Her er årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie
Foto: Getty Images Nyd ferien med gode bøger ved din side.

Årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie

Om du skal ligge og dase ved vandet eller nyde roen i et sommerhus, bør du have disse bøger med som selskab.

Hvad skal du læse under din ferie?

Vi har her samlet vores bedste anbefalinger til spændende og aktuelle bøger, så det bliver lettere for dig at pakke kufferten eller weekendtasken med lækkert læsestof, inden du drager ud i årets ferieland. 

Der er masser af gode sager at vælge imellem.

LÆS OGSÅ: Den ultimative bogguide: 55 fantastiske bøger, du bør give i gave

God fornøjelse!

’Indtil vanvid, indtil døden’ Kirsten Thorup.jpg

1. ’Indtil vanvid, indtil døden’ af Kirsten Thorup

Kirsten Thorup dykker i sin seneste roman ’Indtil vanvid, indtil døden’ ned i den tyske civilbefolknings vilkår under Anden Verdenskrig. Vi møder den danske kvinde Harriet, hvis mand er omkommet, mens han kæmpede på tyskernes side. I sorg efterlader hun parrets to børn i Danmark og tager toget til München, hvor hun vil konfronteres med krigen. Hun bor hos officeren Klaus og hans danske kone, Gertrud, i deres store villa, men Harriet opdager hurtigt den nazistiske overklasses forvrængede forhold til virkeligheden.

Lad dig suge ind af denne læseoplevelse, hvor hver sætning gør indtryk. Bogen blotter krigens meningsløshed og de umenneskelige sider set fra en dansk kvindes nogle gange naive tilgang til verden, fordi hun vil forholde sig neutral til nazismen. Det er en tankevækkende, trist og gribende roman om, hvor langt et menneske vil gå i kærlighedens navn for at finde mening med livet og døden.

’Min mørke Vanessa’ af Kate Elizabeth Russell.jpg

2. ’Min mørke Vanessa’ af Kate Elizabeth Russell

Hvornår er det kærlighed – og hvornår er man egentlig et offer? I ’Min mørke Vanessa’ forelsker den 15-årige Vanessa Wye sig i sin 42-årige skolelærer, Jacob Strane. Det er gengældt, og de indleder et seksuelt forhold baseret på dybe følelser. Det kommer til at definere hendes liv i årene efter. Vi er med i bogen, da det 17 år senere kommer frem, at Strane har forgrebet sig på flere elever gennem årene. Men det kan Vanessa ikke forstå: For det, som de to havde, var jo kærlighed. Eller var det?

Dette er en af årets mest hypede bøger, og du vil have lyst til at tale med nogen om den bagefter. Sproget er skræmmende – fordi det er godt og nuanceret, hvor du i et roligt tempo møder en stærk fortælling om magtmisbrug og gråzoner mellem forelskelse og udnyttelse.

’Vi er kortvarigt smukke her på jorden’ af Ocean Vuong.jpg

3. ’Vi er kortvarigt smukke her på jorden’ af Ocean Vuong

Denne bog er blevet omfarvnet med ros og stjerner af et internationalt anmelderkorps. Den vietnamesisk-amerikanske digter og forfatter, Ocean Vuong, trækker på egne oplevelser, og hans beskrivelser i ’Vi er kortvarigt smukke her på jorden’ rammer lige i hjertet med sine skæbner og gennemførte poetiske sprog, som er lige dele ømt, hårdt og i passager humoristisk.

I romanen skriver den mandlige jeg-fortæller et brev til sin enlige mor, der flygtede fra Vietnam til USA, da han var ganske lille. Nærmest malerisk får vi beskrevet livet med en enlig mor, der slides ned af arbejdet i en neglesalon. Han sætter ord på krigstraumer og ”almindelig” vold i familien. Han fortæller om (homo)seksualitet og stoffer, som leder tankerne hen på kærlighedsfortællingen i den Oscar-vindende film Brokeback Mountain – og han giver et indblik i at vokse op som ”den gule dreng” i en hvid, amerikansk verden. Bogen sidder i dig længe efter.

