Lær hvordan du kan få din kæreste til at udføre halvdelen af de huslige opgaver.
SPONSORERET indhold

Er du også træt af at vaske tøj, mens kæresten ligger på sofaen?

Hvorfor er det, at kvinder oftest er dem, der husker at købe toiletpapir, og i langt de fleste tilfælde også er dem, der må tage initiativ til en støvsugning, når støvet begynder at leve sit eget liv?

23. mar. 2015 | Livsstil | Eurowoman

Vi har lige lært, at der er mange romantiske ting, der kun sker på film. Virkeligheden er nogle gange en anden. F.eks. synes vores kærester eller mænd måske ikke, at vi er billedet på den perfekte kvinde, når vi skælder ham ud, fordi han ikke har tømt opvaskemaskinen.

At bo med en mand er en fantastisk ting. Men nogle gange kan du som kvinde godt rive dig lidt i håret, når du føler, at du løber rundt og ordner huslige ting, mens din kæreste eller mand ligger på sofaen og ser fodbold med sine sko skødesløst sparket af ved siden af.

Er det noget, vi bilder os ind, eller står vi som kvinder stadig for husholdningen, som kvinderne gjorde det i 1950’erne? Hvis vi gør det, er det ikke så sært, at flere og flere kvinder får stresslidelser; for vi arbejder jo fuldtid ligesom mændene, men udfører måske stadig et stykke arbejde i hjemmet, som engang blev anset for at være et fuldtidsarbejde for de hjemmegående husmødre.

LÆS OGSÅ: "Jeg føler, det er lidt taberagtigt at købe take away alene, for så udstilles man som single eller ensom"

Vi har talt med en kønsforsker og en parterapeut om, hvordan man som samboende mand og kvinde undgår, at de praktiske gøremål udvikler sig til skænderi, kriser og måske i sidste ende brud.

Kønsforsker ved RUC Karen Sjørup er enig i, at kvinder oftest står for størstedelen af de huslige gøremål. I hvert fald i starten af parforholdet, hvor forelskelsen stadig er stormende.

- Når man er forelskede, har man som par en tendens til at overdrive det mandlige og det kvindelige. Man kommer let til at indgå i simple roller, hvor det er hende, der laver mad til ham, og ham der betaler osv. Man går tilbage til det gamle kønsrollemønster for at bevise sin kærlighed. Når så den første forelskelse har lagt sig, hænger man hurtigt fast i et mønster med en rutinemæssig arbejdsdeling, siger Karen Sjørup.

Køkkenrulle som toiletpapir

Men hvorfor lugter kvinderne de sure karklude før mændene, ser at det er tid til at få bund i vasketøjskurven og klipper børnenes negle, når de trænger?

- Kvinder er i højere grad udstyret med en forestilling om, at de skal forestå det huslige. Og så bygger kvinderne rede og går op i, at der ikke bruges køkkenrulle som toiletpapir. Kvinderne går i det hele taget op i detaljerne og ser, når der skal støvsuges, siger Karen Sjørup.

Okay, så der er altså også lidt tale om noget biologisk her. At kvinderne rent genetisk måske kan være indrettet anderledes end mændene. Man siger jo også ofte i populærlitteraturen, at mænd er fra Mars og kvinder fra Venus. Men mændene har da øjne i hovedet ligesom kvinder. Hvorfor ser de ikke, når toiletpapirshylden på badeværelset er tom? 

LÆS OGSÅ: Jo, du kan købe dig til lykke

- Når man studerer tidsforbruget, kan man se, at dér hvor mændene er kommet mere på banen, er med madlavningen. Der er opstået en stor trend omkring mandlige kokke, og mænd er begyndt at gå op i at lave raffineret mad. Men der er ikke sket den store forandring omkring rengøring og tøjvask. Mænd har en tendens til at overse de ”kedelige” ting. Og så har mænd og kvinder også forskellige behov; kvinder synes måske, at tøjet skal vaskes hver dag, hvor mændene måske godt kan gå i deres cowboybukser i fjorten dage, siger Karen Sjørup.

