London juletur
Foto: Getty Images Oxford Street er også et besøg værd i juletiden.

Gløgg, skøjteløb og julelys: Tag på magisk juletur til London

Hvis der står juletur på programmet, er London værd at overveje. Du kan komme dertil på kort tid og for rimelige penge, og når den gamle engelske hovedstad trækker i julekostumet, står stemningsfulde oplevelser i kø. Vi har besøgt det store julemarked i Hyde Park, hvor kunsthåndværk, julehygge, gøgl og fest mødes.

Det er 11 år siden, Hyde Park første gang slog smedejernsportene op for julefestivalen Winter Wonderland.

Uanset, om du ankommer fra den nordlige eller sydlige indgang – der er gratis adgang til det hele – så starter det blidt. Hundredevis af små træboder ligger side om side med skrå tage og hyggebelysning.

LÆS OGSÅ: Forny julehyggen: 7 måder, du kan pifte den klassiske pakkeleg op på

I alt er der 200 boder med alt fra udskårne træfigurer over marcipanboller og ørevarmere i kunstig pels til krystaller med indbygget healing. I hver bod står en smilende sælger og stamper kulden væk fra benene i tusmørket, hvor vi begynder vores besøg. Børnefamilierne er så småt på vej hjem, men Londons feststemte teenagere er ikke mødt op endnu, og det giver god plads omkring boderne.

Julemarked i Hyde Park
Det er ikke svært at komme i julestemning på det store Winter Wonderland-marked, som er en vild blanding af klassisk julemarked og forlystelsespark. Foto; Getty Images,

En af dem, vi møder i hendes bod, er Jenna Redelinghuys, som egentlig er fra Sydafrika, men nu bor i London. Hun står i Funky Jewellerys bod under hele julemarkedet, som hvert år varer fra midten af november til lige efter jul.

– Alle smykkerne er lavet af ægte blomster, som er støbt i en slags plexiglas. Det er valmuer, kløver, tusindfryd, roser, violer og forglemmigej, forklarer Jenna om smykkerne, som er håndlavede og i sølv – store som små.

Jenna Redelinghuys
– Alle smykkerne er lavet af ægte blomster, som er støbt i en slags plexiglas. Det er valmuer, kløver, tusindfryd, roser, violer og forglemmigej, forklarer Jenna fra sin smykkebod. Foto: Sara Skytte,

49 slags syltetøj

Over for Jenna står en mand og sælger engelsk syltetøj, han har ikke mindre end 49 forskellige slags, fortæller han stolt og deler smagsprøver ud på alt fra bitter orange til søde jordbær.

Der er besøgende ved stort set alle boder, og fra Hyde Parks højttalere strømmer de gamle juleklassikere og lægger sig næsten som et lag sne over landskabet.

Engelsk syltetøj
Så er der syltetøj for enhver smag. Hele 49 forskellige slags. Foto: Sara Skytte,

Rigtig mange mennesker finder hvert år vej til Winter Wonderland. Faktisk var tallet i julen 2014 hele 2,5 millioner besøg, herunder også hertuginde Kate, der havde prins George med på en privat tur.

LÆS OGSÅ: Bedste julesange til din juleplayliste

I det hele taget kan du, hvis du synes, det er skægt med et ekstra stjernedrys, være heldig at spotte en del berømtheder i Winter Wonderland, som tidligere er besøgt af blandt andet Naomi Campbell, Tom Cruise og Rod Stewart.

Wonderland london
Mulled wine er briternes svar på Glühwein og gløgg. Foto; Getty Images,

Langt størstedelen af de besøgende er dog en blanding af lokale familier og turister, der for fleres vedkommende vakler under vægten af indkøbsposerne.