’Skyggedanseren’ af Sara Omar.jpg

4. ’Skyggedanseren’ af Sara Omar

Sara Omar fik stribevis af priser for sin første udgivelse på den danske bogscene med ’Dødevaskeren’ fra 2018. Nu er hun aktuel med romanen ’Skyggedanseren’, hvor centrum for fortællingen fortsat er kvinden Frmesk, og hvor der igen er fokus på social kontrol, vold og ubegribelige overgreb mod kvinder i andre kulturer.

Vi følger Fremsks forfærdelige barndom i Kurdistan, hvor vi får beskrevet et grusomt misbrug af hende, trods hun vokser op hos en kærlig mormor og morfar. De ender med at sende hende ud af landet, så hun kan overleve. Fremsk havner med sine forældre og to små søskende i Danmark, og trods en hård ungdom under farens sociale kontrol, begynder hun på universitetet. Det ender dog galt, og for at redde familiens ære må hun gifte sig med en tysk-kurdisk mand, men også her fortsætter grusomhederne mod hende. Vær forberedt på en brutal og detaljeret fortælling, som du vil have svært ved at lægge fra dig.

’Min søster er seriemorder’ af Oyinkan Braithwaite.jpg

5. ’Min søster er seriemorder’ af Oyinkan Braithwaite

Sygeplejersken Koredes’ smukke søster Ayoola har en ret dårlig vane: Hun kommer til at slå sine kæreste ihjel… Ja, og når det sker, så ringer hun midt om natten til Koredes, som i loyalitet og kærlighed hjælper sin søster med at rydde op. De to søstre er vidt forskellige af sind, men har haft samme barske barndom. En dag kaster Ayoola sit blik på den læge, som Koredes hemmeligt er vild med – og så opstår dilemmaet: Skal hun advare ham? Skal hun melde søsteren til politiet?

’Min søster er seriemorder’ er skrevet af nigeriansk-britiske forfatter Oyinkan Braithwaite. Som du måske fornemmer, er det en mørk og morsom spændingsroman om søsterskab og kærlighed, og bogen har da også gået sin sejrsgang verden over og er nomineret til flere bogpriser.

bøger Babylon Berlin-serien Volker Kutscher.jpg

6. ’Den våde fisk’, ’Den stumme død’, ’Goldstein’ og ’Sagen Vaterland’ af Volker Kutcher

Er du til en god krimi? Vi er mange, der er store fans af den tyske tv-serie ”Babylon Berlin” – men vidste du, at serien bygger på velskrevet bøger af Volker Kutcher.

Oversættelserne af de fire bind i Babylon Berlin-serien findes nu i flotte genudgivelser på dansk, hvor du kan følge kriminalassistent Gereon Raths arbejde med mordsager i Berlins mørke underverden i sidst 1920’erne og starten af 1930’erne. Første bog, ’Den våde fisk’, er blevet til de to første sæsoner af den føromtalte tv-serie, som der er flere sæsoner på vej af. Men om du har set tv-serien eller ej, er der her gemt spændende krimioplevelser.

’Drengene fra Nickel’ af Colson Whitehead.jpg

7. ’Drengene fra Nickel’ af Colson Whitehead

Forfatteren til ’Drengene fra Nickel’ er ikke hvem som helst: Colson Whitehead modtog i 2017 både en Pulitzer-pris og en National Book Award for romanen ’Den underjordiske jernbane’. Det kunne måske lyde svært at skulle følge op på den succes, men efterfølgeren ’Drengene fra Nickel’ fra sidste år blev hurtigt udpeget som årets bedste og har bragte ham på forsiden af magasinet TIME som ”USA’s historiefortæller”.

Handlingen udspiller sig på den uhyggelige opdragelsesanstalt Nickel Academy, som er inspireret af en virkelig skole, Dozier School for Boys. Hovedpersonen Curtis Elwood er en ung, sort mand, der havner dér, fordi han begår en harmløs fejl – og opholdet bliver starten på et mareridt i de amerikanske tresseres raceadskilte Sydstater. Tidligere præsident Barak Obama har kaldt bogen: ”Nødvendig læsning!”

