Her er årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie

Foto: Getty Images Nyd ferien med gode bøger ved din side.

Årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie

Om du skal ligge og dase ved vandet eller nyde roen i et sommerhus, bør du have disse bøger med som selskab.

Hvad skal du læse under din ferie?

Vi har her samlet vores bedste anbefalinger til spændende og aktuelle bøger, så det bliver lettere for dig at pakke kufferten eller weekendtasken med lækkert læsestof, inden du drager ud i årets ferieland. 

Der er masser af gode sager at vælge imellem.

Artiklen fortsætter under videoen - hvor du kan blive klogere på bøgers gode egenskaber.

LÆS OGSÅ: Den ultimative bogguide: 55 fantastiske bøger, du bør give i gave

Se listen: Bedste 25 bøger til sommeren 2022:

Læg en besked.jpg

1. Læg en besked af Naiha Khiljee

Hvordan taler vi egentlig med hinanden i de sociale mediers æra? Hvordan påvirker det os, at vi altid har et åbent kommentarfelt, mails, notifikationer og beskeder alle døgnets timer? Det er netop nogle af de spørgsmål, som Naiha Khiljee stiller i sine spoken word-inspirerede digte. Hun trækker på sine egne erfaringer fra bl.a. den danske medieverden og fra sit arbejde som psykolog, når hun skriver digte om mentalt helbred, online-kultur og ulighed og lægger op til en ny form for åndelig aktivisme, hvor budskabet er at gøre plads til ro, inderlighed og nærhed.

Mit menneske.jpg

2. Mit menneske af Herbjørg Wassmo

Rut og Gorm er født ind i hver sin socialklasse med forskellige muligheder og begrænsninger. De mødtes tilfældigt som børn og har siden haft en plads i hinandens bevidsthed. Men det er først, da de er blevet voksne, at de mødes igen. De har begge forliste ægteskaber i bagagen, men er nu klar til nye begyndelser. Fælles for dem er, at de begge to leder efter noget, der føles ægte og søger et oprør mod de vilkår, som livet har givet dem hver især.

Den røde glente.jpg

3. Den røde glente af Elsebeth Egholm

Sally og Silas vokser op sammen, og de to oplever en ung, spirende kærlighed. En mørk begivenhed river dem dog fra hinanden, og da de mødes 25 år senere, er de ikke længere de samme. Sallys mand er død, og en skade forhindrer hende i at passe jobbet som jordemoder. Silas er blevet en verdenskendt kunstner, og kærligheden mellem de to blomstrer op igen. Men hvad skete der egentlig dengang i deres ungdom, da Sally blev fundet nøgen i en grøft efter en fest?  

Den forreste mand.jpg

4. Den forreste mand af Peter Mogensen

Peter Mogensens tredje roman, ”Den forreste mand”, fokuserer på spillet om den politiske magt. Vi møder Henrik, der er tidligere jægersoldat og nuværende udenrigsminister. Han er på vej ind i en valgkamp, som hans parti står til at tabe. En chance for at vende magtspillet dukker op, men det kræver, at Henrik handler uden for lovens og landets grænser. Er han villig til at gøre det?  

Violeta.jpg

5. Violeta af Isabel Allende

”Violeta” er en stort anlagt episk roman om en exceptionel kvinde og et århundredes historie. Violeta kommer til verden i 1920. Efterdønningerne af Første Verdenskrig kan stadig mærkes, og i de første dage af Violetas liv rammer den spanske syge Sydamerikas kyster. Da Den Store Depression rammer et årti senere, mister familien alt og tvinges til at flytte til en øde egn, hvor Violeta møder sin første bejler.

Farvel til Atocha.jpg

6. Farvel til Atocha af Ben Lerner

Adam Gordon er en ung amerikansk digter, der er på stipendieophold i Madrid, og som egentlig skal forske. I stedet bruger han det meste af sin tid på at slentre omkring i den spanske hovedstad og ryge hash. Han er nemlig fyldt op ad en usikkerhed, og spørgsmålet er nu, hvordan han skal komme videre med sit kunstneriske virke, når har er i tvivl om alt.

Hjerteknuseren.jpg

7. Hjerteknuseren af Anne B. Ragde

Anne B. Ragde er en af Norges mest elskede forfattere og især kendt for sin Berlinerpopler-serie. I ”Hjerteknuseren” stiller hun skarpt på forholdet mellem Jonetta og hendes voksne søn Ragnar. Jonetta vil gerne slappe af og nyde livet i sin sommerhytte, men hendes hjemmeboende, indesluttede og arbejdsløse søn ødelægger idyllen med sin egoisme. Vil det lykkes Jonetta at nå ind til ham hen over et par dramatiske ferieuger? Og ønsker hun det overhovedet?  

Mor.jpg

8. Mor af Rebecca Bach-Lauritsen og Charlotte Pardi

”Mor! – et brøl, en sang, et suk” er en bog til mødre.Eller til en, der snart skal være mor. Til en, der har mistet sin mor. Som savner sin mor. Eller til en, der måske har det svært eller nært med sin mor. Det er med andre ord en anledningsbog, og den består af 30 udsagn om, hvilken rolle en mor på forskellig vis kan spille i vores liv.  

