Her er årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie
Foto: Getty Nyd ferien med gode bøger ved din side.

25 bud på lækker læsning i din ferie

Når du skal ligge og dase ved poolen eller nyde roen ved sommerhuset, bør du have disse bøger som selskab.

Hvad skal du dog læse på din ferie?

Vi har samlet en masse anbefalinger fra ALT for damerne, så det bliver lettere for dig at pakke kufferten eller weekendtasken med lækkert læsestof, inden du drager mod ferieland - hvad end det er herhjemme eller i udlandet. 

God fornøjelse!

Smaragdsliberen

1. "Smaragdsliberen" af Anne-Cathrine Riebnitzsky

En af de smukkeste romaner, der udkom på dansk sidste år. Riebnitzsky skriver bevægende om den gamle jødiske smaragdsliber Pierre, der falder død om af et hjertestop og mirakuløst vender tilbage til livet. Om hans datter, der kommer i stor fare under et ophold i Georgien. En funklende roman at vælge livet til.

Dage-i-Cape-May

2. “Dage i Cape May” af Chip Cheek (oversat af Mich Vraa)

En rigtig sommerbog, der kan læses på en lang feriedag – og gerne med et udvalg af kolde drikke til. Året er 1957. Henry og Effie tager på bryllupsrejse til et forladt ferieparadis i New Jersey. Da der pludselig er tændt lys i et af de andre huse på vejen, beslutter de sig for at aflægge visit – og døren åbner sig en berusende verden af gin, drama, sex og begær.

dukkeværkstedet

3. ”Dukkeværkstedet” af Elizabeth Macneal (oversat af Vibeke Houstrup)

En stærk og urovækkende pageturner fra Victoriatidens London. En ung kvinde drømmer om at blive en berømt kunstner, men hendes fremtid trues af en mands sygelige besættelse. ”Dukkeværkstedet”  er med sin stemningsfulde fortælling om kunst og kærlighed én af de mest ventede romaner i 2019.

LÆS OGSÅ: Få mere inspiration til din sommerlæsning

Mørkeland

4. "Mørkeland" af Niels Krause-Kjær

Du kender ham fra Deadline, og du husker måske filmen "Kongekabale", som bygger på hans første roman. Med ”Mørkeland” har Krause-Kjær begået en politisk spændingsroman om et uhyggeligt mord og omfattende svindel i det politiske miljø.

Forslag: læs også interview med Niels Krause-Kjær på Euroman.dk

Michelle Obama

5. ”Min historie” af Michelle Obama (oversat af Anders Juel Michelsen)

Michelle Obamas selvbiografi solgte 9 bøger i sekundet, da den udkom i USA. På engelsk hedder den "Becoming" og den handler netop om det: at blive sig selv. Og at blive USAs første sorte præsidentfrue. Som læser kommer man tæt på Obama-parret - og det er svært ikke at savne både Michelle og Barack i Det hvide hus.

Forslag: læs også interview med Michelle Obama på alt.dk

Dvale

6. ”Dvale” af Camilla Grebe (oversat af Charlotte A.E. Glahn)

Da Grebe vandt den store nordiske krimipris Glasnøglen for krimien "Husdyret", var der ikke mange, der kendte hende i Danmark, men hun er en stjerne på den svenske krimihimmel. "Dvale" er hendes nyeste krimi og fuldstændig unputdownable.

LÆS OGSÅ: 10 krimier du skal læse i løbet af sommeren

Se-mor,-jeg-danser

7. ”Se mor, jeg danser” af Puk Elgård

I ”Se mor, jeg danser” fortæller Puk sin gribende historie om at komme til verden som erstatningsbarn, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden. 

Vi-kunne-alt

8. ”Vi kunne alt” af Merete Pryds Helle

Merete Pryds Helle fik både De Gyldne Laurbær og Politikens Litteraturpris for "Folkets skønhed". Fortsættelsen "Vi kunne alt" tegner et tidsbillede af de tidlige 70’ere og minder om, at selvom man har fået råd til både parcelhus og familiebil, er det ikke sikkert man kan alt. En stor og hjertegribende læseoplevelse!