’Folket i træerne’ af Hanya Yanagiharas.jpg

8. ’Folket i træerne’ af Hanya Yanagiharas

Her på redaktionen har en favorit på boghylden længe været romanen ”Et lille liv” af Hanya Yanagihara. Nu er hendes første roman ”Folket i træerne” fra 2013 blevet oversat til dansk, og den er bestemt også værd at dykke ned i.

Bogen er baseret på den virkelige historie om den pædofilidømte nobelpristager Carleton Gajdusek og er en fortælling om magtmisbrug, videnskab og begær i alle dets former.

’Jeg tog ned til bror’ af Karin Smirnoff.jpg

9. ’Jeg tog ned til bror’ af Karin Smirnoff

Romanen foregår i en søvnig, svensk landsby, som hovedpersonen Jana vender tilbage til blot for at finde sin tvillingebror fordrukken, sin far død og sin mor syg og hjælpeløs. Jana vælger at blive i byen, selvom hun mindes opvæksten med et mistet barn, sin fars mange overgreb og sin mors manglende indgriben – noget som broren siden handlede på, hvilket fik fatale konsekvenser. 

Denne debut af Karin Smirnoff blev i 2018 kåret som årets bog af de svenske boghandlere, ligesom anmelderne tildelte den lutter af rosende ord. Som et velplaceret knytnæveslag rammer fortællingen dig lige der i hjertekulen, hvor det går ondt.

’Tour de Chambre’ af Tine Høeg.jpg

10. ’Tour de Chambre’ af Tine Høeg

Jeg-fortælleren Asta er i 30’erne og i fuld gang med at skrive en roman, da hun inviteres til en mindehøjtidlighed for August, som døde for ti år siden. Han var kæreste med Astas bedste veninde Mai, da de alle tre boede på samme kollegium. Og netop den tid - og særligt en løssluppen Tour de chambre, som gik alt galt - er omdrejningspunkt for den roman, som Asta arbejder på. 

Hele fortællingen i ’Tour de Chambre’ er skrevet i kortprosa-form, hvor Tine Høeg tager os ind i en fortælling om store følelser og en passion for at skrive. Den handler om venskab og kærlighed. Afbrudte relationer, en hemmelighed og døden. Vi veksler mellem nutids- og fortids-Asta, og vor tids samfund spiddes i Astas blik på ungdom og efter-ungdom.

’Noget jeg gerne vil sige’ af Alice Munro.jpg

11. ’Noget jeg gerne vil sige’ af Alice Munro

Den amerikanske forfatter og Nobelprismodtager Alice Munro er en mester ud i kunsten at skrive relevante noveller om hverdagsdramaer og de øjeblikke, hvor livet tager en afgørende drejning. Det gør hun i allerhøjeste grad også i ’Noget jeg gerne vil sige’, hvor de 13 noveller nærmest føles som små miniromaner.

Vi følger en række menneskers hverdagsliv, fra fortællingen om en ung kvindes affære med en pilot under første verdenskrig, som gør, at hun er havnet med en helt anden mand i dag til portrætter af mødre, døtre, søstre, bedstemødre, tanter og veninder og deres skæbner og mændene i deres liv. Temaerne spænder fra den store kærlighed til store katastrofer, skam, savn og vrede. Samlingen er skrevet i 1974, men først udkommet på dansk i 2020.

’Sandheden om Lucy’ af Ib Michael.jpg

12. ’Sandheden om Lucy’ af Ib Michael

Romanen er den seneste fra Ib Michael, som i år kan fejre intet mindre end 50 års jubilæum som forfatter. Det gør han med udgivelsen af ’Sandheden om Lucy’, som er lige dele en eventyrs- og kærlighedsroman med uventede drejninger.

