Hemmelige grupper på Facebook
Foto: Getty Images Modelfoto.

”Der sidder piger i gruppen, der kun er ude på at ødelægge alle andres lykke, fordi de ikke selv har noget”

23-årige Maria er medlem af mindst fem hemmelige Facebook-grupper, hvor kvinder hænger deres ekskærester ud med anklager om vold og utroskab, eller søger private informationer om mænd, de lige er begyndt at date. Hun meldte sig ind for at advare om sin egen ekskæreste.

For nylig kunne ALT.dk eksklusivt bringe en historie om hemmelige netværk på Facebook, hvor kvinder hænger deres ekskærester ud med beskyldninger om vold, gæld og utroskab.

I samme gruppe søger kvinderne også private oplysninger omkring mænd, de lige er begyndt at date, så de kan undersøge, hvad han er for en type. Læs historien her.

Maria er aktivt medlem i mindst fem af de omdiskuterede Facebook-grupper. Hun blev medlem på grund af nysgerrighed, men også for at dele et billede af sin ekskæreste, så hun kunne advare andre om den vold, han angiveligt udsatte hende for.

Alligevel kan hun godt forstå, at mange mænd føler sig krænket, når de bliver udstillet i grupperne, der tæller tusindvis af medlemmer.

Kilden ønsker at være anonym, da hun ikke vil smides ud af grupperne. Maria er derfor et opdigtet navn.

Hvordan opdagede du, at de her hemmelige grupper fandtes?

- Det fandt jeg ud af igennem en anden gruppe på Facebook. Det er en større gruppe, hvor en masse piger hyggesnakker på nettet. En dag var der tale om, at alle dem, som var mistroiske omkring deres kærester, kunne melde sig ind i de grupper. Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at se, hvad det var. Så jeg blev venner med en på Facebook, som jeg ikke kendte, fordi hun gerne ville tilføje mig til gruppen (administratorerne laver baggrundstjek på alle nye medlemmer og vil kun have venner af medlemmerne med, red.). De er jo meget hemmelige. Herinde fandt jeg nogle af mine veninder, som var medlem af andre grupper også, så på den måde er jeg nu medlem af fem, syv stykker.

Hvorfor meldte du dig ind?

- Det var egentlig mest af nysgerrighed, og fordi jeg måske kunne hjælpe andre. Det er ikke fordi, jeg ikke stoler på min egen kæreste, men hvis der kom nogle spørgsmål omkring nogen, jeg havde dårlig erfaring med, så kunne jeg hjælpe dem igennem noget, jeg selv har prøvet.

Har du selv lavet et opslag i en af grupperne?

- Ja. Det var omkring min ekskæreste. Jeg ville advare mod ham. Så snart tingene ikke passede ham, så blev han voldelig både fysisk og psykisk. Da jeg slog op med ham, truede han mig både med stalking og voldtægt. Det er der ikke andre, der skal igennem, og derfor lagde jeg det op.

Hvorfor meldte du det ikke til politiet?

- Det havde jeg også tænkt mig, hvis ikke det var fordi, han kom først. Han fandt på, at jeg skyldte ham en masse penge. Jeg havde advokat på, som sagde, at hun kunne se, jeg intet skyldte ham ud fra mit bankudtog. Da jeg så gik til politiet om volden, sagde de, det var en hævnsag. Så var der ikke mere at gøre.

Lagde du opslaget med din ekskæreste ind i flere grupper?

- Ja, jeg lagde det ind i en to, tre grupper med hans fornavn og billede. Jeg tænkte, at hvis de kendte ham, er det nok information.

Overvejede du, at det ville nå ud til mange tusind kvinder?

- Ja, Det var derfor, jeg gjorde det. Jo flere, desto bedre, fordi det var så ekstremt. Men jeg ville aldrig kunne finde på at skrive det på grund af hævn efter et dårligt forhold.

Eksperter mener, det er på kant med loven, når I laver den slags opslag uden at have beviser for anklagen, eller der er fældet dom i sagen. Hvad tænker du om det?

- For at være helt ærlig så vidste jeg det faktisk ikke, før I havde skrevet om det. Og jeg ved, at der er rigtig mange i grupperne, der heller ikke ved det.