Oplyst

9. ”Oplyst” af Tara Westover (oversat af Peter Rønnov-Jessen)

Som den yngste i en søskendeflok på syv voksede Tara op i en stærkt troende mormon-familie i Idahos bjerge. Familien var styret af den maniske og paranoide faders luner, og derfor brugte de al deres tid på at bekæmpe staten samt forberede sig på Vederstyggelighedens Dage. "Oplyst" er den utrolige historie om Tara Westovers liv - en vanvittigt velskrevet erindringsroman.

Mørket-kalder

10. ”Mørket kalder” af Michael Katz Krefeld

Katz Krefeld er en af Danmarks mest populære krimiforfattere og blandt andet manden bag Ravn-serien. Sidste år udgav han ”Mørket kalder” - en selvstændig krimi om den seje politikommissær fra Bellahøj, Cecilie Mars, der pludselig er alt for dybt involveret i en sag om selvtægt.

Kort-over-paradis

11. ”Kort over paradis” af Knud Romer

"Vanvittigt fortættet fortælleglæde" skrev Berlingske, da Knud Romer sidste år udgav opfølgeren til "Den der blinker er bange for døden". Den store roman "Kort over Paradis" viser vejen til helvedet, der går fra barndomslandet på Falster til 90ernes glittede reklameverden med hurtige penge og kokain.

tilstå

12. "Tilstå" af Colleen Hoover (oversat af Anne Brinch)

Hjerteskærende kærlighedsroman om overlevelse og mod og om at finde håb, når der ikke synes at være noget. Får dig helt sikkert til at gribe ud efter lommetørklædet. Du kan roligt putte alt af Colleen Hoover i kufferten, hvis du trænger til kærlighed i ferien.

LÆS OGSÅ: 10 hotte kærlighedsromaner til sommerferien

Sommermørke

13. ”Sommermørke” af Stina Jackson (oversat af Charlotte A.E. Glahn)

Har du lyst til en spændende bog, men gider ikke en traditionel krimi? Så prøv svenske Stina Jacksons prisbelønnede debut ”Sommermørke”, hvor læseren følger Lelle, der kører søvnløs rundt hver nat og leder efter sin forsvundne teenagedatter i de dybe nordsvenske skove. Det har han gjort i tre år. En dag ankommer Meja og hendes mor til den lille by, hvor de skal bo hos en mand, moren har mødt på nettet. Kort tid efter forsvinder endnu en ung pige. 

Hvis-der-skulle-komme-et-menneske-forbi

14. "Hvis der skulle komme et menneske forbi" af Thomas Korsgaard

Thomas Korsgaard har de fedeste bogtitler. I 2017 skrev han sig lige ind i hjerterne på både unge og gamle læsere med et gribende portræt af en familie i økonomisk krise – set med et barns øjne. En bog om vold og fattigdom - og om at blive voksen for tidligt. Har du læst den, så nup efterfølgeren "En dag vil vi grine af det".

Fårking-gravid

15. "Fårking gravid" af Sofie Linde

Sofie Linde er sjov og meget elskelig. Men ikke nødvendigvis særlig vild med at være gravid. Omdrejningspunktet for bogen er Sofie Lindes ærlige, lattervækkende og nogle gange tåkrummende pinlige dagbogsnotater fra et liv med stor mave.

Uhyret-i-Essex

16. ”Uhyret i Essex” af Sarah Perry (oversat af Vibeke Houstrup)

"Uhyret i Essex" blev kåret som årets roman i England, da den udkom i 2016. Nu er den endelig udkommet på dansk! En fantasifuld historisk roman, en kærlighedshistorie om videnskab og tro - en rigtig læseoplevelse fortalt i et sjældent fornemt sprog.