Hvem forrådte Anne Frank.jpg

9. Hvem forrådte Anne Frank? af Rosemary Sullivan

Mere end 30 millioner mennesker har læst historien om Anne Frank, der skjulte sig sammen med sin familie under Anden Verdenskrig, men som endte med at blive opdaget af nazisterne. Der er lavet romaner, teaterstykker og meget journalistik om netop den historie, men ingen har løst mysteriet om, hvem der afslørede Anne Frank og familien. I denne bog forsøger et hold af efterforskere at finde svaret.

Djævlen ligger i detaljen.jpg

10. Djævlen ligger i detaljen af Bent Hytholm Jensen

Som kriminaltekniker gennem næsten 32 år har Bent Hytholm Jensen været tættere på menneskelig ondskab end de fleste af os, og i sin nye bog ”Djævlen ligger i detaljen” gennemgår han den værktøjskasse, værktøjskasse, han har brugt i sit arbejde. Han fortæller bl.a. om, hvordan det er at finde det spor, der er med til at fælde en drabsmand, og han kommer omvendt også ind på, hvordan det er at overse noget på gerningsstedet.  

Ædru.jpg

11. Ædru af Jesper Stein

I denne roman møder vi en mand, der er nødt til at holde op med drikke. Forfatter Jesper Stein har nemlig skrevet en roman, der er inspireret af hans livs sværeste U-turn. Hovedpersonen er en 53-årig krimiforfatter med kone, fire børn, succes og hæder. Men pludselig står han et sted, hvor han er nødt til at tage ansvar for sin egen situation. Jesper Stein har også skrevet krimiserien om vicepolitikommissær Axel Steen, og i 2020 udkom han med sin meget personlige roman ”Rampen”, hvor han ærligt skriver om sine forældres skilsmisse og familiens opløsning.

Paradis.jpg

12. Paradis af Abdulrazak Gurnah

I 2021 blev Abdulrazak Gurnah tildelt Nobelprisen i litteratur, og nu kan man læse endnu et af hans værker på dansk, nemlig bogen ”Paradis”. Den handler om 12-årige Yusuf, der sendes til den afrikanske østkyst af sine fattige forældre for at bo hos sin Onkel Aziz. Yusuf er dog ikke kun på et familiært besøg, men i virkeligheden er han solgt som gældsslave. Gennem Yusuf oplever vi et Østafrika præget af stammestridigheder, overtro, sygdom og slaveri, men også af overvældende skønhed.

Dømt.jpg

13. Dømt af Degnbol og Winther

Forfatterparret Dagmar Winther og Kenneth Degnbol debuterede som krimiforfattere i 2014 under pseudonymet Sander Jakobsen på det engelske forlag Little, Brown and Company. Romanen blev solgt til 12 lande, og nu er parret aktuelle med deres nye krimi ”Dømt”. Den handler om et lille landsbysamfund på Djursland, der bliver sat på den anden ende, da en tidligere dømt pludselig flytter ind.

Huset på Rivieraen.jpg

14. Huset på Rivieraen af Natasha Lester

Under Anden Verdenskrig satte modige mænd og kvinder livet på spil for at beskytte og dokumentere de kunstværker, som nazisterne stjal. I denne roman er Éliane Dufort én af de modige. Hun har nemlig en unik adgang til Louvres kunstskatte og kan derfor følge med i, hvilke værker tyskerne tager med sig. Mange år efter trækker kunsttyverierne stadig spor. Modeeksperten Remy Lang opdager nemlig en oversigt over de kunstværker, der er blevet stjålet under krigen – og det bliver hurtigt tydeligt, at hendes egen familie har været involveret.

Hex.jpg

15. Hex af Sanne Gottlieb

Før i tiden havde hver landsby sin egen kloge kone, der med planter og hellige ritualer kunne helbrede sygdom eller give gode råd til at undgå ulykker. Men i dag lever heksemagien stadig i bedste velgående. Ifølge forfatter Sanne Gottlieb findes den overalt i hverdagen. I bogen ”Hex” fortæller hun derfor om sin egen vej til hekse­kunsten og viser os, hvordan vi selv kan komme i kontakt med vores medfødte kræfter.

Mit navn er jensen.jpg

16. Mit navn er Jensen af Heidi Amsinck

”Mit navn er Jensen” er første bind i en ny dansk krimiserie om reporter Jensen, der efter 15 år i London er vendt hjem til Danmark igen. En tigger bliver stukket ihjel på gaden i København. Jensen finder ham, og hun ringer til kriminalkommissær Jungersen, som hun engang har haft en intens affære med. Herfra tager historien fart.