Flere juleoplevelser

  • Lysene på Oxford Street. Der er ingen shoppinggade så berømt og stor som Oxford Street i London. Her finder man både de kendte mærkevarebutikker, stormagasiner men også noget af verdens flotteste julebelysning, som i sig selv er et besøg værd. For mange indbyggere i London er det først jul, når lysene tændes i Oxford Street.
  • Royal Albert Hall er kendt for sine klassiske koncerter, og i november og december er der fuld fokus på julemusikken, hvor både Frelsens hær og jazzorkestre spiller op til jul. Man kan booke billetter hjemmefra på royalalberthall.com
  • Kew Gardens er en af Londons mange parker, og den er blandt andet kendt for sit smukke julelys om aftenen. Der er i øvrigt også en gammeldags forlystelsespark for børn i julemåneden, og hvis man er heldig, dukker julemanden op.
  • De traditionelle pubs ligger spredt over hele London, og i julemåneden har mange af dem en særlig julemenu. Forvent noget i stil med kalkunsteg, kartofler, pastinakker, rosenkål, sovs og en ægte Christmas pudding med cognacsauce til dessert. Så går du heller ikke sulten i seng.

100.000 lys

Når du simpelthen ikke mangler at købe flere julegaver, adventsgaver og souvenirs, er der stadig meget at gribe til i Winter Wonderland.

London Eye er nemlig ikke det eneste pariserhjul, der kan give turister en god udsigt over den gamle hovedstad, sådan et kan du også finde her – sammen med karruseller til de små og den berygtede rutsjebane Munich Looping, hvor du vender på hovedet i mere tid, end du er retvendt.

Munich Looping
Den store rutsjebane er for viderekomne. Foto; Getty Images,

Du kan med fordel vente til efter en eventuel rutsjebanetur med at indtage din „vilde“ burger – lavet af kænguru-, strudse- eller krokodillekød – i en af de mange madboder.

LÆS OGSÅ: De bedste destinationer til din efterårs- og vinterferie

Selvom det er gratis at komme ind til julefornøjelserne i Hyde Park, er der dog betaling for tivoliforlystelserne. Det gælder også den 1600 kvadratmeter store skøjtebane – Englands største – som du finder i hjørnet af julemarkedet, og hvor du skal bestille tid, hvis du vil være sikker på en tur på isen. Du kan dog også lade skøjterne stå og i stedet betragte de 100.000 (!) lys, som oplyser banen.

Wonderland skøjtebane
Skøjtebanen i Winter Wonderland er så populær, at du bør reservere tid til en runde på isen. Det koster omkring 10 pund for børn og 15 for voksne for 50 minutter på isen – afhængigt af, hvilken tid på dagen, du ønsker at skøjte. Prisen er inklusive leje af skøjter. Foto: Sara Skytte,

Når du har fået nok af gaver, skøjter, kunstig sne, gløgg og marcipan, ligger London stadig lige uden for portene. Og hvis du farer vild i julelandet, gælder kun en regel – den samme som i ødemarken: Gå konstant i samme retning. På et tidspunkt skal du nok komme ud. Hvis du går i ring, varer festen lige til engang i januar.

Wonderland
Der er nok at spise i Winter Wonderland. Marcipanboller, spanskrør og vafler, men også fast food i alle afskygninger, ligesom du kan få briternes egen version af gløgg; mulled wine, hvor du må tænke dig til rosiner og mandelsplitter. Foto: Sara Skytte,

5 andre julemarkeder i London

  • Julemarkedet ved Tate Modern er et kunsthåndværkermarked med træting, legetøj, smykker og indretning.
  • Christmas Fayre på Crafty Fox Market ligger på Museum of London Docklands. Her er samlet over 60 designere, som sælger kunsthåndværk lige til at lægge under juletræet. Du kan også lave dine egne gaver i en af de mange workshops.
  • Southbank Centre Winter Festival ligger i et moderne område, hvor der til jul er både forlystelser, julemarked og underholdning. Det gør markedet til et af Londons mest familievenlige.
  • Leicester Square midt i London har tradition for at bidrage til byens julestemning med sit eget julemarked.Her er især fokus på underholdning, idet et telt på pladsen danner ramme om en række shows fra midten af november og året ud.
  • Limehouse Social Christmas Market er både kendt for at servere Baileys og for, at man her kan lytte til julesange. Her er også gode muligheder for at spise og shoppe julegaver.
Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Julemarkeder og London