- Jeg kunne aldrig finde på at hænge min (nuværende, red.) kæreste ud derinde. Jeg har udelukkende lavet det ene opslag, og det var på grund af forholdet. Jeg ville ikke gøre det med andre ekskærester, bare fordi han slog op med mig, eller jeg var sur på ham. Det er noget pjat.

Hvad tænker du om den anden type opslag, hvor kvinder søger private oplysninger om de mænd, de dater?

- På den ene side tænker jeg, at det er fint. På den anden side bliver jeg også lidt skeptisk. Der sidder piger i gruppen, der kun er ude på at ødelægge alle andres lykke, fordi de ikke selv har noget. Så det er lidt risikabelt, for du kan ikke vide, om halvdelen af det, der bliver skrevet, er løgn.

Men det er vel svært at holde styr på, hvor informationerne havner henne i en gruppe med så mange tusind medlemmer?

- Det har administratorerne også gjort opmærksom på. Vi må kun invitere nogen, vi kender og som vi stoler hundrede procent på. Men der er dem, der bare tilføjer folk. Det var jo fx den måde, jeg blev medlem på, for jeg aner ikke, hvem hun var. Ofte bliver administratorerne informeret om dem, og så lukker de simpelthen for indtagelse af medlemmer.

Kan du godt forstå, hvis mændene føler sig krænket efter sådan et opslag?

- Ja, på sin vis kan jeg godt. Men hvis de opfører sig ordentligt, sker der jo heller ikke noget. Der findes nemlig opslag, hvor piger har spurgt ind til en fyr, men fundet ud af, at han er den bedste i verden. De fyre, jeg har oplevet, der er blevet sure, er dem, der er utro hele tiden.

Hvis der er utroskab i forholdet, hører det så ikke privatlivet til?

- Jo, men jeg tror, at efter to eller tre år kan det være svært at komme videre, også selvom man har en stærk mistanke om utroskab. Så hjælper det måske at se, at der sidder ti herinde, der har skrevet med ham og faktisk kan bevise det.

Hvordan beviser de det?

- Det bliver ikke lagt op i grupperne, for de fleste er gode til at sige, at de sender det i en privatbesked. Her er der så et screenshot af samtalen, de har haft (med vedkommendes kæreste, red.). Så kan hun selv bedømme, om det er nok til at smide ham ud.

Hvis man mistænker sin kæreste for noget, var det så ikke en idé at snakke med ham i stedet for at lægge det ud til så mange?

- Det er nok de færreste mænd, der er ærlige, hvis du siger til dem, hvad du har fundet ud af.

Kan du godt forstå, hvis det er grænseoverskridende for de mænd, der bliver omtalt i grupperne, når de ikke har mulighed for indflydelse?

- Ja, bestemt. Personligt ville jeg heller aldrig kunne finde på det efter så kort tid. Hvis jeg endelig skulle lægge noget op omkring en, så ville det være, hvis jeg havde mistanke om, at min kæreste måske var utro. Jeg synes, der skal være et godt grundlag, inden man laver opslagene. Jeg synes ikke, man skal gøre det med en, man kun har kendt kort. Så skal man nok bare komme videre i stedet for.

- Når man er i gruppen, skal man også være kritisk. Nogle af dem laver opslag, hvor de skriver, at personen var dem utro for ti år siden. Det er meget lang tid siden, og man kan jo ændre sig. Jeg kan sagtens følge dem (mændene, red.) i, at det er krænkende. Jeg vil nok havde det på samme måde, hvis jeg blev slået op i en gruppe. For hvem har lagt mig op, og hvorfor stoler han ikke på mig?

Er det så ikke lidt selvmodsigende, at du synes, det er i orden at anklage folk for utroskab derinde?

- Jo, det er det nok. Det kommer an på situationen. For man tænker nok ikke ordentligt over det, før det går udover en selv. Jeg forstår også godt, at der er nogen af dem, der føler sig krænket. Men jeg synes også, at de skal tage det på den positive måde, når de bliver lagt ind, og så bliver rost til skyerne.

Vil du fortsætte med være medlem af grupperne?

- Ja. Det er planen.

 

Har du kendskab til andre forummer på Facebook af lignende karakter, eller kender du til nogle grupper, vi skal have fokus på, så vil vi gerne høre fra dig på tip@egmont.com.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sociale medier og Utroskab