Her er årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie

Foto: Getty Images Nyd ferien med gode bøger ved din side.

Årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie

Om du skal ligge og dase ved vandet eller nyde roen i et sommerhus, bør du have disse bøger med som selskab.

Hvad skal du læse under din ferie?

Vi har her samlet vores bedste anbefalinger til spændende og aktuelle bøger, så det bliver lettere for dig at pakke kufferten eller weekendtasken med lækkert læsestof, inden du drager ud i årets ferieland. 

Der er masser af gode sager at vælge imellem.

LÆS OGSÅ: Den ultimative bogguide: 55 fantastiske bøger, du bør give i gave

God fornøjelse!

Rosarium.jpg

1. Rosarium af Charlotte Weitze

Rosarium er en slægtsroman, der strækker sig fra begyndelsen af det 20. århundrede til nutidens USA og videre ind i fremtiden. Med sin på en gang realistiske og eventyrlige prosa skriver Charlotte Weitze om planter og den organiske sammenhæng mellem mennesker og natur. I første del flygter en familie fra krig og slår lejr i skoven. Med tiden glemmer datteren sit sprog og bliver en del af det organiske liv, der lever i urskoven. Folkefortællinger, det eventyrlige og naturen er en rød tråd i Charlotte Weitzes forfatterskab.

Den usynlige pige.jpg

2. Den usynlige pige af Lisa Jewell

Den usynlige pige røg direkte ind på New York Times’ bestsellerliste ved udgivelsen i USA. 17-årige Saffyre Maddox har gået i terapi i tre år, da psykologen afbryder behandlingen. Saffyre føler sig svigtet og begynder at udspionere psykologen for at bevare en forbindelse til ham. På Valentines dag forsvinder Saffyre sporløst, og det viser sig, at psykologens tvivlsomme genbo er den sidste, der har set hende i live.

Kvinde kend din historie.jpg

3. Kvinde kend din historie af Gry Jexen

Måske kender du Gry Jexen fra hendes podcast Kvinde kend din historie eller hendes instagramprofil under samme navn. Nu har hun skrevet en bog til alle, der vil vide mere om kvinder i Danmarkshistorien og blive klogere på sig selv. Jo mere vi kan spejle os i fortiden, jo bedre kan vi forstå vores nutid, og samtidig klæder viden os på til at skabe det liv og den fremtid, vi ønsker.

I Kvinde Kend Din Historie portrætteres 50 kvinder, der har levet i Danmark i løbet af de seneste 500 år gennemillustreret med tegninger af Thit Thyrring.

Man skulle nok have været der.jpg

4. Man skulle nok have været der af Thomas Korsgaard

Hovedpersonen Tue er blevet smidt ud af sin lejlighed på Frederiksberg, og han har ingen anelse om, hvor han skal tage hen. De eneste ejendele han har med sig, er en sportstaske med tøj, en computer og en lille palme. Han bruger dagtimerne på at sælge avisabonnementer på gaden, og om natten gemmer han sig i avisens baglokaler for at sove. Romanen er en humoristisk fortælling om total rodløshed og om at finde hjem til sidst.

Du forlader mig aldrig.jpg

5. Du forlader mig aldrig af Karin Heurlin

Du forlader mig aldrig er et psykologisk drama om de sandheder og løgne, vi fortæller andre og ikke mindst os selv blandt andet på de sociale medier. Romanens hovedperson, Ann, ved alt om sorg efter, at hun mistede sin store kærlighed i en ulykke. Hun deler sine tanker og følelser med tusindvis af læsere, men hvad sker der, da hun – måske – møder kærligheden igen i en karismatisk komiker? Er Ann den samme på Facebook, som i virkeligheden? Og hvad skete der egentlig med hendes store kærlighed? 

Det jeg elskede.jpg

6. Det jeg elskede af Siri Hustvedt

Siri Hustvedts gennembrudsroman Det jeg elskede kommer nu i en ny udgave. Man følger to intellektuelle og kunstneriske familier i New York. De er naboer i SoHo og deler både glæde og sorger, og som læser får man et nuanceret billede af New Yorks kunstnermiljø.

Den trofaste læser.jpg

7. Den trofaste læser af Max Seeck

Hos Helsinkis politi er den unge efterforsker Jessica Niemi ansat, og hun bliver sat til at opklare en drabssag langt ud over det sædvanlige. En krimiforfatters kone bliver fundet myrdet siddende ved spisebordet derhjemme med sort aftenkjole. Mordet ligner en forstyrret persons værk, og det viser sig at være det første i en række af rituelle mord, som alle følger et mønster i forfatterens egne værker. Jessica og hendes team sætter alt ind på af finde gerningsmanden, der dog altid lader til at være et skridt foran. Den trofaste læser er forfatterens internationale gennembrud.

Bob.jpg

8. Bob af Helle Helle

Helle Helle kan noget særligt med ord. Hun skriver kort og konkret, og man sidder altid tilbage med en stor oplevelse, når man har læst en af hendes romaner. Bob er ingen undtagelse. Den handler om to unge mennesker, der måske, måske ikke, er ved at glide fra hinanden.  Romanens jeg-fortæller er hende fra De. Men hun fortæller udelukkende om Bobs liv – især det, hun ikke selv er en del.

