Video om kropspositivisme

Foto: Screendump/Morten Svane Katrine Gisiger og de seks kvinder har et klart budskab med videoen.

Video om kropspositivisme

Derfor danser Katrine og hendes veninder i undertøj i Københavns gader

I en video på de sociale medier kan man se syv kvinder gå gennem hovedstadens gader i intet andet end deres undertøj. Her er forklaringen på hvorfor.

"Du bør nok forberede kvinderne på, at de kan få ubehagelige tilråb, når vi optager videoen!"

Sådan lød den velmenende besked fra fotografen til Katrine Gisiger, da hun besluttede sig for at optage en video med seks andre kvinder i Københavns gader for små to måneder siden.

En video, der i skrivende stund er nået ud til over 400.000 på Facebook og er blevet delt næsten 1.700 gange.

I videoen står kvinderne iklædte hvide badekåber ude på gaden, hvor de til at starte med ser usikre ud. Man ser Katrine stå alene omgivet af skilte med sætninger, som: "Ad, hvor ser du klam ud!", "Du burde ikke have spist så meget" og "Hvor er det pinligt, at du er så tyk."

Og så er vi tilbage på gaden, hvor stemningen pludselig skifter. Alle kvinderne smider badekåben og går fulde af selvtillid og power med kvindekroppen i alle dens mange former rundt i Københavns gader – kun iført deres undertøj. Intet andet.

En af kvinderne ligger med et kæmpe smil og strækker sig på en bænk. To danser grinende foran en port. En cykler i undertøjet som det mest naturlige, mens en ældre (påklædt) herre kommer trillende efter hende. Og sammen går de alle hen mod kameraet, hvorefter budskabet om, at "du er god nok" bliver omdelt på klistermærker til forbipasserende i byens rum.

LÆS OGSÅ: 11 kropsaktivister, du skal kende

Den formulering og ordet "nok" vender vi tilbage til – for den er helt central for 27-årige Katrine Gisiger, der arbejder som kognitiv kostvejleder, holder foredrag om kropspositivisme og netop har åbnet Livsstilshuset.

Efterspurgte "uperfekte" kvinder

I flere år har Katrine Gisiger haft en stor følgegruppe på Facebook i forbindelse med sin kostvejledning, og da hun i marts i år blev selvstændig, oprettede hun en profil på Instagram, hvor hun på et halvt år har fået 10.000 følgere.

Da hun besluttede sig for, at hun ville lave en kropspositiv-video med fotografen Morten Svane, vidste hun, at budskabet skulle være "du er god nok, som du er."

– Der er bare et kæmpe behov for det her, fordi vi er på sociale medier, og vi sammenligner os selv med andre hele tiden. Vi bliver hele tiden bekræftet i, at "du er ikke god nok, som du er – fordi du ikke har løbet ti kilometer, spist nok broccoli eller ikke har et ryddeligt hjem og bagt dine egne boller." Sådan noget. Det er bare overalt, siger Katrine Gisiger.

Derfor skrev hun ud til sine følgere, om der var nogen, der ville være med i videoen, og hun spurgte specifikt efter kvinder med "uperfektheder". Hvis de havde strækmærker, mavedeller, var overvægtige eller blege, var det at foretrække. Jo flere ting, de skammede sig over ved deres krop, jo bedre, lød meldingen.

Og det gav genlyd. Opslaget medførte mange positive henvendelser, og Katrine endte med at stå på gaden i sit undertøj blandt veninder og kvinder, hun ikke havde kendt forinden.

Der var 60 kilos forskel på den mindste og største blandt kvinderne, der uanset vægt alle har kæmpet med deres kropsopfattelse (Foto: Privat)

– Vi startede med at filme scenen, hvor vi var usikre, og nogen af dem var sådan: "Shit, hvor er det grænseoverskridende det her, hvad er det, jeg har sagt ja til?!" Og det var jo helt perfekt, for det var jo lige præcis det, som vi skulle filme, forklarer hun.

– Jeg er vitterligt selv så ligeglad, fordi jeg har kæmpet mig ud af det her. Jeg elsker faktisk min krop med min bulede mave, min appelsinhud og alt det – og det, tror jeg, smittede positivt af på de andre, fordi der så var en, der gik forrest, da vi skulle optage de scener, hvor de skulle bryde ud og gå i undertøj og bare own'e det for vildt og ose af selvtillid.

