Boligindretning
Foto: Anitta Behrendt
BoligLiv

Etnisk stil

Lejlighed med have: Etnisk stil i nordiske rammer

Maj og Jakob ejer designbutikken Urban Room No 11 på Nørrebro i København, så deres hjem er naturligvis fyldt med skønt dansk design og kunst.

Af Trine Møller 30.jul.2017 LivsstilTil lejligheden hører en sydvendt terrasse, som parret praktisk talt bor på hele sommeren. “Her har vi tit gæster, da solen står på hele dagen”, fortæller Maj. Kopperne er fra Playtype, og puderne er fra Quote by Birkholm. Det lille bord er hjemmelavet af forskellige stykker træ.

HVEM: Maj Groth Vahl-Zeuthen, indehaver af designbutikken Urban Room No 11, Jakob Hieronimus Groth Vahl-Zeuthen, indehaver af Zeuthen & Soci, agent for brands som Triwa og Verivinci, og parrets børn, My på 4 og August på 7 år
HVAD: Lejlighed på knap 100 kvadratmeter
HVOR: Nærum nord for København

Maj og Jakob ejer designbutikken Urban Room No 11 på Nørrebro i København, så deres hjem er naturligvis fyldt med skønt dansk design og kunst. Men det er kærligheden til den etniske stil, der giver rummene den varme, hyggelige stemning.

Naturen trak i Maj og Jakob, da børnene My og August kom til, så familien flyttede ud af byen og til Nærum nord for København for tre år siden. De bor stadig i lejlighed – men nu er de tæt på skov og strand og har en lille have med en hyggelig terrasse lige uden for stuedøren. Lejligheden er på knap 100 kvadratmeter, og der skulle nogle ændringer til, før den passede helt til den lille familie. Heldigvis var parret ikke bange for at trække i arbejdstøjet og renovere boligen, inden de flyttede ind. – Vi havde brug for at sætte vores eget præg på den og startede derfor med at lave køkkenet om og rive et par vægge ned. Samtidig satte vi et kæmpe ateliervindue i væggen mellem børneværelset og stuen, forklarer Maj. – I den lejlighed, vi flyttede fra, var børnene aldrig på deres værelse. Men nu gør gennemsigtigheden mellem rummene, at de meget hellere vil opholde sig derinde, fortæller hun.

ET MYLDER AF IDEER
Det er ikke mangel på skabertrang, der præger parret. Maj voksede op med to søskende, og de fik sjældent nyt legetøj. – Jeg tror, det gjorde os kreative. Vi byggede f.eks. vores egne Barbiehuse. Det blev en hobby at se, hvad vi kunne få ud af ingenting, og jeg elsker stadig, når det lykkes at skabe en ting af noget andet, eller når jeg kan peppe en gammel stol op med en ny pude, fortæller Maj. – Næste gang vi skal lave om, vil jeg bygge mine egne møbler i træ. Så skal vi have en sofa, som går hele stuen rundt, hvor vi kan sidde med en masse venner og familie og hygge, siger Maj, hvis kreativitet også var grunden til, at parrets butik på Nørrebro, Urban Room No 11, blev til. – Det kunne slet ikke undgås, griner Maj og fortsætter: – Jeg er enormt kreativ med iværksætterdrømme i maven. Da Jakob allerede var i fuld gang i branchen, lå det at starte en designbutik lige til højrebenet!

AFSLAPPET STEMNING
Stilen i hjemmet er meget afslappet, og Maj mener selv, at inspirationen til indretningen kommer fra hendes opvækst, for hun er vokset op i en typisk 70’er hippie-bolig med mange planter og væg til væg-tæpper. – Vi hygger os meget i vores hjem, og det er vigtigt, at det er et sted, hvor gæster føler sig hjemme og tør sætte fødderne op i sofaen, fortæller hun, der endda meget gerne så, at gæsterne også flyttede tæt på. – Vi prøver at lokke vores venner til at flytte hertil, så vi kan danne en slags lejligheds-kollektiv i området. Det betyder alt for vores børn, at de bare kan gå ud, og så står vennerne der klar til at lege, smiler Maj.


Et vindue mellem stuen og børneværelset giver masser af lys i begge rum. Vinduet er fundet hos Genbyg. Lampen er fra Bestlite, og bordet er fra House Doctor.


Maj og Jakobs stue er indrettet i etniskinspireret stil med puder og tæpper i varme farver. Der er direkte udgang fra lejligheden til en lille have og dejlige grønne planter i vindueskarmen.

IDE
Maj bruger gerne tæpper til at skabe en hyggelig stemning med. Hun finder tæpperne hos tæppehandlere, i vintagebutikker og i parrets egen butik.


Den hjemmelavede sofa af paller er betrukket med et indisk vintage quilt. Kunsten på væggen er af Michelle Carlslund, Kristina Krogh og Maj selv.


Det åbne køkken er fra HTH, men Maj og Jakob har forsynet det med skabslåger uden greb og lagt en ekstra bred egetræsplade på skabene ind mod spisestuen. Så kan et par familiemedlemmer sidde ved bordet på barstole og sludre med den, der laver mad. Se på næste billede!


Det ekstra brede køkkenbord skimtes til venstre på billedet. Barstolene og stolene om bordet er alle fra Hay. Det gamle karlekammerskab giver ekstra opbevaringsplads, da der ikke er overskabe i køkkenet. Maleriet er af Marianne Nygaard. Krukker og vase er fra Finnsdottir. Bord og lampe er fra House Doctor.


Maj nyder sit lille læsehjørne under en udstoppet fugl på en gren. Den er købt i en vintagebutik. Flagermusstolen fås hos Casa Shop, og lampen er fra Bestlite. Planten er en eukalyptus.


I stuen hænger en gynge, så My og August kan være aktive selv på regnvejrsdage. På væggen hænger en blanding af print og fotografier fra bl.a. Bob Noon, Lise Grue, Trine Struwe og Søren Solkær. Bænken og sofaen er vintage fund.

IDE
Maj og Jakob sætter nogle gange en hængestol op i krogene i stedet for gyngen. Det er en nem måde at ændre rummet på, synes de.


I børneværelset holder hylder fra Muuto styr på bøger og legesager – de fås hos Urban Room. Et par flotte skamler fra Trævarefabrikernes Udsalg står ved vindueskarmen, der er gjort dybere, så der er plads til at sidde og tegne. Tæppet fra Mexico er købt i en vintagebutik.


Soveværelset er indrettet med mønstrede etniske tekstiler. “Måske er det min hippieopvækst, som har en indflydelse på min interesse for tekstiler. Jeg har altid haft en kærlighed til farver og mønstre. De giver en meget hyggelig og varm atmosfære i hjemmet”, forklarer Maj.


► SE OGSÅ: Mig & min bolig: Galleriejer Karen Maj Kornum
► SE OGSÅ: Afslappet industristil: Snedkeriet ved havet
► SE OGSÅ: Bagermesterens gamle hus: Pop Art & arvestykkerHenter...