julemusik 2020

Foto: Screendump Bedste julesang? Jep, George kigger på dig... Er du mon enig i vores liste?

Julesang

De 10 bedste julesange til den ULTIMATIVE juleplayliste

Julesange er noget af det bedste ved julen. ALT.dk har samlet vores bud på de 10 bedste julehits gennem årene. Få alle de sjove og overraskende historier bag den julemusik, som du har sunget med på om og om og om igen.

Vi elsker julen og ikke mindst de mange gode sange, som er noget helt særligt for denne tid på året.

Julesangene kan sættes på til hverdag og fest - og bruges som en nedtælling til juleaften.

Du og dine venner og familie kan måske ligefrem bruge jeres yndlingsjulehits til "Julemusik-banko", hvis I mangler en sjov leg i juledagene eller til julefrokosten

Men skal du lytte til af gode julesange?

Vi giver her vores bud på de ti bedste julesange - og nogle boblere, som var SÅ tæt på at komme med på listen.

Vi starter (selvfølgelig) nedefra med plads nummer 10 og lander tilsidst helt i toppen... 

Er du klar til at synge med?  Lad os starte:

10. “Let Love Be Love” – Juice, Soap, Christina & Remee

Denne moderne, danske juleklassiker opstod, fordi Remee siden barndommen havde haft en drøm om lave et julehit, der ville blive spillet hvert år - en ”Last Christmas”, som han selv har kaldt det - og i 1998 lykkedes det endelig for den succesfulde musiker og producer. Der opstod nemlig et lille stykke julemagi, da Remee satte datidens to kvindelige hit-grupper, Juice og SOAP, sammen med sangerinden Christina og krydrede det hele med lidt sprød rap fra egen mund i julesangen ”Let Love Be Love”.

LÆS OGSÅ: Sådan spiller du julemusik-banko med dine venner

Remee skrev sangen som et livsråd til sin ældste datter, der dengang var på vej. Og faktisk blev nummeret så populært, at det fra årene 2006 til 2016 var den tredje mest spillede julesang i de danske radioer, viser en opgørelse lavet af musikorganisationen KODA. Dermed lå sangen blot én enkelt plads under Wham!’s monsterhit, ”Last Christmas”, og det må jo siges at være ret godt gået!

9. “Jul i Angora” – Drengene fra Angora

Der er noget med jul, der har fået danske komikere til at skrive nogle af deres mest populære sange, som kan sætte gang i både fællessang og dansegulv til enhver julefrokost med respekt for sig selv. Vi kunne have valgt legendariske numre fra ”The Julekalender” af De Nattergale eller Anders Matthesens ”Jul på Vesterbro”. Men vores valg er dog faldet på en sang, der rummer strofer som: "Vi skal ha' mad med lort og porrer."

I 2004 formåede komikertrioen Drengene fra Angora nemlig at skabe en nyklassiker af et julehit med sangen ”Jul i Angora”, der i dén grad har formået at holde sin popularitet ved lige. Sangen er måske et ”fis og ballade”-nummer, men der er noget ved de utroligt fjollede linjer, der gør ”Jul i Angora” til en sikker syng-med-træffer. Den var eksempelvis den mest spillede danske julesang i 2007.

Tekst og musik har Simon Kvamm, Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard skrevet sammen, mens produceren Thomas Troelsen satte sidste touch på sangen ved at foreslå guitar og klokker a la Slade-klassikeren ”Merry Christmas Everybody”. Sangen var seriens sæsonfinale den jul, og drengene havde fået en idé om, at alle deres mange skøre figurer skulle være med i videoen. Trioen havde dog ikke helt gennemtænkt, at det betød pænt teknisk krævende optagelser på kun én indspilningsdag.

– For os var det en dag med 20 timers uafbrudt optagelse og en uendelig række kostumeskift. Men vi ville slutte med et brag, og jeg synes, det endte med at blive en flot video, har Esben Pretzmann siden fortalt til KODA.

8. ”Når Sneen Falder” – Thomas Helmig & Søs Fenger

Denne julesang fra 1988 er helt fortjent blandt de 10 mest spillede julehits herhjemme. Den er skrevet af ingen ringere end Gnags-forsangeren Peter A. G. Nielsen til den kære Søs og Thomas, som faktisk var gift med hinanden, da de indspillede ”Når Sneen Falder” – hvortil de fik lavet en mindst ligeså fabelagtig musikvideo.

Det var så også en af de sidste sange, det musikalske power-par producerede sammen, inden de i 1989 blev lovformeligt skilt. Men musikken - OG videoen - har vi stadig!

