TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Her er årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie
Foto: Getty Nyd ferien med gode bøger ved din side.

Bedste bøger til ferien

25 bud på lækker læsning i din ferie

Når du skal ligge og dase ved poolen eller nyde roen ved sommerhuset, bør du have disse bøger som selskab.

Hvad skal du dog læse på din ferie?

Vi har samlet en masse anbefalinger fra ALT for damerne, så det bliver lettere for dig at pakke kufferten eller weekendtasken med lækkert læsestof, inden du drager mod ferieland - hvad end det er herhjemme eller i udlandet. 

God fornøjelse!

”Den underjordiske jernbane”, Colson Whitehead, Politikens Forlag, 204 sider, 300 kroner.

1. ”Den underjordiske jernbane”

”Den underjordiske jernbane” er en spændende roman om en ung kvindes næsten dyriske vilje til at overleve, og samtidig er det en beskrivelse af den mest brutale periode i amerikansk historie. Hovedpersonen, 16-årige Cora, er slave på en bomuldsplantage i Georgia. Hun lever i daglig angst og fornedrelse, men også med myten om sin mor, Mabel, der flygtede og klarede den. Cora og hendes ven, markslaven Caesar, begiver sig ud på en dødsensfarlig flugt, men den fanatiske slavejæger, Ridgeway, som Mabel i sin tid slap fra, sætter nu alt ind på at fange Cora. Romanen vandt den fornemme Pulitzer-pris tidligere på året og har fået en forrygende anbefaling af Oprah Winfrey, der om bogen har sagt: ”En sjælden gang imellem dukker der en bog op, der går gennem marv og ben, flytter ind i en og bliver der for altid”. Forfatteren, Colson Whitehead, har vundet et hav af priser for bogen, og han kommer til Danmark i forbindelse med Louisiana Literature i august.

”Faderens Synder”, Jeffrey Archer, Lindhardt & Ringhof, 400 sider, 299,95 kroner.

2. Faderens synder

Anden Verdenskrig spreder frygt og kaos ud over Europa, og det har konsekvenser for familien Clifton. ”Faderens synder” af den engelske forfatter Jeffrey Archer er andet bind i krøniken om familien Clifton, som man følger under krigen. Familien er blevet spredt på tre kontinenter og lever nu hver deres liv fuld af modstand. Harry Clifton er flygtet til Amerika og har overtaget sin afdøde kollegas identitet. Hans forlovede hjemme i England nægter at tro på, at Harry er omkommet på rejsen mod Amerika. Hun rejser til New York for at finde den mand, hun elsker.

”Bedårende”, Ida Marie Hede, Gladiator Forlaget, 200 kroner.

3. Bedårende

”Bedårende” er en samling prosatekster i fire dele. Teksterne inviterer dig ind bag husets fire vægge i en families hverdag. Livet i familien byder både på højstemt lykke og harmoni, men også dyb melankoli og tragedier. Du ryger ned gennem stuegulvet til underverdenen, den kaotiske psyke, hvor alt ikke er, som det ser ud. Tanker kan være et virvar af knuder og bakterier. I første del møder vi det spirende liv med fødsel og småbørnsidyl, hvor parret lever i symbiose med deres lille datter. Skænderier og misforståelser, hengivenhed og intimitet fører os videre, og dybere ind bag facaden i familien. Livets bagsider med sygdom og død giver bogen en pludselig alvor.

”Ved et planlagt tilfælde”, Regitze Schrøder, Turbine, 250 sider, 279,95 kroner

4. Ved et planlagt tilfælde

Vi drages ind i en kvindes sind i denne psykologiske  thriller. Romanen foregår i Danmark og velkendte steder i byernes by, Paris. Bogens temaer kredser omkring den modne kvindes selvopfattelse og identitetsproblemer i en ny og ukendt fase i livet. Fortællingen leder os igennem en kvindes modstridende tanker, og den viser os, at man også kan være en  sansende kvinde med en stærk  seksualitet efter de 50. Vores hovedperson, Anna, vælger at være sig selv fuldt ud. Det bliver et  selvrealiserende projekt for hende. Det rejser  flere dilemmaer og konflikter: for hvem er vi, og hvorfor er vi i bund og grund, som vi er? Kan vi stå ved vores fortid, som har formet os?

