Podcast

Foto: The Granger Collection/Ritzau Scanpix Karen Blixen nævnes i podcasten som en af Danmarks tre største forfattere sammen med H. C. Andersen og Søren Kierkegaard.

Podcast

Ny podcast: Karen Blixen var fuldstændig sønderknust og ruineret, da hun traf et stort valg…

Som ganske ung lavede Karen Blixen en usædvanlig pagt med sin lillebror, som påvirkede hele hendes liv. Nu stiller en ny podcast skarpt på den verdenskendte danske kvindeforkæmper og forfatter, der i den grad levede et markant anderledes liv end datidens kvinder.

Hun er bare 29 år gammel, da hun ankommer til Britisk Østafrika, hvor hun skal bestyre en stor kaffefarm lidt udenfor Nairobi. Det er et stort foretagende, og der er 1000 ansatte. Som kvindelige bestyrer i 1914 følger Karen Blixen sine egne drømme og inspirerer andre kvinder til at løsrive sig fra deres almindelige, borgerlige liv, at rejse ud i verden og søge eventyret og friheden.

Podcasten ’Danskere, der ændrede historien’, der er produceret i samarbejde mellem Talk Town og Nationalmuseets medie, Vores Tid, stiller i denne uge skarpt på en af Danmarks største nutidige kvindeforkæmpere – Karen Blixen

Allerede i barndommen lover Karen Blixen sig selv at stræbe efter det store i livet. Ved en store granitsten i Folehaven nord for Rungsted, indgår hun endda en pagt med sin syv år yngre lillebror. De to søskende lover hinanden, at livet skal blive stort, eventyrligt og spændende.

”Pagten om altid at stræbe efter det store i livet løber som en form for bånd gennem hele Karen Blixens liv. Det er kendetegnende for den måde, hun lever på; at hun går aldrig på kompromis, hun stræber vitterligt altid efter at udrette noget; bruge sit liv og bruge sine evner,” siger Elisabeth Nøjgaard, direktør ved Karen Blixen-museet, i podcasten.

’Danskere, der ændrede historien’ er en serie om de mennesker, som har haft afgørende indflydelse på vores samfund, og som de fleste af os kender af navn – men måske alligevel kun kender en flig af deres historie. Det er journalist Asger Juhl, der er gennemgående vært, og tager os med igennem de scener og fortællinger, som har haft afgørende betydning for hovedpersonernes drivkraft og liv.

Og en af scenerne i ugens afsnit er altså Karen Blixens pagt med sin bror om at udleve livet stort. Men det er også fortællingen om en kvinde, som afskyr middelmådighed og almindelige borgerlighed. Som er individets fortaler hele livet igennem, og som formår at bruge sine egne evner til virkelige at udrette noget stort, forklarer Elisabeth Nøjgaard i podcasten:

”Først i årene i Afrika, hvor hun formår at drive en virksomhed helt alene under meget vanskelige konditioner. Senere – da hun - fuldstændig sønderknust og ruineret og uden en uddannelse - beslutter sig så for at ville være forfatter. Og det bliver hun; hun debuterer faktisk i USA og bliver nærmest med et slag verdenskendt,” siger museumsdirektøren.

I ’Danskere, der ændrede historien’ kan du udover at møde Karen Blixen også stifte bekendtskab med andre stærke kvinder som Mathilde Bajer og Thit Jensen og mænd som Grundtvig, Panum og Bohr. Asger Juhl tager lytterne med tilbage i tiden, til små lejligheder i København, en kro på Sydsjælland og altså til en kaffefarm i Britisk Østafrika. Det gør han sammen med nogle af landets fremmeste eksperter inden for de pågældende områder. 

Hør mere….

Story House Egmonts podcastunivers, Talk Town, producerer podcasts for voksne og børn. ’Danskere, der ændrede historien’, udkommer hver torsdag.

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast

610x200_woordy_knap2.jpeg