1984.jpg

9. 1984 af George Orwell

George Orwells dystopiske klassiker 1984 fra 1949 genudgives for første gang i en ny oversættelse. Året er 1984 og Winston Smith bor i Oceanien, hvor Partiet og Big Brother overvåger borgerne ned til mindste detaljer. Winston arbejder i Ministeriet for Sandhed og redigerer dokumenter og aviser i overensstemmelse med Partiets sandhed. Men han længes efter frihed, og den trang er livsfarlig.

Den jeg skulle blive.jpg

10. Den jeg skulle blive af Geir Gulliksen

Geir Gulliksens tidligere romaner har skabt debatter om køn og ægteskab. Den jeg skulle blive behandler samme emner og handler om Henning, der er blevet fyret grundet grænseoverskridende opførsel. Derudover er han blevet skilt flere gange og ser kun sjældent sine børn. Hans ufrivillige fritstilling giver ham tid til at tænke over sin tilværelse, og over hvilken type mand og far han har været. Alt dette leder til møder, der ændrer Hennings syn på køn og identitet. Det er en eftertænksom roman om forskellene på den, man er og den, man gerne vil være.

Undergravet.jpg

11. Undergravet af Lone Theils

Hvis de lunere aftener kalder på kolde gys, så er Undergravet sagen. Bogen handler om Signe Brask, der vikarierer som patruljebetjent i Klitmøller. Der går ikke lang tid, før hun står med en ny sag. Den unge og smukke kvinde, der er gift med præsten, er som sunket i jorden, og opklaringsarbejdet sammen med Dennis, der er lokal betjent i området, er mildest talt op ad bakke. Undergravet er andet bind i serien om Signe Brask.

Ovenpå.jpg

12. Ovenpå af Ritt Bjerrgaard

Ovenpå er fjerde og sidste bind i Ritt Bjerregaards erindringer. Ritt ser tilbage på tiden som overborgmester i København. En tid, der blev ganske anderledes, end hun havde håbet på, og de hårde kampe sled på hendes kræfter. Bogen handler også om Socialdemokratiet under Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen, om det at være kvinde i politik og om alle de mennesker, der har inspireret Ritt gennem livet.

Til min far.jpg

13. Til min far af Niels Erling

Til min far er en kærlighedserklæring til en døende og et desperat forsøg på at holde fast i et liv, der langsomt svinder bort. Bogen tager læseren med gennem tiden med en døende forælder, og handler om både at nærme sig hinanden og tage afsked på samme tid. En følsom roman om livet, når det er allersværest, og om at miste en forælder til kræft.

Ungeenheden.jpg

14. Ungeenheden af Fine Gråbøl

Lasse, Marie, Waheed, Sara, Hector og den navnløse fortæller holder alle til på bostedet Ungeenheden, som også er titlen på romanen. De har alle fået tildelt ophold efter en paragraf i Serviceloven og over en lang, varm sommer følger vi de små rutiner og store katastrofer, der tegner de unges hverdag med hinanden, personalet og det psykiatriske system. Alt imens de øver sig i helt almindelige ting som at koge en suppe, sove om natten og undgå at dø for egen hånd.

Jorden under mig.jpg

15. Jorden under mig af Helle Vincentz

Jorden under mig er en roman om at  konfrontere  barndommens spøgelser. Helle vokser op i 1980’erne på en gård på Sydsjælland. Moren er skolelærer, faren er landmand. Helle forstår ikke, hvad der sker omkring hende. Men hun ved, at statsministeren er ond. For det er ham, der er skyld i kartoffelkuren, som gør livet svært for landmændene. Hendes forældre skændes oftere og oftere, faren bliver mere og mere underlig. Og en dag skyder han sig i sine forældres kælder. Senere får Helles mor cancer og dør. Er hendes slægt mon fordømt?

Kvinde set fra ryggen.jpg

16. Kvinde set fra ryggen af Jesper Wung-Sung

I 1890 vender Idas storebror hjem til Stubbekøbing på sommervisit, og han har taget sin malerkollega Vilhelm Hammershøi med sig. Ida og Vilhelm bliver lynhurtigt forlovet, men begge deres mødre modsætter sig deres forhold. Deres forhold fører Ida ind i en ukendt verden i kunstnerkredse, hvor hun følger sin mand i tykt og tyndt. Ida bliver Vilhelms foretrukne model, men samtidig kæmper hun med sit sind og sin rolle i hjemmet.

Livslang ærlighed.jpg

17. Livslang ærlighed af Karen Dich

I bogen Livslang ærlighed – fortællinger om de afgørende veninder fortæller en stribe kvinder om deres vigtige venindeforhold. Gennem fortællinger, essays og samtaler med 18 venindepar sætter dramatiker og kulturskribent Karen Dich fokus på venindeskabet og alt, hvad det indeholder af kærlighed, solidaritet, genkendelse og tillid. Mød blandt andet Lone Theils, Pernille Skipper og Sissel-Jo Gazan, og bliv klogere på, hvad hemmeligheden bag et livslangt venindeskab er.