Pynteting har ingen decideret funktion

Og så handler det ifølge kønsforskeren også om opdragelsen af drengebørnene, og om kønnenes vidt forskellige forhold til æstetik:

- Mænd bliver stadig ikke opdraget til at tage sig af det huslige i samme grad, som kvinder gør. Og selvom der er sket en udvikling, tænker kvinder stadig traditionelt mere over æstetik end mænd. F.eks. synes de fleste mænd, at nips, planter der skal vandes osv. er overflødigt. De ting irriterer egentlig bare mændene, fordi pynteting i deres optik ikke har nogen decideret funktion. De kan bedre end kvinder leve i et fuldstændig renskuret miljø; det er den maskuline måde at bo på, siger Karen Sjørup.

Karen Sjørup mener, at vi kvinder selv kan have en del af skylden for, at vores mænd og kærester ikke hjælper mere til, end de gør. For kvinder har en tendens til at overgøre det praktiske og så forvente, at mændene skal gøre det samme. De skal folde børnenes tøj og farvekoordinere det, fuldstændig som vi gør det, og hænge vasketøjet snorlige, ligesom vi gør. Og når de ikke lever op til de krav, skælder vi dem ud. Og så er de ikke vildt motiverede for at hjælpe af sig selv en anden gang.


Det gyldne råd til at få mændene mere på banen
Karen Sjørups råd, til hvordan vi får mændene lidt mere på banen omkring de huslige pligter, er følgende:

- Accepter at han gør det på sin måde. F.eks. når han giver børnene tøj på. Der er ikke noget, der er rigtig og forkert, så længe det er årstidspassende osv. Lav flere ting sammen, f.eks. mad. Og så er I nødt til, når I flytter sammen, at aftale en eller anden form for samarbejdsforhold, ellers ender I hurtigt med at have skabt en rutine, der er svær at bryde. Sæt system i, hvem der tømmer opvaskemaskinen. Og med de sure pligter, som mænd ikke synes er sjove, må man enten betale sig fra det og hyre en rengøringshjælp, eller lave en fast aftale med sin partner om, hvem der gør hvad. Man kan også indgå et kompromis, hvor man gør tingene sammen.

Manden er holdt op med at have en mening

Parterapeut Jan Bjerre mener også i høj grad, at det gælder om at dele ansvaret og sætte ord på, hvordan man fordeler opgaverne. Men at dele ansvaret er ikke det samme som at dele opgaverne:

- Det, der går skævt, er ikke så meget fordelingen af opgaver, men mere fordelingen af ansvar. Typisk føler kvinden, at det er hende, der skal have styr på det hele, og hun savner lidt ansvarsfølelse fra mandens side; at han også har styr på skoleintranet, og at der er mad til næste uge. Typisk ender kvinden med at have optaget de fleste af de huslige pligter efter endt barsel, hvor hun er hjemme, og efterfølgende glemmer man at omfordele opgaverne og ansvaret, siger Jan Bjerre.

Så hvordan undgår man den situation?

- Det kan man kun ved at tale om det og tage det op jævnligt. Men én ting er de huslige pligter, en anden ting er det økonomiske. Og det er ofte manden, der står for det økonomiske, så han synes måske, at han har taget sin del af ansvaret. Som regel er det kvinden, der synes, at fordelingen, omkring de huslige pligter, er et problem, men jeg oplever også mænd, der er kede af ikke at få lov til at bestemme noget. Ofte er manden holdt op med at have en mening gennem længere tid, f.eks. da kvinden var på barsel, og så oplever han pludselig ikke at have nogen indflydelse længere og være overflødig. For at genetablere balancen i et fælles ansvar, kan I sætte jer ned en gang om ugen eller måneden og tale sammen om det. Og det må gerne være lidt hyggeligt med en kop kakao med flødeskum eller et glas rødvin. Drøft hvordan jeres verden ser ud; hvad går godt, hvad går ikke godt, siger Jan Bjerre.

Nogen gange kan du som kvinde godt føle, at du er lidt smålig, når du laver millimeterregnskab med, hvem der har båret skraldet ned sidst, men ofte bliver det en principsag for dig. Vi vil så gerne have, at mændene gør lige så meget som os.