7. "Driving Home for Christmas" – Chris Rea

Historien om, hvordan sangeren Chris Rea skrev nummeret "Driving Home for Christmas", er nærmest et juleeventyr i sig selv. I julen 1978 havde han mistet sin pladekontrakt, og hans manager havde sagde op. Den dengang 28-årige sanger var derfor så fattig, at han end ikke havde råd til en togbillet hjem fra pladestudiet i London til hjembyen Middlesbrough, har han fortalt til The Guardian.    

Hans kone måtte derfor hente ham i bil, og mens parret kørte den lange vej tilbage hjem, begyndte det at sne. Undervejs blev de ved med at blive fanget i bilkøer, og da Chris kiggede ud på de andre bilister, bemærkede han, at de alle så ud til at have det dybt elendigt. Som en joke begyndte han derfor at synge: “We’re driving home for Christmas…” – og resten er historie, som man siger.

(Som en bonus kan det tilføjes, at Chris Rea kom hjem til et brev om, at en af hans sange var blevet et stort hit i USA, og at de derfor fik en masse royalty-penge, som de endte med at købe et hus for).

6. “Happy Xmas (War Is Over)” – John Lennon, Yoko Ono

Her har vi at gøre med en sang, der ikke ”bare” er tænkt som en virkelig smuk julesang, men som faktisk også var en vaskeægte 1970’er-protestsang. “Happy Xmas (War Is Over)” blev nemlig også skrevet som en protest mod USA's medvirken i Vietnam-krigen, og den var kulminationen på to års fredsaktivisme fra John Lennon og Yoko Onos side.

I 1969 havde parret blandt andet købt gigantiske banner-reklamer i storbyer rundt om i verden, hvorpå de havde skrevet "War is over! (If you want it)." To år senere blev det slogan så omsat til den julesang, som vi stadig kender og elsker den dag i dag. John Lennon har selv fortalt, at han via sit hit ”Imagine” fra samme år havde fundet ud af, at folk tog tunge politiske budskaber til sig, hvis han serverede dem ”med lidt honning” i en sang.

En anden inspiration til at skrive en julesang var angiveligt også, at den tidligere Beatle var mega træt af at høre julesangen ”White Christmas" – og hvor er vi glade for, at han så valgte at skrive sin egen af slagsen, inden hans alt for tidlige død i 1980.

5. ”Jul Det’ Cool” – MC Einar

I 1988 udkom den nok mest spillede julesang herhjemme målt på det seneste årti, nemlig MC Einar’s ”Jul Det’ Cool”. På en varm sommerdag indspillede gruppen sangen, som de havde skrevet som en anti-julesang, der var et angreb på den kommercielle jul.

Når sangen hvert eneste år siden udgivelsen får os i julehumør, hver gang den bliver spillet på repeat, regner det dog ikke samtidig med guldmønter ned i gruppens pengepunge. MC Einar havde nemlig ”lånt” et sample af den gamle julesang ”Sleigh Ride” af Leroy Anderson, og den slags må man som sagt ikke uden at spørge om lov! Derfor går hele 77 procent af de royalties, sangen indtjener, til Andersons heldige arvinger. Men så må vi håbe, at de gode folk i MC Einar selv husker: ”Men det' jul, det' cool, det nu man hygger sig bedst…”

4. ”Fairytale of New York” – The Pogues

Hvis du tænker, at du ikke kender denne sang, så prøv at lytte en gang til den herunder… For der er ret stor sandsynlighed for, at du har hørt den før, i hvert fald hvis du elsker at lægge ører til julehits hele december.

”Fairytale of New York” er ikke sådan et nummer, der er kendt fra Tuborgs julehits-cd’en, eller som du hører til det lokale julebal, men alligevel bliver det spillet så meget i radioen, på tv og ikke mindst som baggrundsmusik i forretninger, at en opgørelse fra 2015 viste, at The Pogues hvert år tjener omkring fire millioner kroner på sangen, hvilket gør den til den julesang i verden, der tjente næstflest royalties, kun overgået af Slade. Dermed overgår bandet altså juledarlings som Wham!, Mariah Carey og Bing Crosby.  

Hvordan kan det lade sig gøre, tænker du måske? For der er flere ting ved sangen, der umiddelbart gør, at den ikke er et oplagt julehit. Det er (endnu) en anti-julesang, den handler om tabt ungdom og mistede drømme, og så er den lavet af et keltisk punkband! Men faktisk er ”Fairytale of New York” mange gange blevet kåret som verdens bedste julesang, bl.a. af respekterede musikmedier som NME og musikkanalen VH1s seere i en stor afstemning. Så et eller andet kan den bestemt på julefronten – og vi er enige.

