Boligindretning
Foto: Karina Tegnberg

Afslappet industristil: Snedkeriet ved havet

Se det gamle snedkeri, som Linda og Johan har istandsat.

Linda og Johan har istandsat et gammelt snedkeri i nærheden af Ystad i Sverige med blik for bygningens særlige industrielle kvaliteter. Nu bor den lille familie med masser af plads, få minutter til stranden og en kæmpe have at boltre sig i.

De smukke gamle garagebygninger, der hører til huset, huser bl.a. familiens cykler.De smukke gamle garagebygninger, der hører til huset, huser bl.a. familiens cykler.


Når man kører igennem det smukke åbne landskab ved havet i Skåne, kan man være heldig at passere en lille landsby med et hus med en særlig fin facade af røde mursten. Her står med store bogstaver ‘Leanders Snickeri’. Indenfor i det tidligere møbelsnedkeri har en familie på fire endelig fået al den plads, de havde drømt om og mere til.

Linda og Johan har tidligere boet både i Paris og
Stockholm i små lejligheder og ønsket sig meget mere plads, især efter at deres to børn, Bruno og Ante, kom til. Da parret opdagede snedkeriet, vidste de, at ønsket kunne blive opfyldt.

– Da vi købte snedkeriet, var vi så trætte af at bo på alt for lidt plads. Derfor besluttede vi meget spontant at flytte, og Linda havde ikke engang set huset, før vi havde købt det, fortæller Johan. Siden har de forvandlet det rå og slidte værksted til et hyggeligt og originalt hjem. Johan arbejder som kok i Ystad i nærheden, mens Linda ofte er i Stockholm. Men det er helt fint at pendle, når belønningen er plads, natur og hav i rigelige mængder, synes hun.

– Det er et fantastisk sted at have små børn, og vi har begge barndomsminder fra disse kanter. Selvom vi ikke har boet her i 20 år, føles det som hjemme, fordi vi har familie og venner i Skåne. Ellers var vi nok heller ikke sprunget til så hurtigt, siger Linda.

Ret tosset køb 

Parret så det som et eventyr at skabe deres egen drømmebolig. Og det var spændende, men samtidig en større opgave, end de to havde forestillet sig. – Vi erkender nu, at vi nok havde set for mange afsnit af BBC’s program Grand Designs, hvor de mest fantasifulde steder ombygges til de mest fantastiske hjem. Ganske naive købte vi stedet, og det var ret tosset, for der var mange dyre overraskelser i den gamle industrielle bygning. Men med familie og venners hjælp lykkedes det, fortæller parret. – Vi har valgt at være tro mod husets oprindelige rå karakter, så det ikke bliver for pænt. Vi har også en virkelig stor have med gamle garagebygninger i, og dem vil vi gerne ombygge til atelier. Så vi er langt fra færdige. Det bliver vores livsværk, siger de.

Træet skal ind igen

Det 400 kvadratmeter store hjem er et mekka at indrette for Linda, der elsker at gå på loppemarkeder og lokale auktioner. – Da vi boede småt, købte jeg altid kun små ting, jeg lige kunne have under armen. Nu kan jeg impulsivt købe drømmemøbler, og det er en af mine favoritbeskæftigelser på søndage, fortæller Linda. Derfor er rigtig mange af husets møbler fundet på de lokale ‘loppis’, som loppemarkeder hedder på svensk. – Vores hjem afspejler naturligvis vores personligheder. Men her er på ingen måder højtideligt. Jeg synes, det er vigtigt, at man kan lege og udfolde sig. Derfor tror jeg, at det næste bliver at hænge en hængekøje op i køkkenet og måske flytte et rigtigt træ ind i stuen. Ikke bare tage store grene ind, men være lidt mere tosset. Ja, træ ind i snedkeriet igen, det tror jeg, jeg vil gøre med drengene en af dagene, siger Linda.

Parret har blotlagt murstenene på en del af væggen i køkkenalrummet for en rå og samtidig hyggelig virkning. Tolix stole og klassiske pindestole står rundt om det sortlakerede spisebord fra Ikea. Tolix stole kan f.eks. købes hos amazingliving.dk. Den store buket er plukket i haven.


TIP
Sort og hvidt er det smukkeste farvevalg, når væggen er en rå rødstensmur.

Køkkenet ligger midt i køkkenalrummet og er luftigt og lyst. Huggeblokken kommer fra en nedlagt slagterbutik. Den grønne bænk er fra et loppemarked, og maleriet er af kunstneren Danilo Stankovic.


‘Leanders Snickeri’ står der med håndmalede bogstaver på den gedigne rødstensbygning fra 1912.

Hele familien på Mossbystrand, ifølge Linda den fineste strand i det sydlige Skåne.

Kunst, bøger og en smuk pejs indbyder til afslapning og hygge i stuen. Plakaten med pigen er fra Zoé de Las Cases, og printene er af blandt andre den grafiske designer, Dan Jonsson.

Trapperummet har en smuk stemning af gammeldags badehotel. Bemærk det fine motiv i glasset på døren!

Grønne planter overalt forbinder inde og ude på en elegant måde. Blomsterbordet er fra 1950’erne.


TIP
Sæt planter i vindueskarmen og ved siden af vinduet i flere niveauer for en skøn, grøn jungleeffekt!


Den lille keramiske fugl har stor affektionsværdi for Linda. Hun fik den i gave af sin mormor, og den minder hende om hendes barndom.


Slagbænken har været Johans farmors, og de runde borde kan købes hos royaldesign.dk. Det gule maleri er af Madhat Kakei. Det er Lindas kæreste ejendel, fordi hun fik det i gave, da hun tog eksamen i kunsthistorie. Puderne med grafisk print fås bl.a. hos Paustian.

Badeværelset er nyt med rå betonvægge og store brune fliser. Lamperne i loftet er fra byggfabriken.com

Det fine vinduesparti sikrede, at man ikke trådte direkte ind i snedkeriet, når man kom udefra og ind i entreen før i tiden. Det ternede gulv er af praktisk linoleum, skamlen er fundet på gaden, og på det gamle jalousiskab står en af husets mange grønne planter. Velkommen!


I den ene ende af soveværelset har Linda indrettet med vintage møbler og et grafisk tryk af den danske illustrator Ulla Puggaard.


TIP
Hæng moderne sorthvid grafik op, hvor du har flere loppefund sammen, det giver stilen et løft.► SE OGSÅ: Bagermesterens gamle hus: Pop Art & arvestykker
► SE OGSÅ: Mig & min bolig: Designer Dorthe Mathiesen
► SE OGSÅ: Bo med genbrug: Brugt & smukt

Hvem og hvor?

Hvem: Linda Johansson, interiørdesigner og kurator, Johan Rosengren, kok på Ystad Saltsjöbad, og deres to drenge, Bruno på 4 år og Ante på 3 år
Hvad: Et tidligere snedkeri fra 1912, som er omdannet til en 400 kvadratmeter stor bolig i tre plan
Hvor: En lille landsby ved havet nær Ystad i Sverige

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Livsstil