Foto: Screendump/Morten Svane.

Men det var så også her, at det velmenende råd fra fotografen skulle stå sin prøve: Hvad sagde dem på gaden til buler, deller, overvægt og appelsinhud?

– Folk omkring os tog telefonerne op og filmede og tog billeder. Og råbte en masse positive ting. Morten Svane (fotografen, red.) havde sagt til mig: Uhh, du skal nok lige forberede dem på, at folk godt kan finde på at råbe et eller andet, som "ej, hvor er I tykke!" eller i den dur. Men folk råbte kun: "Hold kæææft, hvor er I lækre" og "I har ikke noget at skamme jer over!" Folk tog imod det, og det var bare lige prikken over i'et, griner hun.

Foto: Privat.

Og sådan er det også forløbet på de sociale medier indtil videre.

Bryd ud af "fængslet"

Videoen blev lagt ud søndag aften, og mandag morgen vågnede Katrine Gisinger op til, at den allerede på det tidspunkt var blevet delt 1.200 gange.

– 1.200 delinger?! Jeg vidste slet ikke, at der fandtes så mange mennesker, der godt gad at dele noget. Og alle kommentarerne handler jo om, at det er helt fantastisk.

Hun forklarer, at den eneste smule negative, men konstruktive, kritik, som hun har fået, har været fra en kvinde, der mente, at ordet "nok" ødelagde det for hende.

– "Du er god nok" kan opfattes som en middelmådig leverpostejs-ting, mens det at være god er meget bedre. Og der måtte jeg forklare hende, at vi er nødt til at ramme folks tanker. Jeg har ikke mødt en eneste kvinde, som går rundt og tænker, "jeg er ikke god". Det er altid, "jeg er ikke god nok," understreger hun.

Billede fra videoen med Katrine Gisiger foran de ord og sætninger, som hun selv som ung lod ødelægge sig egen kropsopfattelse (Foto: Screendump/Morten Svane).

Og mens videoen når ud til flere og flere via de sociale medier i disse timer, glæder hun sig først og fremmest over, at budskabet i det store hele lader til at være nået ud.

– Du behøver ikke at lave om på dig selv. Du behøver ikke at blive ved med at stræbe efter at skulle tabe dig, se ud på en anderledes måde eller forbedre dig og kunne mere. Du må godt bare have det godt lige nu og her. Vær rebelsk og sig: Jeg nægter at leve i det her fængsel, så nu bryder jeg ud – og nu er jeg fucking sej, lyder opfordringen fra Katrine Gisiger.

Se hele videoen fra Facebook her:

Katrine Gisigers egen baggrund

Katrine Gisiger er 27 år, uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed, certificeret mindfulness-instruktør, og så har hun netop åbnet Livsstilshuset, hvor fokus er kampen mod bodyshaming, stress, spiseforstyrrelser, misinformation og mindreværd.

Katrine har selv som yngre kæmpet med et negativt syn på sin egen krop.

– I løbet af mit liv har jeg haft spiseforstyrrelser, stress, angst, depressive perioder og alt muligt. Og der fandt jeg ud af, at den her tanke om, at ”jeg er ikke god nok” – den lå bag ALT. I sin grundform handler det om selvværd, og den skam, der ligger bag det. Dengang var jeg sikker på, at jeg var den eneste i hele verden, der havde det sådan. Jeg har endda fundet nogle gamle kladdehæfter fra min skoletid, hvor der ordret står: ”jeg er ikke god nok.” Og det var altså allerede fra dengang, jeg var ti år gammel.

Med årene nægtede hun, at det skulle forblive sådan, og hun gik derfor hos forskellige terapeuter, hvor hun fik fokus på, at hun godt kunne ændre sit tankemønster.

– Jeg vidste slet ikke, at andre havde det på samme måde. Men da jeg begyndte at lave kostvejledning for to år siden, arbejdede jeg sammen med mine klienter om de tanker og følelser, der ligger til grund for deres spisevaner. Og igen og igen bliver jeg mødt af, at de selv siger: ”men jeg er jo ikke god nok.” Det gælder 17-årige piger, 70-årige kvinder og alle midt imellem – også mænd.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kropsidealer, Sociale medier, Kropstype, Kroppen og Kropspositivitet