"Uovervindelig sommer", Alice Adams, Gads Forlag, 312 sider, 249,95 kroner.

5. ”Uovervindelig sommer” af Alice Adams

”Uovervindelig sommer” handler om de fire venner Eva, Benedict, Sylvie og Luciens skæbner, fra 20 årsalderen til 40 årsalderen, om deres drømme, fejltrin, svære valg og fravalg i livet. Eva har i årevis været håbløst forelsket i playboyen Lucien. Nu er hun ivrig efter at komme videre og samtidig lægge sin socialistiske opvækst bag sig ved hjælp af en karriere i bankverdenen. Benedict, som længe har været forelsket i Eva, kaster sig over en ph.d., mens Sylvie og Lucien fører en mere bohemeagtig tilværelse. ”Uovervindelig sommer” er en atmosfærefyldt roman, der minder os alle om, hvor stor betydning kærlighed og venskab stadig har for os i en verden i konstant forandring.

”Livsmodig”, Gitte Løkkegaard, Politikens Forlag, 232 sider, 300 kroner.

6. Livsmodig

Hanne-Vibeke Holst, Ritt Bjerregaard, Anne Linnet og Christine Antorini har alle oplevet personlige kriser og udfordringer. På forskellig vis har de dog evnet at trække sig selv op ved håret, senest Hanne-Vibeke Holst, som under arbejdet med boget blev ramt af brystkræft. I en uhøjtidelig samtale med forfatter Gitte Løkkegaard deler de deres tanker om det at være over 50 i et ungdomsfikseret samfund. De taler bl.a. om arbejdslivet, kroppen, seksualiteten, kærligheden og døden.

”Dark Matter”, Blake Crouch, Gyldendal, 392 sider, 249,95 kroner.

7. Dark Matter

Jason Desser er en uambitiøs, men lykkelig fysikprofessor og familiefar, der bliver kidnappet og sendt ud på en farlig jagt gennem flere alternative versioner af den verden, han troede, han kendte. Undervejs konfronteres hovedpersonen med spørgsmålet: Hvordan kunne mit liv ellers have set ud? Og den overvejelse kan man jo også passende selv gøre sig. Forfatteren Blake Crouch har udgivet flere bøger i USA, men ”Dark Matter” er den første, der også udkommer på dansk.

”Den ophøjede morder”, Keigo Higashino, Modtryk, 324 sider, 299,95 kroner.

8. Den ophøjede morder

Japansk litteratur hitter, og Keigo Higashino er en af Japans mest populære forfattere. Han fik sit gennembrud med ”Den hengivne hr. X”, der har solgt mere end to millioner eksemplarer i Japan og er udkommet i 21 lande, filmatiseret og har vundet utallige priser. Nu er han klar med sin anden bog ”Den ophøjede morder”, som handler om Yoshitaka Mashiba, der planlægger at forlade sin kone. Men da han bliver forgiftet af arsenik i sin kaffe og dør, bliver hans kone mistænkt. Men der er ingen beviser for, at det er hende, så politiet kontakter den geniale professor Yukawa. Men det ser ud til at være en uløselig gåde.

”Jordens arvinger”, Ildefonso Falcones, Cicero, 928 sider, 349,95 kroner.

9. Jordens Arvinger

Hvis du interesserer dig for historiske bøger, så er den spanske Ildefonso Falcones’ bog ”Jordens arvinger” noget for dig. Falcones blev verdenskendt for romanen ”Havets katedral”. Der er gået 10 år, og nu tager Falcones os med til 1300-tallets Barcelona, hvor et tronskifte venter, da kongen i byen er død, men inden længe varsles en ny æra for Barcelonas borgere.

”Den usynlige mil”, David Coventry, Rosinante, 320 sider, 299,95 kroner.

10. Den usynlige mil

Den newzealandske forfatter David Coventrys nye roman ”Den usynlige mil” beskriver en ung mands deltagelse i Tour de France i 1928 og hans indædte kamp med sig selv og sin families fortid i skyggen af Første Verdenskrig. Det er en kraftfuld roman om en mands psykologiske rejse, hvor han høj på stoffer, sejr og nederlag konfronterer sig selv.

