Dronning Anne Marie
I år fylder Margrethes yngste lillesøster, Dronning Anne-Marie, 75 år.

Dronning Anne-Maries vilde liv: Blev gift, dronning og mor som 18-årig

I år fylder dronning Anne-Marie 75 år, og hun kan se tilbage på et sjældent dramatisk liv. Sammen med sin mand, kong Konstantin, nåede hun kun at få tre år på den græske trone, inden de i 1967 måtte flygte ud af landet efter et militærkup. Efter 46 år kunne de i 2013 endelig flytte tilbage til Grækenland, hvor de nu nyder deres otium på sydspidsen af Peloponnes.

– Når jeg kigger tilbage, vil jeg sige, at jeg har haft et godt liv. Jeg var heldig at finde en fantastisk mand, og det, at vi har holdt sammen igennem alle disse år, også igennem svære år, har knyttet os endnu tættere sammen. Selvfølgelig formede vores liv sig ikke på den måde, som vi måske havde regnet med, men der har alligevel været så meget, vi har været glade for, har hun sagt i et interview med ALT for damerne.

I et nyt afsnit af podcast-serien "De kongelige" taler HER&NU's hofreporter Nikolaj Vraa med Berlingskes kongehusekspert Jakob Steen Olsen om dronning Anne-Maries liv og skæbne.

Kong Konstantin og dronning Anne-Marie mødte hinanden første gang i 1959, da han var en 19-årig kronprins og hun det danske kongepars blot 13-årige datter. Da de et par år senere mødte hinanden igen, slog lynet ned mellem dem, og i sommeren 1962 friede han i al hemmelighed under et ophold i Norge. Noget Frederik 9. og dronning Ingrid først fik besked om året efter, da Konstantin under et møde på Amalienborg bad kongen om Anne-Maries hånd.

– Vi ville egentlig gerne giftes med det samme, men vi måtte vente, til jeg blev 18 år, for ellers skulle jeg have kongebrev, og det kunne der ikke blive tale om, sagde min far. I dag kan jeg se, at han havde fuldstændig ret, jeg var jo meget, meget ung. Der skete efterfølgende det sørgelige, at Konstantins far døde, hvilket betød, at Konstantin blev konge og vores bryllup fremskyndet.

Parret giftede sig den 18. september 1964, knap tre uger efter hendes 18-års fødselsdag, og hun blev dermed dronning af Grækenland. Ti måneder efter det eventyrlige bryllup, den 10. juli 1965, blev det unge par forældre til datteren Alexia. Siden da fulgte børnene Pavlos, Nikolaos, Theodora og Philippos.

Ved en folkeafstemning og forfatningsændring i 1974 blev det græske monarki afskaffet, og Grækenland blev til en republik. Kongeparret var dog allerede i 1967 flygtet ud af landet efter et militærkup. Efter kuppet levede de seks år i Italien, inden de efter et kort ophold i Danmark flyttede til England. I 2004 fik de dog igen lov til at bosætte sig i Grækenland, og i 2013 flyttede de tilbage.

Kongeparrets børn og børnebørn er spredt over hele verden, men stærke familiebånd holder dem sammen, fortalte dronning Anne-Marie ugebladet Hello! i forbindelse med kong Konstantins 80-års fødselsdag sidste år.

- Jeg føler mig så heldig, at vi fandt hinanden, og at vi har haft sådan et fuldt og lykkeligt liv sammen, med fem børn og ni børnebørn indtil videre. Det faktum, at vi har været sammen i 56 år, og at vi har så stor en familie, viser vel, hvor stærkt og kærligt bånd vi deler.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kongelige og Podcast

610x200_woordy_knap2.jpeg