3. Mariah Carey - “All I Want For Christmas Is You”

Er det egentlig jul uden, at en ung Mariah Carey hopper rundt i sneen i julekostume og synger lidt upassende til julemanden om det eneste, hun ønsker sig til jul? Nope, det synes vi ikke.

Den amerikanske popsanger har været med til at skrive teksten til “All I Want For Christmas Is You”, der udkom i 1994. Sangen har lige siden hvert eneste år været at finde på december-hitlister rundt om i verden, og den var sammenlagt den mest populære julesang på hitlisterne i England i årene fra 2007 til 2016. 

Kan du ikke få nok af denne julesang, så har Mariah for længst også lavet sangen om til en børnebog (der har solgt over 750.000 eksemplarer!) og til en animeret film, der udkom sidste år. 

Fun fact er forresten, at julemanden i videoen spilles af Mariah Careys daværende mand, mangemillionæren Tommy Mottola, der på det tidspunkt var direktør for pladeselskabet Sony.

2. Wham! - ”Last Christmas”

George Michael og Andrew Ridgeley voksede op som bedste barndomsvenner og havde fået stor succes som popduoen Wham!, da de i 1984 en almindelig søndag hang ud hos Georges forældre. De havde spist og slappede af, da George ubemærket smuttede op på førstesalen i huset og var væk i en times tid. Da han kom ned igen, opførte han sig pludselig, som én der havde fundet guld. Han lokkede Andrew med op på sit barndomsværelse, hvor han havde et gammelt keyboard og en mikrofon, og så begyndte han at synge: ”Last Christmas, I gave you my heart, but the very next day you gave it away” – senere har Andrew Ridgeley til avisen Daily Mail beskrevet netop dét øjeblik som intet mindre end et mirakel. 

I England er der hvert år kamp om at blive årets ”Christmas number one” på hitlisten. Her kunne det være nærliggende at tænke, at Wham! var selvskrevet til placeringen dét år, men faktisk måtte ”Last Christmas” nøjes med en andenplads, fordi Bob Geldof og Band Aid endte på den prestigefyldte juleførsteplads med støttesangen "Do They Know It's Christmas?" (En sang som George Michael i øvrigt sang med på, så til dels fik han faktisk to topplaceringer den jul…) Hvad mange ikke ved er, at Wham! også dét år donerede alle deres royalties for ”Last Christmas” til netop Band Aid. Og det sjove ved historien er, at ”julekampen” om førstepladsen efterlader ”Last Christmas” den dag i dag med en historisk placering som den mest solgte single nogensinde i England, der aldrig har ligget nummer 1. 

George Michael skrev, sang, producerede og spillede alle instrumenter i sangen, og den mindst ligeså udødelige video til sangen er faktisk sidste gang, at man ser en George Michael glatbaret i ansigtet og uden et skæg.

1. Caroline Henderson/Lotte Andersen - "Vil Du Være Min I Nat”

I 1995 havde voksenjulekalenderen ”Juletestamentet” premiere på TV 2. Serien bød på et gennembrud for dengang relativt ukendte (og unge!) talenter som Sidse Babett Knudsen, Lotte Andersen, Paprika Steen og Lars Brygmann. Over alt det stråler dog for os seriens outro-sang “Vil Du Være Min I Nat?”, som blev skrevet af Kåre Bjerkø, der lavede al musik til serien.

Den mest kendte version af sangen er sunget af Caroline Henderson, mens den version, der blev brugt under rulleteksterne i hvert afsnit af serien, blev sunget af Lotte Andersen selv.

Sangen er en ballade, der måske ikke direkte handler om jul i teksten, og den ligger ikke på radioernes toplister over mest spillede hits i december, men til gengæld er den noget af det smukkeste, som stadig går lige i vores jule(flet)hjerte den dag i dag ❤︎ 

Julesange, der ”lige ved og næsten” kom med på vores liste:

Slade-Christmas.pngKan det næsten se mere julehyggeligt ud? Sanger og guitarist Noddy Holder fra bandet Slade ved sit klaver i julen 1973. (Foto: Getty Images)

Vil du lytte til de mange gode julesange, så har vi samlet dem til dig her på denne Spotify-liste:

---
Artiklen er oprindeligt fra 2018, og redigeret i 2021 af Susanne Baden Jensen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Musik, Lister, Kendte, Remee, Sociale medier og Julefrokost

610x200_woordy_knap2.jpeg