Margrete Auken
SPONSORERET indhold

Margrete Auken: ”Man kommer sig aldrig helt over sådan et tab, men man kommer ud af mørket.”

Margrete Auken mistede i en ung alder sin mor til cancer, og tabet kommer SF-politikeren sig aldrig helt over. Hun har dog fundet en vej ud af mørket, fortæller hun i denne uges Hendes Verden.

Af: Marie Varming og Emma Fjalland Lund Foto: Sara Skytte
20. dec. 2021 | Livsstil | Hendes Verden

Hun har været død længere tid, end hun var i live.

Margrete Aukens mor.

Hun døde i 1968 efter længere tids kræftsygdom, og tabet er stadig en stor sorg i Margrete Aukens liv.

Det fortæller den kendte præst og politiker i et stort interview med Hendes Verden.

”Jeg var 23 år og boede stadig hjemme, og fordi mine ældre søskende allerede havde fået deres egen familie, og mine to yngre søskende stadig gik i gymnasiet, var jeg den eneste, der kunne være hjemme til at køre mor til og fra hospitalet,” siger Margrete Auken, der har siddet i Europa-Parlamentet for SF siden 2004.

”Hun døde som kun 54-årig, så hun har i dag faktisk været død længere tid, end hun var i live, men jeg er stadig ulykkelig over, at hun ikke lærte mine børn at kende. Man kommer sig aldrig helt over sådan et tab, men man kommer ud af undtagelsestilstanden og mørket,” forklarer hun videre til ugebladet.

”Vi blev enige om én ting”

Margrete Auken er heldigvis god til den slags, mener hun selv. At finde en vej ud fra mørket. For hun har nemlig fundet sin egen lille læresætning, når det kommer til sorg og dårlige tider.

”Jeg sad engang sammen med Lilli Gyldenkilde (tidligere Folketingsmedlem for SF, red.), som jeg blev nære venner med. Hun var nede over et eller andet, og så blev vi enige om én ting, som har fulgt mig siden: Hvis du er nede i en jammerdal, og du absolut skal blive nede i den jammerdal, så sørg for at sætte en pergola og nogle flotte blomster op i jammerdalen – og se så i øvrigt at komme op og i sving igen,” fortæller hun.

I det hele taget mener Margrete Auken, at det er vigtigt, at man tør at spørge ind til andre, hvis man fornemmer, at der er noget, som ikke er, som det skal være – også selvom man ikke er blevet bedt om det.

”Jeg har også altid haft det slogan, at du skal stikke næsen i andre folks sager. Hvis nogen ikke har det godt, er jeg gerne hende, der spørger: ’Hvad er der med dig?’,” forklarer hun til Hendes Verden.

Læs resten af det store interview i denne uges Hendes Verden, hvor Margrete Auken bl.a. fortæller om sin barndom og sin vej ind i Europa-Parlamentet.

Anbefalet til dig