Millimeterregnskab

Handler det i virkeligheden om noget andet? Elsker vi overhovedet vores partnere nok, når vi kan blive sure på dem over at skulle stille deres kaffekop i opvaskemaskinen for femte dag i træk? Jan Bjerre mener, at man som par stadig er glade for hinanden, men at der sker nogle lidt uheldige ting for parforholdet, hvis det hele pludselig er endt med at hænge på kvinden.

- Når manden holder op med at have en mening, så bliver han en lille smule usynlig og holder op med at være tiltrækkende i samme grad. Så der sker også et tab af mandlighed, som for de fleste kvinde, rent biologisk er vigtigt, for at de føler sig tiltrukket. Der ligger også noget biologisk i os, der gør, at det er vigtigere for kvinden at bygge rede, og mange mænd hopper over hvor gærdet er lavest og overlader ansvaret og opgaven til kvinden, siger Jan Bjerre.

Så hvordan sikrer vi, at vores mænd og kærester bliver ved med at fremstå som de dejlige hankøn, vi mødte oprindelig?

- Det er meget vigtigt at dele ansvaret. Jeg bruger derfor ofte at opfordre mine par til at prøve at vende billedet lidt om: Manden siger tit: ”jeg hjælper også med at støvsuge”. Her opfordrer jeg ham til i stedet at sige: ”Dejligt, at du hjælper med at tage nogle af mine opgaver, så jeg har tid til at være længere på arbejde.” Når man vender det sådan rundt, er det pludselig hende, der hjælper manden i stedet for den anden vej rundt. Og med de briller på, er det også manden, der hjælper kvinden ved at tjene nogle penge, så hun har råd til at være på barsel eller nedsat tid. Nu er der noget ansvar tilbage hos manden, fordi han tager ansvar for, at støvsugningen også er hans ansvar. Det handler om ansvarsfordeling; for det kan godt være, at der er én, der støvsuger, men det er ikke det samme som at sige, at den anden ikke har ansvaret for, at det bliver udført. Nogle af de kedelige opgaver kan også blive gode. Jeg har par, der lægger tøj sammen i fællesskab over et glas rødvin, hvor de så får snakket sammen, siger Jan Bjerre.

Forårsruller for anden dag i træk

Så langt så godt. Nu har vi fået en håndfuld brugbare tips til, hvordan vi kan få mændene mere på banen. Men når han så går i gang med at lave mad og serverer forårsruller for anden dag i træk, kaster vasketøjet over tørresnoren og giver sønnen strømpebukser på, hvordan tackler man så lige det som kvinde? Kan vi leve med det?  

- Generelt har den, der har kontrollen, også en bestemt forestilling om, hvordan tingene skal gøres. Og det kan være svært at slippe den. Ved den gammeldags model er familien som et skib med en kaptajn, der udstikker ordrer og kontrollerer, om tingene bliver gjort rigtigt. Man skal hellere styre sin familie som en moderne virksomhed, hvor man har en bestyrelse, der bliver enige om, hvad man gør og hvordan – noget man kan gøre på det ugentlige/månedlige husmøde. Så kan det være, at der et område, som er specielt vigtigt for én, og det skal der også være plads til. Det kan være, at man har brug for at være kaptajn på, hvordan der ser ud på badeværelset eller i kælderen, siger Jan Bjerre.

Nogle gange skal vi som kvinder måske vurdere, om det er vigtigst for os, at vi deler de huslige opgaver lige med mændene, eller at de huslige pligter bliver udført på en bestemt måde. Hvis det sidste er meget vigtigt for os, skal vi måske indse, at vi må eksekvere selv. For mændene kommer aldrig til at tænke i æstetik på helt samme måde, som vi gør. De tænker i brugbarhed. Og på dét punkt er køkkenrulle altså ligeså anvendeligt som toiletpapir.


LÆS OGSÅ: Mads Holgers kæreste: Kærligheden er en drabelig affære

LÆS OGSÅ: Kan kvinder og mænd være venner uden sex?

LÆS OGSÅ: Utroskab: Hvem siger, partneren gerne vil vide det?