”Tre dage og et liv”, Pierre Lemaitre, Lindhardt og Ringhof, 240 sider, 249,95 kroner.

11. Tre dage og et liv

Pierre Lemaitre blev kendt for sin trilogi om kriminalkommissær Camille Verhoeven og står desuden også bag romanen ”Vi ses deroppe” fra 2015, som han modtog store roser for. Nu er den anerkendte, franske krimiforfatter klar med sin nye krimi ”Tre dage og et liv”, der handler om drengen Antoine. I 1999 slår han som 12-årig den 6-årige Rémi ihjel ved et uheld. I panik gemmer han liget af drengen i en gammel træstamme i skoven, mens alle i den lille, franske provinsby Beauval ihærdigt leder efter den forsvundne Rémi. ”Tre dage og et liv” er en fortælling om en dreng og én skæbnesvanger begivenhed, der sætter gang i mange nye. Med tre nedslag i Antoines liv – i 1999, 2011 og 2015 – beskriver Pierre Lemaitre på fineste vis, hvordan drengen Antoines indre tanker om skyld og retfærdig fylder og får betydning for resten af hans liv. Det er en stor og mørk fortælling om menneskelige kræfter.

”En uskyldig løgn”, Sabine Durrant, Gads Forlag, 344 sider, 249,95 kroner.

12. En uskyldig løgn

Sabine Durrant er kendt for sine psykologiske thrillere og kommer nu med sin nye roman ”En skyldig løgn”. Den handler om løgne, og hvordan vi alle lyver. Men hvad gør man, når løgnen pludselig bliver til virkelighed? I ”En uskyldig løgn” følger vi Paul Morris, en singlemand i 40’erne, der en dag møder en gammel bekendt. Lysten til at imponere får ham til at komme med en uskyldig løgn, men inden længe har løgnen sat gang i meget mere, end Paul Morris kunnet have forestillet sig.

”Blodmåne”, Katrine Engberg, People´s Press, 350 sider, 249,95 kroner.

13. Blodmåne

Katrine Engberg fik flotte anmeldelser for sin første krimi ”Krokodillevogteren”, og nu kommer hendes anden krimi ”Blodmåne”. Her bliver liget af en mand fundet ved Ørstedsparken, og det sætter gang i den helt store efterforskning for politiassistenterne Jeppe Kørner og Annette Werner. De tror først, det er en hjemløs, men tingene er ikke altid, som de ser ud, og det ved Esther de Laurenti – en pensionist og snushane, der begynder sin egen efterforskning af mordet. Katrine Engberg er foruden at være forfatter også skuespiller og bl.a. kendt for filmen ”Kvinden i buret”.

”Kvinden før”, JP Delaney, Lindhardt og Ringhof, 400 sider, 249,95 kroner.

14. Kvinden før

”Kvinden før” er JP Delaneys første psykologiske thriller. Den er allerede solgt i over 30 lander og skal filmatiseres af den oscarvindende instruktør Ron Howard. I romanen følger vi Jane, der lige er flyttet i en moderne og lækker hi-tech lejlighed i London. Eneste anke ved lejligheden er, at arkitekten har udtænkt nogle helt særlige krav, som Jane skal underskrive. Det gør hun, men hvad Jane ikke ved er, at der kort før, hun flyttede ind, boede en kvinde, der mindede meget om Jane. Hun døde bare under tragiske omstændigheder. Jane begynder så småt at få klarhed over lejlighedens historie og pludselig opdager hun, at hun på mange måder går i den afdøde kvindes fodspor. JP Delayne er et pseudonym for forfatteren Tony Strong, der har skrevet flere bøger under  forskellige pseudonymer.

”Ildbarnet”, S.K. Tremayne, Gads Forlag, 360 sider, 249,95 kroner.

