Anna (Emma Sehested Høeg), der kigger forbi på et "pligtvisit". På overfladen tilbringer de tre en idyllisk, pastelfarvet dag i solen på øen lavet af kalk, men skyerne glider dog over himlen og kaster skygger...

Det er omdrejningspunktet i Kristian Sejrbo Lidegaards spillefilmsdebut 'Sange i Solen', der sætter fokus på den skrøbelige Julie, som er ensom, selv i andres selskab, hvor hun forsvinder ind i sig selv. Vægtløs forsøger hun at finde rod i det spirituelle og drømmer sig væk fra et liv, der er svært at leve. Instruktøren kommer fra filmuddannelsen Super16, og i sin film stiller han spørgsmålet: Når meningsløsheden rammer, hvad kan vi så holde fast i for at holde ud?

'Sange i Solen' vises 9. oktober (mød instruktøren)
Læs mere om tid og sted her 

CPH PIX Sange om Solen

CPH PIX

Dette er 9. gang CPH PIX finder sted. Festivalen er den største filmfestival herhjemme.

Med et Filmpas får du adgang til alle dagens film, både på PIX og deres børne- og ungdomsfilmfestival BUSTER (med forbehold for udsolgte forestillinger).

Du kan på CPH PIXs hjemmeside læse mere om det fulde program, en 'dag for dag'-kalender, billetpriser og spillesteder.

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide og Film