Hella Joof om grænser
SPONSORERET indhold

Hella Joof: ”Det var et dårligt svar! Hun blev ikke mødt i kerneproblemet”

Da Hella Joof læste et brevkassesvar i en avis forleden, kunne hun ikke være mere uenig i svaret, der blev givet. Kerneproblemet handlede nemlig om grænsesætning, og dén er vigtig, mener hun.

Af: Nanna Balslev og Sara Wilkins Foto: Franne Voigt
29. dec. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Man er ikke et dårligt menneske, når man siger nej og sætter grænser – tværtimod.

Det siger Hella Joof bl.a. i et interview i denne uges ALT for damerne:

”Generelt kan jeg anbefale at få sat grænser både i dit parforhold, dine venskaber og din andelsforening. For ellers ender vi med at skrive nære venner ud af vores liv, fordi vi bliver sure over, at de overskrider vores grænser. For nylig læste jeg et brevkassesvar i Information til en kvinde, der var presset over, at hendes veninde ville låne hendes sommerhus. Men begge brevkasseredaktører svarede samstemmende, at de slet, slet ikke kunne se problemet. Det var sådan et politisk korrekt, velmenende venstreorienteret svar. Med lidt skyld-undertoner. Men det var et dårligt svar! Problemet handlede om, at kvinden med sommerhuset mistede sin frihed til at tage i sommerhus efter en pludselig indskydelse. Hun var tvunget til at planlægge sine besøg, fordi veninden sad klar. Det brev handlede om grænser, der ikke blev sat! Og hun blev ikke mødt i kerneproblemet. De fleste børns første ord er ”MIN”. Vi vil gerne dele, men det er nødt til at være vores eget valg. Og vi kan ikke bare lade som om, det ikke er sådan. Derudover skal vi da låne hinanden alle de sommerhuse, vi har lyst til. Men det er ikke en pligt.”

Har du altid været god til at sætte grænser?

”At være skuespiller handler i sin essens om at stå på en scene med noget materiale, man tit er nået frem til ved at overskride sine grænser i prøverummet. Første gang man skal græde eller dø på scenen, er vildt grænseoverskridende. Du bliver hele tiden presset eller presser dig selv ud af din komfortzone – og det er en del af jobbet. Du rykker dig som kunstner, og det er sådan, man laver stor kunst. Men det skaber også et rum, hvor der kan være en generel grænseløshed. Jeg fik ofte overskredet mine grænser som ung skuespiller, fordi jeg gav for meget ved dørene og for eksempel stod og græd rigtigt, når jeg spillede en hård rolle. Teaterscenen i 90’erne fokuserede meget på dramatik om vold, ludere og stoffer og blod på scenen, og der var ikke rigtigt nogen voksne med. Og jeg erfarede, at det var for voldsomt for mig. Så jeg begyndte heldigvis at skrive og instruere i stedet for. Så havde jeg selv fat i tømmerne.”

Læs også: Lytter du til dine indre kræfter? ALT for damerne inviterer til masterclass med Rikke Hertz

Vi må gerne sige nej

Hella Joof forklarer, at hun lader sin egen mavefornemmelse guide hende i at sætte grænser i livet – hun kan nemlig mærke det helt fysisk i kroppen, hvis hendes grænser bliver overskredet:

”Privat har jeg ikke noget problem med at sige nej til at passe andre folks børn eller hund. Jeg siger bare ligeud, at det passer dårligt. Vi har alle sammen forskellige grænser og overskud. Når det drejer sig om mit arbejde, så siger jeg nej til ting, hvor jeg bare skal bruges til at fylde huller med, især hvis det er et, som andre med fordel kunne udfylde. Jeg har heller ikke tid til at svare folk, der skriver på Instagram og spørger, hvad min nye bog handler om, det må de selv undersøge. Jeg navigerer efter min mavefornemmelse: Giver det en god følelse, eller giver det en knude i maven? Jeg kan faktisk mærke det fysisk i kroppen, hvis jeg overskrider mine egne grænser,” siger Hella Joof.

”Du behøver ikke stille op til skolebestyrelsen, passe din venindes børn eller bage kage til klassens time. Du er ikke et dårligt menneske, fordi du siger nej. Så er der bare nogle andre, der gør det. Det er også en af grundene til, at kvinder alt for tit går i seng med mænd, selv om vi ikke har lyst. Det har jeg også selv gjort som ung. Men vi må gerne sige nej, selv om vi er gået med en mand hjem og har fortrudt. Man skylder aldrig andre mennesker sin krop, de kan få et stykke chokolade. Det skal vi være bedre til at tale med vores unge om. Og hvis vi kvinder har nemmere ved at sætte grænser og tale om de her ting, bliver det også nemmere for mænd at forstå, at grænser skal respekteres.”

Læs resten af interviewet med Hella Joof i denne uges ALT for damerne, der er på gaden torsdag. Her giver radiovært Ditte Okman og influencer Matilde Trobeck også gode råd til at blive bedre til at sætte grænser i 2022.

Anbefalet til dig