Vi følger den forældreløse graffitimaler Igor, der en dag på Nørreport Station går ind i en gammel togvogn, hvor han finder en mishandlet og hjemløs ung kvinde, som han navngiver Lucy. Han bliver forelsket i hende, og det viser sig, at både Igor og Lucy har særlige evner. Deres fælles historie tager dem på en dramatisk rejse til Amazonas, hvor det viser sig, at deres skæbner er flettet sammen i en sagnomspunden ruinby.

’Samlede Strunge’ af Michael Strunge.jpg

13. ’Samlede Strunge’ af Michael Strunge

Verdens mistede den talentfulde digter Michael Strunge alt for tidligt, da han gik bort som 27-årig i 1986. I sit korte liv nåede han at skrive 11 digtsamlinger, og sidst i 2019 valgte man at genudgive alle 11 bøger med deres lyriske linjer i et samlet værk på over 1.000 sider.

Her kan du følge udviklingen i hans produktioner lige fra debuten ’Livets hastighed’ fra 1978 til den sidste digtsamling ’Billedpistolen’ fra 1985. Men i denne samling får du derudover også fem nyfundne digte, der ikke var med i de tidligere udgaver. At (gen)læse disse digte sætter streg under, hvor vigtig en stemme Michael Strunge var – for digtene om alt fra knust kærlighed til afmagt over for samfundet og de ældre generationer vil også mange i nutidens unge generation kunne nikke genkendende til.

’Samtaler med fremmede’ af Paul Auster.jpg

14. ’Samtaler med fremmede’ af Paul Auster

Den anerkendte forfatter Paul Auster samler i sin seneste bog diverse tekster, som han løbende har skrevet gennem 50 år fra 1967 til 2017. Det bliver til i alt 44 fortællinger med Paul Austers tanker og reflektioner over en bred vifte af emner.

Hvis du er fan af den populære forfatter giver ’Samtaler med fremmede’ dig mulighed for at dykke dybere ind i hans tankebaner, når han på forskellig vis berører emner som hjemløshed, 9/11, og sammenhængen mellem fodbold og krig, men også tekster om hans eget forfatterskab og rejser med den elskede skrivemaskine – og selvfølgelig hans hjemby New York.

’Huset uden ende’ af Mathilde Walter Clark.jpg

15. ’Huset uden ende’ af Mathilde Walter Clark

Som barn opholdt forfatteren Mathilde Walter Clark sig på skift hos sin danske mor og sin amerikanske far. Et stort tema i ’Huset uden ende’ er hendes reflekterer over dét at høre til flere steder – og alligevel at være ”stedløs”. Bogen indeholder 20 essays, og den indledes af en længere fortælling med udgangspunkt i en seriemorder, der dræbte en mor og hendes fireårige datter med en hammer i det nabohus i St. Louis, som Mathilde og hendes familie senere rykkede over i.

Der er også rørende fortællinger om sorg og at miste i ’Min stedfars sidste dage’, ’Skildpadder’ og ’Umulige ord’. I et andet essay behandler hun en dansk politikers udtalelser om, at han holder mest af mandlige forfattere. Mathilde Walter Clark spænder i det hele taget bredt og dybt med hårrejsende detaljer undervejs i de mange gribende essays, hvor hun formår at rejse i både indre og ydre verdener.

’Bendtner – begge sider’ af Rune Skyum-Nielsen.jpg

16. ’Bendtner – begge sider’ af Rune Skyum-Nielsen

En af sidste års store selvbiografier må uden tvivl være ’Bendtner – begge sider’ om fodboldspilleren Nicklas Bendtners vilde liv. Han fik hjælp til at føre pennen for sin personlige beretning af den velskrivende journalist og forfatter Rune Skyum-Nielsen, som har formået at få det kontroversielle sportsikon til at åbne bemærkelsesværdigt meget op om både opture og nederlag.

Om du er interesseret i fodbold eller ej, er dette en bog om mere end det. Det er historien om, hvad penge kan gøre ved folk. Det er en ung mands beretning om at være så talentfuld, at han formår at miste jordforbindelsen. Det hele er fortalt uden at skåne nogen – inklusiv Nicklas Bendtner selv.