15. Ildbarnet

Alt falder på plads for Rachel, da hun gifter sig med enkemanden David på det smukke landsted Charhallow House i Cornwall. David har en smuk og kærlig dreng, Jamie, men kort efter brylluppet begynder Jamie at ændre adfærd. Han kommer med dystre forudsigelser og mener at have set sin afdøde mor. Rachel bliver bange og frygter, at der er noget, hun ikke ved om sin nye ægtemand. ”Ildbarnet” er skrevet af S.K. Tremayne, et psedonym for journalist og bestsellerforfatteren Sean Thomas.

”Jordbærpigen”, Lisa Strømme, HarperCollins Nordic, 336 sider, 299,95 kroner.

16. Jordbærpigen

Inspireret af den norske kunstner Edvard Munchs maleri ”Skriget” er Lisa Strømmes roman ”Jordbærpigen” en kærlighedshistorie mellem den kontroversielle kunstner og den unge pige Tullik. Den foregår i sommeren 1893 i den norske badeby Åsgårdstrand, hvor Johanne, en ung pige i huset, bliver budbringer for velhaverfamilien Ihlens datter, Tullik. Men Johanne fanges af de store følelser, der præger Munchs malerier og af det hemmelige kærlighedsforhold. Så da Tullik beder hende om at skjule større hemmeligheder, må Johanne afgøre, om det er det hele værd.

”Sødbitter”, Stephanie Danler, Lindhardt og Ringhof, 300 sider, 249,95 kroner.

17. Sødbitter

”Sødbitter” er Stephanie Danlers debutroman, der giver læseren et unikt indblik i en vild, kaotisk, fascinerende og udmattende restaurationsbranche i New York. I romanen følger vi Tess, en 22-årig landsbypige, der søger lykken i storbyen og starter som tjener på en eksklusiv restaurant uden at have smagt østers eller kende de rigtige betegnelser for Bourgognevine. Med tiden får hun smag for vin, mad og den nye branche, hun slet ikke vidste, hvad rummede, men møder også dens skyggesider. Romanen blev en bestseller i USA, da den udkom sidste år. Den beskriver en ung piges søgen efter sig selv og det liv, hun drømmer om, og som hun helt uventet ender med at finde gennem… mad.

”Det ender med os”, Colleen Hoover, Lindhardt og Ringhof, 350 sider, 199,95 kroner.

18. Det ender med os

New York Times bestsellerforfatteren Colleen Hoover har fået fantastiske anmeldelser for sin nyeste bog ”Det ender med os”. Den handler om Lily, der forelsker sig i den flotte neurokirurg Ryle, og mens alt synes godt, truer gamle følelser for ungdomskæresten Atlas at ødelægge, hvad Lily og Ryle er ved at opbygge. ”Det ender med os” handler om, hvad man gør, når den, der elsker én højest, også er den, der gør én allermest ondt. 

”Holdt for nar”, Harlan Coben, Gads Forlag, 310 sider, 249,95 kroner.

19. Holdt for nar

Den amerikanske ”thrillerkonge” Harlan Cobens bøger er oversat til 41 sprog, har solgt over 60 millioner eksemplarer, og som den eneste forfatter nogensinde har Coben modtaget tre amerikanske litteraturpriser. Nu er bestsellerforfatteren klar med endnu en hæsblæsende krimi. ”Holdt for nar” handler om Maya Stern, en tidligere elitepilot, der lever et lykkeligt liv med den velhavende Joe. Men pludselig bliver hun ramt af ulykker, og oven i tabet af sin søster, bliver Joe myrdet for øjnene af hende. Få dage efter begravelsen viser billeder fra Mayas nannycam, at Joe leger med deres datter. Er han stadig i live, eller er hun blevet vanvittig?

”Før natten kommer”, Lars Kjædegaard, Rosinante, 304 sider, 199,95 kroner.

20. Før natten kommer

Lars Kjædegaard er en af Skandinaviens største krimikonger og er indstillet til den største krimipris Glasnøglen. Nu udkommer hans tiende krimi i serien om makkerparret Anita Hvid og Thor Belling. Denne gang ligger Anita Hvid hårdt såret på hospitalet, mens Thor Belling har taget orlov for at få styr på sit liv. Pludselig må Thor tilbage på drabsafdelingen, da politiet står på bar bund efter to skudattentater. Egentlig vil Thor hellere hjælpe Anita med at blive rask, men indser, at nogle ønsker Anita død. Hvad skal Thor gøre for at holde styr på alle tråde? Hvem vil dræbe Anita? Og hvem står bag skudattentaterne? Måske hænger tingene sammen? ”Før natten kommer” er en nervepirrende, spændende og samfundsaktuel kriminalroman, som næsten læser sig selv.

