Frederikke Lett om familieliv

Foto: ALT for damerne Frederikke Lett er gift og har to børn.

Frederikke Lett om familieliv

Her er øvelsen, der giver god stemning ved familiebordet

"Prøv at lege, at I er ude at spise med venner i stedet for familie", lyder tippet fra Frederikke Lett.

Frederikke Lett har et tip til en øvelse for alle mødre, som føler, at de altid står for det praktiske, og at deres familie tager dem lidt for givet:

- Jeg har en veninde, som når hun er ude med sin mand og to døtre, så leger hun, at det er hendes venner, hun er ude med, for ikke at sidde og blive irriteret og indebrændt over, at hun ryger over i den praktiske rolle, og alle spørger hende, hvad de skal bestille. Så leger hun bare, at hun er ude med tre veninder. Det virker.

- Jeg tror, hun giver slip. Slip på irritationen og følelsen af, at her er jeg MODEREN, der skal have styr på alting, fordi den ansvarsrolle kan være så anstrengende, siger hun i afsnit 2 af ALT for damernes podcast-serie ”Der er så meget, mænd ikke forstår”.

Hun bakkes op af Ea Ørum, som synes, vi helt generelt skal være høfligere over for hinanden i vores parforhold og familier.

- Så ville vi bedre kunne håndtere det fællesskab og løfte mere. Når vi kommer tæt på hinanden, så er vi lidt for tilbøjelige til at tage det fællesskab for givet. Høflighed har et formål.

Robak synes, det er en god pointe, men undrer sig over, at man behøver gøre det til en øvelse.

- Hvordan kan det være, at I skal lave et rollespil for at give slip? Mænd har jo ingen problemer med at give slip. Mænd kan jo sidde på en restaurant i fuldt kaos og slet ikke føle, at det er ham, der skal tage sig af, at én ikke kan tåle nødder og én skal have noget andet. Det handler også om kvinders evne til at give slip og sige ”fuck det, jeg gider ikke at tage ansvaret, for når man tager ansvaret, så bliver man også nemmere martyr, hvis det ikke lige bliver, som man havde forestillet sig.

Frederikke Lett giver Robak ret i, at mænd har lettere ved at give slip. Hun er gift med en mand med to store børn og fortæller, at hun kom ind i familien med et stort ønske om at skabe et fællesskab og derfor har taget meget ansvar for at drage omsorg.

- Jeg tror min drøm om fællesskabet er større end hans, og så handler det også om, at der er noget i manderollen med at give slip. Jeg kom ind og lavede middage og tog ud og svømme med hans datter, og så tror jeg, at der er noget i manden, der læner sig lidt tilbage og tænker ”jamen, hun nyder det jo”. For det var jo dét, jeg gav udtryk for. Og dér kommer der noget andet vigtigt – til alle bonusfamilier derude: Husk at snakke om, hvilke værdier I er drevet af!

Hør hele diskussionen om omsorg og hvorfor det ofte ender med at være kvinden, der bliver ”projektleder” i familien.

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Familieliv, Børnepsykologi og Frederikke Lett