’I kyklopernes land’ af Karl Ove Knausgård.jpg

17. ’I kyklopernes land’ af Karl Ove Knausgård

Den populære norske forfatter Karl Ove Knausgård har i ’I kyklopernes land’ valgt at samle 19 forskellige essays, som han har skrevet i årene fra 2009-2018. Har du tidligere læst værker af Knausgård, ved du også, at det kan tage tid at læse hans ord og tanker.

Her følger vi ham blandt andet på en rejse gennem Amerika og ind på en operationsstue i Albanien, hvor der udføres hjernekirurgi. Teksterne handler desuden om litteratur, maleri, fotografi og kunstens tilblivelse. Titlen på bogen er hentet fra essayet af samme navn, der hudfletter Sverige og svenskerne.

’Udvalgte reportager fra fire årtier’ af Ernest Hemingway.jpg

18. ’Udvalgte reportager fra fire årtier’ af Ernest Hemingway

Den Nobelprisvindende forfatter Ernest Hemingway er verdenskendt som en af historiens helt store fortællere med hovedværker, som ’Den gamle mand og havet’ og ’Hvem ringer klokkerne for’, til et hav af berømte noveller og journalistiske reportager. Det er netop sidstnævnte, der er fokus på i ’Udvalgte reportager fra fire årtier’.

Selvom gik bort i en alder af 61år i 1961 er hans forfatterskab stadig relevant. Samlingen indeholder 75 af Ernest Hemingways artikler, hvoraf 35 er udgivet på dansk for første gang. Mød kunstnerne i Paris, og kom med til tyrefægtning, Den Spanske Borgerkrig, på safari og til befrielsen af Paris.

’Sommerfugl i frost’ af Sylvia Day.jpg

19. ’Sommerfugl i frost’ af Sylvia Day

Bestsellerforfatteren Sylvia Dayhar fået sine bøger udgivet i over 40 lande, og hun har ligget nummer 1 på bestsellerlisterne i intet mindre end 28 lande. Søger du en sensuel kærlighedshistorie af forsøde din sommer med, er ’Sommerfugl i frost’ sagen.

Vi møder kvinden Teagan, som er faldet til ro i et dejligt hjem med sin fortid lagt bag sig, da hun får en ny nabo, manden Garett. Der er en øjeblikkelig kemi mellem de to ved første møde, men han forstyrrer også hendes sårbare balance. Lad dig forføre af kemien mellem Garett og Teagan og et uventet plottwist i en bog, som kan fremkalde tårer i øjnene. 

’Kærlig hilsen, Tove’ af Tove Ditlevsen.jpg

20. ’Kærlig hilsen, Tove’ af Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen havde et skrøbeligt sind og var ofte i vanskeligheder. Men hun havde en fortrolig ven i nøden, nemlig sin redaktør på Gyldendal, Mogens Knudsen. Hun sendte ham løbende breve fra årene 1969 og 1975, som han alle lagde ind i et pengeskab på Gyldendal.

Under en oprydning på bogforlaget fandt man disse breve, og den unikke korrespondance er blevet samlet i bogen ’Kærlig hilsen, Tove’. Hun skriver om alt fra problemer med skattevæsnet, alkohol, en påtrængende fan og veninder til den svære skilsmisse fra Victor Andreasen. Og selvom brevene vidner om hendes mange nedture og problemer, viser de samtidig hendes store sproglige overskud. Brevene bringes - med undtagelse af rettede slåfejl og få udeladte sætninger efter ønske fra hendes arvinger - uredigeret.

’Stjernetegn - En Astropod-håndbog’ af Marianne Gellert og Amalie Bendixen.jpg

21. ’Stjernetegn - En Astropod-håndbog’ af Marianne Gellert og Amalie Bendixen

De to veninder Marianne Gellert og Amalie Bendixen står bag den populære podcast Astropod om astrologi. I denne bog giver de en underholdende og grundig indføring i emnet, hvor de fortæller uddybende om hver af de tolv stjernetegn og deres relationer til hinanden.