”4 3 2 1”, Paul Auster, Lindhardt og Ringhof, 880 sider, 244,95 kroner.

21. 4, 3, 2, 1

Den verdensberømte, amerikanske forfatter Paul Auster er kendt for at skrive om, hvordan tilfældighederne præger vores liv, og det er også et af temaerne i ”4 3 2 1”, der er hans første roman i syv år. Den handler om Archibald Isaac Ferguson, der bliver født den 3. marts 1947 i New Jersey. Han er Ferguson-parrets eneste barn, og med hans fødsel tager familiens liv fire samtidige og helt uafhængige retninger. Man følger fire versioner af familien. Fire skæbner, der er helt forskellige og alligevel helt ens. Paul Auster kan i øvrigt opleves til Louisiana Literature i august. 

”Et barn at føde”, Kristina Sandberg, 480 sider, 299,95 kroner.

22. Et barn at føde

Den prisbelønnede, svenske forfatter Kristina Sandbergs første bog i trilogien om Maj er nu blevet oversat til dansk. I ”Et barn at føde” følger vi den 20-årige Maj, som lever i 1930’ernes mandsdominerede

 og patriarkalske samfund. Hun er nygift med en ældre mand og venter sit første barn. Kristina Sandbergs trilogi om Maj er en fortælling om tidsånden. Fra 1930’erne til 1960’erne følger vi Maj og hendes liv som kone, mor og kvinde samt den sociale udvikling, der sker i disse år.

”Parfumesamleren”, Kathleen Tessaro, Harper Collins Nordic, 336 sider, 249,95 kroner.

23. Parfumesamleren

To kvinder er knyttet sammen af et særligt bånd. Det er kun den ene af dem, der ved det. I 1950’ernes London modtager Grace Munroe et brev, som vender op og ned på hendes liv. Grace skal arve efter den afdøde Mrs. Eva D’Orsy, som hun aldrig har hørt om. Det leder hende til Paris’ gader og ind i den forføriske verden af parfumesamlere, kunstnere og deres muser. Hun kommer helt tæt på den rørende historie om sin ukendte velgører, en kvinde, der tilhørte 1920’ernes overklasse i New York og Paris.

”Lejligheden”, S.L. Grey, Gads Forlag, 328 sider, 249,95 kroner.

24. Lejligheden

Er du fan af Gillian Flynn, Agatha Christie og Stephen King, så er ”Lejligheden” lige en bog for dig. Det velskrivende og internationalt populære forfatterpseudonym S. L. Grey har skrevet en fantastisk thriller om ægteparret Stephanie og Mark, der bytter deres bolig i Cape Town ud med en skøn lejlighed i Paris. Hvad der skulle have været et tiltrængt get-away ender med at blive parrets værste mareridt… S.L. Grey dækker over forfatterne Sara Lotz, som er bosat i Cape Town, og Louis Greenber, som er bosat i Johannesburg.

”Flosset”, Cecelia Ahern, Politikens Forlag, 320 sider, 250 kroner.

25. Flosset

Som kun 21-årig slog Cecelia Ahern igennem med debutromanen ”PS. I Love You”. Den blev en kæmpe succes og er siden blevet oversat til 47 sprog og filmatiseret med blandt andre Hilary Swank i hovedrollen. Cecelia Aherns bøger har solgt mere end 25 millioner eksemplarer verden over, og nu er hun klar med sin 13. roman ”Flosset”. ”Flosset” handler om den smukke og dygtige Celestine, hvis liv er perfekt. Hun har en idyllisk familie og en dejlig kæreste. Men en dag skal hun træffe et svært valg, der kan få afgørende betydning for, hvilken drejning hendes liv tager. Må hun vinke farvel til det perfekte liv, eller skal hun stå inde for det valg, hun træffer?  ”Flosset” er en bog om morale, medmenneskelighed og livets svære valg.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger og Lister