1795.jpg

17. 1795 af Niklas Natt och Dag

Den svenske journalist og prisbelønnede forfatter, Niklas Natt och Dag, har skrevet en uforudsigelig afslutning på sin krimitrilogi, der handler om en mørk og blodig tid i Sveriges historie. Her i tredje bog i serien er vi kommet til året 1795. Her møder vi Tycho Ceton, som brygger på en plan, der skal genvinde hans tabte storhed. Men en mand har sat sig for at stoppe ham. Det er Emil Winge, men det bliver ikke nemt. Emil opdager nemlig hurtigt, at han er den eneste, som har tænkt sig at gøre noget ved Tycho Cetons planer.

Det regner med mænd.jpg

18. Det regner med mænd af Jenny Colgan

Det kan være udfordrende at finde kærligheden. Det føler Katie i hvert fald. Hun bor i London, hvor det ikke ligefrem vrimler med attraktive mænd, og hun beslutter derfor at prøve at skifte bylivet ud med det skotske højland. Her møder hun massevis af mænd. Blandt andet hendes nye, gnavne chef Harry og den pragtfulde Lain. Men selvom Katie møder masser af mænd, er livet ikke så let, som hun havde håbet.

Dyrehjerte.jpg

19. Dyrehjerte af Ulrika Rolfsdotter

I denne svenske krimi møder vi Annie Ljung, der er flyttet fra den by, hvor hun voksede op. Hun må dog tage tilbage, da hendes demente mor flygter fra plejehjemmet. Samtidig forsvinder den unge pige Saga, og Annie overtales til at blive i byen for at hjælpe med at finde hende. Derfor begynder opgaven med at opklare, hvad det var for hemmeligheder, som Saga havde, og om hun er stukket af eller blevet offer for en forbrydelse.

Højtryk og lavtryk.jpg

20. Højtryk og lavtryk af Meg Mason

Da Martha var 17 år, skete der noget indeni hende. Det var, som om en lille bombe eksploderede i hendes hjerne, og selvom hun siden besøgte sin læge utallige gange og deltog i massevis af terapi, ændrede det ikke noget. Hendes planer og drømme virkede stadig uopnåelige og var meget langt væk fra den tilværelse, som hun befandt sig i. Men da  hun vender tilbage til sit barndomshjem, skal det vise sig, at det en kærkommen mulighed for at starte forfra.

Jeg læner mig mod verden.jpg

21. Jeg læner mig mod verden af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Litteraturen har betydet en hel del i Anne Lise Marstrand-Jørgensens liv – og gør det stadig den dag i dag. I dette essay beskriver hun bl.a., hvordan læsning og siden skrivning skabte en forbindelse mellem angsten og verden. Hun fortæller også om mormorens fortællinger på gåture i Dyrehaven og om en særlig kuvert, der blev stoppet ned i barnevognen til hendes baby, før hun senere fik tid til at læse det livsomvæltende indhold.

Tænk ikke på mig.jpg

22. Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson

Vilma Sandnes Johansson var bare 19 år, da hun skrev ”Tænk ikke på mig”, som er en autofiktiv roman om livet med en mor, der skal dø og om vigtigheden af at bryde med berøringsangsten. Hvad gør man, når man selv står på kanten af voksenlivet og samtidig skal forholde sig til, at ens mor er konstateret uhelbredeligt syg af kræft?

Et godt plot.jpg

23. Et godt plot af Jean Finch Bonner

Engang var Jake Finch Bonner en lovende forfatter, men nu arbejder han som underviser på et universitet og udgiver ikke bøger længere. En dag fortæller en af hans elever, Evan Parker, at han har fået idéen til verdens mest geniale plot til en bog. Idéen bliver aldrig til noget, fordi Evan dør. Jake beslutter derfor at skrive bogen selv, og det bliver en kæmpe succes. Men en dag modtager Jake en mail, hvor der står: ”Du er en tyv”, og så starter mysteriet. For hvem har sendt den, og hvad vil det betyde for Jake?

Lalandia.jpg

24. Lalandia af Jens Vilstrup

Enebarnet Tom hader, at hans forældre pludselig vælger, at de skal flytte til Lolland og udleve drømmen om det frie liv på landet. Han hader også, at han pludselig får en plejebror prakket på halsen. Nick, hedder den nye bror, og han er helt anderledes end Tom. Men da den landlige idyl begynder at krakelere, gør de to drenge alt for at stå sammen som brødre. Alligevel skilles deres veje, og mange år efter tager Tom afsted til Thailand for at lede efter sin bror, der er sporløst forsvundet. Han håber, at han kan nå at redde ham, sig selv og deres relation.

Hvis man ikke vidste bedre.jpg

25. Hvis man ikke vidste bedre af Lotte Kirkeby

Et gensyn kan vække mange minder. Det bliver helt tydeligt i denne bog, hvor vi følger en kvinde, der vender tilbage til den by, hun tidligere boede i med sin mand og datter. Der er sket meget siden, hun forlod stedet. Tiden er gået, hun er blevet ældre og måske også en del klogere. Men alligevel trækker gensynet med byen i provinsen hende tilbage til den tid, hvor hun kæmpede for at finde sig selv i rollen som mor og som kone, og hvor hun var nødsaget til at tage nogle afgørende valg.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger, Lister, Gaver til hende og Sommer

610x200_woordy_knap2.jpeg