Noget for noget.jpg

18. Noget for noget af Sophie Kinsella

Da en lækker fyr på en café spørger Fixie Farr, om hun vil holde øje med hans computer, redder hun den mirakuløst fra en total katastrofe. Som tak lover ejeren, Sebastian, hende en tjeneste, som Fixie dog ikke har tænkt sig at indløse. Da hendes gamle crush pludselig får desperat brug for hjælp, tager Fixie alligevel fat i Sebastian, og en tjeneste bliver hurtigt til flere. Fixie hvirvles ind i Sebastians liv og bliver nødt til at tage nogle afgørende beslutninger.

Kvindernes by.jpg

19. Kvindernes By af Elizabeth Gilbert

Efter at være blevet bortvist fra et prestigefyldt college skal 19-årige Vivian Morris bo hos sin tante Peg, som er indehaver af et varietéteater på Manhattan. Vivian bliver en del af teatermiljøet i 1940’ernes New York og møder en hel verden af ukonventionelle karakterer – fra flamboyante showgirls til manuskriptforfattere og verdensdamer. Hun forsøger at hengive sig til sin nye frie og festlige tilværelse, og da hun møder den legendariske skuespiller Edna Watson, vækkes et kvindeligt begær, og Vivian må træffe nogle modige livsvalg. Vivian er nødt til at lære at leve flere liv for at få den frihed, som hun ønsker. Først som gammel er hun klar til at fortælle sin historie.

Gennem Sprækkerne.jpg

20. Gennem sprækkerne af Mariann Iben Hansen

Har du oplevet demens på nært hold? Så vil du garanteret kunne genkende nogle af de følelser og oplevelser, der er beskrevet i Gennem sprækkerne af Marianne Iben Hansen. I denne personlige skildring lader forfatteren læseren komme ind under huden på sig selv og sin far i deres sidste fem år sammen. Flettet ind i sygdomshistorien rejses spørgsmål om, hvordan man kan være sammen, når der kun er nuet tilbage.

Låst.jpg

21. Låst af Anne Mette Kirk

En tidlig morgen findes den 24-årige Clara efterladt i en blodpøl på toilettet på en natklub i København, hvor hun svæver mellem liv og død. Politiassistent Marc Abildgaard indser at forbrydelsen er begået med målrettet had. Men efterforskningen er besværlig, for mens Clara kæmper for sit liv på Rigshospitalet, kæmper personerne i hendes omgangskreds for at skjule en pinefuld historie. Låst er en historie om venskaber og de løgne, vi fortæller os selv så længe, at de bliver til sandheder.

Hvad hun klager over når hun klager over husarbejdet.jpg

22. Hvad hun klager over, når hun klager over husarbejdet af Heidi Linde

22 år er gået med den samme mand. Han er en god far, han er ikke utro. Overordnet set, at han egentlig en rimelig fin fyr. Men Vigdis vil ikke være gift med ham længere, hun har bare svært ved at retfærdiggøre, at hun vil gå fra ham. Hendes historie flettes sammen med Linns, der normalt har været vant til mænds opmærksomhed. Pludselig får hun den ikke længere, og hun bliver i tvivl om, hvem hun så egentlig er.

godt selskab.jpg

23. Godt selskab af Naoise Dolan

Fortællingen er både et klassisk trekantsdrama og en moderne historie om uforpligtende kærlighed. Ava, for nyligt ankommet til Hong Kong fra Dublin, tilbringer sine dage med at undervise kinesiske børn i engelsk. Julian er bankmand. Han kan lide at bruge penge på Ava og at have sex og diskussioner med hende. Men når Ava spørger, om han elsker hende, siger han ”Jeg kan godt lide dig”. Ind træder Edith, advokat og forfriskende entusiastisk, men også kompromisløst ærlig. Da Julian bliver udstationeret, sker der noget med relationen mellem Edith og Ava.

Den inderste kerne.jpg

24. Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen

Ringer der en klokke, når du hører navnet Inge Lehmann? Hvis ikke, kan du lære om hende og et stykke danmarkshistorie i den nye roman af Lotte Kaa Andersen, forfatteren bag den anmelderroste debutroman Hambros Allé 7-9-13. Inge Lehmann var en dansk matematiker og jordskælvsforsker, og det naturvidenskabelige miljø var ikke noget nemt sted at være som kvinde. Trods modstand fra miljøet bliver hun i 1950’erne inviteret til USA for at forske. Her kommer hendes arbejde til at få en stor betydning under Den Kolde Krig.

Tidselhonning.jpg

25. Tidselhonning af Sara Paborn

Den 43-årige Ebba Lindqvist er en populær samlivscoach, men hendes succes styrtdykker, da det bliver offentliggjort, at Ebba selv gennemgår en skilsmisse. Hun takker modvilligt ja til at skrive en artikel om langvarige ægteskaber og tager afsted til en sydsvensk by, hvor hun møder hun Veronika Mörk, der har været gift med den samme mand i 60 år. Da Ebba interviewer Veronika, går det op for hende, at Veronikas store kærlighed ikke er den mand, hun var gift med.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger og Lister