Bogen giver en indføring i den spirituelle verden, og forklarer også om brugen af krystaller. Den er illustreret med akvareller af kunstneren Kitt Dusinia.

’Alt hvad jeg ved om kærlighed’ af Dolly Alderton.jpg

22. ’Alt hvad jeg ved om kærlighed’ af Dolly Alderton

Den britiske klummeskribent og podcastvært Dolly Alderton skrev i en alder af 30 år den selvbiografiske roman ’Alt, hvad jeg ved om kærlighed’, som hurtigt blev en bestseller og gav hende i 2018 en National Book Award i hjemlandet. Bogen er blevet rost af anmeldere – selv dem, som skriver, at de normalt tager afstand fra den såkaldte ”chicklit-genre”.

Over tre årtier beskriver bogen, hvad forfatter Dolly Alderton har lært om kærlighed – til mænd, veninder og sig selv. Det er underholdende læsning, når hun hudløst ærligt blotter sine forskellige livsfaser: Fra ungdommens naivitet til i sine tyvere at date og drikke sig gennem London, storforbruge sociale medier, blive ensom, når bedsteveninden skal giftes, sulte sig selv, kaste sig manisk ud i arbejdet og gå gennem terapi. Det er en anbefalelsesværdig beretning om at finde rundt i sin tilværelse som voksen kvinde.

’Før min mand forsvinder’ af Selja Ahava.jpg

23. ’Før min mand forsvinder’ af Selja Ahava

Forestil dig, at du sidder en morgen og drikker din kaffe, da din mand ud af det blå siger: ”Jeg har altid virkelig ønsket af blive kvinde.” Netop det skete i den virkelige verden for den finske forfatter Selja Ahava, og det er omdrejningspunktet for hendes autofiktiv roman ’Før min mand forsvinder’.

Parret havde været gift i ti år, da han deler sit ønske om en ny kønsidentitet med hende. Og i denne bog følger vi to spor: Selja Ahavas nedskrevne tanker og følelser i den periode, og en sideløbende historie om Columbus’ formodede opdagelse af Indien. Tilsammen bliver det en fortælling om et kønsskiftes som en kæmpe rejse. Det er set fra en pårørendes perspektiv, hvor hun rejser sig og går rundt om morgenbordet og giver sin ægtefælle et kram, men også om at sørge over et tab af en person, som ikke er død.

'De uledsagedes bog' af Mads Nygaard og Michael Graversen.jpg

24. 'De uledsagedes bog' af Mads Nygaard og Michael Graversen

Der er virkelige fortællinger, som er umenneskelig barske og hjerteskærende, men også af den grund vigtige at se i øjnene. Hvert år flygter tusindvis af børn og unge på egen hånd væk fra lande som Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea, Somalia og Etiopien. 

I 'De uledsagedes bog' får de lov til at få en stemme af forfatter Mads Nygaard og dokumentarist Michael Graversen, som har mødt ti af dem. Det er små børn, som har måtte forlade deres forældre og familier, og er blevet kastet ud i en farlig rejse mod Europa i håb om at komme i sikkerhed og få en fremtid i trygge rammer.

’Kvinder uden mænd’ Shahrnush Parsipur.jpg

25. ’Kvinder uden mænd’ af Shahrnush Parsipur

Den iranske forfatter Shahrnush Parsipur blev fængslet for sine beskrivelser i bogen ’Kvinder uden mænd’, da den udkom i 1989, og bogen blev forbudt i hjemlandet. I dag har bogen opnået en velfortjent kultstatus og regnes som et litterært mesterværk. 30 år efter udgivelsen kom bogen for første gang på dansk sidste år. 

Romanen følger fem meget forskellige kvinder, der ender med at bo sammen i en magisk have tæt på Teheran midt under det iranske statskup i 1953. Vi møder en velhavende enke, en yngre prostitueret, to ældre ugifte kvinder og en lærerinde. Fælles for dem alle er, at de grundet deres køn er undertrykte og uden rettigheder. Det er en sanselig og poetisk bog med feminisme, kærlighed og en nærmest umulig seksuel frigørelse. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger og Lister