Penge kan faktisk gøre dig lykkeligere.

Foto: Alamy Hvis du bruger dine penge rigtigt bliver du lykkeligere.

Penge og lykke

Jo, du kan købe dig til lykke

Den gamle traver, om at penge ikke gør dig lykkeligere, får baghjul med ny forskning, der viser, hvordan du ved at bruge dine penge rigtigt, netop vil blive lykkeligere.

Flere og flere familier vælger de materielle goder fra og flytter ud i naturen. Og forskning viser da også en meget lille sammenhæng mellem penge og lykke – men er det i virkeligheden fordi, vi ikke ved, hvordan de mange penge, vi har tjent, skal bruges?

Traditionel teori fortæller os, at ting, der virkelig gør os lykkelige, ikke kan købes for penge. Men det kan da ikke ignoreres, at penge kan købe os sundere mad, flere oplevelser og mere tid til vores familie og venner.

LÆS OGSÅ: Er du klar til at få børn? Her er 10 ting du skal være forberedt på

En artikel bragt i fagtidsskriftet Journal of Consumer Psychology taler for, at penge faktisk kan gøre dig lykkeligere, hvis du vel at mærke kan finde ud af at bruge dine nyfundne/vundne midler rigtigt. Derfor fortæller den i en række punkter, hvordan du skal bruge dine penge for at få maksimal lykke ud af dem.

Teorien, der kommer fra de tre prominente økonomiprofessorer Elizabeth W. Dunn fra University of British Columbia, Daniel T. Gilbert fra Havard University og Timothy D. Wilson fra University of Virginia, er helt sin egen. For der er masser af teori tilgængeligt omkring, hvordan du kan tjene og investere penge. Men teori omkring, hvordan du så bruger dine penge, er en sjældenhed.

LÆS OGSÅ: 25 "kloge" beslutninger du kun tager, når du er fuld

Her har vi udvalgt tre ud af professorernes i alt otte guidelines til, hvordan du skal bruge dine penge for at blive lykkeligere. Og de er lige til at tyvstjæle og bruge i dit eget liv:

 

1. Køb flere oplevelser end materielle goder
Det er altid blevet anset for at være ødselt at kaste sine penge væk på ”usynlige” goder som dyre middage og rejser i forhold til ”synlige” goder som et nyt køkken og lækre designermøbler, der bliver flere penge værd med årene. Men faktisk giver de usynlige køb større bonus på lykkekontoen, da minderne fra ferier og gode aftener i byen aldrig ruster. Hvorimod vi enormt hurtigt vender os til en ny bil eller en ny pelsfrakke og er ligeså ulykkelige (eller hvad dit udgangspunkt var) som før.

2. Brug penge på andre i stedet for på dig selv
Videnskabsmænd mener, at en af de største årsager til, at menneskets hjerne er større end dyrs, er vores evne til at være sociale. Vores lykke afhænger af vores forhold til andre mennesker. Og derfor tyder en del også på, at det faktisk bringer os større glæde at bruge penge på andre end på os selv. Lykken ved at kunne glæde andre og bidrage med noget positivt giver simpelthen mere mening i sidste ende. Værd at tænke over i en tid, hvor selviscenesættelsen er i centrum, men hvor flere og flere får stress og er ulykkelige.

3. Tillad dig selv mange små glæder i stedet for få store
Her kommer dine penge dig virkelig til gode. Beløn dig selv med små ting i hverdagen i stedet for at ”spare” det hele sammen til én stor ting en sjælden gang imellem. Et godt stykke chokolade, en lækker juice eller en hjemme spa-aften. Hyppig forkælelse tæller mere end store, sjældne udfoldelser. Det gælder også med ferier. I stedet for at tage fjorten dage til Grækenland, så tag hellere én uge til Rom og én uge til Budapest. Lykke er nært forbundet med frekvens – ikke så meget med intensitet.

 

Kilde: Bloggen Access To Finance, wjh.harward.edu

LÆS OGSÅ: Selina Juul: Kæmper mod madspild. 

LÆS OGSÅ: Derfor skal du købe storbylejlighed nu, hvis du er single.

LÆS OGSÅ: Dårlig økonomi gør os asociale.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur

610x200_woordy_dmjpg.jpg