Factfulness

17. ”Factfulness” af Hans Rosling (oversat af Annemette Goldberg)

Læs denne bog og dit syn på verden vil blive forandret for altid. Den svenske statistiker Hans Rosling viser, hvordan vores fordomme og manglende viden om verdens sande tilstand får både almindelige mennesker og de mest magtfulde i verden til at træffe forkerte beslutninger. Bonus: Garanti for samtalestof til mange lyse nætter, bl.a. om dine venner (også) er dummere end den gennemsnitlige chimpanse...

LÆS OGSÅ: Hvis du tror, du er klogere på verdens sande tilstand end gennemsnittet, så tag The Gapminder Test her

Katteøje

18. ”Katteøje” af Margaret Atwood (oversat af Lisbeth Møller-Madsen)

Har du set "The Handmaid's Tale"? Vi er vilde med Atwoods foruroligende og stærke kvinde-universer, og med "Katteøje" leverer hun en rystende og fascinerende beretning om pigers venskaber og de konsekvenser, barndommens oplevelser har for resten af livet. Must-read!

Haabet

19. "Haabet" af Mich Vraa

Mich Vraas romantrilogi om Dansk Vestindien er netop udkommet i de fineste sommerlige paperbacks. Bag den smukke indpakning gemmer sig en grum beretning fra en tid, hvor Danmark skabte enorm velstand på slaverens arbejde på de vestindiske sukkerplantager. En fortælling om kynisk udnyttelse og ufattelig ondskab, men også om kærlighed og overlevelse under umulige vilkår

Hvor-der-er-vilje

20. ”Hvor der er vilje” af Jeffrey Archer (oversat af Alis Friis Caspersen)

Første bind I Clifton-krøniken. En fængslende saga om kærlighed, tab, svigt og ambitioner, der fører læseren fra Bristols baggyder, til New Yorks gademylder, til Stalins Rusland. Til dig der elsker Ken Follett og Jan Guillous slægtshistorier.

Åndernes-labyrint

21. ”Åndernes labyrint” af Carlos Ruiz Zafón (oversat af Iben Hasselbalch)

Sidste selvstændige bog i Zafóns episke serie om De glemte bøgers kirkegård som indledes af ’Vindens skygge’. Bliver igen og igen nævnt som ’en af de bedste bøger jeg har læst’.

Kannibalens-lov

22. ”Kannibalens lov” af Sune de Souza Schmidt-Madsen.

Rejs til Sydamerika uden klimakrise - og tag med tilbage til Brasilien i 1970erne. ”Kannibalens lov” er en spændende roman om en ung dansker, der rejser til Brasilien, hvor han møder den magtfulde forretningsmand Viktor Holbrandt. Snart færdes han blandt overklassen og spidserne fra militærdiktaturet, men i skyggen af rigdommen, festerne og de smukke kvinder skjuler sig en brutal virkelighed.

Pigen-fra-Brooklyn

23. ”Pigen fra Brooklyn” af Guillaume Musso (oversat af Anders Juel Michelsen)

Intens spænding om parforholdets hemmeligheder. Page-turner og plot-twists fra Frankrigs bedst-sælgende forfatter.

LÆS OGSÅ: 10 gode lydbøger til din sommerferie

Blækhat

24. ”Blækhat” af Sissel-Jo Gazan

Hvis du har læst "Dinosaurens fjer" vil du genkende Gazans geniale måde at formidle et spændende og lidt nørdet emne i romanform. Denne gang er det ikke palæontologien, men gadekunst og grafitti som en af Danmarks mest velskrivende forfattere har gravet sig ned i. Samtidig er det en roman om familiehemmeligheder, om dybe venskaber og livskraftig kærlighed og om de politiske ekstremer, der enten skiller os ad eller binder os sammen.

Farligt-efterspil

25. ”Farligt efterspil” af Jeffrey Archer (oversat af Hans Hansen)

En britisk oberst i unåde efterlader ved sin død et mystisk brev til sin eneste søn. I det øjeblik Adam Scott åbner den gulnede konvolut, sætter han gang i en række dødbringende begivenheder, der truer med at ryste selve grundlaget for den frie verden.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger og Lister